لیست اختراعات مجید منتظر
پساب رنگرزي حاوي مواد آلي از جمله رنگهاي شيميايي مضر براي محيط زيست مي باشد كه با استفاده از خواص مواد نور فعالي مثل نانودي اكسيد تيتانيوم در مجاورت نور فرابنفش ونور فلورسنت به مواد غير مضر براي محيط زيست مثل آب و دي اكسيد كربن تبديل مي گردد. نانو لوله هاي كربني علاوه بر جذب رنگ قادر به افزايش خواص نور فعالي نانودي اكسيد تيتانيوم مي باشند. كاربرد اسيد سيتريك با عث شده كه مواد جذب سطحي شده بعد از 5 بار شستشو روي كالا باقي بمانند . پارچه پلي استر عمل شده با روش فوق داراي خواص خود تميز شوندگي و جاذب امواج ماوراء بنفش نيز مي باشد.
كيتوسان يك پليمر خطي با ساختار ساكاريدي است كه از هيدروليز طبيعي كيتين به دست مي آيد و امروزه به دليل كاربردهاي فراواني در علوم پزشكي، توجهات بسياري را به خود جلب نموده است. در اين بين نانوالياف كيتوسان ،خواص برتري نسبت به زخمبند هاي رايج نشان داده است و مي تواند جايگزين مناسبي براي آن باشد. در اين تحقيق در ابتدا امكان توليد نانوالياف از كيتوسان خالص مورد بررسي قرار گرفت. سپس مخلوط كيتوسان با پلي اتيلن اكسيد در نسبت هاي مختلف وزني، جهت الكتروريسي آزمايش شد. پس از دستيابي به بهترين پارامتر ها، پليمر ضد ميكروب پلي هگزا متيلن بيگوانيد (PHMB) در غلظت هاي مختلف حجمي به آن اضافه مي گردد. در انتها ميزان فعاليت ضد ميكروبي نانو الياف حاوي ماده ضد ميكروب در برابر دو نوع باكتري گرم مثبت S.auerous و منفي E.coli سنجيده شد. با توجه به نتايج تست كشت ميكروب، نمونه هاي حاوي PHMB حاوي فعاليت ضد ميكروبي بوده و اين فرايند در ميزان فعاليت اين ماده تاثيري نداشته است.
پارچه پلي استر به روش حمام رمق كشي با نانو دي اكسيد تيتانيوم و نانو كربن سياه و همچنين كاربرد اسيد سيتريك بعنوان پيوند دهنده كننده و هيپو فسفيت سديم بعنوان كاتاليزوركه در حمام فرا صوت بصورت محلول يكنواخت درآمده اند در حرارت تثبيت مي شوند. پوشش ايجاد شده روي سطح ليف سبب كاهش مقاومت الكتريكي منسوج و در نتيجه افزايش هدايت الكتريكي كالا مي شود وداراي ثبات شستشوئي بالايي مي باشد به طوريكه بعد از 5 بار شستشو در حرارت 80 درجه سانتي گراد پايدار مي باشد.
كالاي پلي استري به جهت برخورداري از قيمت مناسب و راحتي كاربرد همواره مورد توجه مصرف كنندگان در هر گروه سني و هر طبقه اجتماعي بوده است. با توجه به نياز دائم افراد هر جامعه به برخورداري از منسوجات با كيفيت بالا و ضرورت رعايت موازين بهداشتي و توجه به وجود و پيدايش انواع متفاوت ميكروب ها، ضد ميكروب كردن كالاهاي نساجي با كاربردهاي خاص همچون كالاهاي مورد استفاده در صنايع بهداشتي و پزشكي، ورزشي، نظامي و حتي منسوجات خانگي ضروري به نظر مي رسد. اين اختراع ضد ميكروب كردن پايدار كالاي پلي استري با استفاده از نانو ذرات دي اكسيد تيتانيوم را نشان داده است. اسيد سيتريك و هيپو فسفيت سديم به عنوان عوامل پايدار كننده نانو ذرات روي سطح كالا مورد استفاده قرار گرفته اند. براي تعيين ميزان نانو ذرات جذب شده روي سطح كالا روش استاندارد ASTM 5630- D2584 مورد استفاده قرار گرفته است. فعاليت ضد باكتري نمونه ها مطابق با استاندارد- 2004 AATCC 100 در مقابل انواع باكتري ها مانند باكتري گرم منفي Escherichia coli و گرم مثبت Staphylococcus aureus اندازه گيري شده است. نتايج آزمايش ها نشان دهنده فعاليت ضد باكتري مطلوب و پايدار نمونه ها در مقابل هر دو گونه باكتري بوده است.
اين اختراع، توليد پارچه پلي استري با خاصيت ضدميكروبي به روش سنتز درجاي نانوذرات مس همزمان با آمينوليز آن توسط دي اتانول آمين است كه در حوزه منسوجات معمول و منسوجات فني قابل به كارگيري است. استفاده از نانوذرات براي از بين بردن ميكروب ها روي منسوجات مختلف به منظور كاربرد هاي عمومي و بيمارستاني از اهميت زيادي برخوردار است. پارچه پلي استري يكي از منسوجاتي است كه به ميزان وسيعي مورد استفاده قرار مي گيرد. به دليل عدم وجود گروه هاي فعال در آن، داراي مشكلاتي نظير آبدوستي كم، رنگ پذيري پايين و عدم اتصال پايدار با نانوذرات مي باشد. به همين علت از فرايند آمينوليز همزمان با سنتز و بارگذاري نانوذرات مس روي كالا استفاده شده تا علاوه بر اصلاح سطحي پلي استر، نانوذرات مس روي كالا سنتز شده و خاصيت ضدميكروبي پايدار ايجاد كند. همچنين اين روش از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه بوده و در مقياس صنعتي قابل استفاده مي باشد و به دليل كاهش مراحل توليد و پساب حاصل از آنها، ملاحظات زيست محيطي در نظر گرفته شده است. از آنجايي كه تغيير رنگ ناخواسته در اثر تكميل كالاهاي نساجي امري نامطلوب است در اين اختراع با استفاده از مقادير بهينه مواد اوليه مورد استفاده، كالايي با خاصيت ضدميكروبي عالي در برابر باكتري هاي S. aureus (گرم مثبت) و E.coli (گرم منفي) بر اساس استاندارد AATCC 100-2004 تهيه شده و تغيير رنگ نداشته است.
اين اختراع، توليد پارچه پلي استر آبدوست توسط ايجاد گروه هاي آميد، آمين و هيدروكسيل با استفاده از مونو، دي و تري اتانول آمين است كه در حوزه منسوجات معمول و منسوجات فني قابل به كارگيري مي باشد. الياف پلي استر از جمله اليافي است كه در صنعت نساجي زياد مورد استفاده قرار مي گيرد و داراي قيمت ارزان، توليد اسان از منابع پتروشيمي و محدوده مناسب از خصوصيات فيزيكي مي باشد ولي با مشكلاتي مانند آبدوستي كم، زير دست خشن، رنگ پذيري و چسبندگي كم به دليل فقدان گروه هاي عاملي در زنجير پليمري مواجه است كه كاربرد آن را محدود كرده و بايد بر آن ها غلبه كرد. به همين علت از مونو، دي و تري اتانول آمين براي بهبود آبدوستي، فعاليت سطحي، چسبندگي سطحي، زيردست و افزايش راحتي در استفاده روي پارچه پلي استر استفاده شده است. اين روش روشي ساده و مقرون به صرفه بوده و در مقياس صنعتي قابل استفاده است. پارچه تكميل شده در شرايط بهينه داراي آبدوستي زياد، زاويه تماس قطره آب صفر درجه و زمان جذب قطره آب آني بوده و همچنين داراي گروه هاي عاملي فعال آميد، آمين و هيدروكسيل مي باشد. بنابراين اين روش مي تواند به عنوان بك عمليات تكميلي/ پيش تكميلي نساجي روي پارچه پلي استري مورد استفاده قرار گيرد.
از آنجا كه كالايي مانند فرش با وجود اليافي طبيعي مانند ابريشم، پشم و پنبه در معرض حمله ميكروارگانيسمها قرار دارد. انجام عمليا ضدميكروبي روي آن بسيار با اهميت است به خصوص در مكان هاي عمومي مانند مسجد و حسينه ها انجام چنين تكميلي به دليل آنكه فرش مي تواند بستر مناسب براي رشد عوامل بيماري زاي واگيردار ضروري است. اما از آنجا كه كالاي پشمي نسبت به حرارت و اسيديته حساس است. ترجيح بر آن است كه از فرايندهاي مولتي فانكشنال (چندمنظوره) بهره گرفته شود. از اين رو براي تحقق بخشيدن به اين مهم رنگرزي و ايجاد خاصيت ضدميكروبي روي كالاي پشمي به طور همزمان با نانونقره در يك حمام و به صورت رمق كشي صورت گرفته است. بعد از اعمال خاصيت ضدميكروبي و همينطور رنگرزي روي كالا مزبور، مقاومت آن در برابر دو باكتري گرم منفي اشرشيا كولي و گرم مثبت استافيلوكوكوس اورئوس آزموده شده است كه نتايج شگفت انگيزي را نشان داده است. كالاي مورد نظر در برابر هر دو باكتري مقاوم شده است. اين نتايج پس از ده بار شستشو نيز كماكان بر روي كالا باقي مانده است. نكته قابل توجه آن است كه رنگ كالاي رنگرزي شده تقريبا ثابت بوده و ثبات رنگي كالا نيز با اين روش بهبود يافته است.
از آنجا كه كالايي مانند فرش با وجود اليافي طبيعي مانند ابريشم، پشم و پنبه در معرض حمله ميكروارگانيسمها قرار دارد. انجام عمليات ضدميكروبي روي آن بسيار با اهميت است بخصوص در مكانهاي عمومي مانند مسجد و حسينه ها انجام چنين تكميلي به دليل آنكه فرش مي تواند بستر مناسب براي رشد عوامل بيماري زا واگيردار ضروري است. اما از آنجا كه كالاي پشمي نسبت به حرارت و اسيديته حساس است. ترجيح بر آن است كه از فرآيندهاي مولتاي فانكشنال (چند منظوره) بهره گر فته شود. از اين رو براي تحقق بخشيدن به اين مهم رنگرزي و ايجاد خاصيت ضدميكروبي روي كالاي پشمي بطور همزمان با توليد نانونقره در يك حمام و به صورت رمق كشي صورت گرفته است. بعد از اعمال خاصيت ضدميكروبي و همينطور رنگرزي روي كالا مزبور، مقاومت آن در برابر دو باكتري گرم منفي اشرشيا كولي و گرم مثبت استافيلوكوكوس اورئوس آزموده شده است كه نتايج شگفت انگيزي را نشان داده است. كالاي مورد نظر در برابر هر دو باكتري مقاوم شده است. اين نتايج پس از ده بار شستشو نيز كماكان بر روي كالا باقي مانده است. نكته قابل توجه آن است كه رنگ كالاي رنگرزي شده ثابت بوده و ثبات رنگي كالا نيز با اين روش بهبود يافته است. استحكام كشش بالاي ايجاد شده بسيار عالي است.
ادعاي اختراع نتيجه ابداع سيستم نانوكامپوزيتي فتوكاتاليست با قابليت حذف همزمان آلاينده هاي رنگي و ميكروبي از پساب مي باشد با توجه به محدوديت خواص فتوكاتاليستي دي اكسيد تيتانيم به دليل باز آيي سريع از حالت برانگيخته اين اختراع از نقش نانو ذرات نقره به همراه رزين سيليكوني شبكه اي شونده جهت مرتفع ساختن مشكل ياد شده بهره جشته و منسوجات پلي استري با پوشش نانو كامپوزيت پليمري نقره دي اكسيد تيتانيوم را با قابليت حذف آلاينده هاي رنگي و ميكروبي از پساب ابداع كرده است
با رشد روز افزون مصرف كفپوشها در دنياي امروز و با توجه به تماس مستقيم آنها با انسانها اهميت و رعايت استاندارهاي بهداشتي در آنها نيز شدت مي گيرد. با توجه به كاربرد گسترده مواد ضد ميكروب در انواع منسوجات، در اين اختراع تلاش شد تا با استفاده از نيترات نقره به بررسي خوامي ضد ميكروب در كفپوشهاي نايلوني پرداخته شود. به همين منظور پودرنيترات نقره را به روش پوشش دهي سطحي(افشانه) به روي قطعات كفپوشهاي نايلوني عمل كرده در آزمايشهاي جداگانه با سوسپانسيونهاي دو ميكروب استافيلوكوك اورئوس Staphylococcus aureus) ) و اشريشياكولي(اCOIL Escherichia ) بر اساس استاندارد AATCC 100 -2004 Test Method مجاور گردانيده و در نهايت رشد باكتري كرم منفي اشرشيا وباكتري گرم مثبت استافيلوكوك به مقدار قابل توجهي كاهش داشت. كفپوشهاي نايلوني تكميل شده بعد از ١٠ بار شستشو تاثير ضد ميكروبي خود را حفظ نمودند. با توجه به نتاير بدست آمده از اين اختراع مي توان با استفاده از نيترات نقره خصوميات ضدميكروب موثري را در انواع كفپوش نايلوني ايجاد نمود كفپوشهاي معمول را به كالاهاي با ارزش افزوده بيشتر و خصوميات بهتر تبديل كرد. روش كار به اين صورت بوده است كه ابتدا پودرنيترات نقره به همراه آب مقطردر غلظت هاي مشخص تهيه ميشود و سپس به روش اسپري برروي نمونه كفپوش اعمال ميشود كه پس از تثبيت كالا ضد باكتري شدن آن توسط روشهاي مختلف آزمون هاي ضد باكتري قابل اثبات است .و پس از ١٠ بار شستشو همچنان خاصيت و پايداري تركيب مورد نظر براي هدف ضد باكتري باقي مي ماند .
موارد یافت شده: 51