لیست اختراعات بهرام حسيني منجزي
سرعت يك واكنش شيميايي عامل بسيار مهمي است كه كارايي ابزار و مواد شيميايي را تعيين مي كند، با وجود اين، يكي از مسائل پايهاي كه در شرايط انقلاب علمي و تكنولوژي در برابر شيمي قرار دارد، جستجوي راه هاي جديد براي سرعت بخشيدن به واكنش هاي شيميايي است. براي توليد بنزوفنون روش هاي متفاوتي وجود دارد كه از جمله ي آنها مي توان به استفاده از اسيدهاي لويس مانند AlCl3, BF3, ZnCl2, TiCl4 ,SnCl4, FeCl3 و همچنين به اكسايش دي فنيل متان با اكسنده هايي مثل پرمنگنات پتاسيم و هيدروژن پروكسايد و ... اشاره كرد . هر كدام از روش هاي گفته شده در بالا داراي مزايا و معايبي مي باشند.در بسياري از روش هاي ذكر شده شرايط سخت انجام واكنش، استفاده از اكسنده هاي خطرناك و همچنين گران قيمت، هموژن بودن كاتاليست ها و جداسازي دشوار آنها، كارايي پايين بعضي كاتاليست ها، آلودگي محيط زيستي ناشي از استفاده از حلال و ... مانع از پيشرفت و توسعه آن در جهت توليد بنزوفنون شده است.در اين پروژه بنزوفنون با استفاده يك نانوكاتاليست ارزان و روش ساخت ساده و همچنين استفاده از اكسيژن مولكولي به عنوان اكسنده و بدون استفاده از حلال ساخته شد.
واكنش هيدرو دي سولفوريزاسيون از واكنش هاي مهم و از زير مجموعه هاي فرايند تصفيه هيدروژني مي باشد كه مورد توجه بسياري قرار گرفته است .در سال هاي اخير آلودگي حاصل از تركيبات گوگردي موجود در خوراك هاي نفتي يكي از معضلات مهم زيست محيطي به حساب مي آيد. از اين رو تلاش هاي زيادي در جهت حذف و يا كاهش هرچه بيشتر اين تركيبات از خوراك هاي نفتي صورت گرفته است. انتخاب كاتاليست مناسب براي عمليات گوگردزدايي با توجه به ويژگي هاي فيزيكي خوراك و ناخالصي هاي موجود در آن تعيين مي شود وچون ويژگي هاي خوراك مورد استفاده در فرايند گوگرد زدايي در مناطق گوناگون نسبت به هم متفاوت هستند گستره وسيعي از كاتاليست هاي گوگرد زدا در فرايند هاي تجاري مورد استفاده قرار ميگيرند . سولفيدهاي موليبدن و تنگستن كاتاليست فعال براي فرايند گوگرد زدايي هستند پايه هاي متفاوتي براي فرايند HDS مورد استفاده قرار گرفته اند كه در برخي موارد از تركيب آنها نيز استفاده شده است. گاما آلومينا معمولترين تركيبي است كه به عنوان بستر براي كاتاليست هاي هيدرو دي سولفوريزاسيون به كاربرده مي شود. اما توليداين كاتاليست داراي هزينه بالايي است. در زمينه توليد كاتاليست هاي جديد هيدرو دي سولفوريزاسيون تحقيقات زيادي صورت گرفته است. در اين اختراع كاتاليست هاي جديد كبالت و موليبدن بر پايه هيدروكسي آپاتيت و هيدروكسي آپاتيت كربن توليد شد. كه بستر هيدروكسي آپاتيت از كلسينه كردن استخوان و هيدروكسي آپاتيت – كربن با پيروليز استخوان توليد شد. كه به منظور تثبيت فلزات روي بستر نيز از روش تلقيح كه روشي كم هزينه و آسان است استفاده گرديد. به منظور بررسي و اثبات كارايي كاتاليست هاي سنتز شده از واكنش هيدروديسولفوريزاسيون استفاده شد كه نتايج بسيار خوبي حاكي از كاهش گوگرد با راندمان بالا به دست آمد.
يكي از مهمترين مسائل كه در بعضي صنايع بخصوص صنعت نساجي وجود دارد، حذف آلايندههاي رنگي از فاضلاب است. تخريب اين رنگ ها در طبيعت به آساني صورت نميگيرد. يكي از روشهايي كه براي حذف اين آلايندهها استفاده ميشود، تخريب آنها در يك واكنش فتوكاتاليتيكي و در حضور نيمه رساناهاي جامد است. در اين پژوهش فتوكاتاليست Hydroxyapatite/TiO2/ZnO سنتز و با روش هاي IR, UV, XRD, FE-SEM, EDX, TEM ساختار آن تائيد شد. كارايي كاتاليست در واكنش حذف فتوكاتاليستي اسيداورانژ II در شرايط نور فرابنفش و مرئي مورد بررسي قرار گرفت. پارامترهاي مختلف از جمله مقدار كاتاليست، غلظت اوليه رنگ، درصد ZnO و pH بهينه شد و شرايط بهينه براي انجام واكنش به صورت 100 ميلي گرم كاتاليست، وزني از ZnO ، 100ميلي ليتر محلول ppm 50 از اسيد اورانژ II و 6 pH= گزارش شد.
در حين كاركرد روغن در شرايط دماي بالا و تماس روغن¬ها با قطعات فلزي در حضور رطوبت، گونه¬هاي كربوكسيليك اسيد در روغن تشكيل شده كه علاوه بر ايجاد خوردگي منشاء تشكيل انواع تركيبات صمغي سنگين در روغن بوده و كارايي روغن را از بين مي¬برند. با توجه به اهميت بازيافت و استفاده مجدد از روغن هاي صنعتي كاركرده ازجمله روغن هاي خودرو، توربين، كمپرسور تحقيقات زيادي در اين زمينه انجام شده و روش هاي مختلفي طراحي شده است. يكي از اين روش ها فرآيند تصفيه هيدروژني روغن است. كاتاليست متداول در اين زمينه مخلوطي از فلزات خاكي كمياب مانند لانتانيدها، نيكل، موليبدن، تنگستن، پلاتين و پلاديوم تثبيت شده روي پايه اكسيدهاي متداول مانند آلومينا و سيليس يا مخلوطي از اين دو ميباشد. اين واكنش در واقع عملآوري با هيدروژن است كه سبب حذف تركيبات سنگين صمغي شكل و رزيني كه در اثر واكنشهاي تراكمي و پليمريزاسيون در حين كاركرد روغن ايجاد مي شود و ناخالصيهاي روغن از قبيل تركيبات گوگرد دار، نيتروژن دار، اكسيژن دار، اسيدي و فلزات ميشود. در اين اختراع در يك واكنش يك مرحله اي با استفاده از كاتاليست ارزان قيمت سرباره كه شامل تركيبات آهن فلزي و مقاديري از اكسيدهاي فلزي ديگر است از يك سو، ناخالصي هاي جامد بوسيله اسير شدن در بافت متخلل كاتاليست حذف شد و از سوي ديگر با حذف اكسيژن، سولفور و نيتروژن و شكستن تركيبات سنگين روغن مصرف شده به روغن پايه بازيافت گرديد.
موارد یافت شده: 4