لیست اختراعات حمیدرضا سلیمان پورلیچائی
] براي بررسي عملكردهاي يك ژن از حاملها بعنوان ابزارهايي براي انتقال آن استفاده ميكنند. بيش بيان ژنها به صورت دائمي يا القايي است كه القايي بودن بيان نسبت به بيان دائمي آن داراي مزيتهاي است. حامل pLIX-403 داراي پروموتور القايي است. با وجود اين حامل مذكور داراي مشكلات فني و محدويتهايي است كه عبارتند از: 1- همسانهسازي درpLIX-403 به يك حامل حدواسط نياز دارد. 2- تكثير آن در سويههاي باكتريايي خاصي انجام ميگيرد. 3- هزينههاي همسانهسازي در pLIX-403 فوقالعاده زياد است. بدين منظور جايگاه همسانهسازي چندگانه(MCS) طراحي شد. سپس با خارج كردن سيستم GATEWAY از حامل مذكور، MCS طراحي شده با آنزيمهاي NheI و BamHI در آن همسانهسازي شد. پس از تائيد، حامل ايجاد شده pLIX-MCS-403 نام گرفت. براي تائيد عملكردي بودن آن در سلولهاي يوكاريوتي گزارشگرهاي eGFPCAAX-2A-mCherry در pLIX-MCS-403 همسانهسازي گرديد و حامل جديد پس از تائيد، pLIX-MCS-403-eGFPCAAX-2A-mCherry ناميده شد. حامل حاوي گزارشگرها به روش كلسيم-فسفات به سلولهاي HEK293T ترانسفكت شد. نتايج حاكي از بيان شدن گزارشگرها در حضور داكسيسايكلين است كه بدين ترتيب عملكردي بودن حاملهاي ايجاد شده در سلولهاي يوكاريوتي را نشان ميدهد.[
با توجه به كاربردها و فوايد ذكر شده براي سلول¬هاي بنيادي القا شده (iPSCs)، مي¬توان به اهميت موضوع توليد سلول بنيادي القا شده پي برد. در اين جا هدف ما توليد سلول¬هاي بنيادي القا شده غير اينتگره شونده با حداقل دستكاري ژنتيكي از فيبروبلاست بيمار ديابتي است. در مرحله بعد سلول¬هاي iPS توليد شده تعيين ويژگي شدند. با وجود معايب و مشكلات موجود در مسير توليد سلول iPS، حتي اگر اين سلول¬ها در پزشكي جايگاهي نداشته باشند، مي¬توانند در مدل¬سازي بيماري و غربالگري دارو كاربرد داشته باشند. پروتوكل توليد اين سلولها مي تواند به آزمايشگاههاي تخصصي در اين زمينه فروخته شود. همچنين، اين سلولها مي توانند به مراكز دارويي و بانك هاي سلولي فروخته شوند.
يكي از مشكلات محققان عرصه زيست شناسي سلولي از دست دادن سلولهاي اوليه در اثر فرايند پيري در طي مراحل كار آزمايشگاهيست. از طرفي عدم دسترسي محققان به منابع يكسان از اين سلولها، تنوع غير منطقي و غير قابل اجتنابي در نتايج پديد خواهد آمد. لذا ناميرا كردن سلولهاي اوليه به روشي كه كمترين تغيير را در ماهيت فنوتيپي و ژنوتيپي سلولها ايجاد كند از ضروريات است. حامل ساخته شده در اين آزمايشگاه حاوي ژن hTERT است و بر پايه لنتي ويروس بوده و لذا بعد از توليد ويروس آن و بعلت داشتن ماركر گزينشي پيورومايسين محقق براحتي مي¬تواند سلولهاي هاي ترانسداكت شده را با آنتي بيوتيك مذكور انتخاب و جداسازي كند. بعد از كشت وسيع اين سلولها، منبع كثيري از آن در اختيار تعداد زيادي از محققان قرار گرفته و در همه حال ناميرايي سلولها به ساده ترين روش قابل (RTPCR) قابل بررسي خواهد بود.
موارد یافت شده: 3