لیست اختراعات رسول مرزبان
فرآیند جداسازی اسپور و كریستال از محلول فرمانتاسیون باكتری Bacillus thuringiensis به كمك غشاء متخلخل
فرآيند جداسازي اسپور و كريستال از محلول فرمانتاسيون باكتري Bacillus thuringiensis به كمك غشاء متخلخل، جزو فرآيندهاي جداسازي پيشرفته است كه فرآيند انتقال جرم در آن در اثر اختلاف فشاري انجام ميشود كه در اثر عملكرد يك پمپ با جريان استريل در دو طرف يك غشاء متخلخل ايجاد شده است و براي جداسازي اسپور و كريستال از محلول تخمير Bt و با بكار گيري يك سيستم كارآمد و تجهيز شده با استفاده از وسايل قابل دسترس در داخل كشور اختراع گرديده است. اين فرآيند به لحاظ استفاده از دماهاي پايين باعث افزايش كيفيت محصول نهايي و مصرف انرژي بسيار پاييني مي گردد. بازده اي بالاي اين فرآيند باعث مي گردد تا نرخ توليد Bt كه يكي از مهم ترين و پركاربرد ترين آفتكش هاي بيولوژيك ميباشد افزايش يافته و باعث توسعه اين صنعت در كشور مي گردد. اين فرآيند قابليت جداسازي اسپور و كريستال با ظرفيت بالا را دارد و بر خلاف سيستمهاي رايج مانند سانتريفيوژ و روشهاي شيميايي محدوديت تنش برشي و فشاري (كه تركيبات بيولوژيك بسيار نسبت به آن حساس هستند)، همچنين آلودگي مواد شيميايي و درصد پايين بازيابي را ندارد. عملكرد اين سيستم در مقايسه با سيستمهاي تجاري موجود بسيار بالاتر بوده و در عين حال از نظر مصرف انرژي مقرون به صرفه تر ميباشد.
استفاده از تكنولوژي براي افزايش مدت اثر Bt و نگهداري آن در محيط ميتواند باعث افزايش دوام و كارائي Bt گردد. فرمولاسيون ميكروكپسول بر اساس واكنش دو فازي با پليمر سديم آلژينات (5٪) بدست آمد. نتايج نشان داد درصد زندهماني باكتري در برابر فرا بنفش با طول موج 385 و 254 نانومتر بعد از 7 روز در فرمولاسيون ميكروكپسول به ترتيب 90 و 86 درصد و در غير ميكروكپسول 40 و 50% بود. در درصد كشندگي آفت افستيا در فرمولاسيون ميكروكپسول سديم آلژينات اشعه ديده، 93% و در غير ميكروكپسول 15 % بود. قطر ذرات ميكروكپسول در اين فرمولاسيون حدود 8 تا 22 ميكرون بدست آمد.
امروزه دانش مديريت آفات كشاورزي و بهداشتي در قالب كنترل بيولوژيك در حال گسترش است، اين در حاليست كه ميكروارگانيسم هاي بيمارگر حشرات بخصوص باكتريBacillus thuringiensis نقش عمده اي در كنترل بيولوژيك دارد. توليد فرآورده هاي بيولوژيك بر پايه باكتري Bt در كشور ما از اهميت بسيار زيادي برخوردار است و دستيابي كامل به دانش فني توليد اين آفت كش بيولوژيك در علوم كشاورزي، پزشكي و محيط زيست، اقتدار ملي را به دنبال دارد. در پژوهشي كه در راستاي تهيه محيط كشت اقتصادي جهت توليد بهينه باكتري Bt با استفاده از چندين ماده پسماند و فرآورده هاي فرعي صنايع كشاورزي انجام شد، محيط كشت مناسب با پتانسيل توليد بهينه ي اين باكتري بدست آمد.
اختراع درب ايمني جهت ظروف نگهداري موادشوينده ،اسيدها،موادسمي و...
در صنعت توليد آفتكش¬هاي ميكروبي،همواره فرمولاسيون بعنوان مهمترين بخش از توليد محسوب شده و از دغدغههاي اصلي توليد كنندگان است. در اين تحقيق روش¬هاي تهيه فرمولاسيون پودر وتابل (WP) از يك جدايه بومي (KD2) Btارائه ميشود كه در آن ماده فعال (اسپور–كريستال باكتري) در يك محيط كشت مايع تكثير شد. مخلوط اسپور–كريستال از محيط كشت جدا و پس از افزودن سوسپانسيون كنندهها و امولسيفايرهاي Triton X100, Tensiofix LX, Tensiofix BCZ در سه تيمار جداگانه به نسبت 5% وزني به مايع فرمانتوري، در خشك كن، خشك شده و پودر تكنيكال بصورت فرمولاسيون پودر وتابل با افزودن رطوبت دهندهها، پخش كنندهها و مواد پركننده و مواد محافظ در برابر نور ماوراء بنفش ساخته شد. آزمونهاي بيولوژيكي و فيزيكي وشيميايي شامل تعليق پذيري، خيس شوندگي و زيست سنجي، فرمولاسيونهاي ساخته شده در مقايسه با دو فراورده تجاري بلتيرول و بايولپ انجام و همچنين گياه سوزي آنها بررسي شد. نتايج نشان داد ميزان سوسپانسيون شوندگي از 20 تا 67 درصد و زمان مورد نياز خيس شوندگي از 11 تا 19 ثانيه متغير بود. نتايج آزمون بيولوژيكي فرمولاسيونها نشان داد كه بيشترين تلفات مربوط به فرمولاسيون تجاري بلتيرول با 78 درصد و كمترين مربوط به فراوده تجاري بايولپ با 53 درصد است. فرمولاسيونهاي ساخته شده بينابين اين دو فرمولاسيون تجاري قرار گرفتند. در كل از ميان فرمولاسيونهاي ساخته شده، فرمولاسيونهاي كائولينTritonx100 + ، كائولين +Lx از نتايج بهتري برخوردار بودندكه باتوجه به نتايج LD50 و مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادي فرمولاسيون كائولين +Lx به عنوان يافته قابل تجاري شدن توصيه شد. Preparation of wettable powder formulation of Bacillus thuringiensis KD2
موارد یافت شده: 5