لیست اختراعات سميه حاجي پور
خطرات باقيمانده حلال هاي آلي در محصولات داروئي(ناشي از مراحل سنتز شيميائي يا جداسازي) يك مسئله جدي است و لزوم توسعه روش هاي سريع، حساس و ساده براي اندازه گيري اين مواد انكار ناپذير است. اخيرا از روش ميكرواستخراج فاز جامد(SPME) براي اين منظور استفاده شده است. اما در تمامي بررسي هايي كه تاكنون صورت گرفته از فيبرهاي تجاري استفاده شده كه شكننده بوده و معمولا بسيار گران قيمت هستند. در سالهاي اخير دانشمندان سعي كرده اند با تهيه فيبرهاي دست ساز، بخصوص با نانومواد، جايگزين مناسبي براي فيبرهاي تجاري پيدا كنند. در اين اختراع ابتدا جاذب نانوكامپوزيت نانولوله كربني چند ديواره-پلي آنيلي(PANI/MWCNT) سنتز و سپس بروش ترسيب الكتروفورتيكي(EPD) روي يك سيم نازك استيل ضدزنگ نشانده شد و يك فيبر SPME دست ساز تهيه گرديد. سپس اين فيبر در روش SPME جفت شده با كروماتوگرافي گازي با آشكارساز يونش شعله اي(GC-FID) جهت استخراج و اندازه گيري حلال هاي آلي بنزن-تولوئن-اتيل بنزن-زايلن(BTEX) از داروي تزريقي پني سيلين مورد استفاده قرار گرفت. نتايج نشان داد كه اين فيبر كارآئي بسيار خوبي براي استخراج تركيبات آلي فرار(VOCs) از محصولات دارويي دارد و روش پيشنهادي SPME-GC-FID با فيبر نانوكامپوزيت PANI/MWCNT روشي عاري از حلال، آسان، سريع، مقرون به صرفه و تكرار پذير مي باشد.
از آنجاييكه غذا يكي از عوامل تأمين كننده سلامت جامعه محسوب مي¬شود، تجزيه و تحليل غذايي براي ارزيابي ارزش غذايي، كنترل كيفيت محصولات تازه و فرآوري، و نظارت بر مواد غذايي و ساير آلاينده هاي سمي موجود در آن مهم است. روش هاي فرآوري ناسالم مواد غذايي منجر به توليد عوامل سرطان زا مي گردد كه يكي از اين عوامل آكريل آميد مي باشد كه در اثر سرخ كردن و برشته كردن با درجه حرارت بالا (°C 120 و يا °F 248) در مواد غذايي مختلف مانند نان، برنج، ماهي، سوسيس و كالباس، پيتزا، محصولات فرايند شده سيب زميني و ذرت، گوشت قرمز، بيسكويت، قهوه، غلات صبحانه و... توليد مي¬گردد. بنابراين اندازه گيري ساده و مقرون به صرفه آكريل آميد در نمونه هاي غذايي توجه بسياري از دانشمندان را جلب كرده است. عمده روش هاي گزارش شده براي اين هدف از دستگاه هاي GC-MS و LC-MS استفاه مي¬كنند كه خيلي گران هستند و در آزمايشگاه هاي محدودي وجود دارند. در اين تحقيق، براي اولين بار، يك روش سريع، آسان و ارزان براي تعيين حساس و دقيق آكريل آميد در نمونه هاي پيچيده غذايي معرفي شده است؛ بدين شكل كه آكريل آميد توسط روش ميكرواستخراج فاز جامد از فضاي فوقاني (SPME) استخراج شد و پس از به دام افتادن روي سطح جاذب به طور مستقيم به دستگاه تجزيه اي كرماتوگرافي گازي-آشكارساز يونش شعله اي (GC-FID) تزريق گرديد. بر خلاف تمام روش هاي موجود، آكريل آميد موجود در نمونه¬هاي غذايي بدون هيچگونه عمليات آماده سازي و در يك مرحله بصورت مستقيم مورد استخراج قرار گرفت. با اين روش جديد، براحتي مي توان انواع نمونه هاي غذايي را (بدون هرگونه مشتق سازي و تغيير در نمونه) بطور مستقيم مورد استخراج و آناليز قرار داد. در اين روش مقدار مشخصي نمونه چيپس سيب زميني درون ويال ريخته مي شود. با قرار دادن فيبر در فضاي فوقاني ويال، آكريل آميد روي سطح فيبر جذب مي شود و سپس آناليت استخراج شده به دستگاه GC-FID تزريق مي شود. براي بهينه سازي و ارزيابي قابليت كاربرد روش HS-SPME بهينه شده براي آناليز نمونه¬هاي حقيقي، روش براي استخراج و اندازه گيري آكريل آميد در نمونه¬هاي مختلف چيپس سيب زميني به كار گرفته شد. در مرحله بعد، به منظور ارزيابي صحت نتايج به دست آمده روش پيشنهادي، نمونه¬هاي حقيقي همچنين با روش قديمي استخراج سوكسله جفت شده با دستگاه GC-MS آناليز شدند. نتايج به دست آمده هر دو روش قابل مقايسه بودند. لازم به ذكر است كه معايبي مانند حجم زياد نمونه و استفاده از حلال هاي آلي سمي، كار با روش سوكسله را زمان بر، وقت گير و مخرب محيط زيست كرده است. همچنين به دليل پاك سازي نامناسب، حلال آلي قادر نيست آناليت را در حضور تركيبات مزاحم موجود در بافت نمونه استخراج نمايد و امكان هم زدن نمونه در راستاي سرعت بخشيدن به روند استخراج وجود ندارد. از معايب ديگر روش اين است كه استفاده از زمان طولاني جهت استخراج در نقطه جوش حلال، آناليت هاي حساس به حرارت را تخريب مي كند. در حاليكه SPME روش بسيار قدرتمندي براي آماده سازي نمونه در آزمايشگاه و همچنين در محل مي باشد و تغليظ، استخراج و معرفي نمونه به دستگاه كروماتوگرافي را در يك مرحله انجام مي دهد. سادگي و تك مرحله اي بودن روش، امكان هدر رفتن آناليت را كاهش مي دهد.
موارد یافت شده: 2