لیست اختراعات سميه رزمخواه شربياني
هيدروكلوئيدها (صمغ ها) بيوپليمرهايي با وزن مولكولي بالا و آبدوست هستند كه ساختمان پلي ساكاريدي يا پروتئيني دارند و به عنوان اجزاي عملگر استفاده مي شوند و كاربرد آن ها در صنايع غذايي، دارويي، نساجي و ... بسيار گسترش يافته است. كاربردهاي متنوع صمغها در صنايع مختلف باعث گسترش تجارت و بازار مالي اين افزودني در جهان شده است. اخيراً تقاضا براي هيدروكلوئيدهاي طبيعي با خواص عملكردي ويژه و قيمت مناسب افزايش يافته است، بنابراين يافتن منابع جديد صمغ هاي گياهي با خواص مناسب جهت استفاده در صنعت اهميت ويژه اي دارد و محققان همواره به دنبال يافتن منابع جديد صمغ ها مي باشند. ايران به دليل شرايط متنوع اقليمي و جغرافيايي رويشگاه گستره وسيعي از منابع هيدروكلوئيدي است. اما هنوز خود يك واردكننده صمغ است و ساليانه ارز زيادي صرف واردات صمغهاي مختلفي به كشور ميشود كه به عنوان امولسيفاير، پايدار كننده كف و قوام دهنده مورد استفاده قرار مي گيرد. در صورتيكه كه كشور ما خود داراي پتانسيل صمغي چون صمغ دانه شاهي است كه اين صمغ داراي قابليت كاربردي به عنوان امولسيفاير، كف كننده و قوام دهنده مي باشد. مهمترين هدف ما نيز معرفي صمغ گياهي است كه توانايي رقابت با صمغ هاي تجاري را داشته باشد، خصوصيات عملكردي مطلوبي در صنعت غذا ايفا نمايد و قابليت كشت آن در ايران وجود داشته باشد. گياه شاهي به صورت گسترده درايران كشت ميشود و هنگامي كه دانههاي شاهي خيسانده ميشوند به سرعت آب جذب كرده و مايعي چسبناك و بيمزه توليد ميكنند كه حاوي مقدار بسيار زيادي تركيبات موسيلاژي هستند. اين اختراع مربوط به استخراج گزينهاي فراكسيونهاي صمغ دانه شاهي به عنوان يك منبع طبيعي از هيدروكلوئيدها است كه داراي قابليت هاي كاربردي متفاوت از نظر مقاومت حرارتي، قوام دهندگي و پايداري امولسيون و كف ميباشند. فراكسيونهاي صمغ دانه شاهي به كمك استخراج مرحله به مرحله با آب تهيه شدند. با توجه به اين روش، اولين و آخرين فراكسيون به ترتيب حاوي ملكولهايي با كمترين و بيشترين وزن ملكولي است كه صمغ هاي حاصل شده كاملاً از نظر عملكردي با يكديگر متفاوت هستند. براي جزء به جزء سازي صمغ دانه شاهي، نسبت آب به دانه و زمان آبگيري مورد استفاده در شرايط استخراج صمغ خام دانه شاهي (نسبت آب به دانه 30 به 1 و زمان آبگيري 15 دقيقه) ، به سه بخش مساوي تقسيم شد. فراكسيون صمغ دانه شاهي با وزن ملكولي بالا (مستخرج از بخش هاي دروني دانه شاهي) با ايجاد ويسكوزيته بالا جهت ايجاد قوام مناسب است و بيشترين مقاومت حرارتي را نشان مي دهد. در حالي كه فراكسيون با وزن ملكولي كمتر (مستخرج از بخش هاي بيروني دانه شاهي) ، ويسكوزيته و قوام كمتري داشته اما ميزان اسيد ارونيك بيشتر اين فراكسيون قابليت بالايي در پايدارسازي امولسيون ايجاد مي نمايد. فراكسيون با وزن ملكولي متوسط (مياني) نيز ظرفيت و پايداري كف بيشتري نشان مي دهد. در نتيجه فراكسيونبندي صمغ دانه شاهي اين اجازه را ميدهد كه منابع صمغي با مقاومت حرارتي مختلف و پتانسيل هاي كاربردي متفاوت به عنوان جزء قوام دهنده و پايدارسازي سيستم هاي ناپايدار امولسيون و كف داشته باشيم.
موارد یافت شده: 1