لیست اختراعات سياوش دستمالچي
استفاده از باكتري هالوترموفيل Bacillus sp. SL-1 در توليد آنزيم هاي هيدروليتيك مقاوم به نمك انجام شده است. بطور عمده نياز كشور به اين كالاي مهم تجاري از محصولات وارداتي مرتفع مي گردد. متأسفانه در سال هاي اخير با افزايش تحريم ها و تغييرات نرخ ارز، انتقال دانش فني و واردات اين آنزيم ها با مشكلات متعددي همراه گرديده است. از اينرو توليد آنزيم هاي هيدروليتيك بصورت بيولوژيك از ميكروارگانيسم هاي بومي ايران مورد توجه قرار گرفته است. باكتري نمك دوست مقاوم به فلز سنگين روي از درياچه نمك آران-بيدگل جداسازي شده و توليد آنزيم هاي پركاربرد آميلاز، پروتئاز، سلولاز و پكتيناز با مقاومت بالا به حرارت و نمك از قابليت هاي منحصر به فرد آن مي باشد. همچنين توليد بيوسورفكتانت و اگزوپلي ساكاريدهاي خارج سلولي ازاين باكتري انجام شده است. توليد آنزيم هاي هيدروليتيك مقاوم به نمك از Bacillus sp. SL-1 براي اولين بار انجام شده و هيچ گونه گزارشي مبني بر جداسازي نمونه مشابه اين باكتري از آب هاي شور در ايران و دنيا تاكنون وجود ندارد. بنابراين آنزيم هاي هيدروليتيك، بيو پليمرها و اگزوپلي ساكاريدهاي توليد شده از اين ميكروارگانيسم بومي مي تواند به عنوان منبع جديدي در توليدات محصولات بيوتكنولوژي، پزشكي، دارويي، غذايي، كشاورزي و سلامت محيط زيست مورد استفاده قرار گيرد.
مهندسي و توليد بهينه آنزيم مولتي كوپر اكسيداز مقاوم به نمك از Bacillus sp. SL-1 بومي بصورت نوتركيب انجام شده است. از مهمترين آنزيم هاي اين خانواده، لاكازها مي باشند كه كاربردهاي بيوتكنولوژي متنوعي از جمله سنتز داروي ضدسرطان وينبلاستين، ساخت بيوسنسورها، رنگ زدايي در صنعت خمير، كاغذ، نساجي و تصفيه پساب هاي صنعتي دارند. بطور عمده نياز كشور به اين آنزيم تجاري از محصولات وارداتي با منشاء قارچي مرتفع مي گردد. از معايب عمده لاكازهاي قارچي مي توان به پايداري و مقاومت كمتر نسبت به دماي بالا، غلظت نمك، حلال هاي آلي و مهاركننده ها اشاره كرد. با اين وجود برخي مشكلات اساسي در زمينه توليد لاكازهاي باكتريايي بصورت نوتركيب همچون رسوب آنزيم، تشكيل اينكلوژن بادي و كاهش فعاليت كاتاليتيك آنزيم نوتركيب در سيستم هاي بياني باكتريايي با سيتوپلاسم احيا وجود دارند كه منجر به كاهش كيفيت، فعاليت و راندمان توليد آنزيم در مقياس بالا مي شوند. در اين پروژه آنزيم مولتي كوپر اكسيداز مقاوم به نمك لاكاز از باكتري جديد بومي-صنعتي مقاوم به نمك Bacillus sp. SL-1 بصورت نوتركيب در سيستم پروكاريوتي Origami در شرايط بي هوازي بصورت بهينه و فعال با راندمان بالا توليد شده و مقاومت و فعاليت خوبي در حضور غلظت هاي بالاي نمك، دماي بالاي ۷۰ درجه سانتيگراد، مهاركننده ها، حلال هاي آلي و تغييرات pH داشته و مي تواند با حفظ پايداري خود در شرايط متغير محيطي در فرآيندهاي سنتز تركيبات آلي، دارويي و پليمريزاسيون آنزيماتيك تركيبات پليمري مورد استفاده قرار گيرد.
سندروم روده كوتاه يك بيماري بسيار ناتوان كننده است كه به علت از دست دادن بخش عمده¬اي از روده به وجود مي¬آيد تدوگلوتايد اولين دارو براي درمان طولاني مدت SBS معرفي شده است. تدوگلوتايد در ايران توليد نمي شود و در بازار دارويي ايران هم وجود ندارد. هدف اختراع حاضر توليد تدوگلوتايد با استفاده از تكنولوژي پروتئين نوتركيب مي باشد. براي اين منظور ژن كد كننده تدوگلوتايد تهيه و وارد وكتور بياني pGEX-2T گرديد و سپس با استفاده از سيستم بيان باكتري پپتيد مورد نظر به صورت متصل به پروتئين GST توليد شد. با استفاده از كرواتوگرافي تمايلي تدوگلوتايد متصل به GST از بقيه پروتئين هاي باكتري جدا شده و سپس با استفاده از فاكتور Xa تدوگلوتايد از GST جدا مي شود. خالص سازي بيشتر تدوگلوتايد با استفاده از كروماتوگرافي رانشي انجام مي گيرد و ساختار ثانويه و فعاليت بيولوژيكي آن مورد ارزيابي قرار مي گيرد. تكنولوژي ارايه شده در اين اختراع مي تواند يك روش كارآمد را در اختيار صنايع داروسازي داخل كشور جهت توليد صنعتي پپتيد دارويي تدوگلوتايد قرار دهد.
موارد یافت شده: 3