لیست اختراعات عليرضا معلم زاده
سيستم بيوراكتور غشايي يا همان (MBR)تركيبي از فرآيند معمول لجن فعال و فيلتراسيون غشايي به منظور تصفيه پساب مي باشد. با استفاده از اين دستگاه علاوه بر اشغال فضاي بسيار كم در مقايسه با روش هاي مرسوم، كيفيت پساب خروجي بسيار مناسبي نيز حاص خواهد شد. سامانه ساخته شده توسط اين گروه، يك پكيج بيوراكتور غشايي به روش مستغرق (submerged) مي باشد كه با داشتن دو بيوراكتور هوازي و بي هوازي در كنار هم و استفاده از سيستم غشايي پساب ورودي را به طور پيوسته تصفيه مي كند. به طور خلاصه قابليت هاي اين دستگاه به شرح زير مي باشد: * انعطاف پذيري بسيار بالا و قابليت عملكرد در شرايط مختلف به منظور تصفيه پساب هاي مختلف با استفاده از انواع غشاهاي مورد استفاده *قابليت تصفيه پساب شهري و صنعتي *كيفيت بسيار بالاي آب تصفيه شده به منظور استفاده در مصارف كشاورزي و آب ياري و نيز استفاده در سيستم هاي اسمز معكوس به منظور توليد آب شرب *كاهش فضاي اشغال شده نسبت به سيستم تصفيه قديمي تا 3 برابر *كاهش مصرف انرژي نسبت سيستم قديمي تصفيه پساب *ظرفيت تصفيه پساب به حجم 30 - 10 ليتر در ساعت *استفاده از سيستم بسته پمپ و اجكتور به منظور تامين خلاء مورد نياز براي سيستم *قابليت نصب ماژول هاي غشايي مختلف اعم از: الياف توخالي ، قاب و صفحه اي ، لوله اي ، سراميكي *قابليت شستشوي معكوس غشاها به دو صورت اتوماتيك و دستي به منظور كنترل پديده گرفتگي غشايي در غشاهاي الياف توخالي(تنظيمات اتوماتيك ) *قابليت تنظيم زمان استراحت به غشا به منظور كنترل پديده گرفتگي غشايي(تنظيمات اتوماتيك ) *قابليت استفاده همزمان از چند ماژول غشايي مختلف با تنظيمات اتوماتيك جداگانه براي هر يك از آنها *امكان كنترل و نمونه برداري لحظه اي از پساب تصفيه شده (تنظيمات اتوماتيك ) با توجه به كمبود آب سالم و نياز اساسي بشر به تصفيه و بازگرداني آب، اين دستگاه به راحتي قابليت تبديل به مقياس صنعتي و تصفيه و تامين آب را براي واحد هاي مختلف از جمله كشاورزي و صنعتي و .... داراست تا از هدر رفتن آب جلوگيري نمايد.
اساساً، بررسي وشناخت رفتار مكانيكي مواد متأثر از بارگذاريهاي مختلف (خصوصاً در رابطه با كامپوزيتهاي پليمري)، از موضوعات پر اهميت درصنايع گوناگون بوده و تعيين كننده نوع كاربرد و نيز محدوديتهاي آنهاست . بنابرين ايجاد شرايط مناسب جهت اعمال بارگذاريهاي متنوع و مركب ، به منظورفراهم آوردن بستر لازم جهت انجام مطالعات وآزمايشات تجربي در راستاي تحليل رفتار مكانيكي مواد مورد نظر در شرايط كاركرد آنها از اهميت خاصي برخوردار مي¬باشد. اين اختراع وسيله¬اي مناسب براي مطالعه¬ي رفتار ساختارهاي متنوع سيلندري شكل با جنسهاي متفاوت (به خصوص از نوع كامپوزيتي و به ويژه از نوع رشته¬پيچي شده آن¬(Filament Wound Composite Structures) به اختصار: (FWCS)) است، لذا چنانچه اعمال بارگذاريهاي توأم و پيچيده (Complex loading) ، از نوع بارگذاريهاي ضربه اي (Impact loading) در محدوده متنوعي از سرعت هاي اعمال ضربه، و با حضور توأمان پيشبار فشاري(Hydrostatic preloading) مد نظر باشد، و از آنجا كه اعمال اين بارگذاريهاي مركب (Hybrid loading) از پيچيدگيهاي خاصي (مثلاً از جهت ماهيت اعمال بارگذاري و يا زاويه اعمال آن) برخوردار است ،كه عموماً از حيطه كاري دستگاههاي آزمايشگاهي تك منظوره ي متداول خارج مي باشد، اين اختراع به عنوان ابزاري خاص و كارآمد، ارائه مي گردد و به كمك آن ساختارهاي متنوع سيلندري شكل با جنسهاي متفاوت، و با محدوده ي متنوعي از ابعاد، با اعمال تغييراتي اندك قابل آزمون و بررسي مي باشند. ضمناً ماهيت طراحي اين اختراع به نحوي انجام شده كه با توجه به: نكات و مزاياي مورد اشاره قبلي، در كنار تقارن طراحي و امكان كنترل دقيق موارد موثر در نتيجه آزمون؛ اين اختراع را به وسيله اي مناسب جهت انجام آزمايشات و تحقيقات ويژه¬اي همچون بارگذاري¬هاي ضربه اي متفاوت ، به ويژه از نوع بارگذاري¬هاي ضربه اي سرعت بالا بر روي ساختارهاي سيلندري شكل خاصه از نوع (FWCS)، تبديل مي¬نمايد. لذا با توجه به اهميت دستيابي به شناخت مناسب و دقيقتر از رفتار مكانيكي مواد خصوصاً كامپوزيتهاي پليمري، اختراع حاضر ارائه گرديده كه با سهولت، دقت و قابليت اطمينان بالايي، امكان اعمال ايمنِ بارگذاري¬هاي هيبريدي توأم و پيچيده را ، از نوع بارگذاريهاي ضربه اي در محدوده متنوعي از سرعت هاي اعمال ضربه، و با حضور توأمان محدوده وسيعي از انواع پيشبارهاي فشاري داخلي (اعم از اعمال پيشبار گذاريها از نوع: عادي ، سيكلي و تركيبي)، فراهم مي آورد.
با عنايت به اينكه حوزه فناوري غشايي از مقوله هاي با تكنولوژي بالا (Hi-Tech) در جهان محسوب مي شود معدود كشورهايي در اين حوزه صاحب تكنولوژي مي باشند و دسترسي به تجهيزات نمونه ها و حتي اطلاعات فني در اين رابطه با محدوديت هاي فراواني مواجه است. از سوي ديگر در زمينه ساخت صنعتي غشاهاي تخت حركت خاصي در كشور صورت نپذيرفته است و در حال حاضر پليمرهاي سنتز شده به صورت دستي به شكل غشا در مي آيند و اين احتمال ايجاد خطا و يكنواخت نبودن غشا را ايجاد مي كند. به همين دليل غشاهاي ساخته شده ويژگي هاي متفاوتي دارند و امكان مقايسه آنها امكان پذير نيست. به كمك اين اختراع مي توان بطور پيوسته غشاي تخت پليمري را با ضخامت مختلف (جهت استفاده در پيلهاي سوختي، جداسازي گاز و ...) توليد نمود اين اختراع اين امكان را مهيا مي سازد تا با كنترل شرايط شكل دهي غشا بتوان غشاهايي يكنواخت و با كيفيت مناسب توليد كرد. همچنين به علت اينكه در صورت وجود چنين سيستمي ساخت غشا به صورت تمام اتوماتيك صورت مي پذيرد. در نتيجه امكان خطا بسيار كاهش مي يابد و غشاهايي مناسب تر در اختيار خواهيم داشت. ضمنا با استفاده زا اين اختراع مي توان به راحتي شرايط ساخت غشا را تغيير داد و غشاهايي با جنسهاي متفاوت و ساختاري يكنواخت توليد نمود.
با عنايت به اينكه حوزه فناوري غشايي از مقوله هاي با تكنولوژي بالا (Hi-Tech) در جهان محسوب مي شود معدود كشورهايي در اين حوزه صاحب تكنولوژي مي باشند و دسترسي به تجهيزات نمونه ها و حتي اطلاعات فني در اين رابطه با محدوديت هاي فراواني مواجه است از سوي ديگر با توجه به وجود دانش مقدماتي در حوزه توليد اغلب انواع غشاها (خصوصا از نوع پليمري) در منابع علمي ، و اينكه صرفا وجود غشا به تنهايي غالبا قابليت كاربردي جهت تجلي اين تكنولوژي در آزمايشگاهها و صنعت را فراهم نمي آورد. لازم است مدول يا سامانه اي مناسب براي اين منظور طراحي و ساخته شود. در اين راستا فرايند عمل در اين اختراع به صورت خلاصه بدين ترتيب است كه امكان برقراري تماس مناسب و كنترل شده بين فاز گاز و فاز مايع (با مكانيزم خاص توضيح داده شده در بخش شرح و توصيف ) را جهت به خدمت گرفتن غشاي تخت مناسب (كه عموما متخلخل) مي باشد فراهم مي آورد. از طرفي با توجه به ماهيت هندسي اين تماس دهنده غشايي از يك سو و از سوي ديگر خود غشا در عرصه كاربرد فضاي كمتري نسبت به تكنيكهاي ديگر اشغال شده و سبب مي گردد تا دستيابي به يك ظرفيت توليد مشخص در يك حجم با فضايي پايين تر انجام گيرد. از ديگر مزايايي كه مي تواند سبب جذابيت استفاده از تماس دهنده غشايي مذكور گردد. مدولار بودن اين سيستم است كه موجبات سهولت استفاده و افزايش و يا كاهش ظرفيت به كارگيري را به سادگي فراهم مي آورد. مدولهاي متفاوتي براي اين منظور وجود دارد (مثلا مدولهاي غشايي الياف توخالي) كه بستگي به پيكربندي غشاي بكار رفته دارد. در اين اختراع با توجه به اينكه هدف بكارگيري غشاي تخت بوده است مدولي كه بتواند جريانهاي مناسب براي فاز گاز و مايع ايجاد كند طراحي و ساخته شده است و به صورت ويژه براي مرطوب سازي گازهاي مورد استفاده (هوا و هيدروژن) در پيل سوختي مورد استفاده قرار مي گيرد.
از جمله مهمترين صنايعي كه استفاده از تكنولوژي غشايي در آنها داراي جذابيت بالايي مي باشد شيرين سازي گاز طبيعي است كه طي آن فرايند شيرين سازي گاز طبيعي انجام مي پذيرد. در اين راستا اين اختراع امكان برقراري تماس مناسب و كنترل شده بين فازگاز و فاز مايع (با مكانيزم خاص توضيح داده شده در بخش شرح و توصيف) را جهت به خدمت گرفتن غشاي تخت مناسب مي باشد فراهم مي آورد. همچنين با اشغال فضاي اندك دستيابي به يك ظرفيت توليد مشخص در يك ججم با فضايي پايين تر را ممكن مي نمايد. از ديگر مزايايي آن مدولار بودن اين سيستم است كه موجبات سهولت استفاده و افزايش يا كاهش ظرفيت به كارگيري را به سادگي فراهم مي آورد. در اين اختراع با توجه به اينكه هدف بكارگيري غشاي تخت بوده است مدولي كه بتواند جريانهاي مناسب براي فاز گاز و مايع ايجاد كند طراحي و ساخته شده است و به صورت ويژه براي شيرين سازي گاز طبيعي يا به عبارتي جداسازي CO,SO2,CO2,H2S از گاز طبيعي مورد استفاده قرار مي گيرد.
موارد یافت شده: 17