لیست اختراعات فاطمه راد
بيماري رايزومونيا يكي از مخرب¬ترين بيماري¬هاي چغندرقند در مناطق زير سطح كشت كشور است كه توسط ويروس Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV) ايجاد ميشود. روش¬هاي سنتي كنترل از قبيل سادرن¬بلات و وسترن ¬بلات نيز به ترتيب جهت شناسايي قطعات DNA و پروتئين اختصاصي، قابليت محدودي در شناسايي اين بيماري دارند. بنابراين استفاده از تكنولوژي¬هاي نوين براي تشخيص به موقع بيماري جهت كاهش خسارات پيش رو مي¬بايد در نظر گرفته شود. \\\\\\\\\\\\\\"نانو كيت تشخيص Polymyxa betae، ناقل عامل بيماري ريشه¬گنايي چغندرقند با بازدهي بالا \\\\\\\\\\\\\\" كيت تشخيصي بر پايه علم نانوبيوتكنولوژي جهت رديابي موثر، دقيق، سريع و ارزان عامل بيماري مي باشد. در كيت توليد شده سعي گرديده است ضمن حل تمام مشكلات موجود در مسير شناسايي عامل بيماري به ارائه يك روش كاملا جديد و منطبق بر اصول علمي مبادرت گردد. در اين سيستم سامانه تشخيصي از نقاط كوانتومي پوشيده شده با آنتي باديهاي پلي¬كلونال كه در حالت هم¬پوشاني با Rhodamin متصل به آنتي ژن GST هستند تشكيل شده است. Rhodamin متصل به آنتي ژن GST نقش گيرنده و نقاط كوانتومي متصل به آنتي باديهاي پلي كلونال در نقش دهنده انرژي را دارند. هنگام اضافه كردن آنتي ژن GST خالص (مثلا موجود در عصاره ريشه گياه مشكوك به آلودگي) به محلول قبلي عمل جايگزيني آنتي ژن GST خالص به جاي آنتي ژن GST متصل به Rhodamin صورت گرفته و اثر هم پوشاني بين گيرنده و دهنده برداشته شده و نمودارهاي نشري به سطوح پايين¬تر جابه¬جا مي¬شوند. اين اختراع در واقع امكان تشخيص عامل بيماري در غلظت¬هاي پايين عصاره آلوده را فراهم آورده است.
چغندرقند يكي از مهم¬ترين گياهان زراعي مي¬باشد كه اصلي¬ترين ماده اوليه جهت توليد قند و شكر در كشور مي-باشد. بيماري رايزومونيا به عنوان مهم¬ترين بيماري ويروسي چغندرقند در ايران شناخته شده است. قارچ Polymyxa betae به عنوان تنها ناقل طبيعي اين بيماري نقش كليدي در انتقال ويروس Beet nectotic yellow vein virus(BNYVV) دارد. با توجه به محدود بودن منابع مقاومت به بيماري رايزومونيا كه عمدتاً از ژنهاي مقاومت به ويروس BNYVV استفاده مي¬شود، ارزيابي¬هائي جهت تعيين ژرم¬پلاسم¬هاي مقاوم به اين قارچ ضروري مي¬باشد. با توجه به عدم قابليت كشت قارچ مذكور، ايجاد يك سيستم تشخيصي مناسب جهت شناسائي نمونه هاي آلوده براي انجام مطالعات اپيدميولوژي و همچنين تعيين منابع مقاومت ضروري ميباشد. پروتئين (GST) glutathione-S-transferase به ميزان بالا درقارچ توليد ميشود و ميتوان از آن به عنوان معياري در جهت شناسائي نمونه هاي آلوده استفاده نمود. در اين پروژه از تكنولوژي نانوبيوسنسور متصل به آنتي بادي جهت شناسايي نمونه هاي آلوده استفاده ميشود. نقاط كوانتومي Quantum dots، نانو¬ذراتي با خصوصيات منحصر به فرد هستند كه كاربردهاي بالقوه¬اي در علوم زيستي و مشاهده وقايع درون سلول دارند. اين نانو¬ذرات، عموماً نيمه¬هادي¬هايي از جنس سلنيد¬كادميم بوده كه به وسيله يك پوسته نيمه¬هادي ديگر از جنس سولفيد¬روي پوشيده شده¬اند و توانايي نشر نورهايي با رنگ¬هاي مختلف را دارند، كه رنگ نور به اندازه كريستال آن¬ها بستگي دارد .مولكول¬هايي نظير آنتي¬بادي¬ها و يا رشته¬هاي DNA مي¬توانند به اين لايه پليمري متصل شوندو به اين صورت مي¬توان از آن¬ها براي شناسايي و رديابي پروتئين هاي خاص از آن استفاده كرد. در اين تحقيق، ژن كد كننده پروتئين GST از نمونه هاي آلوده جداسازي گرديده و پس از بيان در ميزبان باكتريايي و خالص سازي بر روي ستون كروماتوگرافي از آن به عنوان آنتي ژن جهت توليد آنتي بادي اختصاصي بر عليه قارچ استفاده ميگردد. خالص سازي آنتي بادي بر روي ستون پروتئين A صورت پذيرفته و از آن براي اتصال به ذرات ¬كوانتومي QD استفاده ميگردد و از سيستم شناسايي مبتني بر اساس FRET براي تاييد وجود آلودگي استفاده ميگردد. تا به حال گزارشي از تهيه اين تركيب براي شناسايي اين قارچ ارائه نشده است.
نانو كيت تشخيص عامل بيماري جاروك ليموترش با ارائه يك سيستم بسيار دقيق و كارا همراه با به كارگيري فن آوري مبتني بر دانش نانوتكنولوژي و مهندسي ساخت و استفاده از آنتي بادي هاي پلي كلونال به عنوان شناساگرهاي اختصاصي تشخيص سريع دقيق و ارزان عامل بيماري جاروك ليموترش را در درختان مشكوك به آلودگي فراهم آورد.
تمامي روشهاي رايج كنوني مورد استفاده جهت تشخيص عامل بيماري جاروك ليمو ترش داراي معايب و محدوديت هاي زيادي بوده كه از جمله مهمترين آنها مي توان آنها اين است كه اين روشها قادر به شناسايي عامل بيماري در دوران كمون آن به خصوص مراحل اوليه نيستند. اين در حالي است كه تشخيص به موقع بيماري جهت كاهش خسارات پيش رو بسيار حياتي مي باشد. نانو كيت تشخيص عامل بيماري جاروك ليمو ترش با بازدهي بالا كيت تشخيصي بر پايه علم نانو بيوتكنولوژي جهت رديابي موثر دقيق سريع و ارزان عامل بيماري مي باشد. در كيت توليد شده سعي گرديده است ضمن حل تمام مشكلات موجود در مسير شناسايي عامل بيماري به ارائه يك روش كاملا جديد و منطبق بر اصول علمي مبادرت گردد. در اين سيستم سامانه تشخيصي از نقاط كوانتومي پوشيده شده با آنتي باديهاي پلي كلونال كه در حالت همپوشاني با Rodamin متصل به آنتي ژن IMP هستند تشكيل شده است Rodamin متصل به آنتي ژن IMP نقش گيرنده و نقاط كوانتومي متصل به آنتي باديهاي پلي كلونال در نقش دهنده انرژي را دارند. هنگام اضافه كردن آنتي ژن IMP خالص (مثلا موجود در عصاره برگ گياه مشكوك به آلودگي ) به محلول قبلي عمل جايگزيني آنتي ژن IMP خالص به جاي آنتي ژن IMP متصل به Rodamin صورت گرفته و از هم پوشاني بين گيرنده و دهنده برداشته شده و نمودارهاي قشري به سطوح پايين تر جا به جا مي شوند. اين اختراع در واقع امكان تشخيص عامل بيماري در غلظتهاي پاين عصاره آلوده را فراهم آورده است.
موارد یافت شده: 4