لیست اختراعات فريبرز فاتحي
در اينجا هدف ابداع تكنيكي است كه بدون تخريب سر لوله و تغيير شكل هندسي آن بتوان سر لوله را براي كشش مقيد كرد و بدون سر خوردن ، لوله را تحت كشش قرار داد. لوله مدنظر داراي جداره بسيار نازك در حد 0/1 ميلي متر و از جنس فولاد ضد زنگ است. براي مقيد كردن سر لوله به منظور اعمال كشش بر روي آن از تركيب يك رام و سه نظام تراشكاري استفاده شده است. يك تكيه گاه كه نيروي كشش بر آن اعمال مي شود منظور گرديده است. سه نظام بر روي آن متصل شده و در ناحيه پشت لوله خور سه نظام و بر روي تكيه گاه سوراختي تعبيه شده و رام در سوراخ پيچ شده است. ابعاد سه نظام و قطر رام متناسب با قطر لوله جدار فوق نازك انتخاب مي شود. با ورود لوله به داخل سه نظام رام درون لوله قرار مي گيرد. با محكم كردن فكهاي سه نظام لوله مقيد مي شود. گريپر به اين صورت لوله را از تغيير شكل محفوظ مي دارد براي جلوگيري از لغزش لوله بر روي فكهاي سه نظام شيارهاي منظمي زده شده است. همچنين بر روي رام نيز شيارهائي متناسب با شيارهاي روي فكهاي سه نظام زده شده است. شيارها به صورتي است كه برآمدگيهاي رام روبروي فرورفتگي هاي فكهاي سه نظام قرار دارد. اين مورد در موقع نصب رام بر روي تكيه گاه ايجاد مي شود.
در خط توليد لوله درزدار در ناحيه جوش درز حرارت زيادي توليد مي شود. در صورت عدم كنترل حرارت دماي ابزار در مجموعه اطراف ناحيه جوش بالا رفته و باعث از بين رفتن تجهيزات و تخريب فرايند توليد مي گردد. براي انتقال حرارت توليد شده در ناحيه جوش درز از سيال آب استفاده شده است. آب در يك مخزن ذخيره مي شود. در زماني كه حسگر دماي آب فرمان داد الكتروپمپ روشن شده و آب را به داخل مجموعه پمپ مي كند آب پس از گذشتن از مسيرهاي تعيين شده به داخل رادياتور منتقل شده و در آنجا بوسيله يك فن خنك مي شود. سپس به داخل مخزن ذخيره بر مي گردد. تكنيك بكار رفته در اين اختراع حركت آب از داخل محورهاي رولرهائي است كه زير الكترود جوش قرار دارند و لبه درز لوله را به هم مي چسبانند. آب از يك محور وارد شده و پس از عبور از يك لوله آلومينيومي كه محيط اطراف الكترود را نيز خنك مي كند به محور بعدي رفته و از مجموعه تجهيزات جوشكاري خارج مي شود. خنك كردن همزمان رولرها و محيط اطراف الكترود جوشكاري تكنيك ديگري است كه در اين ابتكار بكار رفته است.
تكنيك حاضر عبارت است از يك دريچه لولائي كه توسط يك لولاي قوي تحت برش مضاعف به بدنه متصل بوده و توسط يك چفت لولائي موقع بستن دريچه درب سته مي شود. آب بندي توسط يك پكينگ دو لبه بين دريچه و مخزن انجام شده كه جهت كنترل نيروي فشاري ناشي از محكم كردن دريچه يك ارينگ بر روي بدنه مخزن قرار داده شده است. براي محكم كردن درب از مكانيزم پيچ استفاده شده كه درب مخزن را با نيروي كنترل شده به دريچه مخزن فشرده مي كند. در ابتكار حاضر جهت باز و بسته كردن دريچه تنها به يك نفر كاربر نياز است. دريچه را مي توان با يك دست باز و بسته كرد به هيچ ابزاري نياز ندارد. با پيچاندن دستگيره درب مي توان دريچه را محكم كرد. در موقع پيچاندن دستگيره دريچه درب مخزن پيپچيده نمي شود و در نتيجه باعث خرابي پكينگ آب بند نمي شود. درب مخزن در همه حالت به دريچه متصل است و نيازي به حمل هيچ قطعه از اي دريچه نمي باشد.
براي جلوگيري از چروكيدگي نوار در پشت رولرها، سرعت دوراني رولرها به صورتي تنظيم مي شود كه در طول فرآيند در نوار بين هر دو رولر متوالي، نيروي كششي ايجاد شود. بنابراين هيچ چروكيدگي و تجمعي در طول نوار به وجود نمي آيد. براي اين منظور لازم است سرعت دوراني دوج رولر كشنده به اندازه كافي بيشتر از ذوج رولر قبلي آن باشد. بنابراين در صورتي كه هشت ذوج رولر به صورت رديفي فرآيند شكل دهي را انجام مي دهند. بايد مرحله به مرحله از ذوج رولر ورودي تا ذوج رولر خروجي سرعت درواني افزايش يابد. در اين صورت همواره نيروي كششي در طول نوار مانع از ايجاد چروكيدگي در نوار مي شود. اين مسئله مخصوصا در نوارهاي نازك داراي اهميت است. از طرفي نيروي كششي ايجاد شده در نوار بيش از حد مجاز نبايد افزايش پيدا كند چرا كه باعث پارگي نوار خواهد شد. افزايش سرعت ذوج رولرهاي متوالي با استفاده از زنجير و چرخ زنجير ايجاد شده است. روند كار به اين صورت است كه توان به كمك زنجير از موتور به يكي از رولرها منتقل شده و به همين صورت دو به دو هر رولر با زنجير به رولر مجاور متصل است. تعداد دندانه هاي چرخ زنجيرهاي متصل دو رولر مجاور به گونه اي تنظيم شده است كه روند افزايش پيوسته سرعت از رولر ورودي تا رولر خروجي ايجاد گردد. در ذوج رولرها نيز رولر بالايي و پائيني با چرخدنده به يكديگر متصل شده اند.
در خطوط توليد پروفيل، تنظيم دقيق فاصله بين دو محور جهت توليد صحيح و بي نقص پروفيل لازم است. تنظيم دقيق اين فاصله به همراه تنظيم انطباقات محورها مخصوصا در مواقعي كه يك خط براي نخستين بار ساخته مي شود داراي اهميت است. جهت ايجاد تكيه گاهي كه همزمان فاصله بين محورها و انطباقات به طور همزمان تنظيم گردد از تكيه گاه بلوكي دو تكه استفاده شده است. اين دو تكيه گاه بر روي يكديگر قرار گرفته و تكيه گاه تحتاني توسط سه عدد پيچ به ميز دستگاه متصل شده و تكيه گاه فوقاني به كمك شش عدد پيچ به تكيه گاه تحتاني متصل مي شود. سه عدد از پيچهاي متصل كننده دو تكيه گاه به يكديگر درون تكيه گاه زيرين وارد شده و پيچ مي شود و سه عدد از آنها بر اتصال فوقاني پيچ شده و جهت تنظيم فاصله بين دو تكيه گاه مورد استفاده قرار مي گيرد.
براي ساخت سيم الومينيومي با پوشش مسي فرايندهاي موجود همراه با اتلاف زياد مواد و پيچيدگي فرايند توليد است. در اين اختراع اساس فرايند توليد به صورت شكلدهي نوار مسي در اطراف سيم آلومينيومي مي باشد. به صورتي كه يك لوله درزدار مسي كه درون آن سيم آلومينومي قرار دارد توليد شده و سپس با جوش درز لوله مسي و فرمينگ نهائي سيسم پوشش دار توليد مي شود. به كمك تكنيك ابداع شده مي توان سيم هاي الومينيوم با پوشش مسي را با قطرها و ضخامتهاي پوشش مختلف توليد نمود.
جهت توليد قطعات مانند بيلوز كه ماده اوليه آن لوله هاي با ضخامت بسيار كم فلزي است از فرايندهاي هيدروفرمينگ استفاده مي شود. اما براي توليد صنعتي اين محصولات روشي جهت آب بندي لوله خام كه تحت فشار بالاي روغن قرار مي گيرد در دست نيست. در اين اختراع اساس راه حل عبارت است از جوش دو واسط لوله به دو انتهاي لوله با لحاظ محافظت هندسي از نواحي تحت تاثير جوش و استفاده از ارينگ به عنوان جزء اصلي آب بندي كه در اين ابداع دو قطعه متصل به دستگاه ارينگ را به صورت كامل در بر مي گيرد. نيروي شكل دهي لوله باعث فشردگي ارينگ و انجام آب بندي مي شود. از اين روش براي توليد صنعتي بيلوز تحت فرايند هيدرولالجينگ استفاده شده است.
با توجه به اينكه معمولا سوسپانسيونها داراي خواص سايشي هستند نمي توان با استفاده از انواع پمپهاي در دسترس در يك مخزن حاوي سوسپانسيون ساينده فشار ايجاد كرد. همچنين با انواع پمپها به سختي مي توان فشار دقيق در محدوده هاي كم فشار ايجاد كرد. به همين منظور براي حل مشكل فني اشاره شده از تكينك تزريق هواي فشرده به مخزن سيال استفاده شده است. در اين روش يك لوله به بدنه مخزن متصل شده و يك مخزن جانبي به لوله مورد اشاره وصل مي شود. در نيمه بالائي مخزن كمكي كه از سطح سيال بالاتر است يك لوله متصل شده كه با يك پرشر سويچ جريان هواي فشرده توسط شير برقي متصل به كمپرسور هوا را كنترل مي كند. با تنظيم دلخواه فشار بر روي پرشر سويچ فشار در محدوده دلخواه نگه داشته مي شود.
موارد یافت شده: 31