لیست اختراعات محسن رازقي
اين روش ابداعي جهت تمرين درماني ناحيه گردن با استفاده از تكنولوژي واقعيت مجازي طراحي گرديده است. يكي از مشكلات بيماران با درد گردن تغيير عملكرد حسي حركتي ناحيه گردن است. اين اختراع به هدف بهبود درد، ناتواني عملكردي، كنترل حسي حركتي و نعادل بيماران با درد گردن طراحي شده است. تمرين طراحي شده به شكل بازي ويديوئي مي باشد. اين بازي شامل 50 مرحله و مدت زمان هر مرحله يك دقيقه است. مراحل به دو گروه يك جهتي و دو جهتي تقسيم شده است و ترتيب چينش مراحل از آسان به سخت است. مبناي اصلي بازي، خرگوشي است كه دنبال هويج است. تمرين طوري طراحي گرديده كه بازخورد هم در حين تمرين و هم بعد از تمرين را فراهم مي نمايد. يكي از مكانيسم هاي استفاده شده اين اختراع در كاهش درد، تكنيك انحراف فكر است. در تمرينات حس عمقي رايج ناحيه گردن از اين تكنيك در كاهش درد استفاده نمي شود. با توجه به اينكه تمرين به شكل بازي ويديوئي مي باشد، انجام آن براي بيمار جذاب بوده و بنابراين بيمار از تكرار تمرين لذت مي برد. طراحي بازي به شكلي است كه قابليت استفاده در توانبخشي از راه دور را نيز داراست.
هدف از طراحي و ساخت وسيله كمكي انتقال جانبي بيمار از تخت به برانكارد/تخت ديگر و برعكس، اجراي روشي مي باشد كه عمل جابجايي بيمار از تخت به برانكارد و برعكس را انجام دهد بطوريكه علاوه بر راحتي در هنگام استفاده، تا حد امكان فعاليت و تنش ماهيچه اي در كاربر را كاهش دهد، پوسچر و عملكرد وي را بهبود داده و از فشارها و آسيب هاي وارده به وي خصوصا در نواحي كمر، پشت و شانه ها و همين طور از آسيب به بيمار بكاهد. شيوع اختلالات اسكلتي- عضلاني مربوط به كار در بين پرسنل درماني كه وظايف جابجايي و نقل و انتقال افراد بستري را به عهده دارند بالا مي باشد، كه دليل اصلي آن حمل كردن بيمار به صورت دستي و با استفاده از نيروي بدني مي باشد. استفاده از تجهيزات و تكنولوژي روز و بكار گيري آن در اين زمينه يكي از راهكارهاي حل مشكلات مذكور مي باشد كه به صورت طراحي و ساخت نوعي وسيله كمكي مكانيكي كه جابجايي و انتقال بيمار را به صورت مكانيزه انجام دهد، صورت گرفت. حذف فعاليت هايي مانند بلند كردن، هل دادن، كشيدن و نگه داشتن در عمليات حمل و جابجايي فرد بستري (مخصوصا افراد سنگين وزن) بدون فعاليت و نيروي اضافي بدني و به صورت مكانيزه و كنترل حركات با استفاده از سوئيچ كنترل، عملكردي است كه از طريق اين وسيله كمكي قابل انجام است.
رابطه علي آسيب هاي اسكلتي-عضلاني با ريسك فاكتورهاي ارگونوميكي به اثبات رسيده است. اكثر صاحب نظران منشاء عوارض ناشي از دندانپزشكي را مربوط به پوسچر نامناسب بدن در هنگام كار و عدم تحرك كافي در دندانپزشكان مي دانند. حفظ وضعيت هاي به جلو خميده ي ثابت و طولاني مي تواند افزايش خطر MSDs در نواحي پشت وكمر را به دنبال داشته باشد. در راستاي اهداف ارگونومي يعني افزايش بهره وري، پيشگيري و يا كاهش آسيب هاي ناشي از كار و نيز افزايش راحتي و رضايت كاربران، هدف از طراحي و ساخت صندلي زيني پويا و ارگونوميك دندانپزشكي بر اساس ويژگي هاي آنتروپومتريك دندانپزشكان؛ بهبود وضعيت بدني، افزايش راحتي و متعاقبا پيشگيري و كاهش MSDs ناشي از وضعيت هاي خميده به جلو در نواحي پشت و كمر آنها بوده است. در اين طراحي به منظور كاهش انجام حركات خمشي و چرخشي در بدن و قرار گيري وضعيت بدني دندانپزشك در حين انجام كار نزديك به پوسچر طبيعي بدن (Neutral Body Posture)، نشيمنگاه زيني ديناميك داراي ساپورت قدامي تنه با مكانيسمي شامل يك مفصل با 3 درجه آزادي حركت و 4 عدد فنر توليد و مورد استفاده قرار گرفته است. اين مكانيسم به كاربر قابليت انجام حركات بدن در 3 محور و با انحراف زاويه اي حداكثر 30 درجه اجازه مي دهد. ساپورت قدامي تنه نيز به نحوي به مكانيسم مذكور متصل شده كه همراه با حركات نشيمنگاه، حركت مي كند. براي تامين احساس امنيت بيشتر در كاربر از تكيه گاه پا (Foot Rest) دايره اي شكل استفاده مي شود. صندلي زيني پويا و ارگونوميك ساخته شده داراي مزاياي زير مي باشد: 1-\\\\tكاهش چشمگير حركات خمش و چرخش در گردن و تنه دندانپزشكان. 2-\\\\tكاهش ناراحتي و خستگي عضلاني در نواحي پشت و كمر دندانپزشكان. 3-\\\\tحفظ راستاي قائم لگن و تامين پوسچر طبيعي بدن در حين انجام كار. 4-\\\\tداراي ساپورت قدامي تنه براساس آناتومي سطحي و آنتروپومتري قسمت قدامي تنه دندانپزشكان. 5-\\\\tبهبود احساس راحتي. 6-\\\\tبهبود قابليت اجرا و عملكرد در حين انجام اغلب خدمات دندانپزشكي. 7-\\\\tقابليت مونتاژ سفارشي بر اساس وزن دندانپزشك. 8-\\\\tقابليت حركت نشيمنگاه در جهت ها و زواياي مورد نظر بدون نياز به استفاده از اهرم هاي تنظيمي. 9-\\\\t قابليت تحرك و جابجايي راحت صندلي. 10-\\\\tداراي فقط يك اهرم تنظيمي براي تغيير ارتفاع نشيمنگاه. 11-\\\\tطراحي بر اساس ابعاد آنتروپومتريكي بدن دندانپزشكان ايراني.
در طي ايستادن طولاني مدت و فشار مداوم بر روي نقاطي از زانو وكفل مي توانند در گردش خون اختلال ايجاد نموده و باعث سايش و پارگي غضروف در اين نواحي گردد. هنگامي كه پوسچر استاتيك براي مدت طولاني حفظ مي شود، مايع سينوويال بين سطوح مفصلي فشرده شده و اين بدان معني است كه زماني كه فرد دوباره حركت مي كند به طور موقت حالت روان بودن مفصل كم شده و شانس ضعيف شدن و آسيب به آن افزايش مي يابد. ايستادن مي تواند با فعاليت عضلاني كمتري حفظ شود و قدرت عضلات تنه در برابر وضعيت نشسته و نيمه نشسته بزرگتر است. با اين حال كارهاي ايستاده باعث تورم پاها، و تورم پاها در دراز مدت خطر واكنش هاي پاتولوژيك از جمله رگهاي واريسي، ترومبوز و آمبولي ريوي را افزايش مي دهد. مطالعه اي كه بر روي مقايسه بين وضعيت نشسته و ايستاده-نشسته در مالزي، در وظايف با ايستادنهاي طولاني مدت انجام شد نتايج نشان داد كه ايستادن هاي طولاني مدت به مدت 90 دقيقه ايجاد خستگي در ساق پا و كمردرد نمود. در بسياري موارد از جمله انجام عمل جراحي در حالت ايستاده، جراحان پس از حداقل 20 دقيقه درد در ناحيه پاها و كمر را گزارش نموده اند. در اين خصوص هدف ساخت ارگو سرجيكال سيت( ergo surgical seat ) يك صندلي ارگونوميك مي باشد، كه بتواند جهت گستره ي وسيعي از اعمال جراحي مورد استفاده قرار گيرد تا به جراح اين امكان را بدهد كه در كنار حفظ پوسچر طبيعي بدن، در استاندارد هاي جراحي مورد نظر اختلالي ايجاد ننمايد و همچنين دقت و تمركز او را حفظ نمايد. لازم به ذكر است كه سطح نشستنگاه زيني شكل به كار رفته در اين نمونه باعث حفظ پوسچر طبيعي ستون مهره ها شده كه از ديدگاه علم ارگونومي طبيعي ترين پوسچر كمر مي باشد. از آنجايي كه پايه ي صندلي جديد به گونه اي طراحي شده كه به حفظ زاويه 135 درجه بين ران و تنه كمك مي نمايد، ergo surgical seat اين امكان را به جراح مي دهد كه پوسچر طبيعي را با حداقل اختلال در فعاليت، حفظ نموده و در طي مدت زمان جراحي با خستگي كمتري مواجهه گردد.
هدف از طراحي و ساخت ماوس پد زاويه دار، تعيين ماوس پد با زاويه مناسب مي باشد كه علاوه بر افزايش راحتي كاربر، باعث بهبود پوسچر ساعد، دست/ مچ دست گردد و موجب كاهش آسيب هاي اسكلتي – عضلاني در اين نواحي در بين كاربران كامپيوتر گردد. شيوع اختلالات اسكلتي- عضلاني مربوط به كار در بين كاربران كامپيوتر كه مدت زمان زيادي با ماوس كار مي كنند بالا مي باشد، كه دليل اصلي آن انجام حركات تكراري همراه با پوسچر نامطلوب دست و مچ دست كاربران بمدت طولاني مي باشد. بهبود پوسچر اندام هاي فوق يكي از فاكتورهاي مهم در حل مشكلات ايجاد شده مي باشد كه بصورت طراحي ارگونوميك ماوس ها و ماوس پدها اجرايي شده است. اين مهم به صورت طراحي و ساخت نوعي ماوس پد ارگونوميك بعنوان يكي از راهكارهاي حل مشكلات مذكور، انجام گرفت. اين ماوس پد سطحي از جنس چوب و به شكل مستطيل با ابعاد 18 در 22 سانتيمتر مي باشد. جهت ساخت نمونه اوليه، بلوك چوبي با ابعاد 25×20×10 در دستگاه CNC قرار داده شد و ماوس پد با ابعاد و زواياي مورد نظر به شرح زير، توسط دستگاه ساخته شد. سطح ماوس پد داراي زواياي 0، 10 و 0 درجه بترتيب در صفحه ساجيتال، ترانسورس و كرونال آناتوميكال بدن انسان مي باشد. بعبارت ديگر زاويه 10 درجه، از ضلع سمت داخل ماوس پد (ارتفاع ضلع سمت داخل پد (سمت چپ پد براي افراد راست دست) از سطح 33 ميلي متر مي باشد كه حاصل وجود زاويه 10 درجه بين سطح تحتاني با سطح رويي ماوس پد در گوشه سمت خارج مي باشد) بوده و در ضلع سمت راست ارتفاع به صفر مي رسد (همه اين موارد در طراحي قالب نگاتيو رعايت مي شود). سطح ماوس پد با لايه اي به ضخامت دو ميلي متر از جنس فوم ارتوپديك كه ضد حساسيت مي باشد، پوشانده شده است تا با ايجاد بستري نرم، تكيه گاه راحتي را براي دست فراهم كند و همچنين مانع از لغزش ماوس به پايين گردد. بهبود پوسچر ساعد، مچ دست و دست هنگام استفاده از ماوس معمولي، كاهش ميزان فعاليت و خستگي عضلات و همچنين افزايش راحتي كاربر، عملكردي است كه از طريق اين ماوس پد قابل دست يافتن مي باشد.
ميز ارگونوميك كار با ميكروسكوپ بخش هايي از بدن كه در كار با ميكروسكوپ به طور ويژه در معرض فشار (استرين) ميباشند عمدتاً شامل مهره هاي گردني، محل اتصال مهره هاي گردني و سينه اي و همچنين عضلات شانه و گردن اند. اطلاعات گرد آوري شده نشان مي دهد شيوع مشكلات گردني در كاربران ميكروسكوپ 66 درصد است و همچنين مشخص گرديده است كه علت عمده اين مشكل به علت خمش رو به جلوي گردن كاربران و همچنين نبود ميز ارگونوميك مناسب مي باشد. اگر چه در زمينه طراحي ايستگاه ارگونوميك كار با ميكروسكوپ مطالعاتي انجام گرفته است اما به علت وجود تكنولوژي ساخت ميكروسكوپ در اين كشورها بيشترين تمركز بر روي طراحي ميكروسكوپ بوده است و همچنين ميز هاي كار با ميكروسكوپ موجود در بازار ايران وضعيت بدني ارگونوميك مورد نياز را براي كاربر تأمين نميكنند، در نتيجه مطالعه حاضر با هدف طراحي جديدي از ميز ارگونوميك كار با ميكروسكوپ بر اساس ابعاد آنتروپومتريك كاربران ايراني انجام شده است، كه با توجه به طراحي و الزامات ارگونوميك به كار رفته بتواند از بروز اختلالات اسكلتي – عضلاني در تمام افرادي كه به نوعي از ميكروسكوپ استفاده مي كنند، پيشگيري نمايد.
هدف از طراحي و ساخت وايت برد الكترومكانيكي غلتان افزايش راحتي و كاهش استرس وضعيتي فرد ميباشد كه با وضعيت دهي مناسب دستها و شانه و گردن فرد حين نوشتن بر روي تخته، بتوان موجب كاهش آسيبهاي اسكاتي-عضلاني در اين نواحي در بين معلمان شود. شيوع اختلالات اسكلتي-عضلاني در ميان معلمان بالا ميباشد وبيشتر در نواحي گردن، اندام فوقاني و كمر بروز ميكند. اغلب وظايف معلمان در مدرسه همراه با پوسچر سر به سمت پايين بوده كه نوشتن بر روي تخته يكي از عوامل ايجاد MSDs در اين قشر ميباشد. بهبود پوسچر اندام هاي فوق يكي از فاكتورهاي مهم در حل مشكلات ايجاد شده مي باشد كه بصورت طراحي ارگونوميك وايت برد غلتان اجرايي شده است. در طراحي اين تخته سعي شده كه تا حد امكان وضعيت بدني كاربران در حالت استاندارد قرار گيرد. براي اين كار، صفحه تخته بصورت غلتان طراحي شده تا كاربر نياز به نوشتن از بالاي تخته نداشته باشد و از ارتفاع استاندارد شروع به نوشتن كرده و با به گردش درآوردن صفحه تخته با استفاده از كنترل از راه دور، فضاي كافي براي نوشتن فراهم كند. تمامي اين طراحيها جهت حصول راحتي و كاهش مشكلات اسكلتي-عضلاني درميان معلمان انجام گرفته است.
در مراكز آموزشي و توانبخشي ويژه خانواده و كودك دچار اختلال شنوايي، كودكان به همراه مادران خود جهت دريافت خدمات آموزشي و توانبخشي مراجعه مي نمايند. در اين مراكز، كودكان در دو سال نخست، بايد آموزش هاي پايه جهت فراگيري مهارت هاي شنيداري-كلامي را در كلاس هاي ويژه مادر-كودك دريافت نمايند. بهترين وضعيت نشستن براي مادر و كودك در چنين كلاس هايي عبارت است از اين كه مادر و كودك هر دو بر روي زمين بنشينند، به شكلي كه كودك در جلوي مادر خود و پشت به او (رو به مربي) قرار بگيرد. اما، نشستن در چنين وضعيتي، بر روي زمين، مشكلات متعددي را براي مادر، كودك، مربي و كلاس به همراه دارد كه در مجموع موجب افت عملكرد ذهني و بازدهي آموزشي و توانبخشي كودك مي گردد. بنابراين، هدف از اين اختراع، طراحي و ساخت صندلي با قابليتي خاص جهت نشستن مادر و كودك در وضعيتي است كه ضمن فراهم ساختن امكان ارتباط و تعامل شنيداري-كلامي موثر بين كودك، مادر و مربي، از بروز چنين مشكلاتي جلوگيري كرده و فراگيري مهارت هاي شنيداري-كلامي را در كودك تسهيل و تسريع مي نمايد.
بي تحركي در كاركنان اداري به دليل ثابت ماندن در پشت ميز و صندلي موجب ورم پاها و به وجود آمدن رگ هاي واريسي كه به دليل اختلال در حركت خون در سياهرگ ايجاد مي شوند، مي گردد. زيرپايي براي جلوگيري از آويزان ماندن پاها استفاده مي شود كه فشار كمتري بر ستون فقرات و كمر وارد شود. زيرپايي هايي كه تا كنون ساخته شده اند معمولا ثابت بوده و فقط وظيفه بالا آوردن سطح كف پا را بر عهده دارد كه در زير پاي كارمندان استفاده مي شود. حركت متوالي پاها در زيرپايي كاركنان اداري موجب جنبش و حركت پا و باعث بهبود عملكرد سيستم گردش خون مي شود كه در اكثر زيرپايي ها به اين نوع حركات توجه نمي شود. در اين اختراع، زيرپايي ارگونوميك پدالي با قابليت تنظيم ارتفاع طراحي كرديم كه ارتفاع پدال متناسب با ارتفاع كف پا قابل تنظيم است. به گونه اي كه پاي كاركنان اداري در پدال متحرك قرار گرفته و ميتوان پدال ها را با پاها به حركت نوساني رفت و برگشت درآورد كه موجب جنبش و حركت پا و باعث بهبود عملكرد سيستم گردش خون پا مي شود و از بروز بيماري در پاها پيشگيري مي كند.
موارد یافت شده: 9