لیست اختراعات محمدرضا جوزق كارخوراسگاني
يكي از مهمترين و شاخص ترين روش هاي سنتز پليمرها با ساختار، اندازه و تركيب مشخص، پليمريزاسيون آنيوني مي باشد. پس از كشف و توسعه روش پليمريزاسيون آنيوني، دستاوردهاي مهم و ارزشمندي در زمينه ساخت پليمرها و اليگومرها با ساختارهاي خاص ايجاد شده است. ماهيت زنده بودن آن و عدم واكنش هاي اختتام باعث كنترل كامل بر اندازه و نوع تركيب در زنجير پليمر مي شود. يكي از مسائل مهم و كاربردي در علم پليمر تهيه زنجيرهاي پليمري در مقياس كوچك و اليگومرهاي آن با ساختار و ويژگي هاي دلخواه مي باشد. كنترل ساختار با استفاده از پليمريزاسيون آنيوني، امكان سنتز رزين هاي مايع و اليگومرها را فراهم مي آورد كه امروزه به دليل كاربرد گسترده بسيار مورد توجه قرار گرفته است. رزين هاي مايع پلي استايرن با وزن مولكولي بسيار پايين، شاخص پراكندگي باريك و نظم فضايي مشخص بسيار كارآمد در ستون هاي مايع دستگاه كروماتوگرافي ژل تراوايي با وزن مولكولي پايين و هم چنين كاربرد به عنوان زنجير افزاينده ها مي باشند. هدف از ارائه اين طرح، سنتز رزين هاي مايع پلي استايرن در شرايط جديد در حلال غير قطبي و دماي بالاتر از محيط كه امكان انجام پليمريزاسيون در شرايط سهل الوصول و راحت تر نسبت به روش هاي پيشين مبتني بر دماهاي بسيار پايين تر از صفر درجه سانتي گراد بوده مي باشد. در اين شرايط كنترل روي شاخص پراكندگي، سينتيك و نظم فضايي بسيار راحتتر است. همچنين در اين سيستم از آغازگر 2-بوتيل ليتيوم استفاده شد كه منجر به توليد رزين مايع با وزن مولكولي بسيار پايين و شاخص پراكندگي باريك مي شود. اين رزين ها بخصوص در ستون هاي وزن مولكولي پايين كروماتوگرافي ژل تراوايي به عنوان نمونه مرجع كاربرد دارد. در اين گزارش به فرمولاسيون، غلظت هاي مورد نياز، زمان و دماي مطلوب براي حصول اين امر پرداخته مي شود و سپس در قسمت نهايي نحوه سنتز و هويت شناسي نمونه سنتز شده مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
در اين كار، فرايند ساخت پلي اتيلن با ساختار شاخه بسيار بلند در حضور پليمر دوم آلفا-الفيني به منظور اصلاح رفتار رئولوژيكي آن انجام گرفت. لازم بذكر است امكان سنتز پلي اتيلن سبك با ساختار شاخه بلند توسط كاتاليست ها و الكترون دانر هاي مرسوم وجود ندارد. همچنين با استفاده از فرايندهاي پسا-پليمريزاسيون هاي متداول، اصلاح شيميايي پلي اتيلن گريد LDPE به دليل تمايل شديد به شبكه اي شدن و تخريب در حضور آغازگر امكان پذير نمي باشد. تاكنون فعاليت هايي در زمينه سنتز پلي اتيلن پر شاخه با استفاده از كاتاليست هاي فضا ويژه و الكترون دانرهاي خاص صورت پذيرفته است اما دسترسي به اين مواد نيازمند تكنولوژي هاي ويژه و جديد با هزينه بسيار بالا مي باشد. بنابراين در اين روش، هدف استفاده از فرايند اكستروژن واكنشي و معرفي روشي جديد براي كاهش تخريب LDPE در حضور ميزان قابل توجه آغازگر، و افزايش بازدهي واكنش شاخه شدن بوده است. بنابراين اصلاح مذاب LDPE، با معرفي پلي آلفا-الفين به منظور كنترل شبكه اي شدن پلي اتيلن و به عنوان شاخه بسيار بلند در حضور منومر چند عاملي براي افزايش بازدهي پيوندزني اين دو پليمر انجام گرديد
اين اختراع با عنوان سنتز پلي استايرن با اوزان مولكولي متوسط توسط آغازگر صنعتي آنيوني مي باشد كه در زمينه مهندسي پليمر-شيمي پليمر است. يكي از مهمترين پارامترهاي تاثيرگذار بر خواص پليمرها، وزن مولكولي و توزيع وزن مولكولي است. از شاخص ترين روش هاي سنتز پليمرها با ساختار، اندازه و تركيب مشخص، مي توان به پليمريزاسيون آنيوني زنده اشاره نمود. با اين وجود به دليل عدم كنترل مناسب بر روي خواص ساختاري تاكنون از آغازگرهاي صنعتي براي اين منظور استفاده نشده است. اهميت اين مسئله بويژه هنگامي كه غلظت منومر به منظور افزايش وزن مولكولي محصول بالاتر مي رود، دو چندان مي شود. هدف از ارائه اين طرح، سنتز پلي استايرن با اوزان مولكولي متوسط به روش پليمريزاسيون آنيوني زنده با استفاده از آغازگر صنعتي ليتيم دار و كنترل غلظت منومر، دماي واكنش در حلال هيدروكربني و همچنين تكنيك انتقال اجزاء واكنش به راكتور به منظور حصول پليمر با شاخص پراكندگي باريك مي باشد. در اين شرايط كنترل روي شاخص پراكندگي، سينتيك و نظم فضايي بسيار راحتتر است. اين پليمرها به واسطه توزيع وزن مولكولي پايين در ستون هاي وزن مولكولي متوسط كروماتوگرافي ژل تراوايي به عنوان نمونه مرجع و همچنين بهبود دهنده خواص دما پايين پليمرها با وزن مولكولي بالا كاربرد دارد.
موارد یافت شده: 3