لیست اختراعات محمد رضا جعفري نصر
در توليد گاز سنتز با تلفيق راكتورهاي اتوترمال Autothrmal و Gas Heated Reformer GHR گازهاي داغ خروجي از راكتور اتوترمال وارد پوسته راكتور GHR كه مبدلي لوله و پوسته اي است مي شود و حرارت لازم براي واكنش هاي گرماگير انجام شده درون لوله ها را تامين مي كند. يك مورد اصلي در كاركرد راكتورهاي GHR اختلاف انبساط لوله و پوسته است كه حتما بايد مكانيسمي براي حذف آن بكار برده شود و ديگري اختلاط گازهاي لوله و پوسته مي باشد كه بايد با حذف و يا به حداقل برسد. در اختراع حاضر ، لوله ها روي صفحه لوله هاي بالا آب بندي شده است به طوري كه لوله ها قادر به حركت درون صفحه لوله ها مي باشند. در ضمن يك صفحه با قسمت بالاي مبدل اضافه شده است. به اين وسيله بين گازهاي پوسته و قسمت گازهاي لوله فاصله اي ايجاد شده است و بوسيله عبور گازهاي CO2 و يا بخار آب (كه در هر دو قسمت يعني قسمت لوله ها و قسمت پوسته وجود دارند) در اين فضا نشت از اين قسمت به دو قسمت ديگر انجام مي شود و به اين صورت گازهاي پوسته و لوله با هم مخلوط نمي شوند. با اين طرح تمام خواسته هاي ما قابل تحقق است، مثل انبساط آزاد لوله ها، عدم تنش روي صفحه لوله ها ، راحتي پر و خالي كردن كاتاليست افزايش انتقال حرارت و در نتيجه كاهش تعداد لوله ها، عدم نشت گازهاي لوله و پوسته به يكديگر.
در اين اختراع فرايندي ابداع شده است كه طي آن گاز سنتز با نسبت متناسب H2/CO و يا H2(2CO+3CO2 با انعطاف بدست مي آيد. خوراك گاز طبيعي به دو بخش تقسيم مي شود. بخشي از آن در كوره تحت فشار به همراه هوا و ازت اضافي برگشتي مي سوزد و گازهاي داغ احتراق در جداره راكتور CHR (Gas Heated Reformer حرارت واكنش رفورمينگ را تامين مي كنند و پس از توليد بخار و پيش گرم كردن خوراك ورودي به راكتور GHR وارد واحد جداسازي CO2 جدا شده به واكنش و بقيه از فرايند خارج مي شود. ازت نيز به دو بخش تقسيم و بخشي به خط ورودي هواي كوره برگشته و بخشي از سيستم خارج مي شود. بخش ديگر گاز طبيعي ورودي بهمراه CO2 برگشتي و بخار آب توليدي در خود واحد پس از پيش گرم شدن با گازهاي خروجي راكتور وارد راكتور شده و پس از انجام واكنش و تبديل به گاز سنتز با نسبت دلخواه وارد ديگ بخار و سپس پيش گرم كن خوراك مي شود. سپس در صورت نياز وارد واحد جداسازي CO2 شده و CO2 جدا شده به خوراك بر مي گردد و در غير اين صورت به واحد مصرف كننده آن قابل انتقال است. فشرده بودن واحد عدم نياز به اكسيژن حداقل آلودگي محيط زيست استفاده مناسب از كربن هاي موجود در گاز طبيعي ورودي سادگي تغيير نسبت H2/CO در محصولات خروجي از امتيازات اين فرايند است.
در اين طرح بافل هاي مارپيچ Helical Baffle جايگزين بافل هاي معمولي segmental baffle در سمت پوسته مبدل هاي حرارتي پوسته لوله اي شده است كه نتيجه آن كاهش ميزان رسوب افزايش بازده حرارتي و كاهش افت فشار در سمت پوسته اين نوع مبدل هاي حرارتي است. براي انجام اين طرح يك مبدل حرارتي از واحد بوتن - 1 پتروشيمي تبريز بعنوان نمونه تحقيقاتي براي جايگزيني بافل هاي مارپيچ بجاي بافل هاي معمولي استفاده شده است. براي دستيابي به اين تكنولوژي جديد طراحي حرارتي مكانيكي و تهيه نقشه هاي ساخت براي اين مبدل نمونه انجام پذيرفته وهمچنين انجام مراحل ساخت ومونتاژ كليه قطعات و جايگزيني تيوب باندل جديد در اين مجتمع انجام گرفته است.اين طرح براي اولينبار در ايران طراحي و ساخته شده است و با انجام آن دانش فني طراحي و ساخت مبدلهاي حرارتي پوسته - لوله اي با بافل هاي مارپيچ كه تحت ليسانس شركت آمريكاييABB LUMMUS بوده با استفاده از توانمندي هاي داخلي و تحقيقات گسترده بدست آمده است.
در پرونده خلاصه اختراع يافت نشد به شرح توصيف پرونده رجوع شود
موارد یافت شده: 6