لیست اختراعات منصوره حامدي
فرايند توليد پروپيلن از متانول كه در آن ابتدا بخار متانول با عبور از يك راكتور به مخلوط گازي شامل دي متيل اتر تبديل شده و سپس با عبور اين مخلوط از روي يك كاتاليست زئوليتي شكل-گزينشگر (كاتاليست اختراع¬هاي شماره CA2642395 و CA2622455) در مجموعهاي از راكتورهاي متوالي به مخلوطي از هيدروكربنها شامل پروپيلن تبديل ميشود. جداسازي محصول مطلوب پروپيلن از محصولات جانبي، توسط تجهيزات جداسازي محصولات هيدروكربني صورت مي¬گيرد كه شامل برجهاي تقطير، استخراج، جذب، درام-هاي جداسازي، كمپرسور و مبدلهاي حرارتي مي¬باشند و با هدف كمترين استفاده از يوتيليتي¬ها و راندمان بالاي جداسازي محصولات مطلوب در كنار يكديگر قرار گرفته¬اند. در فرآيند اين اختراع، تغييراتي بر روي فرآيند پيشين توليد پروپيلن از متانول (پتنت شماره 72726) صورت گرفته است كه اين تغييرات شامل يك سيستم كنترل دمايي جديد براي راكتورهاي توليد پروپيلن از متانول (PVM)، يك سيستم احياي جديد براي كاتاليستهاي راكتورهاي PVM، يك سيستم بازيابي حرارتي جديد كه بلافاصله بعد از راكتورهاي PVM قرار گرفته است و يك سيستم جديد براي سيكل آب فرآيندي مي¬باشد. با اعمال همزمان اين تغييرات، فرآيند جديد به لحاظ قابليت عملياتي، مصرف انرژي و جداسازي بهبود يافته است. همچنين در فرآيند جديد برخي مشكلات عملياتي فرآيند پيشين (پتنت شماره 72726) با طراحي¬هاي جديد، مرتفع شده است.
اختراع حاضر مربوط مي شود به وسيله اي براي جذب دي اكسيد كربن با استفاده از جاذب شيميايي كه شامل اعمال ميدان گريز از مركز بر روي يك بستر پرشده و چرخاندن آن با شتاب بالا و همچنين بكارگيري يك پركننده با سطح ويژه و تخلخل بالا به منظور دستيابي به كارايي بالاي انتقال جرم بين دو فاز گاز و مايع، و بكارگيري آن در فرآيند جداسازي گاز CO2 بوسيله محلول آمين، است. وسيله ي مذكور شامل يك بستر پر شده ي چرخان، يك محفظه ي مجهز به بافل، لوله هاي ورودي و خروجي گاز، و لوله خروجي مايع و توزيع كننده مايع است. در بستر پر شده چرخان آن مي توان از واير مش و/ يا واير گاز و/يا اسپانچ متال و/يا بستر سراميكي استفاده نمود و به كمك اين بستر، تماس دو فاز گاز و مايع، امكان انتقال جرم ما بين اين دو فاز را فراهم مي نمايد. علاوه بر اين، در بستر پر شده ي چرخان آن مي توان از صفحات مشبك فلزي جهت ثابت نگه داشتن بستر استفاده نمود و در قسمت اتصال بخش چرخان به لوله ي خروجي گاز، ديسك خروجي قرار دارد كه مي تواند داراي سيلينگ از نوع پكنيگ باشد. پكنيگ ما بين ديسك دوار بالايي و لوله انتقال گاز خروجي ايجاد سيلينگ كرده و از اختلاط جريان گاز خالص شده با گاز ورودي جلوگيري مي نمايد. در اختراع حاضر روتور دستگاه مي تواند تا محدوده سرعت RPM2000 دوران نموده و در نتيجه شتابي تا 295 برابر شتاب گرانش زمين بر روي قطرات مايع اعمال نمايد. در اين دستگاه بستر پرشده داراي تخلخل بالايي تا بيش از 96/0 و سطح ويژه اي تا بيش از 1870 متر مربع بر متر مكعب است. ورودي جريان گاز مي تواند به صورت مماسي و يا عمود بر ديواره ي جانبي محفظه و يا به صورت عمود بر قسمت بالايي آن قرار گيرد. در اين اختراع، با قرارگيري تعدادي بافل با شكل ذوزنقه در كف محفظه از ايجاد جريان گردابي جلوگيري گرديده و سطح مايع در آن ثابت ديده مي شود. جريان گاز ورودي به كمك لوله مستقر بر روي بدنه محفظه وارد شده و پس از عبور از بستر پر شده و جداسازي گاز CO2 به دليل برخورد با مايع مورد استفاده، گاز تصفيه شده از لوله فوقاني به سمت بيرون هدايت مي گردد. در اين دستگاه از يك شير كنترل فشاري استفاده گرديده كه سيگنال مورد نياز خود را از يك اندازه گير فشار نصب شده در جريان خروجي گاز دريافت كرده و با كنترل فشار خروجي باعث افزايش راندمان جذب مي گردد. سيكل ورود و خروج مايع به داخل محفظه يك سيكل بسته بوده و CO2 جذب شده درون مايع در خارج از دستگاه دفع مي گردد و مايع دوباره به درون دستگاه پمپ مي شود. در اين اختراع مي توان مخلوط گازي شامل CO2 را براي هر غلظتي ازCO2 مورد مصرف و جداسازي قرار داد و راندمان جداسازي بيش از 97 درصد است. در اختراع حاضر، از محلول مونواتانول آمين به عنوان جاذب شيميايي استفاده گرديده است، هرچند مي توان از هر جاذب شيميايي با قابليت جذب CO2 در آن استفاده نمود. مي توان از اين دستگاه براي جذبCO2 و H2S از گازهاي فرآيندي در فرآيندهايي نظير توليد هيدروژن، آمونياك و متانول و هر گونه فرآيند شيرين سازي گاز استفاده نمود. علاوه بر اين، با توجه به حجم كوچك فضاي مورد نياز براي نصب، مي تواند در دكل هاي حفاري و همچنين سكوهاي استخراج نفت و گاز مورد استفاده قرار گيرد. اختراع مورد ادعاي حاضر مي تواند در فرآيندهايي مانند جذب، دفع، تقطير، استخراج مختلف الجهت، تقطير واكنشي، جذب سطحي و هواگيري مورد استفاده قرار گيرد.
فرايند PVM بر مبناي يك سيستم راكتوري بستر ثابت آدياباتيك مي باشد. در اين فرايند خوراك متانول به صورت گزينش پذير به پروپيلن تبديل مي شود. وقتي كه ميزان تبديل مخلوط متانول/DME به كمتر از مقدار مطلوب (%90) كاهش يابد، كاتاليست هر بستر راكتور PVM بايد احياء گردد. احياء بصورت درجا و بوسيله احتراق كنترل شده كربن با مخلوط نيتروژن/Plant Air انجام مي گيرد. به دليل تمايل كم كاتاليست اين واكنش به coking، يك فرايند احياء ناپيوسته درجا و با سوزاندن كك كافي مي باشد. در طراحي پيشين (پتنت شماره 72726) فرايند احياء كاتاليست راكتور PVM، بدليل يكبار گذر بودن مسير گاز احياء، مصرف نيتروژن احياء به شدت بالا و هزينه بر بود. با اين اختراع كاهش قابل ملاحظه اي در مصرف نيتروژن مورد استفاده در فرايند احياء كاتاليست راكتور PVM صورت مي گيرد. علاوه بر اين به دليل استفاده از گرماي گاز احياء خروجي از راكتور براي پيش گرم كردن گاز احياء ورودي به آن، صرفه جويي قابل ملاحظه اي نيز در مصرف انرژي فرايند احياء صورت مي گيرد.
در فرآيند توليد پروپيلن از متانول، متانول خالص در راكتور اول و در مجاورت كاتاليست γ-Al2O3 تبديل به DME و آب مي شود. سپس خروجي راكتور اول، وارد راكتورهاي PVM مي شود. در اين راكتورها DME و متانول در مجاورت كاتاليست ZSM-5 تبديل به پروپيلن به همراه گستره اي از هيدروكربن هاي ديگر مي شود كه در بخش جداسازي و خالص سازي از يكديگر تفكيك مي شوند. بخش جداسازي شامل چندين برج تقطير و تجهيزات جداسازي ديگر است كه عملكرد بهينه آنها در توليد بيشترين ميزان محصول مطلوب و كيفيت آن نقش زيادي دارد. در فرآيند پيشين كنترل برج جداسازي هيدروكربنهاي چهار كربنه (بوتان زدا) به سختي صورت مي گرفت و برج شرايط عملياتي پايداري نداشت. اين اختراع با هدف پايداري عملكرد اين برج به منظور دستيابي به حداكثر ميزان محصول مطلوب و همچنين كاهش مصرف انرژي صورت گرفته است. در فرآيند PVM اختراع حاضر، روش جديدي جهت افزايش قابليت عملياتي برج بوتان زدا به دست آمده است.
موارد یافت شده: 4