لیست اختراعات هادي ميرزاجاني
عادات نامطلوب غذايي در شيوه زندگي كشورهاي در حال توسعه از جمله جامعه ما، علاوه بر اين كه تهديدي براي سلامت كودكان و نوجوانان محسوب مي شود بلكه ساير افراد را نيز در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي غيرواگير قرار مي دهد. در دنياي امروز كه كار و تحصيل بيش از پيش مورد توجه اقشار مختلف جامعه به ويژه زنان و جوانان قرار گرفته است، فرصت آشپزي سنتي بسيار محدود شده و مصرف غذاهاي آماده بيش از پيش در جامعه افزايش يافته است. اين روزها يكي از راههاي آسان براي تهيه غذاها، استفاده از كنسرو آنهاست. كنسروها داراي طيف گستردهاي هستند كه از قديميترين آنها كنسرو ماهي تن و از جديدترين آنها كه نسل نويي از غذاهاي كنسروي هستند ميتوان به كنسرو فسنجان، قيمه، سيرابي و انواع ديگر غذاهاي سنتي ايراني اشاره كرد. مطالعات محققان حوزه ي غذا و دارو نشان مي دهد كه استفاده از غذاهاي كنسرو شده در بلند مدت باعث ايجاد مشكلات متعددي در انسان مي گردد. محققان مشكلات بهداشتي غذاهاي كنسرو شده را به موارد مختلفي نسبت مي دهند ولي يكي از دلايل اصلي مضر بودن اين نوع غذاها استفاده از ماده اي به نام بيسفنول A در ديواره ي داخلي ظروف غذاهاي كنسرو شده است. بيسفنولA در حجم زيادي براي توليد پلاستيك هاي پلي كربنات و رزين هاي اپوكسي مورد استفاده در محصولات پلاستيكي مانند ديواره ي داخلي قوطي هاي كنسرو، ظرف غذا، نوشيدني ها، اسباب بازي و لوله سازي در دنيا توليد و مصرف مي شود. در غذاهاي كنسرو شده، اين ماده به راحتي از ديواره ي قوطي هاي كنسرو به داخل ماده غذايي نشت پيدا مي كند و موجب آلودگي مي شود. بيسفنول A داراي فعاليت استروژني ضعيف بوده و قابليت دخالت در سيستم غدد درون ريز انسان و حيات وحش را داشته و موجب افزايش سرطان بيضه و سينه مي گردد. علاوه بر اين موجب ايجاد تغييرات خلق و خو و بروز تندخويي و پرخاشگري، كم شدن تعداد و كيفيت اسپرم مردان، ماده شدن حيوان نر، كاهش عملكرد سيستم ايمني و تناسلي و تاثير منفي بر جنين مي گردد. بنابراين پايش مقدار آن در غذاهاي كنسرو شده بسيار حائز اهميت است. روش هاي ارائه شده ي قبلي يا نياز به آزمايشگاه هاي بسيار مجهز دارند و بسيار هزينه بر هستند يا زمان زيادي براي تست و رسيدن به نتايج نياز دارند و يا نياز به فرآيندهاي پيچيده و هزينه بر براي توليد حسگرها دارند. علاوه بر موارد گفته شده، دقت و بازه ي تشخيص روش هاي قبلي به اندازه كافي دقيق نيست. با پيشرفت تكنولوژي سيستم هاي ميكروالكترومكانيكي تحول عظيمي در شاخه هاي مهندسي از جمله ميكروالكترونيك و سنسوريك روي داده است. توانايي تشخيص بيماري ها و مواد مضر با غلظت بسيار كم و در زمان بسيار كوتاه در حوزه ي آناليزهاي بيولوژيكي و پزشكي بسيار حائز اهميت مي باشد. در اختراع حاضر يك زيست حسگر مبتني بر تكنولوژي سيستم هاي ميكروالكترومكانيكي و مفاهيم ريزسيالاتي با استفاده از تكنيك مدارات چاپي ساخته شد. در زيست حسگر اختراع شده سعي شده كه تمامي مشكلات روش هاي قبلي مرتفع شود. حسگر ارائه شده هزينه ي ساخت و انجام آزمايش بسيار پاييني دارد و براي ساخت و انجام آزمايش نياز به تجهيزات روميزي و سبك دارد. براي انجام آزمايشات كافي است سنسور و تجهيزات مورد نياز كه بسيار سبك و قابل حمل هستند به محل انجام تست برده شوند و نيازي به انتقال نمونه هاي غذايي به آزمايشگاه هاي مرجع نيست. به اين ترتيب سرعت دستيابي به نتايج بسيار بالا است. از طرف ديگر زيست حسگر BPA تنها پس از 20 ثانيه بعد از اعمال نمونه هاي غذايي به آن نتايج را فراهم مي سازد. رنج ديناميكي زيست حسگر پيشنهادي ازfM 1 تاpM 10 مي باشد و در اين بازه كاملاً خطي رفتار مي كند. همچنين، گزينش پذيري بسيار خوبي نسبت به مولكول هايي مانندBPF و BPS دارد كه ساختار مولكولي آنها شباهت زيادي به ساختار مولكولي BPA دارند. زيست حسگر ايده پروري شده اولين زيست حسگر BPA در ايران و جهان است كه داراي سرعت تشخيص 20 ثانيه و دقت تشخيصaM 93/152 مي باشد. اين دستگاه كاربرد وسيعي در مراكز كنترل كيفيت كارخانه ها و ادارات استاندارد دارد.
موارد یافت شده: 1