لیست اختراعات با مالکیت
احسان صائب نوري
4 عدد
يكي از بهترين روشهاي توليد فرات سديم روش الكتروشيميايي است كه با تمام محاسن خود داراي يك نقيصه بزرگ است و آن كاهش راندمان توليد با گذشت زمان به دليل غير فعال شدن آند آهني است كه باعث كاهش نرخ و راندمان توليد فرات سديم مي گردد. با افزايش اختلاف پتانسيل سل الكتروشيميايي به بالاتر از نقطه شكست دي الكتريك در الكتروليت اطراف آند پلاسماء شكل گرفته و توليد نانوذرّات فرات سديم به روش پلاسماء محلولي انجام مي گيرد. راندمان توليد فرات سديم به روش پلاسماء محلولي بدليل طبعيت نكردن از قانون فارادي بيشتر از روش الكتروشيمياي توليد آن است. بر اساس يافته هاي اين پژوهش اين مقدار وابسته به زمان توليد شش برابر است. بالاترين راندمان در سنتز نانوذرّات فرات سديم به روش پلاسماء محلولي در اختلاف پتانسيل 35 ولت، الكتروليت هيدروكسيد سديم 16 مولار و دماي اوليه 30 درجه بدست آمد. در مدت زمان 2 ساعت، 8.46 گرم پودر با اندازه ذرّات 41.9 نانومتر بدست آمد كه انرژي مصرفي به ازاي هر كيلو گرم فرات سديم 9 كيلو وات ساعت محاسبه شد. . اختلاف پتانسيل اعمالي در توليد فرات(VI) وابسته به غلظت الكتروليت است. با افزايش غلظت الكتروليت بدليل كاهش هدايت الكتريكي، جهت رسيدن به شرايط بهينه توليد، اختلاف پتانسيل اعمالي افزايش مي يابد. اندازه نانوذرّات فرات(VI) در الكتروليت 13.5 مولار براي اختلاف پتانسيل 20 ولت برابر 33.4 نانومتر و در الكتروليت 18 مولار براي اختلاف پتانسيل 50 ولت برابر 57.4 نانومتر است. از مزاياي اين روش 1- افزايش راندمان توليد فرات سديم به بيش تر از شش برابر نسبت به روش الكتروشيميايي توليد آن، 2- كاهش هزينه هاي توليد فرات سديم به كمتر از 1/6 قيمت ارائه شده آن در بازارهاي جهاني، 3- رسيدن به ابعاد نانو ذرات فرات سديم با دامنه توزيع محدود.
امروزه دامنه گسترده كاربر نانوذرات اكسيد فلزي بر كسي پوشيده نيست. براي مثال نانو ذرات CuO يك اكسيد فلزي P-Type مهم با باند گپ باريكeV 1/2 است، كه به طور گسترده اي به عنوان كاتاليزر ناهمگن، سنسر هاي گاز، و يا در الكترود باتري هاي ليتيوم يون و موارد بسيار ديگري مورد استفاده قرار ميگيرد. در اين تحقيق سعي شده تا سنتز نانو ذرات CuO را به روش پلاسما محلولي و با استفاده از جريان متناوب بررسي شود. بدين منظور از يك سيم مسي و يك ورقه از جنس فولاد زنگ نزن كه در محلول الكتروليز K2CO3 با غلظت 0/05 و 0/7 مولار غوطه ور شده اند، استفاده شد. سيم مسي به دليل كاهش تمركز جريان در انتهاي سيم به گونه اي طراحي شد كه انتهاي آن داراي پوشش باشد و تنها يك ناحيه استوانه اي شكل از سيم در معرض قرار گيرد. ذرات سنتز شده با اين روش از خلوص بالايي برخوردار بودند. با توجه به چالش هايي كه در ديگر روش هاي سنتز نانو ذرات فلزي وجود دارد و با در نظر گرفتن مزاياي سنتز نانوذرات با استفاده از پلاسماي محلولي، اميد است اين روش نوين، افق هاي روشني را در عرصه سنتز نانو ذرات به خود اختصاص دهد.
با توجه به هزينه گزافي كه جهت ترميم قسمت هاي خورده شده و بار مالي كه شركت ها به علت از كار افتادگي غير منتظره خواهند داشت، لزوم كنترل و پايش(مونيتورينگ) خوردگي واحدهاي صنعتي در حين كار از هر نظر ضروري و لازم است. تكنيك نويز به سبب غيرمخرب بودن، سادگي نسبي تجهيزات و نيز قابليت تفكيك خوردگيهاي موضعي از خوردگيهاي يكنواخت مورد توجه بازرسان و بهره برداران در منابع درگير با معضل خوردگي است. دستگاه ساخته شده، قابليت تعيين سرعت خوردگي در شرايط مختلف را داراست. در اولين مدل ساخته شده از اين دستگاه مي توان در زمانهاي متناوب سرعت خوردگي را اندازه گيري نمود. اين دستگاه قابل اتصال به انواع پروبها براي شرايط مختلف است. از اين دستگاه مي توان براي اندازه گيري سرعت خوردگي فلزات مختلف در شرايط عملي و واقعي بهره جست تا آلياژ مناسب براي يك سيستم مشخص به صورت عملي تعيين گردد. همچنين با تحليل داده هاي خروجي مي توان به نحوه و نوع خوردگي نيز پي برد. اين دستگاه قابل نصب بر روي بويلرها، مبدل هاي حرارتي، مخازن و لوله ها و تمامي نقاط داخلي در تماس با الكتروليت است. براي تعيين دقيق سرعت خوردگي لازم است تا دستگاه با نمونه هاي كاهش وزن(كوپنهاي خوردگي) كاليبره گردد. از ويژگيهاي مطلوب اين دستگاه ارائه سرعت خوردگي لحظه اي است كه در بسياري از شرايط داشتن اين اطلاعات بسيار موئر و مفيد است. در بويلرها با داشتن سرعت خوردگي لحظه اي مي توان شرايط مشعلها از نظر دما و نسبتهاي سوختي را چنان تغيير داد تا خوردگي به شرايط قابل قبول بازگردد. از ديگر موارد كاربردي در اين زمينه ارزيابي بازدارنده ها و تعيين ميزان عملكرد و اثر بازدارندگي آنها است. به وسيله دستگاه نويز الكتروشيمايي مي توان با تعيين نوع سرعت خوردگي لحظه اي ميزان ممانعت كننده مورد نياز را مشخص و بلافاصله تزريق كرد.
در اين اختراع، نانوذرات فريتي استوكيومتري و غيراستوكيومتري ( MFe2O4، MmNnFe2O4 و MmNnLlFe2O4)، به روش پلاسماي محلولي توليد شده است. در پژوهش¬هاي صورت گرفته تا به امروز، به منظور توليد نانوذرات فريتي از نيترات¬ها و سولفات¬هاي فلزي استفاده شده است و بمنظور حذف ناخالصي¬ها انجام عمليات حرارتي پس از سنتز نانوذرات ضروري است. اختراع حاضر مي¬تواند علاوه بر حذف اين دو مشكل، در ولتاژ بسيار پايين نانوذرات فريتي را توليد كرده و گامي مهم در توليد اين نانوذرات پركاربرد محسوب شود. براي اين منظور، با توجه به نوع فريت، آند را با نسبت وزني مشخص از فلزات مورد نظر و همچنين الكتروليت قليايي با غلظت 3 مولار شامل هيدروكسيد سديم و اتانول با نسبت يك به يك، تهيه مي¬شود. با قرارگيري آند و كاتد درون الكتروليت و با اعمال ولتاژ به ميزان 18 ولت (منبع تغذيه AC)، پلاسما بر روي سطح الكترود كار تشكيل مي¬گردد و نانوذرات فريتي از روي سطح الكترود جدا شده و وارد الكتروليت ميگردد. پودر حاصل، پس از جداسازي و خشك شدن در آون، نانوذرات فريتي ميباشد.
موارد یافت شده: 4