لیست اختراعات با مالکیت
فريد عابدين دركوش
6 عدد
زمينه اختراع: داروسازي، سيستم هاي دارورساني معمولترين و آسان ترين راه تجويز داروها، راه خوراكي مي باشد اما به علت خاصيت آبدوستي بالاي درشت مولكول هايي مانند پپتيد ها و پروتئين ها، اين تركيبات امكان جذب از راه خوراكي را ندارند. تا كنون، مطالعات زيادي بر روي ايجاد سيستم دارورساني مناسب براي جذب خوراكي پپتيد ها و پروتئين ها انجام شده است كه مشكلات زيادي از قبيل عدم پايداري مناسب، عدم قابليت توليد صنعتي، عدم تكرارپذيري و همچنين اثربخشي بسيار پايين در مورد افزايش جذب خوراكي پپتيد ها داشته اند. استفاده از نانوساختار هاي خود امولسيون شونده (Self nano emulsified drug delivery) به علت سهولت روش تهيه، تكرارپذيري بالا و سهولت توليد در مقياس صنعتي، روش نويني جهت افزايش جذب پپتيدها از دستگاه گوارش مي باشد. نكته بارز و نوين در اين اختراع، استفاده از روش فوق براي دارورساني خوراكي پپتيدها و پروتئين ها بوده است. اندازه بسيار ريز نانوقطره هاي حاصله ( زير 100 نانومتر) و همچنين خاصيت چربي دوستي فوق العاده اين نانو قطره ها، امكان جذب گوارشي اين نانوقطره هاي حاوي دارو ( پپتيد اكترئوتايد) را به سهولت فراهم مي نمايد. اين سيستم، داراي قابليت ايجاد نانو قطرك ها و ساختار نانو امولسيون (O/W) بلافاصله پس از قرار گيري در محيط مائي روده را دارا مي باشد و مي توان آن را به صورت كپسول ژلاتيني نرم تهيه نمود و در دسترس بيماران قرار داد.
با سيستمهاي دارورساني سنتي عملا هيچ كنترلي بر روي زمان، مكان و سرعت آزاد سازي دارو وجود ندارد، علاوه بر اين غلظت دارو مرتبا در خون داراي نوساناتي به صورت دره و پيك مي باشد و ممكن است از رنج درماني فراتر برود و كارايي كمتر و عوارض جانبي بيشتر را موجب گردد. با سيستمهاي دارورساني نوين كه به آنها سيستمهاي دارورساني با آزاد سازي كنترل شده نيز گفته مي شود، قادر خواهيم بود سه حوزه سرعت ، زمان و مكان آزاد سازي دارو را تحت كنترل در آورده و تعيين كنيم. مواد مورد نياز در ساخت نانو ذرات فوق عبارتند از: پلي اورتان, داروي رالوكسيفن, استون, آب دو بار تقطير شده اين طرح به عنوان ساخت نانوذرات پلي اورتان بارگذاري شده با داروي رالوكسيفن هيدروكلرايد با كاربرد در درمان پوكي استخوان ارائه مي¬شود. هدف از اين اختراع رفع مشكلات دارويي و بهبود خاصيت درماني دارو با رهايش كنترل شده ي دارو از يك سيستم طراحي شده ي پليمري مي باشد. تهيه ي اين نانوذرات: ساخت نانوذرات پلي اورتان كربوكسيله ي بارگذاري شده با دارو با استفاده از روش رسوب گيري هم زمان انجام شد. اين روش, يك روش موثر براي دارو هاي با حلاليت پايين است] 34[. داروي رالوكسيفن به ميزان 5 ميلي گرم در 2 ميلي ليتر از حلال استون به آب با نسبت 15 به 1 حل شد. پلي اورتان كربوكسيله در اندازه هاي تعيين شده از آزمايشات طراحي شده به همان محلول اضافه شد و محتوي پليمر, دارو به مدت 2 دقيقه در حمام اولترا سونيك كاملا پراكنده شدند. سپس محلول كاملا ديسپرس شده قطره قطره به 10 ميلي ليتر آب كه بر روي استيرر با دور تعيين شده در روش طراحي شده قرار داشت, در مدت 30 دقيقه اضافه شد. چرخش محلول به مدت 2 ساعت ادامه پيدا كرد تا حلال آلي (استون) كاملا تبخير شود. براي خارج شدن پليمر هاي متراكم شده, نانو ذرات با ميكرو فيلتر با سايز روزنه ي 2/1 ميكرومتر (Millex AP, Milipore) فيلتر شدند. سوسپانسيون نانوذرات در داخل ميكرو تيوب هاي 2 ميلي ليتري ريخته شده و براي جدا كردن نانوذرات از داروي آزاد به مدت 45 دقيقه با سرعت 14800 سانتريفوژ شد. محلول رويي با استفاده از ميكرو سمپلر خارج شده و داروي آزاد موجود در آن با دستگاه HPLC اندازه گيري شد. رسوب باقي مانده در ته ميكرو تيوب ها جمع آوري شد و در فريز دراير ليوفيليزه شدند. پروسه ي ليوفيليزيشن تحت فشار 04/0 ميلي بار و دماي °C50- به مدت 48 ساعت انجام شد. در نهايت مي توان گفت كه در مقايسه با داروي رالوكسيفن موجود در بازار نانوذرات ساخته شده با پلي اورتان, با توجه به آزادسازي آهسته ي دارو در طول 2 ماه , ميزان مصرف دارو كاهش يافته است و از آن جايي كه داروي به كار برده شده براي درمان پوكي استخوان كاربرد دارد و فراهمي زيستي پاييني دارد ساخت نانوذرات و آهسته رهش دارو تا حد زيادي متواند در بهبود خاصيت درماني و رفع نقص ذكر شده موثر باشد.
ميتومايسين اثر سايتوتوكسيك خود را از طريق مكانيسمي مشابه با داروهاي آلكيله كننده اعمال ميكند. اين دارو به يك تركيب فعال تبديل شده و با پيوند متقاطع بين رشتههاي DNA، ساخت DNA را مهار ميكند. ميتومايسين به ميزان كمتري ساخت RNA و پروتئين را نيز مهار ميكند. در بررسي هاي بافت شناسي نشان داده شده كه ميتومايسين C سبب توقف رشد سلولي و تكثير فيبروبلاست ها مي شود و تشكيل اسكار را كم مي كند. اسكارها علائم قابل مشاهده اي هستند كه پس از التيام زخم باقي مي مانند . آنها نتايج اجتناب ناپذير صدمات و اعمال جراحي هستند و تشكيل آنها قابل پيش بيني نمي باشد . التيام زخم نامناسب ممكن است باعث اسكاري واضح ، زشت و بدفرم شود . حتي اگر كه زخم التيام يابد باز مي تواند باعث ايجاد اسكاري شود كه در زيبائي بيمار تاثيرگذار باشد . كرم ميتومايسين مي تواند اسكارهاي ايجاد شده بعد از عمل جراحي را كاهش دهد. در ابتدا از ماده ميتومايسين كرم با پايه هاي مختلف و با غلظت هاي مختلف ميتومايسين ساخته شد بهترين فرمولاسيون براي انجام كارآزمايي باليني انتخاب شد. استعمال فرآورده ي نهايي در بيماراني كه Hernia inguinal دوطرفه داشتند صورت گرفت .در اين مطالعه هر فرد خودش case و control بود. به اين صورت كه رندم كرم پلاسبو در يك سمت و كرم حاوي دارو در سمت ديگر استعمال گرديد. اين مطالعه به صورت دو سو كور ( double blind ) انجام شد. كرم هاي حاوي دارو و پلاسبو كد گذاري شده و سپس تحويل پزشك معالج داده شد و پزشك معالج و والدين بيمار هيچ كدام از نوع كرم اطلاعي نداشتند. و در انتها مشاهده شد در نواحي كه كرم حاوي ميتومايسين استفاده شده بود ، به صورت قابل ملاحظه اي اسكارهاي ناشي از عمل جراحي كاهش يافته بود.
كيت تشخيص كرونا، بعنوان يك روش تشخيصي جديد سريع و در عين حال با دقت بالا، بر مبناي روش LFA با استفاده از خواص IMC طراحي شده است كه ما را به شناسايي و غربالگري سريع و به موقع افراد مشكوك به ابتلا به بيماري كوويد-19 كمك ميكند. در اين روش از اندازهگيري ميزان پروتئين هماگلوتنين استراز HE بوسيله سوبستراي اختصاصي آن يعني سياليكاسيد و يويژه مشتق استيله شده سياليك اسيد در مخاط يك فرد براي تست تشخيصي استقاده ميشود. نتيجه كيت در صورتي كه تغيير رنگ در خط تست كيت تشخيص سريع، مشاهده شود و به رنگ بنفش تبديل شود وجود HEو در نتيجه وجود ويروس در مخاط فرد و ابتلاي فرد به اين بيماري را گواهي ميدهد.
تهيه خمير پانسمان دهاني از رزين گياهي جهت جراحي هاي پريودنتال موثر در تخفيف عوارض ناشي از جراحي هاي لثه: خمير پانسمان دهاني بعد از جراحي هاي پريودنتال و بخيه زدن در محل تحت جراحي براي محافظت از زخم كنترل و كاهش خونريزي كاهش بروز عفونت حمايت از دندان هاي تضعيف شده و ممانعت از باز شدن بخيه ها روي لثه قرار گرفته و تا بهبود زخم در محل باقي مي ماند. پانسمان پريودنتال شامل 2 خمير 1- خمير پايه (متشكل از اسيدهاي چرب ارگانيك و رزين) و 2- خمير كاتاليست (متشكل از هيدروكسيد و اكسيدهاي فلزي) مي باشد كه بعد از مخلوط كردن توسط جراح دندانپزشك روي محل زخم قرار گرفته و با گذشتن حداكثر 15 دقيقه كاملا سفت شده و روي لثه باقي مي ماند مكانيسم تشكيل پانسان براساس پليمريزاسيون بين گروههاي كربوكسيل اسيد چرب و فلز هيدروكسيد و اكسيدهاي فلزي مي باشد. تست هاي in-vitro از جمله ويسكوزيته ، تعيين زمان set شدن با دستگاه DSC و انعطاف پذيري خمير انجام شد. بعد از تعيين فرمولاسيون بهينه كارآزمايي باليني آن نيز بر روي 24 بيمار تحت جراحي پريودنتال انجام گرفته و نتايج قابل قبولي ملاحظه گرديده است.
دستگاه نانوليپوزوم ساز جهت توليد نانوحامل ليپوزومي با اندازه كنترل شده طراحي و ساخته شده است. نانوليپوزومها در صنايع داروسازي براي رسانش تركيبات درماني، تشخيصي و دارويي، در صنايع آرايشي و بهداشتي براي محصولات آرايشي و بهداشتي بالاخص محصولات پوستي، در صنايع غذايي براي رسانش مواد غذايي بالاخص ويتامين ها و در صنايع كشاورزي و نفت و پتروشيمي استفاده مي گردند. نقطه عطف و تحول در فناوري ليپوزوم، توسعه و معرفي داروهايي بر پايه ليپوزوم مانند " DAUNOXOME , DOXILو " AmBisonne به بازار در سال هاي ۱۹۹۷- ۱۹۹۵ بود. داروهاي مذكور هم اكنون جزو داروهاي وارداتي بوده و موجب خروج ارز از كشور مي شوند. همچنين امروزه تحقيقات فراواني براي رساندن داروهاي ضدهپاتيت، ضدسرطان با استفاده از نانوليپوزومهاي كاتيوني در حال انجام است. اساس دستگاه نانوليپوزوم ساز بر پايه روشهاي نانوبيوتكنولوژي (پايين به بالا) مي باشد به عبارت ديگر از همان ابتداي تشكيل ليپوزوم در اندازه نانومتري، ماده موثره درون نانوليپوزوم درون گيري مي شود تا از تخريب ليپوزوم و ماده موثره در مرحله كاهش اندازه ذرات جلوگيري شود. لذا با در نظر داشتن اهميت اندازه نانو در افزايش كيفيت رسانش ماده موثره به ارگان هدف و ويژگي هاي فرآيندي روش اسپري حلال براي عملكرد دستگاه در نظر گرفته شد. در روش اسپري حلال توسط دستگاه نانوليپوزوم ساز بخش اعظمي از حلال همراه فسفوليپيد قبل از تماس و در هنگام تماس حلال با سطح فاز آبي به سبب دماي محفظه توليد و سطح زياد قطرات ايجاد شده بعد از گذر از نازل دستگاه و توليد قطره هاي ميكروني تبخير شده و وارد فاز آبي نمي گردد. از طرف ديگر امكان درون گيري داروهايي كه حلاليت آنها درون حلال ها بويزه اتانول كم است و به ميزان بسيار كمي درون اين گونه حلال ها حل مي گردند فراهم مي گردد چراكه تمامي حلال به يكباره وارد فاز آبي نشده و غلظت آن در فاز آبي به حد بحراني نمي رسد و مانع از تشكيل نانوليپوزوم نمي گردد. بخش ابتكاري و ويژه دستگاه نانوليپوزوم ساز كنترل بازده درون گيري و اندازه نانوليپوزومهاي توليد شده با تغيير پارامترهاي مهندسي، ترموديناميكي و فيزيكوشيميايي دستگاه همانند دما، دور همزن، دبي اسپري محلول فسفوليپيدي و سرعت اسپري محلول فسفوليپيدي مي باشد كه در يك نقطه بهينه مي توان به كمترين اندازه و بيشترين ميزان درون گيري ماده موثره دست پيدا كرد. دستگاه نانوليپوزوم ساز اولين دستگاه طراحي و ساخته شده جهت توليد نانوليپوزوم در جهان است و هيچ مشابهي در داخل كشور و خارج كشور ندارد.
موارد یافت شده: 6