لیست اختراعات با مالکیت
حيدر خاوري دهقان
8 عدد
علف هرز گياهي است كه ناخواسته در زمينهاي كشاورزي رشد ميكند و در رقابت با گياه اصلي به كميت و كيفيت آن آسيب ميزند. بهبيانديگر تمامي گياهان روئيده در مزرعه، بهجز گياه اصلي، علف هرز هستند. علفهاي هرز سازگاري زيادي با زيستگاه خود دارند بنابراين بهسرعت رشد كرده و بهشدت با گياه اصلي رقابت ميكنند و حتي ممكن است آن را نابود كنند. ازجمله مشكلاتي كه وجود علفهاي هرز در زمين زراعي ايجاد ميكنند ميتوان به جذب آب و مواد غذايي موردنياز گياه اصلي، جلوگيري از رسيدن نور خورشيد به گياه اصلي، انگل زايي، ايجاد بيماري در گياه اصلي و درنتيجه كاهش عملكرد محصول اشاره كرد. شركت ماشين برزگر همدان در راستاي رفع اين مشكل و ايجاد تغييرات مثبت در كشاورزي دقيق كشور اقدام به طراحي و توليد دستگاه روتيواتور محلولپاش مركب نوين و سمپاش موضعي رديفي نوين نموده است كه قابليت سله شكني، وجين مكانيكي و مبارزه شيمايي با علفهاي هرز را دارد. پيش از ساخت اين دستگاه كشاورزان در زمان¬هاي بسيار دور با استفاده از نيروي حيواني و ادوات آهني اقدام به هم¬زني خاك براي متوازن ساختن مواد معدني مي¬كردند. بعدها با پيشرفت دانش، بشر موفق به ساخت گاوآهن برگردان¬دار شد اما مشكل رويش بيش از حد علف¬هاي هرز پس از كاشت و در جوي¬هايي كه محل عبور آب بود همچنان باقي ماند. سپس با پيشرفت تكنولژي بشر موفق به ساخت ماشين¬هاي سمپاش گرديد. مشكل رويش علف هاي هرز در بين رديف¬هاي كاشت مشكلي بود كه تاكنون با وجود ساخت ماشين هاي سمپاش مختلف موفق به حل آن نشده¬اند. اين اختراع با اقدام به خاك هم زني در بين رديف¬ها نه تنها علف¬هاي هرز را از ريشه مي¬-كند بلكه با سمپاشي مجدد اقدام به از بين بردن كامل علف¬هاي هرز مي¬كند. اما در بعضي مناطق براي جلوگيري از همزني بيش از حد خاك بايد عمل خاك همزني كم شود تا خاك فقير نشود لذا با ايجاد طرح ديگري به نام سمپاش رديفي اقدام به سمپاشي فقط در بين رديف¬هاي كاشت نموده¬ايم و تيغه¬هاي روتيواتور را حذف نموده¬ايم. اين ماشين قابليت كم كردن و زياد كردن تيغه¬ها را از يك رديف تا 8 رديف و قابليت بكارگيري مخزن از حجم 100 تا 600 ليتر را دارد و در دو مدل روتيواتوري و سمپاش موضعي طراحي و ساخته مي¬شود.
ماشين بي¬ورزكاشت پشته ساز حفاظتي روي بسترهاي بلند، نسل جديدي از ماشينهاي كاشت ميباشد كه در راستاي گسترش كشاورزي حفاظتي طراحي و ساخته شده است. اين ماشين امكان كاشت انواع غلات و حبوبات را همزمان با قراردهي كود شيميايي در زير بستر بذر، به صورت خطوط موازي و با تراكم يكنواخت فراهم ميآورد. اين ماشين قابليت كشت بر روي پشتههاي دائم، بدون انجام عمليات خاكورزي را دارا ميباشد؛ زيرا ديسكها موجود در قسمت جلوي اين ماشين، جويچههاي كشت قبل را ترميم مينمايد. بنابراين از آن جهت كشت در اراضي كه به صورت نشتي آبياري ميشوند، استفاده ميگردد. در اين نوع كشت با مديريت بقاياي گياهي، ميتوان بافت و ساختار خاك را بهبود و ميزان آب مصرفي و هزينههاي توليد را كاهش داد. اين ماشين داراي دو مخزن مجزا جهت ذخيره بذر و كود است. موزعهاي بذر از نوع استوانهاي شياردار و موزعهاي كود از نوع دندانهدار بوده كه با كمك كپههاي زيرين آن و اهرمهاي تنظيم، ميتوان انواع كود و بذر با ابعاد مختلف را كشت نمود. در اين ماشين فاصله بين رديفها، عمق كشت و ميزان ريزش بذر و كود در هكتار قابل تنظيم است. از طرفي امكان نصب سيستم ريزدانهكار نيز بر روي آن وجود دارد.
ايران سرزميني است با آبوهواي خشك و نيمهخشك و همين موضوع باعث شده است كشاورزي ديم رونق داشته باشد. در ساليان اخير به دليل استفاده نادرست از ماشين¬هاي كشاورزي بر روي زمين¬هاي ديم، هم خاك و هم ماشينآلات مورداستفاده مورد آسيب جدي واقع گرديدهاند. ناهمواري سطح زمين¬هاي كشاورزي در اثر استفاده از گاوآهن¬¬هاي يكطرفه و استهلاك شديد تجهيزات تسطيح باعث تحميل هزينه¬هاي سنگيني روي كشاورزان شده است. همچنين در مرحله برداشت با كمباين اگر سطح زمين صاف نباشد كمباين دار مجبور است براي جلوگيري از شكستن تيغه كمباين علوفه را از ارتفاع بالاتري بچيند كه اين امر باعث هدر رفتن علوفه مي¬شود. علاوه بر اين در زمينهاي ديم در هنگام بارندگي پس از استفاده از تسطيح كن¬ها، به علت صافي سطح خاك، عمل آبشويي و فرسايش آبي رخ مي¬دهد و آب هدر مي¬رود درنتيجه تصميم گرفتيم كه دستگاهي را طراحي كنيم كه بتواند با شرايط زمينهاي سنگلاخي، تسطيح، كلوخ كوبي و ايجاد حفره براي حفظ آب زمين را انجام دهد. اين دستگاه در زمين¬هاي ديم براي حبوبات استفاده مي¬گردد؛ چراكه باعث مي¬شود كمباين بهراحتي بتواند محصول را برداشت نمايد. ويژگي حبوبات (نخود، عدس و ...) اين است كه بوته¬هاي كوتاه و نزديك به سطح زمين دارد.
ماشين خاكورزي با قابليت انجام عمليات در سه سطح مختلف بهمنظور انجام عمليات خاكورزي حفاظتي در سه ارتفاع 20، 30 و 40 سانتي متري طراحيشده و قادر است با يكبار عبور عمليات خاكورزي اوليه و ثانويه را براي حفظ رطوبت و جلوگيري از سفت شدن خاك انجام دهد. اين دستگاه مجهز به چند شاخه چيزل، يك يا دو غلتك كلوخ كوب و چند عدد بشقاب پيشبر (تعداد برحسب مدل انتخاب مي¬گردد) است كه در جلوي شاخههاي چيزل قرارگرفته و جايگزين مناسبي براي گاوآهن برگردان دار ميباشد. اين دستگاه داراي مزايايي ازجمله سهولت به¬كارگيري، تنظيمات ساده و عرض كار بيشتر در مقايسه با خاك¬ورزهاي مرسوم (گاوآهنهاي برگردان¬دار) ميباشد. در انجام شخم با اين دستگاه برخلاف گاوآهن برگردان¬دار نياز به قطعهبندي زمين وجود ندارد. بعد از عبور دستگاه بستر كامل صاف و هموار بوده بطوري-كه در خاكهاي سبك نيازي به انجام عمليات تكميلي (ديسك زدن) وجود ندارد. در انجام شخم با ماشين خاكورزي با قابليت انجام عمليات در سه سطح مختلف خاك برگردان نشده و حدود 15 تا 30 درصد بقاياي گياهي در زمين باقي ميماند و بهاينترتيب از فرسايش آبي و بادي خاك جلوگيري ميشود. همچنين بشقاب¬هاي تعبيهشده در جلوي اين دستگاه عمليات پيش بري و برش بقاياي گياهي را انجام داده و از تلف شدن توان تراكتور جلوگيري مي¬نمايد. همچنين باله¬هاي تعبيهشده بر روي تيغه¬هاي چيزل عمليات بر هم زني بهتر خاك را انجام مي¬دهد.
ايران به دليل قرار گرفتن در منطقه نيمه خشك كره زمين در بسياري از مناطق خود فاقد آب لازم براي انجام امور كشاورزي است. از طرفي پيشرفت تكنولژي در زمينه محصولات ديم كشور بسيار كند رخ مي¬دهد لذا هدف از انجام اين اختراع افزايش بهره¬وري و بهره¬برداري از محصولات ديم مي¬باشد. ايجاد جويهايي براي به جريان افتادن آب و همچنين نرم كردن سطح خاك براي جلوگيري از سله بستن در زمينهاي كشاورزي دو عامل اصلي رخ دادن پديده فرسايش آبي و بادي خاك است. آب، خاك داخل جويها را شسته و باد خاك نرم سطحي را با خود ميبرد. براي حل مشكل فرسايش آبوخاك در زمين¬هاي كشاورزي، اقدام به طراحي و ساخت چرخ محافظت از فرسايش بادي و خاكي (چرخ محافظ ماشين¬هاي كشاورزي) شده است. اين چرخ كه در انتهاي ماشين قرارگرفته است وظيفه پوشاندن سطح بذر را دارد. ويژگي ظاهري چرخ بهگونهاي در نظر گرفتهشده است كه در فاصله بين دوچرخ از يك حلقه فلزي براي فشردن جزئي سطح خاك و درنتيجه جلوگيري از فرسايش بادي و تعداد دو عدد كنگره (قسمت بريدهشدهاي از لاستيك به شكل مثلث) براي كرت بندي كردن سطح زمين بهصورت پلهاي (ايجاد سد) و درنتيجه جلوگيري از فرسايش آبي گرديده است. از ويژگيهاي ديگر اين چرخ نيز اين مي¬باشد كه بر روي شاسي و نزديك به چرخ از يك عدد گلگير براي هر يك جفتچرخ در نظر گرفتهشده است تا در اثر گير افتادن گل بر روي ماشين، تراكتور بكسوات نكند.
علف هرز گياهي است كه ناخواسته در زمينهاي كشاورزي رشد ميكند و در رقابت با گياه اصلي به كميت و كيفيت آن آسيب ميزند. بهبيانديگر تمامي گياهان روئيده در مزرعه، بهجز گياه اصلي، علف هرز هستند. براي حل مشكل رويش علف هرز در كشت رديفي بايد از سموم مختلف كشاورزي استفاده نمود. با توجه به مضر بودن سموم بعد از تزريق شدن و پخش آن در فضا براي كشاورزان، بايد اين كار بصورت محيط بسته انجام گردد. همچنين سم پاشي بين رديف¬ها، تزريق كود مايع براي تقويت گياه و پاشش سم آفت كش براي از بين بردن آفات گياهان تعداد دفعات مراجعه كشاورز در بين رديف¬ها و احتمال له شدگي بوته¬ها و ظهور بيماري¬هاي جديد گياهي را افزايش مي¬دهد. براي حل اين مشكل دستگاه مذكور در هشت رديف هر سه عمليات را در يك بار و بصورت خودرويي و بدون تماس پاهاي كشاورز با سطح زمين انجام مي¬دهد. با وارد شدن خودرو به زمين و تنظيم اتاقك پاشش سم علف كش در بين بوته¬ها (اتاقك قابليت حركت ريلي بر روي شاسي داشته كه متناسب با فاصله بين رديف¬ها تنظيم مي¬گردد) اين اتاقك از پخش شدن سم در فضا جلوگيري مي¬كند؛ سپس با قرارگيري دونازل برروي بوته كه يكي عمليات پاشش كود مايع براي تقويت گياه را انجام مي¬دهد و ديگري عمليات پاشش سم آفت كش بر روي بوته را عهده دار است عمليات مه روپاشي در يك مرحله انجام و خودرو از زمين خارج مي¬گردد. اين ماشين قابليت بكارگيري مخزن از حجم 60 تا 600 ليتر را دارد.
امروزه در دنيا از كارنده¬هاي مختلفي براي كاشت بذر مطابق با اقليم آب و هوايي آن كشور استفاده مي¬شود و هر ساله آرايش كاشت جديدي به بذركارهاي خارجي اضافه مي گردد. بيشك بستر خاك مهمترين منبع تأمين مواد معدني و آلي موردنياز گياه براي رشد ميباشد و هرگونه آسيب به بافت آن با كاهش عملكرد محصول همراه خواهد بود. امروزه متخصصان حوزه كشاورزي اصليترين راه برونرفت از اين مشكل را استفاده از سيستمهاي كشاورزي حفاظتي (كشت كم خاكورزي و بي خاكورزي) ميدانند. ماشين كاشت بذر رايزبد با شش مدل آرايش كشت متفاوت بر روي پشته از تكنولوژيهاي روز دنيا محسوب ميشود. اين ماشين كشت 4/3 رديف گندم يا 1 رديف ذرت يا 2 رديف سويا روي هر پشته (پشته 60 سانتيمتري يا 75 سانتيمتري) و بازسازي جويها در مزارع بدون خاكورزي انجام مي¬دهد. دستگاه قابليت بكارگيري در خاك¬هاي خشك بدون شخم، در زمان بارندگي قابل استفاده در زمين¬هاي رطوبت بالا، در مزارع شالي كاري بعد از برداشت و در مزارع با بقاياي گياهي از هر دو نوع رطوبت بالا و خشك را دارد (به دليل داشتن انواع كارنده). در اينجا ماركر مكانيكي حذف شده و از سيستم پايش عملكرد بر روي دستگاه استفاده گرديده است.
نياز به دستگاه مكانيزه اي كه بتواند كاشت برنج (شلتوك) را به صورت خشكه كاري و در يك الگوي كاشت مناسب انجام دهد كه علاوه بر كاهش مصرف آب، با صرفه در انژي و زمان، اقتصادي هم باشد، امري مهم و ضروري است. با توجه به اين اهداف شركت ماشين برزگر همدان اقدام به طراحي و ساخت دستگاهي نمود كه توانايي كاشت كپه كاري و نواري شلتوك (برنج) به صورت خشكه كاري را دارد. اين دستگاه مجهز سيستم بستر ساز روتيواتوري- غلطكي و سيستم تيپ انداز مي باشد كه با ايجاد بستر نواري از طريق فاروئرهاي پهن تعبيه شده پشت روتيواتور، سه رديف شلتوك را به صورت رديفي با فاصله 30 سانتيمتر و به صورت كپه اي كشت كرده و با استفاده از غلطك هاي كپسولي شكل هم بذر كاشته شده و هم پشته ها را تثبيت مي نمايد. موزع ها به صورت صافه و پله اي با عق شيار بيشتر هستند كه مناسب كپه ريزي طراحي شده اند. اين دستگاه همزمان با كاشت قابليت تيپ كشي جهت آبياري تحت فشار را نيز دارد. كشت نواري اين امكان را فراهم مي نمايد كه در صورت آبياري غرقابي يا در اقليم هاي پر باران، آب در نوارها جريان پيدا كرده و با اين الگوي كاشت مصرف آب را كاهش مي دهد.
موارد یافت شده: 8