لیست اختراعات با مالکیت
شهرام شريعتي
6 عدد
در طي سال هاي اخير افراد مختلفي جهت طراحي كوره دوار در ساخت اسيد فسفريك فعاليت داشته اند و تلاش هاي زيادي در اين زمينه از سال 1937 ميلادي تا كنون صورت پذيرفته است. اما با وجود تلاش هاي انجام شده، بررسي هاي فني در مقياس آزمايشگاهي و پايلوت نشان داد كه طراحي استفاده شده با توجه به همخواني كوره هاي طراحي شده خارجي با خاك كشور طراح چندان كارايي براي خاك فسفات داخل ندارد و راندمان فرآيند در اين روش بسيار پائين بوده و اسيد توليد شده داراي ناخالصي هاي فراوان مي باشد. از طرف ديگر از آنجا كه حجم و ميزان مواد به كار رفته در كوره، ميزان دمش هواي ورودي و موارد مشابه در اختراعات و پتنت هاي خارجي وجود ندارد لذا تلاش شد تا بتوان تمام موارد فوق را از طريق داده هاي مقياس پايلوت بدست آورد. از جمله عواملي كه در اين روش ابداعي مورد استفاده قرار گرفته و طرح مذكور را در بخش صنعتي موفق جلوه مي نمايد عبارتند از: جلوگيري از سوختن كربن، تعيين ميزان دمش مورد نياز براي بخش Freeboard، تعيين ميزان اكسيژن مورد نياز براي ورودي پانل هاي هوا، كنترل زمان ماند آگلومراها در داخل كوره با استفاده از سدهاي بكار گرفته شده در كف كوره، تعيين طول و قطر كوره و نيز نيروي مورد نياز براي قدرت كنترل الكتروموتور گرداننده آن، طراحي جنس بدنه كوره، طراحي ترموكوپل هاي كوره و مشخص ساختن جنس آن براي تعيين دماي داخل كوره، كنترل و مانيتورينگ دماي داخل كوره و نيز يافتن دماي بهينه براي دستيابي به حداكثر راندمان، تعيين نسبت مولي CaO/SiO2 براي دستيابي به حداكثر راندمان، تعيين نسبت مولي كربن اضافي به فسفر در آگلومراها و تعيين ميزان گوگرد موجود در پتروكك ها. با استفاده از موارد فوق و طريق تعيين نسبت هاي مولي و نيز كنترل و بررسي ميزان انرژي، دبي جريان و حجم مواد مصرفي در اين ابداع موفقيت قابل توجهي در توليد اسيد فسفريك و با راندمان فرآيندي 87 درصد در مقياس پايلوت بدست آمد.
در ساليان اخير همگام و همسو با پيشرفت هاي تكنولوژيك در بخش معدن كشورهاي صاحب صنعت روشهاي متعدد و مناسبي را براي كاهش آلودگي هاي حاصل از اين بخش در آب و خاك مطالعه و اجرا نمودند كه متاسفانه آثار و شواهد اين تكامل علمي در صنايع معدني كشور بسيار كمرنگ به نظر مي رسد و بي شك تنها دليل آن عدم توجه و اعتماد صنايع به علوم پايه و كاربردي است. اغلب صنايع معدني ايران در كمال تاسف يا اولويت قرار دادن جنبه هاي اقتصادي و استفاده بي رويه از مواد شيميايي افزودني مشكلات عديده اي را براي مردم ساكن منطقه همچنين كارگران معادن و محيط زيست منطقه ايجاد نموده اند از طرفي ديگر اين افزودني ها لطمات بي شماري را با ايجاد خوردگي دستگاه ها و تجهيزات به بخش معدن ايران تحميل نموده است. اين تحقيق سعي نموده كه با نگرشي جديد و تلفيقي از رسوب شناسي و بيوتكنولوژي همچنين تغيير سيستم جذب و تغذيه باكتري هاي هوازي و غير هوازي مكانيزم داخلي آنها ار در جهت كاهش آلودگي هاي محيطي ساختارسازي نمايد. ديدگاه مشترك ايجاد شده بين علوم مذكور و محيط زيست توانسته است به صورت موردي و با ارائه نتايج اوليه اين كاهش عوارض زيست محيطي را به اثبات رساند. شايسته است با تكيه بر نتايج اين تحقيق علاوه بر تامين امنيت و سلامت كاركنان وساكنين منطقه درآمدهاي اقتصادي و علمي جديدي عايد توليد كنندگان مواد اوليه معدني و صنعتي شود.
در ساليان اخير همگام و همسو با پيشرفت هاي تكنولوژيك در بخش معدن كشورهاي صاحب صنعت روشهاي متعدد و مناسبي را براي كاهش آلودگي هاي حاصل از اين بخش در آب و خاك مطالعه و اجرا نمودند كه متأسفانه آثار و شواهد اين تكامل علمي در صنايع معدني كشور بسيار كمرنگ به نظر مي رسد و بي شك تنهها دليل آن عدم توجه به اعتماد صنايع به علوم پايه و كاربردي است. اغلب صنايع معدني ايران در كمال تأسف با اولويت قرار دادن جنبه هاي اقتصادي و استفاده بي رويه از مواد شيميايي افزودني، مشكلات عديده اي را براي مردم ساكن منطقه، همچنين كارگران معادن و محيط زيست منطقه ايجاد نموده اند. از طرفي ديگر اين افزودني ها لطمات بي شماري را با ايجاد خوردگي دستگاه ها و تجهيزات به بخش معدن ايران تحصيل نموده است. اين تحقيق سعي نموده كه با نگرشي جديد و تلفيقي از رسوب شناسي و بيوتكنولوژي همچنين تغيير سيستم جذب و تغذيه باكتري هاي هوازي و غيرهوازي مكانيزم داخلي آنها را در جهت كاهش آلودگي هاي محيطي ساختارسازي نمايد. ديدگاه مشترك ايجاد شده بين علوم مذكور و محيط زيست توانسته است به صورت موردي و با ارائه نتايج اوليه، اين كاهش عوارض زيست محيطي را به اثبات رساند. شايسته است با تكيه بر نتايج اين تحقيق علاوه بر تأمين امنيت و سلامت كاركنان و ساكنين منطقه درآمدهاي اقتصادي و علمي جديدي عايد توليدكنندگان مواد اوليه معدني و صنعتي شود.
مطالعات اوليه نشان داد كه در حدود 11% پساب خروجي از كارخانه هاي كنستانتره روي و حدود 21/2% شيرابه هاي حاصل از كيك هاي ليچ شده داراي ذرات و دانه هاي قابل جدايش اند كه از ارزش اقتصادي قابل ملاحظه اي برخوردارند به همين منظور در خروجي پساب كارخانه، اتاقي به نام استخر A پيش بيني گرديد كه علاوه بر پسابهاي سرگردان شيرابه هاي حاصل از كنستانتره ها از طريق كانالهاي بتني به آن وارد شوند. هر مخزن داراي يك سيسم ذخيره سازي، يك سيستم ورودي و يك سيستم انتقال و خروجي است كه در طراحي اوليه لحاظ شده است. طبيعتاً سيستم سنگين سازي ذرات از طريق يونيزاسيون به منظور تسريع رسوب دهي در مخزن A فعال است. يونهاي مورد استفاده از نوع ERS و WRS بوده كه توانايي بمباران و افزايش وزن عناصر روي را دارند مي باشد و بنابراين به ساختار ذرات آسيبي وارد نخواهد ساخت و برخلاف روشهاي امروزي از فولكولاسيون هم در اين روش استفاده نخواهد شد. در محل كانال خروجي استخر شماره 1 به 2 يك ابتكار صنعتي - زيستي به كار رفت. گروه از يك محفظه بسيار حساس از جنس پيله كرم ابريشم استفاده نمود و اب كانال خروجي A حتما در مسير خروج به سمت استخر B بايد از اين پالايه طبيعي عبور كند. آزمايشات نشان داد كه گاهي بسته به ساختمان داخلي پيله ذرات 0/6 تا 1/2 ميكروني هم به تله مي افتدند كه طبيعتاً عموميت ندارد ولي بسيار قابل توجه است و شايد بتوان آن را بدعتي جديد در صنعت فيلتراسيون به حساب آورد. استفاده از اين فيلترهاي نسبتاً ارزان قيمت در بسياري از مطالعات رسوب شناسي توصيه مي شود و آن را مي توان يكي از يافته هاي اين تحقيق بر شمرد.
در اين روش خاك فسفات پس از فرآوري اوليه با عيار 18 درصد % P2O5 از يك طرف و زغال كك و سيليس از طرف ديگر بطور جداگانه توسط سنگ شكن و آسيا پودر و همگن ميشوند. سپس در ميكسرهاي مخصوص با مواد افزودني تركيب خواهند شد. خاك فسفات ميكرونيزه شده در واحد گرانولاسيون به فرم آگلومرا در ميآيد، سپس در سطح آگلومراها توسط زغال سنگ و سيليسي كه از پيش پودر شده بود پوشانده ميشود. در واحد بعدي گلوله ها خشك شده و از آنجا وارد كوره دوار مي شوند. در اين كوره در حرارت 1200 تا 1380 درجه سانتيگرادP4 به همراه Co بصورت گازي شكل شده، پس از اكسيد شدن به P2O5 تبديل مي شود. سپس به واحد جذب رفته با آب تركيب و توليد اسيد فسفريك مي كند. ناخالصيهاي اسيد فسفريك توليدي در واحد فيلتراسيون حذف و اسيد با خلوص بالا (85%) و صنعتي (Technical Grade) توليد ميشود.
موارد یافت شده: 6