لیست اختراعات سيدمهدي حجازي
يكي از عمده ترين دلايل بهره وري پايين در صنايع مختلف كشور، نامناسب بودن محيط كار و وجود آسيب هاي ناشي از مخاطرات محيط كار است. آسيب هاي اسكلتي عضلاني در اثر حمل نادرست بار از شايع ترين و پرهزينه ترين مخاطرات شغلي است. اختراع هارنس ارگونوميك حمل بار به لطف طراحي پيكربندي مبتني بر اصول بيومكانيك و استفاده از مواد با كاريي بالا مبتني بر دانش نساجي، بسياري از مشكلات و مخاطرات در حوزه حمل دستي بار را رفع نموده است. از جمله مزاياي اين اختراع مي توان به كاهش فشار وارد بر ستون فقرات، كاهش احتمال پارگي ديسك بين مهره اي، كاهش آسيب هاي مچ و دست، جلوگيري از خستگي زود هنگام و افزايش بهره وري، افزايش ايمني و آزادي عمل حيل حمل بار اشاره نمود.
در سال هاي اخير باتوجه به پيشرفت روز افزون صنايع مختلف، ضايعات توليدي نيز افزايش يافته است. يكي از اين ضايعات، ضايعات گِل سنگبُري مي باشد. از اين رو ايده محوري اين اختراع استفاده از اين ضايعات جهت توليد پانل كامپوزيتي سبك از پيش ساخته شده است. در ابتدا گِل سنگبُري با سيمان و پرليت مخلوط شد. پرليت به منظور سبك سازي پانل استفاده گرديد. سپس به ملات ساخته شده با سيمان، گِل سنگبُري و پرليت الياف پلي پروپيلن با طول 12 ميليمتر اضافه شد تا استحكام خمشي پانل را افزايش داده و از گسترش ريزترك ها جلوگيري شود. قالب ساخته شده داراي سوراخ هايي جهت توليد پانل سوراخ دار مي باشد. از طرفي وجود فرو رفتگي (مادگي) و بيرون زدگي (نري) درون قالب سبب نصب بهتر پانل ها در كنار يكديگر مي شود. علاوه بر اين به علت حضور ضايعات گِل سنگبُري ميزان سيمان مصرفي كمتر شده و در نتيجه هزينه ي توليد نيز كاهش مي يابد. چگالي پانل نهايي برابر kg/m3 680 بوده كه حمل و نقل و نصب آن را بسيار آسان مي-كند. حضور الياف موجب افزايش كرنش تا شكست پانل شده كه اين امر در كنار سبكي آن باعث كاهش ميزان تلفات جاني در بلاياي طبيعي نظير زلزله مي گردد.
در اين اختراع هدف تهيه يك فرآورده دارويي به فرم يك سوسپانسيون فلوكوله خوراكي از مجسترول استات با نام ژنريك 17 - آلفا - استيل اوكسي -6- متيل پرگنا 4 - 6- دي ان 3- 2- دي ان مي باشد كه در درمان سندرم آنوركسي - كاشكسي ناشي از بيماري ايدز و برخي انواع سرطان مفيد است. سوسپانسيون فلوكوله پايدار در اين اختراع با استفاده از سديم لوريل سولفات يك پلي هيدروكسي الكل مانند گليسرول و الكتروليت به عنوان عوامل مرطوب كننده و فلوكوله كننده و صمغ زانتان به عنوان عامل معلق كننده به همراه ساير اجزاء جانبي بدست مي آيد. ساير موارد و اهداف اين اختراع در توصيف اختراع مطرح گرديده و شرح داده شده است.
تثبيت و مسلح كردن خاك به اصلاح و بهبود خواص فيزيكي و مهندسي يك خاك اطلاق مي گردد. تثبيت كردن خاك يكي از راهكارهاي مناسب براي بهره برداري و اجراي سريع تر پروژهاي عمراني مي باشد.بهبود پارامترهاي مقاومتي خاك هاي ريزن انه همواره مورد توجه مهندسين عمران بوده است.يكي از روش هاي قديمي و متداول تثبيت و بهبون بخشي پارامترهاي مقاومتي خاك هاي ريزدانه ، تثبيت با مواد سنتي آهك و سيمان و مي باشد، ولي اخيرا از موان شيميايي و پلي مري جديد به جهت سرعت و سهولت اجرايي بالا براي اين امر استفاده مي گردد.ولي مواد پلي مري در شرايط اشباع برگشت پذير هستند به خاطر همين امر اين مواد نمي توانند به خوبي در شرايط اشباع عمل كنند و نياز به مكمل دارند.الياف در شرايط اشباع خوب عمل مي كند و با آب مشكل ساز نمي شوند.پديده استفاده از الياف، جهت ارتقاي خصوصيات رفتاري مواد گوناگون، يك ايده قديمي مي باشد . آنطور كه تونگو و فيليپس در كتاب الياف جديد خون اشاره مي كنند، 4000 سال قبل بشر از الياف، بعنوان عنصري تقويت گر درخاك رس استفاده مي كرده است . همچنين كاربرد الياف در ديوار چين در ٢٠٠٠ سال قبل مويد اين مطلب است كه دانش مهندسي نساجي از قديم الايام در كنار مهندسين عمران. ياريگر ايشان در ارتقاي عمر مفيد سازه هاي گوناگون بوده است.در اين اختراع براي اولين بار عملكرد خاك همراه با تركيب الياف پلي پروپيلن با اندازه هاي 6، 12 و 19 ميليمتري با درصد وزني هاي 0/05 ، 0/1%، 0/15% ، 0/25% ، 0/5% و 1% همراه با رزينهاي اوره فرمالدئيد و پلي وينيل الكل و پلي وينيل استات مورد ارزيابي قرار گرفت. نتايج حاصل نشان داد كه در بهترين و بهينه ترين حالت در تركيب خاك با الياف پلي پروپيلن 12 ميلي متر ي با درصد وزني 0/1% تركيب با اوره فرمالدئيد با بهينه درصد وزني 0/6% مي باشد. اين تركيب باربري خاك را در آزمايش CBR رد حالت خشك بيش از 1200% و در حالت اشباع بيش از 1460% افزايش داد.
خلاصه به علت افزايش جمعيت و كمبود زمين هاي مرغوب گسترش شهرها بر روي زمين هاي نرم و ضعيف صورت گرفته است. براي دستيابي به اين مهم روش هاي متفاوتي از جمله تراكم تحت رطوبت بهينه، رطوبت خاك ، تعويض خاك، مسلح سازي و ... جهت بهبود خصوصيات خاك صورت گرفته است اما در قالب فن آوري هاي نوين، مواد پلي مري به بازار عرضه شدند. بدين ترتيب محصولات خانواده كلريدها، مواد رزيني، پلي مرها و آنزيم ها از جمله مواد شيميايي جهت تثبيت خاك به شمار مي روند. واضح است كه تمامي پليمرها قابليت تثبيت كنندگي خاك را ندارند. قابليت چسبندگي ماده شيميايي معرفي شده به ذرات خاك، كاربرد آن ماده را در زمينه تثبيت خاك ميسر مي سازد. سرعت بالا و سهولت اجرايي به خصوص در امور نظامي (احداث باندهاي فرود اضطراري و راه سازي سريع) و محيط زيستي (مقابله با طوفان شن هاي روان) مورد نظر است، رويكرد مهندسين عمران را به اين مواد شيميايي نوين برانگيخته است. قابليت چسبندگي ماده شيميايي معرفي شده به ذرات خاك، كاربرد آن ماده را در زمينه تثبيت خاك ميسر مي سازد. بنابراين هدف اين اختراع كاربرد مواد شيميايي نوين جهت تثبيت خاك در ايران مي باشد و در اين راستا براي اولين بار عملكرد محلول اوره ـ فرمالدهيد (UF) كه يك نوع رزين سنتز شده در داخل كشور بوده و در زمينه تثبيت خاك و در قالب آزمايش نسبت باربري كاليفرنيا (CBR) در حالت خشك و اشباع جهت راهسازي و آزمايش وزش باد جهت بررسي قابليت تثبيت كنندگي آن در شن هاي روان ارزيابي شد. طبق نتايج بدست آمده از آزمايش CBR مقاومت خاك در حالت خشك 974% افزايش پيدا كرد و در پليمر مذكور توانست نسبت باربري CBR را از 0% به 75/1% در حالت اشباع برساند و همچنين در زمينه تثبيت شن هاي روان با ايجاد يك پوسته مقاوم و قابل انعطاف مقاومت در برابر وزش باد با شدت 150 كيلومتر در ساعت را در مقابل مصرف 0.42 ليتر در هر متر مربع از اين پليمر را داشته است. بطور كلي نتايج آزمايشات حاكي از بهبود خصوصيات تثبيت شده خاك توسط اين پليمر نسبت به ساير پليمرهاي معرفي شده توسط ديگر مخترعين بوده است.
در سالهاي اخير تحقيقات زيادي در مورد اصلاح خصوصيات قير و بهبود عملكرد رويه هاي آسفالتي انجام شده است. استفاده از الياف مختلف درمخلوط آسفالتي، يكي از راه هاي شناخته شده براي اصلاح خصوميات قير مي باشد. در اين اختراع، الياف پلي پروپيلن با طول و درصد ويژه به قير و الياف شيشه با طول و درصد خلوص به سنگدانه اضافه شد. الياف شيشه داراي سطح مقطعي صيقلي با مدول كشثي بسيار بالاست و از طرف ديگر پلي پروپيلن چسبندگي خوبي به قير اهدا مي كند. نتايج اين ابداع نشان مي دهد نفوذ پذيري و نرمي نمونه هاي قيري اصلاح شده توسط پلي پروپيلن نسبت به قير اصلاح نشده يا نرمال به ترتيب كاهش و افزايش مي يابد كه افزايش مقاومت شيار افتادگي و مقاومت تغيير شكل در دماي بالا را به همراه دارد. نتايج آزمايش مارشال و دال بر عملكرد بالا و مطلوب آسفالت هيبريدي دارد.
در اين اختراع " فرآيند تثبيت استاتيكي و ديناميكي خاك هاي اشباع ساحلي سست " بعنوان روشي جهت بهسازي زمين هاي سست اشباع در حيطه مهندسي عمران گرايش ژئوتكنيك معرفي مي شود. با توجه به افزايش چشمگير ساخت و ساز در نزديكي خاك هاي اشباع ساحلي سست، چالش برانگيز ترين بحث بهسازي اينگونه زمينها اشباع بودن آن ها مي باشد. بر اين اساس، تثبيت كننده مي بايست در برابر آب و بارهاي استاتيكي و ديناميكي وارده مقاوم و مقرون به صرفه باشد. در اين اختراع، با نوعي پليمر پودري ساخت ايران طرحي اجرايي و نوآورانه ارائه گرديده است كه بتواند با بالاترين بازده به تثبيت خاكهاي اشباع كمك كند. اين پليمر بر خلاف پليمر مايع سنتي تاكنون در مهندسي ژئوتكنيك استفاده نشده و به عنوان منبع جديدي از پليمرها به دليل ويژگي هاي متعدد آن مانند خواص ضد اسيد، خواص ضد آب و عمل آوري فوق العاده سريع، برتر از رقيب خود، پليمر مايع سنتي مي باشد. در طرح پيشنهادي با استفاده از مقادير ناچيز پليمر افزايش قابل توجهي در مقاومت فشاري، كششي و روانگرايي نمونه ها ايجاد گرديد. در نهايت، نتايج تحقيق، كارايي پليمر را به ويژه با اين مقادير ناچيز به عنوان يك روش بالقوه براي كنترل زمين هاي اشباع تاييد كرد.
موارد یافت شده: 7