لیست اختراعات با مالکیت
عبدالعباس جعفري
8 عدد
با توجه به افزايش جمعيت، محدوديت هاي سطح زير كشت و بحران كم آبي، كاهش ضايعات محصول برنج از اهميت ويژه اي برخوردار است. قيمت برنج شكسته، كمتر از نصف قيمت برنج سالم مي باشد، لذا اين موضوع از ديدگاه اقتصادي اهميت زيادي دارد. در كارگاه هاي شاليكوبي تعيين ميزان شكستگي برنج و پوست كني شلتوك، كار دشوار و زمان بري است و معمولاً به صورت مشاهده اي انجام مي شود. به كارگيري فناوري هاي نوين، همچون ماشين بينايي، ميتواند راه كاري دقيق و سريع در تعيين خصوصيات كيفي محصولات كشاورزي باشد. هدف از اين اختراع، ساخت سامانه ماشين بينايي به منظور تعيين درصد شكستگي برنج و پوست كني شلتوك بوده است. سامانه ماشين بينايي داراي سه بخش اصلي محفظه تصويربرداري، دوربين ديجيتال، رايانه و نرم افزار پردازش تصوير مي باشد. الگوريتم پردازش تصوير براي تعيين درصد شكستگي برنج و پوست كني شلتوك، با به كارگيري نرم افزار متلب در دو فضا تهيه و كد نويسي شده است. دستگاه تك دانه ساز شامل يك جعبه فلزي، يك موتور با فن مكشي به همراه ديمر و يك لوله انعطاف پذير مي باشد. سامانه ماشين بينايي و دستگاه تك دانه ساز به همراه برد الكترونيكي و اتصالات مربوطه، در يك شاسي تعبيه گرديد. نتايج ارزيابي اين سامانه نشان داد كه ميانگين دقت الگوريتم در محاسبه ميزان شكستگي برنج و درصد پوست كني شلتوك، به ترتيب برابر با 93/72 % و 99/16 % است.
خلاصه: امروزه در تمامي كشورها افزايش توليد محصول با استفاده بهينه از منابع آب و كودهاي مورد نياز بسيار مورد اهميت مي باشد. از اين رو در سرتاسر دنيا و به خصوص در كشورهاي پيشرفته تخمين عملكرد محصول نقش بسيار مهمي را ايفا مي كند . در مبحث كشاورزي دقيق اولين اقدام تخمين عملكرد محصول مي باشد . با استفاده از تخمين عملكرد محصول مي توان نقاطي از زمين را كه داراي عملكرد پايين است مشخص كرد و در طي دوره هاي رشد بعدي اصلاح نمود كه اين كار بر اساس نقشه عملكرد محصول صورت مي گيرد. در طي سال زارعي 89-1388 آزمايشاتي به منظور تخمين عملكرد چغندر قند با استفاده روش پردازش تصوير در طي كشت هاي بهاره و پاييزه صورت گرفت كه نتايج آن ها در هر دو كشت بيانگر وجود رابطه اي بسيار قوي بين پوشش سبز گياه و ميزان عملكرد محصول بوده كه با استفاده از اين رابطه مي توانستيم ميزان عملكرد محصول را قبل از زمان برداشت پيش بيني نماييم. از اين رو هدف از اين اختراع ساخت سامانه استخراج نقشه پيش بيني عملكرد محصول مي باشد. قابل ذكراست كه اين معادله و اين روش براي اولين بار حاصل گشته است و با استفاده از اين وسيله مي توان علاوه بر كاهش هزينه هاي مواد مصرفي اقدام به اصلاح شرايط زمين در طي رشد نمود. از سوي ديگر با پيش بيني ميزان توناژ زمين زراعي مي توان پيش بيني شرايط لازم به منظور استفاده بهينه از محصول را در طي مراحل استخراج شكر در كارخانه و نيز ميزان سود محصول در طي فصل رشد را انجام داد. از سوي ديگر امكاني مناسب در اختيار شركت هاي بيمه به منظور كاهش ضرر و زيان هاي كشاورزان قرار مي دهد.
عنوان اختراع: سمپاش هوشمند باغي با استفاده از فناوري ماشين بينايي زمينه فني: كشاورزي مشكل فني، اساس راه حل ارائه شده براي آن و كاربرد هاي اصلي اختراع: براي توليدات باغ، مي توان با محافظت از درختان در مقابل آفات با استفاده از تكنولوژي سم پاشي كه صورت مي گيرد از كاهش توليدات كه به دليل آفت زدگي و آلودگي صورت مي گيرد جلوگيري كرد. با اين حال، سيستم هاي موجود داراي عدم دقت هستند و سطح اين عدم دقت در باغ بالاتر از نسبت آن در سم پاشي مزرعه است. با استفاده از تجهيزات سم پاشي معمول و بدست آوردن نرخ جريان خروجي ديده مي شود كه محصولات در گلخانه و باغ بيش از حد مورد نياز سم پاشي مي شوند. اين در حالي است كه تنها 30 در صد از سم پاشيده شده به چتري درخت و همچنين هدف مورد نياز در گلخانه ها مي رسد و باقي مانده آن از دست رفته و باعث خسارت مي شود. فقدان تجهيزات مناسب براي سم پاشي دليل ورود زياد اين مواد شيميايي به محيط زيست است. با توجه به اينكه در مقايسه با ساير محصولات زراعي، باغ ها و نهالستان ها داراي تنوع بيشتري در فرم و ساختار تاج درخت هستند و بي نظمي بيشتري دارند. در كشاورزي سنتي هيچ روشي در جهان نبوده است كه متناسب با اين تنوع به صورت دقيق سم پاشي در باغ را انجام دهد و معمولا سم در سمپاش هاي فعلي با رانش در هوا به صورت بخار و يا قطرات آب هدر مي روند. در سال هاي اخير براي كاهش آلودگي محيط زيست و همچنين صرفه جويي كردن در مقدار پاشش سم در باغ و گلخانه، از روش هاي مانند تشخيص فاصله درخت با امواج التراسونيك ، تشخيص موقعيت درخت با GPS، و كاربرد ليزر و اسكنر هاي ليزري استفاده شده است. هر كدام از اين دانش ها داراي مزايا و معايبي بوده است. دستگاه ساخته شده به منظور بالا بردن دقت سم پاشي در باغ مورد تحقيق قرار گرفت. براي اين منظور از فناوري ماشين بينايي استفاده شد، كه وابسته به تشخيص سبزينه درخت توسط دوربين بود. پس از دريافت داده ها توسط دوربين ها و فرستادن آنها براي پردازش تصاوير توسط لب ويو، از طريق كامپيوتر اين داده ها به مدار كنترل الكترونيكي منتقل مي شوند، تا با توجه به داده هاي بدست آمده از تصاوير و سرعت تراكتور و مسير طي شده و همچنين فاصله ميان دوربين تا نازل ها، زمان مناسب براي پاشش و باز نگه داشتن شيرهاي برقي را تعيين كند و يا در مواقع عدم حضور درخت و فاصله بين درختان دستور بسته شدن شير هاي برقي و عدم پاشش توسط نازل ها را انجام دهد. با اين روش مي توان از مصرف بي رويه سم كه باعث آلودگي محيط زيست و اختلال در سلامت انسان و ساير موجودات طبيعت مي شود، جلوگيري كرد. صرفه جويي در مصرف سم با توجه به هزينه بالاي تهيه آن، علاوه بر جلوگيري از خساراتي كه بيان شد، قطعا براي كشاورز و باغدار و صنعت كشاورزي جهان صرفه اقتصادي دارد. هدف اصلي از اجراي اين طرح طراحي و ساخت و در نهايت ارزيابي سامانه اي است كه بتواند عمل سم پاشي باغ هاي ميوه را با توجه به سطح سايه انداز درختان به صورت متغير انجام دهد.
عنوان اختراع: سمپاش باغي عمودپاش با قابليت تنظيم بدون نياز به كارگر زمينه فني: كشاورزي مشكل فني، اساس راه حل ارائه شده براي آن و كاربرد هاي اصلي اختراع: كنترل آفات و بيماري هاي درختان ميوه در كاهش زيان به باغ و افزايش محصول تاثير بسزايي دارد كه اين موضوع به اهميت سمپاشي اشاره دارد. در كشاورزي سنتي براي سمپاشي باغ ها از كارگران استفاده مي شود و سمپاشي به گونه اي انجام مي شود كه كارگران با حركت در بين رديف درختان و با استفاده از لانس هاي سمپاشي، چتري درختان را سمپاشي مي كنند. اين نوع سمپاشي علاوه بر اينكه خستگي زياد كارگر را به همراه دارد، دقت كافي را ندارد كه اين عدم دقت به علت خطاي انسان ناشي از خستگي، ارتفاع مختلف درختان و عدم دسترسي به نقاط بالاي درخت، فشار مختلف نازل در هنگام سمپاشي صورت مي گيرد و اين باعث مي شود كه تمام نقاط درختان به صورت يكسان سمپاشي نشوند و يا در بعضي نقاط درخت مخصوصا در بالاي درختان بلند و بالاي چتري درخت سمپاشي انجام نشود. از آنجايي كه سمپاشي زياد از حد باعث خسارت به محصول و گياه مي شود و از طرفي عدم سمپاشي باعث از رفتن محصول توسط آفات مي شود، پاشش سم به صورت يكنواخت ضروري است. هدف از انجام اين طرح و دستگاه ساخته شده پاشش يكنواخت سم، بالا بردن دقت سمپاشي و استفاده كمتر از نيروي انساني و كاهش خطاي انساني در باغ مورد تحقيق قرار گرفت. دستگاه ساخته شده براي حركت در بين رديف درختان و سمپاشي همزمان دو رديف درختان طراحي شده است و با سوار شدن بر پشت تراكتور و گرفتن نيرو از PTO تراكتور عمل سمپاشي انجام مي گيرد و اينگونه است كه براي هر رديف يك بوم در نظر گرفته شده و روي هر بوم 3 نازل قرار مي گيرد. نازل هاي نصب شده روي هر كدام از بوم ها وظيفه سم پاشي نيمي از هر درخت را بر عهده دارد. به اين صورت كه نيمي از هر درخت با طي كردن مسير رفت تراكتور در بين دو رديف و نيمه ديگر همان درخت، در مسير بازگشت سم پاشي مي شود. استفاده از اين دستگاه علاوه بر جلوگيري از مشكلاتي كه بيان شد و پرداخت هزينه دستمزد كارگر، قطعا براي كشاورز و باغدار و صنعت كشاورزي صرفه اقتصادي دارد.
محور نصب شده به حركت درآمده و موجب حركت جسمي كه در رابطه با مكانيك باشد خواهد شد. براي ايجاد حرارت از المنتهاي كم وات (هر كدام 100 وات) كه با نخ نسوز (پنبه يا نخ آزبست) كاملا عايق بندي شده اند استفاده مي شود اين المنت ها را به صورت سيم مي باشند (به حالت فنري هستند) براي كنترل دما از ترموستات ديجيتال با قابليت نگهداري دما در يك بازه دمايي خاص استفاده مي شود همچنين از digital thermometer براي نشان دادن دما استفاده شده است. نتيجه گيري: با توليد انبوه اين دستگاه مي توان آن را براي خريد و استفاده عموم مردم شناران درمانگاه ها، بيمارستان ها و ... در فروشگاه ها و مراكز خريد قرار داد.
در پرونده خلاصه اختراع يافت نشد به شرح توصيف پرونده رجوع شود
موارد یافت شده: 8