لیست اختراعات با مالکیت
محمدصادق عرب
2 عدد
زمينه فني اختراع مربوط به طراحي و تدوين يك فرايند جديد صنايع غذايي مي باشد. در حال حاضر شيرهاي طعم دار در كشور توليد مي شوند كه عمدتاً با استفاده از شكر، اسانس ها و رنگ هاي مجاز خوراكي توليد شده و فاقد پالپ يا پوره ميوه مي باشند، اين درحالي است كه يكي از فوايد تغذيه اي مهم ميوه ها در فيبر خوراكي موجود در آنها نهفته است. در خصوص توليد فرآورده هاي لبني پودري نيز مي بايست گفت كه عمده پودر هاي لبني كه در كشور توليد مي شوند شامل پودر شير خشك و پودر آب پنير مي باشند كه تقريباً تمامي آنها به صورت مواد اوليه در كارخانجات مختلف صنايع غذايي مصرف شده و به صورت مستقيم به بازار مصرف عرضه نمي شوند. پودر شير ميوه اي نيز از اين امر مستثني نبوده و تاكنون چنين محصولي توليد و به بازار عرضه نشده است. اضافه كردن پوره ميوه به شيري كه به صورت صنعتي مورد فرايند و بسته بندي قرار به سادگي امكانپذير نبوده و نيازمند استفاده از فرمولاسيون خاص و شرايط مناسب توليد است كه يكي از اهداف اين اختراع دستيابي به اين فرمولاسيون مناسب بوده است. مشكل ديگري كه براي شير و خصوصاً شيرهاي ميوه اي وجود دارد، عمر نگهداري محدود و نياز به شرايط خاص نگهداري مي باشد كه يك از راه هاي رفع اين مشكل توليد پودر شير ميوه اي از اين محصول مي باشد. فرايند خشك كردن با حذف بخش عمده آب موجود در محصول، علاوه بر افزايش قابل توجه ماندگاري محصول، نياز آن را به نگهداري در يخچال رفع مي كند و به علاوه با كاهش قابل توجه وزن و حجم محصول، حمل و نگهداري آن را ساده كرده و هزينه هاي حمل و نگهداري را كاهش مي دهد. همچنين پودر شير ميوه را مي توان در بسته بندي هاي كوچك به صورت مستقيم به بازار عرصه كرد و مصرف كننده مي تواند آن را در آب حل كرده و به صورت شير ميوه اي مصرف كند. هدف از اين اختراع، طراحي، فرايند و تعيين فرمولاسيون مناسب براي توليد شير ميوه اي حاوي پوره طالبي و نيز توليد پودر آن مي باشد. براي تعيين فرمولاسيون مناسب اين محصول، موارد و فرمولاسيون هاي مختلفي مورد آزمايش قرار گرفت و اجزاي فرمولاسيون شامل پوره طالبي، شكر، پكتين، مالتودكسترين و رنگ خوراكي طبيعي كلروفيل مشخص گرديد، سپس براي تعيين ميزان مناسب هريك از اين اجزاء، 30 فرمول مختلف توليد و با انجام آزمايشات مختلف، از جمله اندازه گيري ويسكوزيته و نيز انجام تشت هاي ارزيابي حسي توسط افراد آموزش ديده، 6 فرمولاسيون برتر انتخاب و در نهايت بهترين فرمولاسيون تعيين گرديد. براي توليد پودر شير ميوه اي، طي آزمايشات مختلف، پارامترهاي بهينه خشك كن پاششي تعيين گرديد (فشار bar 2/1 و دماي هواي ورودي 170 درجه سلسيوس) و فرمولاسيون نيز به نحوي انجام گرفت كه بهترين شرايط فرايند خشك كردن حاصل شود ( اضافه كردن 1% مالتودكسترين در فرمولاسيون) استفاده گردو به اين ترتيب فرايند خشك كردن شير ميوه اي حاوي پوره طالبي با استفاده از خشك كن پاششي انجام پذيرفت و فرايند خشك كردن انجام پذيرفت.
زمينه فني اختراع مربوط به طراحي و تدوين يك فرايند جديد صنايع غذايي مي باشد. پرميت به بخشي از شير گفته مي شود كه پس از فرايند اولترافيلتراسيون از جدا مي شود و حاوي آب املاح، لاكتور و برخي پروتئين هاي محلول در آن مي باشد كه درگذشته به عنوان محصول جانبي فرايند اولترافيلتراسيون دور ريخته مي شد اما امروزه استفاده از آن در صنايع غذايي مورد توجه قرار گرفته است. استفاده مناسب از پرميت در فرمولاسيون فراورده هاي لبني علاوه بر ايجاد ارزش افزوده، مي تواند باعث ايجاد طعم مطلوب و افزايش ارزش تغذيه اي محصول نيز گردد. شير ميوه اي حاوي پرميت نيز يكي از فراورده هايي است كه مي تواند پس از خشك كردن به صورت يك محصول جديد پودر لبني- ميوه اي به بازار عرضه شود و تاكنون چنين محصولي توليد و به بازار عرضه نشده است. پرميت را به دليل تركيب متفاوتي كه با شير دارد (از جمله تفاوت در pH و اسيديته) نمي توان بدون انجام فرمولاسيون مناسب، به محصولات لبني، خصوصاً محصولي چون شير ميوه اي به هر نسبتي اضافه كرد. آزمايشات ما نشان داده است كه براي توليد محصول مناسب مي بايست آب و املاح پرميت را كاهش داد و از پرميت بدون املاح و تغليظ شده استفاده كرد و نيز تنها مقادير مشخصي از جايگزيني اين پرميت مي تواند باعث بهبود خواص محصول گردد. ضمناً اضافه كردن پوره ميوه به شيري كه به صورت صنعتي مورد فرايند و بسته بندي قرار مي گيرد نيز به سادگي امكانپذير نبوده و نيازمند استفاده از فرمولاسيون خاص و شرايط مناسب توليد است. جهت افزايش ماندگاري اين محصول مي توان آن را به صورت پودر خشك در آورد. فرايند خشك كردن با حذف بخش عمده آب موجود در محصول، علاوه بر افزايش قابل توجه ماندگاري محصول، نياز آن را به نگهداري در يخچال رفع مي كند و به علاوه با كاهش قابل توجه وزن و حجم محصول، حمل و نگهداري آن را ساده كرده و هزينه هاي حمل و نگهداري را كاهش مي دهد. اما در مورد اين محصول به دليل ميزان بالاي لاكتوز در پرميت، فرايند خشك كردن با دشواري هاي بيشتري همراه است و لذا هدف از اين اختراع، طراحي، فرايند و تعيين فرمولاسيون مناسب براي توليد شير ميوه اي حاوي پوره طالبي با جايگزيني بخشي از شير توسط پرميت و نيز تدوين فرايند مناسب خشك كردن و توليد پودر اين محصول مي باشد.
موارد یافت شده: 2