لیست اختراعات با مالکیت
ناصر دهقان
8 عدد
از ساده ترين روش ها براي كاهش ميزان پرتوگيري افرادي كه با پرتو ايكس كار مي كنند، قرار دادن يك حفاظ بين منبع توليد پرتو و فرد پرتوكار مي باشد.ن. در سال هاي اخير با گسترش علم نانوتكنولوژي توجه براي كاربرد آن در حفاظت پرتويي معطوف شده است .نانوكامپوزيت جاذب اشعه ايكس (ناپرون) مي تواند جايگزين سرب در حفاظت پرتوي باشد با مزاياي: 1.تضعيف فوتوني بيشتر نسبت به سرب 2.هزينه ساخت پايين تر نسبت به سرب 3.عدم سميت 4.وزن سبكتر نسبت به سرب 5.انعطاف پذيري كافي 6.عدم ترك خوردن در هنگام خميدگي و يا تا شدن 7. رفع مسائل مربوط به دفع يا Disposal سرب در محيط 8.قابل استفاده در لباسهاي كاركنان صنايع هسته اي 9.استفاده به عنوان حفاظ در ديوارهاي بخش هاي راديولوي و پزشكي هسته اي بيمارستان ها با قابليت انتقال و جدا كردن از ديوارها 10.ضخامت بسيار پايين و در عين حال قدرتمند در جذب اشعه ايكس 11.امكان استفاده به صورت رنگ در عايقكاري نسبت به پرتو ايكس
از بدو خلقت، انسان در معرض تابش پرتوهاي الكترومغناطيسي بوده است. از ساده ترين روش ها براي كاهش اثرات اين امواج بر روي بدن و نيز دستگاههاي الكترونيكي استفاده از جاذبها مي باشد. رنگ ساخته شده توسط افراد اين مطالعه مي تواند به عنوان يك جاذب قوي امواج الكترومغناطيسي عمل نمايد با مزاياي: 1- تضعيف مناسب امواج الكترومغناطيسي در رنگ ساخته شده 2- هزينه ساخت پايين تر نسبت به ساير جاذبهاي الكترومغناطيسي 3- وزن و ضخامت بسيار پايين رنگ ساخته شده 4- قابل استفاده وسيع بر روي ديوارها و تجهيزات با استفاده از قابليت منحصر به فرد رنگ بودن 5- استفاده به عنوان حفاظ در ديوارهاي اتاق هاي تصوير برداري پزشكي بيمارستانها 6- قابليت استفاده در اتاق هاي برج مراقبت پروازي فرودگاهها 7- كاهش اثرات زيانبار امواج موبايل 8- كاهش اثرات زيانبار آنتن هاي موبايل BTS 9- هزينه بسيار پايين مواد مصرفي براي تشكيل محصول نهايي رنگ و بهترين سايز جذبي هر يك از مواد ذكر شده را در دو ظرف جداگانه وزن مي شوند سپس مواد را داخل رنگ ريخته و بوسيله يك همزن مكانيكي به خوبي تركيب مي كنيم تركيب مايع حاصل را تا زماني كه مايع كاملا يكنواخت بدست آيد بهم مي زنيم. و تركيب يكنواخت را روي يك ورقه پلاستيك محكم و خشك ريخته و بوسيله يك كاردك ضخامت مناسب يكنواخت يك ميليمتر را ايجاد مي كنيم .
از بدو خلقت، انسان در معرض تابش پرتوهاي طبيعي يونساز و غير يونساز بوده است. از ساده ترين روش ها براي كاهش ميزان پرتوگيري افرادي كه با پرتو ايكس كار مي كنند، قرار دادن يك حفاظ بين منبع توليد پرتو و فرد پرتوكار مي باشد. در سال هاي اخير با گسترش علم نانوتكنولوژي توجه براي كاربرد آن در حفاظت پرتويي معطوف شده است. نانو رنگ جاذب اشعه ايكس مي تواند جايگزين سرب در حفاظت پرتوي باشد با مزاياي: 1. اولين رنگ با ضخامت كم و تضعيف پرتوي بالا 2. استفاده از تركيبات نانوساختار در توليد آن 3. ساخت به صورت رنگ نانو (اولين رنگ جاذب اشعه ايكس با ضخامت پايين) 4. تضعيف فوتوني بالا به علت استفاده از مواد نانو 5. هزينه ساخت پايين تر نسبت به حفاظ هاي متداول به ويژه سرب 6. عدم سميت 7. رفع مسائل مربوط به دفع يا Disposal سرب در محيط در صورت كاربرد به جاي سرب 8. قابل استفاده در تجهيزات و ديوارها در صنايع هسته اي بدون محدوديت 9. استفاده به عنوان حفاظ در ديوارهاي بخش هاي راديولوژي و پزشكي هسته اي بيمارستان ها با قابليت كاربرد به صورت رنگ 10. ضخامت بسيار پايين و در عين حال قدرتمند در جذب اشعه ايكس نانو تركيب هاي از فلزهاي تنگستن و باريم از نظر ميزان تضعيف فوتوني مورد آزمايش قرار گرفته سپس تركيبي كه با درصد هاي وزني از نانو فلز كه داراي بيشترين تضعيف فوتوني و كمترين وزن بود انتخاب شد. براي تشكيل محصول نهايي رنگ اپوكسي و نانوفلزها در دو ظرف جداگانه وزن مي شوند سپس نانوفلزها را داخل رنگ ريخته و بوسيله يك قاشقك هم زن به خوبي تركيب مي كنيم تركيب مايع حاصل را تا زماني كه مايع كاملا يكنواخت بدست آيد بهم مي زنيم. و تركيب يكنواخت را روي يك ورقه پلاستيكي ريخته و بوسيله يك قلمو ضخامت مناسب يكنواخت را ايجاد مي كنيم . در نهايت لايه حاصل را به مدت 8 ساعت مي گذاريم تا خشك شود.
علاوه بر ناهنجاري هاي ستون فقرات، كمردرد مشكل عمده افرادي است كه زمان طولاني از كارشان را به صورت نشسته بر روي صندلي انجام مي دهند. از آنجايي كه هنگام نشستن انتهاي ستون فقرات فشرده مي شود، فشار اضافي به بخش پاييني كمر وارد مي آيد كه در اين ميان، فشار نيروي جاذبه را نيز بايد در نظر گرفت. هنگام نشستن روي صندلي با تحميل وزن شخص به جلو، فشار روي بافت هاي نرم و مفاصل و همچنين ديسك ها بيشتر و اين مساله باعث گرفتگي عضله و درد در ناحيه پايين كمر و پاها مي شود. با توجه به اهميت مطالب فوق، هدف ساخت يك نوع صندلي ارگونوميك و يژه كار با ميكروسكوپ مي باشد كه با ويژگي زيني بودن به كار رفته در آن و نيز ساير الزامات ارگونوميك لحاظ شده بتواند باعث پيشگيري از اختلالات اسكلتي عضلاني پاتولوژيست ها، جراحان و تمام افرادي كه به نوعي از ميكروسكوپ استفاده مي كنند گردد. با توجه به شيوع بالاي كمردرد در پرسنل پزشكي شامل پاتولوژيست ها، تكنسين هاي آزمايشگاه و نيز جراحاني كه از ميكروسكوپ استفاده مي كنند مشخص گرديده است كه علت عمده اين مشكل به استاتيك بودن و عدم تحرك كافي افراد در حين كار نشسته و به ويژه نبود صندلي ارگونوميك مناسب بر مي گردد. اگر چه صندلي هايي با امكان ماساژ راننده و افراد نشسته كار وجود دارد اما به علت گراني اينگونه صندلي ها مورد استفاده قرار نگرفته است. از آنجا كه رعايت اصول ارگونوميك در طراحي صندلي سهم مهمي در پيشگيري از كمردرد و ساير اختلالات اسكلتي – عضلاني دارد و در اين مطالعه نوعي صندلي ارگونوميك زيني ويژه كار با تمامي ميكروسكوپ ها طراحي شده است كه با طراحي و الزامات ارگونوميك به كار رفته بتواند از بروز اختلالات اسكلتي – عضلاني پيشگيري نمايد.
كفپوش پلي اورتان شيبدار ارگونوميك امروزه بسياري از مشاغل بهصورت ايستاده انجام ميشود و ايستادن طولانيمدت با افزايش خطر كمردرد، درد پا و پا اختلالات وريدي و زايمانهاي زودرس همراه است. پوسچر نامناسب سبب توزيع نامناسب فشار كفپايي در هنگام ايستادن ميشود و ريسك فاكتوري مشخص در ايجاد مشكلاتي همچون اختلالات اسكلتي-عضلاني ازجمله درد و ناراحتي در اندام تحتاني و كمر ، نارسايي مزمن وريدي كه منجر - تحتاني و كمر به درد، تورم و زخم اندام تحتاني ميشود، استفاده از كفپوش بهعنوان راهكار اصلي در كاهش ناراحتي و خستگي در اندام تحتاني، راهكار اثربخشتر را جهت بهبود ايستگاه كاري در فعاليتهاي ايستاده طولانيمدت ارائه ميدهد؛ از اين رو ما به طراحي كفپوشي پرداختيم كه داراي يك تپه اشك مانند در وسط كفپوش جهت حمايت قوس داخلي پاها و قسمتهاي جلويي آنكه زاويهدار ميباشد جهت كاهش فشار وارد بر كف پا و جلوگيري از خستگي در فعاليتهاي ايستاده طولانيمدت و همچنين افزايش جريان خون به دليل نوع طراحي كفپوش سبب جابهجايي در حين فعاليت شده و از ايستادن در يك وضعيت جلوگيري ميكند.
بيماري ديابت در بلند مدت موجب كم شدن جريان خون در همه بدن ميشود ولي اين مشكل در پا بيشتر از جاهاي ديگر خودش را نشان ميدهد. همين امر موجب ميشود كه زخم هايي كه بطور مرتب در اثر آسيب هاي محيطي در پاي همه افراد ايجاد ميشوند ولي بسرعت خوب ميشوند در پاي اين افراد خوب نشود چون بهبود زخم به مواد غذايي و اكسيژن نياز دارد كه از راه خون به بافت ها ميرسد. ميكروب ها هم زمينه را مساعد ديده و بر روي زخم ايجاد شده شروع به فعاليت كرده و عفونت ايجاد ميكنند. به علت كاهش جريان خون پا گلبول هاي سفيد هم كمتر به محل زخم رفته و دفاع ايمني بافت كم ميشود. كلينوپتيلولايت يك زئوليت طبيعي با فرمول شيميائي (Na,K,Ca)6[(AlO2)36(SiO2)36].20H2O مي باشد. اين زئوليت كريستالهاي تكتوسيليكاتي مونوكلينيك توبولار سفيد تا قرمز با سختي 4-5/3 و وزن مخصوص 2/2-1/2 تشكيل مي دهد. اندازه روزنه (Pore) در اين نوع زئوليت در حدود 4×5 Å مي باشد. استفاده از كلينوپتيلولايت بدليل خاصيت تعويض يوني قوي اين ماده براي يون آمونيوم مي باشد. كلينوپتيلولايت علاوه بر داشتن خواص جذب آب، گازها، و مواد مختلف، و خاصيت تعويض يوني قوي، داراي خواص آنتي اكسيداني، آنتي اسيدي،، ضد سرطاني، ضد ويروسي، ضد باكتريائي، ضد قارچ ضد اسهال، تقويت سيستم ايمني، و بهبود دهنده زخم نيز مي باشد. زئوليت بعنوان يك غربال مولكولي براي جدا كردن اكسيژن از هوا با استفاده از توانائي اين ماده در بدام انداختن ناخالصي ها استفاده مي شود. از زئوليت هاي حامل كلسيم براي جلوگيري از خونريزي استفاده مي شود. با توجه به اينكه كلينوپتيلولايت يك زئوليت طبيعي و مقرون به صرفه اقتصادي مي باشد به منظور ساخت پماد زخم ديابت از اين تركيب استفاده گرديد. چون كلينوپتبلولايت داراي pH قليائي مي باشد، به منظور كاهش pH اين ماده قبل از اضافه كردن دارو از اسيد هيدروكلريدريك (HCl) استفاده گرديد. بدين ترتيب pH ماده به 7 كه حالت خنثي است تقليل مي گردد. از كلينوپتيلولايت بعنوان يك حامل نانوساختار و بستري نانوئي براي آزادسازي آهسته و پيوسته داروي تري نيتروگليسرين (TNG) كه يك گشاد كننده عروق است استفاده گرديد. همچنين به منظور اينكه پماد نهايي حالت غليظ و خميري به خود بگيرد از وازلين طبي استفاده گرديد.
علاوه بر ناهنجاري هاي ستون فقرات، كمردرد مشكل عمده افرادي است كه زمان طولاني از كارشان را به صورت نشسته بر روي صندلي انجام مي دهند. از آنجايي كه هنگام نشستن انتهاي ستون فقرات فشرده مي شود، فشار اضافي به بخش پاييني كمر وارد مي آيد كه در اين ميان، فشار نيروي جاذبه را نيز بايد در نظر گرفت. هنگام نشستن روي صندلي با تحميل وزن شخص به جلو، فشار روي بافت هاي نرم و مفاصل و همچنين ديسك ها بيشتر و اين مساله باعث گرفتگي عضله و درد در ناحيه پايين كمر و پاها مي شود. در اين خصوص هدف ساخت ارگوبك يك پد ارگونوميك است كه بتواند بر روي انواع صندلي ها قرار گيرد و از طريق سيستم پنوماتيك و خودكار اين پد با هوا پر و خالي شده و باعث برقراري جريان خون در قسمت كفل و ران ها يي كه بر روي صندلي قرار دارد گردد. همچنين ارگوبك باعث حركت قسمت پايين كمر و حركت مفاصل آن و ران ها شده و بدين ترتيب باعث پيشگيري از كمردرد در افرادي همچون راننده ها، راهبر هاي مترو، لوكوموتيورانان، اپراتورهاي اتاق كنترل و ... خواهد شد. با توجه به شيوع بالاي كمردرد در رانندگان، اپراتورهاي اتاق كنترل و تمامي افرادي كه كارهاي نشسته انجام مي دهند مشخص گرديده است كه علت عمده اين مشكل به استاتيك بودن و عدم تحرك كافي افراد در حين كار نشسته بر مي گردد. اگر چه صندلي هايي با امكان ماساژ راننده و افراد نشسته كار وجود دارد اما به علت گراني اينگونه صندلي ها مورد استفاده قرار نگرفته است. از آنجا كه حركات پايين كمر سهم مهمي در پيشگيري از كمردرد دارد ودر اين مطالعه نوعي پد ارگونوميك با سيستم پنوماتيكي (ارگوبك) طراحي شده است كه بدون ايجاد مشكل در كار افراد مي تواند باعث حركات پايين كمر آنها گرديده و پوسچر استاتيك را تبديل به ديناميك نمايد. برخي از ويژگي هاي \\\\\\" ارگو بك \\\\\\": 1-امكان استفاده بر روي انواع صندلي بدون محدوديت. 2-متناسب با اصول ارگونومي. 3-حركات مستمر و متناوب پد به طور هوشمند براي به حركت در آوردن پايين كمر. 4-امكان برقراري جريان خون مداوم در ناحيه كفل. 5-تنظيم هواي داخل پد به كمك پمپ بادي. 6-قابليت نصب بر روي انواع صندلي وسايل نقليه. 7-پيشگيري از كمر درد و غرامت هاي حاصله و نيز كاهش اتلاف هزينه هاي ناشي از كمردرد. مراحل ساخت \\\\\\" ارگو بك \\\\\\": 1-ساخت رويه هاي پد به شكل كفل و بر اساس اصول ارگونومي. 2-قرار گيري بالشتك هاي هوا در داخل پد. 3-طراحي سيستم پر و خالي كننده هواي دو طرف پد.
آسيب هاي اسكلتي - عضلاني مرتبط با كار (WMSDs) از جمله عمده ترين عامل از دست رفتن زمان كار، افزايش هزينه و آسيب هاي انساني نيروي كار به شمار مي آيند.(1) اين اختلالات كه بيشتر در اندام هاي فوقاني از جمله دست / مچ دست، بازو، شانه، گردن و كمر رخ مي دهند به علت حركات تكراري كه منجر به آسيب هاي، اعصاب، تاندون ها، مفاصل، غضروف ها و يا ديسك هاي بين مهره اي مي شوند به وجود مي آيند.(2)از جمله عواملي كه موجب اين اختلالات مي شوند پوسچر نامناسب، حركات تكراري و اعمال نيرو در مدت زمان طولاني مي باشد.(3)در اثر حركات تكراري در مدت زمان طولاني علائم اختلالات اسكلتي - عضلاني از جمله درد، ناراحتي، مورمور كردن، سوزش، حساسيت به لمس، التهاب، محدود شدن دامنه حركات و از دست رفتن قدرت و توانايي در بخشي از بدن ايجاد مي شود.(3) بر اساس مطالعات انجام شده ارتباط معني داري بين اختلالات اسكلتي - عضلاني و شغل هايي كه در آن حركات تكراري بخش جداناپذيري از كار روزانه مي باشد وجود دارد.(4) اين اختلالات آثار منفي جسمي، رواني و اجتماعي براي فرد در پي خواهد داشت كه از نظر اقتصادي بسيار پر هزينه هستند.(4) يكي از متداولترين وسايلي كه تقريبا تمام افراد با آن سر و كار دارند كامپيوتر مي باشد.در كار با كامپيوتر ماوس يكي از كاربردي ترين حدواسط ها 1 براي ورود اطلاعات به سيستم بوده و امروزه كمتر موردي را مي توان يافت كه در هنگام كار با كامپيوتر از ماوس استفاده نشود.(5و6) براي مثال مرور و هدايت صفحات وب در هنگام استفاده از اينترنت، نياز اساسي به كاربرد ماوس دارد.(7) تحقيقات در طول سالهاي 1986 تا 1993 نشان دادند كه استفاده از ماوس مي تواند زمينه ساز آسيب هاي اسكلتي - عضلاني در اندام فوقاني شود.(8و9) همچنين اين مطالعات نشان دادند كه پوسچرهاي طولاني و تكراري و نيز انحراف مچ دست در حين كار با ماوس از جمله علل اصلي وقوع آسيب هاي اسكلتي - عضلاني در اندام فوقاني مي باشد.(10) در كشور آمريكا محققان در طي مطالعه اي به اين نتيجه رسيدند كه استفاده بيشتر از 20 ساعت در هفته از ماوس باعث اختلالات اسكلتي - عضلاني ناحيه دست / مچ دست كاربر مي شود. همچنين استفاده از ماوس به ميزان بيش از 30 ساعت در هفته سبب بروز سندرم تونل كارپ 2 (CTS) در كاربر مي شود.(11) اگر چه سازندگان ماوس كامپيوتر براي كاهش اين آسيب ها اقدام به طراحي و ساخت ماوس ارگونوميك نموده اند، اما به نظر مي رسد كه اين ماوس ها هنوز هم بر اعصاب و عضلات ناحيه دست / مچ دست فشار وارد مي سازند و همچنين استخوانهاي ساعد(زند زيرين و زند زبرين) نيز در هنگام كار با ماوس در وضعيت طبيعي قرار نمي گيرند. افزون بر آن، در طراحي و ساخت اين ماوس ها به اصول روانشناسي، اجتماعي و علايق و خواست مصرف كنندگان توجه كافي نشده است. لذا كاربران از روي اجبار و با تحمل سختي و ناراحتي از ماوس هاي موجود استفاده مي كنند كه اين خود مي تواند افزايش اختلالات اسكلتي – عضلاني در ناحيه دست / مچ دست را سبب شود.(12و13و14) بنابراين، بهينه سازي در طراحي و انجام تحقيقات بيشتر در اين زمينه حائز اهميت بسيار است. در هنگام شروع كار طراحي، ابتدا مشكلات و معضلات ماوس هاي موجود در بازار شناسايي و مشخص شد. در خصوص ماوس هايي كه در بازار وجود دارند، به كمك نتايج حاصل از ده ها مقاله و بررسي انجام شده به عيب يابي و بررسي مشكلات دقيق آنها پرداخته شد و راه حل هاي مشكلات شناسايي شدند. به كمك اين نتايج و بررسي ها يك شماي كلي از ايده شكل گرفت و در اين مرحله ايده هاي اوليه كه به صورت طرح ذهني بودند ارائه گرديد. به كمك عيب يابي ماوس هاي متداول در بازار، بررسي دقيق پروسه استفاده و آناليز عملكرد ماوس مورد بررسي قرار گرفت
موارد یافت شده: 8