لیست اختراعات با مالکیت
احسان خامه چي
7 عدد
ته نشست رسوبات آلي و معدني در جريان توليد از چاه ها و خطوط لوله جرياني نفت، گاز و آب همواره يكي از مهمترين مشكلات بوده است. روشهاي شيميايي و مكانيكي متداول جهت مقابله با اين مشكل هزينه بالا و مشكلات زيست محيطي را به همراه دارد. در اين اختراع با استفاده از انتشار امواج راديويي و آلتراسونيك در سيال مورد نظر، انرژي لازم جهت رسوب ذرات در حجم سيال تامين مي گردد و درنتيجه از رسوب و ته نشست ذرات در كنار جداره لوله پيشگيري خواهد شد. پس از نمونه گيري از هر نوع سيال، آزمايشات مخصوصي انجام مي پذيرد تا فركانس و شدت بهينه امواج براي ذرات سيال بدست آيد. همچنين با توجه به مشخصات فيزيكي چاه و لوله، فركانس و شدت امواج جهت افزايش برد موثر انتشار محاسبه مي گردد. دستگاه مذكور پس از نصب به صورت فعال با دريافت بازخورد سيگنال هاي ارسالي، شدت و فركانس امواج را بهينه خواهد كرد. دستگاه مذكور در بالاي چاه و در سطح زمين نصب خواهد شد و نياز نيست قبل از عمليات بهره برداري و در اعماق چاه نصب گردد.
رفع رسوبات آسفالتين در مخازن نفت و خطوط انتقال يكي از مشكلات اصلي در صنعت نفت است. اخيراً روشهايي براي حل اين مشكلات ارائهشده است كه بهكارگيري مواد شيميايي، نظير حلكنندهها، بازدارندهها و پخشكنندهها پركاربردترين آنها هست. بازدارنده ها موادي هستند كه براي تغيير سرعت رشد بلوره(ايجاد شدن كريستال جامد) و تغيير مكانيسم آن استفاده ميشوند اين مواد با كاهش سرعت رشد آن و پيشگيري از به هم پيوستن كريستالهاي كوچك مانع ايجاد مشكل توسط رسوبات ميشوند. ونقش رزين را در نفت ايجاد ميكند و مولكول هاي آسفالتين را احاطه مي كند. پخش كننده ها گروهي از مواد شيميايي هستند كه ازنظر سطح بسيار فعال ميباشند اين مواد براي شكستن ساختار رسوبات استفادهشده و از انباشتگي مجدد آنها نيز جلوگيري ميكنند. حلال ها اغلب براي رفع رسوب آسفالتين به كار ميروند و مهمترين آنها زايلن و تولوئن هستند. اين مواد شيميايي(حل كننده پخش كننده و بازدارنده)به صورت جداگانه در بازار موجود مي باشد. حال محلول شيميايي چندكاره طراحي شده كه به طور همزمان هر3 حالت حلكننده، بازدارنده و پخشكننده را با هم دارا مي باشد. اين محلول زرد رنگ علاوه بر صرفه جويي گسترده در هزينه هاي رفع رسوبات مانند قطع جريان توليد و بازسازي چاه يا خطوط انتقال كه گاه چند روز به طول مي انجامد و ايجاد مشكلات زيست محيطي براي تخليه رسوبات مي تواند با مديريت توليد در چاه هاي داراي مشكل رسوب، تشكيل رسوبات را به طور كامل مهار كرد. مواد تشكيل دهنده محلول به صورت: 1-دودسيل تري متيل آمونيوم كلرايد 10 تا 20 درصد 2-اتيلن بيس فتي آميد 5 تا 20 درصد 3-تري اتيلن تترا آمين مونو استئاراميد 10 تا 25درصد 4-اتانول 5 تا 15درصد 5- سديم دودسيل سولفات 5 تا 15درصد 6-اتيل اولئات 15 تا 25 درصد 7-گليسريل مونو اولئات 10 تا 20درصد. شرايط آزمايش به صورت اينكه ابتدا اتانول را به دماي 70درجه رسانده و سپس ماده شماره2 رامي افزايم و پس از هم زدن ماده شماره3 رامي افزايم و دوباره هم مي زنيم به مدت5 دقيقه سپس ماده شماره1 را مي افزايم و بعد آن ماده شماره7 و سپس ماده شماره6 وبعد ماده شماره5 و خوب به مدت 5 دقيقه هم مي زنيم و سپس تركيب را سرد مي كنيم محلول چندكاره آماده مي باشد. لازم به ذكر است در كل مراحل تركيب مواد شيميايي دما بايد 70 درجه سانتيگراد باشد.
آسفالتين به عنوان ماده مشكلساز درون چاه و مخزن، با رسوب خود از ميزان productivity كاسته و سبب اعمال افت فشار اضافي بر جريان سيال ميشود.. حال در اين اضهارنامه ابتدا دو نمونه نفت خام از ميادين جنوب غربي ايران انتخاب شد. معيار انتخاب، تفاوت در ساختار مولكولي آسفالتين هر نمونه نفت خام بود. با استفاده از تستهاي Elemental analysis، Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) و Carbon-13 (C13) nuclear magnetic resonance ساختار و هندسه مولكولي آسفالتين تعيين شد. با استفاده از يك پروسه منحصر بفرد، آسفالتين به سطح پودر فلز (شبيه ساز خط لوله جريان نفت خام) coat شد. سپس steel coated with Asphaltene تحت شستوشو با ماده AUT-Force 120 قرار گرفت تا كارايي آن در جداسازي Asphaltene چسبيده به سطح فلز مشخص شود. به علاوه ماده AUT-Force 120 با تغيير خواص الكتروستاتيكي سطح قادر است تا گروههاي acidic و basic سازنده آسفالتين را از سطح فلز جدا كند. نتايج طيفسنجي نيز اثبات كرد كه علاوه بر تركيبات قطبي، ماده چندكاره ميزان رسوب گروههاي عاملي آليفاتيكي و پارافيني را در سطح steel كاهش ميدهد. دو ستاپ آزمايشگاهي مجزا طراحي و پيادهسازي شد. در ستاپ اول ابتدا بار سطحي آسفالتين در حضور ميران الكتريكي تعيين و با نتايج تست اندازهگيري پتانسيل زتا صحتسنجي شد. در ستاپ دوم نيز خط لولهاي همراه با accessories طراحي شد تا بتوان كارايي ماده AUT-Force 120 به عنوان كاهنده ميزان رسوب آسفالتين در خط لوله و كاهنده drag بررسي شود. كاهش نيروي drag توسط ماده AUT-Force 120 با افزايش نرخ جريان سيال در لوله اتفاق ميافتد.
اين اختراع درباره فرمولاسيون سيال شفاف و با چگالي بالا بهعنوان سيال مجرابند چاههاي نفت و گاز ميباشد. سيالات مجرابند، سيالات ويژهاي هستند كه در فضاي حلقوي بين لوله جداري و لوله مغزي قرار داده ميشوند تا با ايجاد فشار به جداره داخلي لوله جداري و به جداره خارجي لوله مغزي و روي خود مجرابند، احتمال رها شدن هر يك از آنها را در اثر فشارهاي متقابل، كم كنند. سيالات مجرابند همچنين مانع از زنگزدگي جداره داخلي لوله جداري و جداره خارجي لوله مغزي در طول عمر چاه و مدت بهرهدهي آن، ميشود. اين سيال براي اولين بار با استفاده منابع موجود در داخل كشور و بهصورت كاملاً نوين، اقتصادي، مهندسيشده و تحت شرايط دمايي ويژه بر مبناي نمكهاي پايه فسفاتي ساختهشده است. اين فرمولاسيون كه داراي خصوصيات مناسبي ميباشد براي عمليات توليد و تكميل چاههاي نفت و گاز ضروري است. ازجمله خصوصيات مهم و تأثيرگذار بر اين سيال ميتوان به چگالي سيال، نقطه بلوري، خوردگي، شفافيت، pH و ... اشاره كرد. همچنين در اين سيال از مواد افزودني براي كنترل اين خصوصيات جهت عملكرد بهينه سيالات مجرابند استفاده ميشود. در اين اختراع با تركيب پتاسيم هيدروكسيد با فسفريك اسيد در دو مرحله و با استفاده يك بازدارنده منجر به ساخت سيالي كاملاً شفاف و بدون مواد جامد، با چگالي بالا در محدوده PCF 65 تا PCF 120 و نقطه بلوري بسيار پايين گرديده است كه از منظر اقتصادي نيز بسيار مقرونبهصرفه ميباشد. همچنين در اين اختراع با كاهش تعداد مواد از پيچيده شدن اجزا تركيبي سازنده سيال جلوگيري شده است. علاوه بر اين سيال ترشوندگي قابلتوجهي در جهت آبدوستي سنگ مخزن دارد.
اين اختراع درباره طراحي و سنتز سيال با چگالي بالا بهعنوان سيال پكر چاههاي نفت و گاز ميباشد. اين سيال براي اولين بار با استفاده از مواد اوليه موجود در داخل كشور و از نمكهاي فسفاتي و با استفاده بازدارنده هاي وانادات و دي آمونيوم ساختهشده است. سيال پكر سيالي است كه در حين تكميل يك چاه نفت و گاز در فضاي حلقوي بين لوله مغزي و لوله جداري قرار ميگيرد. هدف اين سيال كمك به تعادل فشار روي لوله جداري و لوله مغزي با ايجاد فشار هيدرو استاتيك ميباشد. چندين ويژگي براي عملكرد مناسب سيال پكر موردنياز است. مهمترين ويژگيهايي كه يك سيال پكر بايد داشته باشد، عبارت است از: چگالي بالا، نقطه بلوري پايين، pH مناسب، نرخ خوردگي مطلوب، آسيب سازند پايين، سازگاربامحيطزيست و شفاف. در اين اختراع سعي بر اين شده است كه تمامي مشكلات و معايب سيالات پكر گذشته رفع و سيالي بهينه و داخلي توليد گردد. سيال پكر ارائهشده در اين اختراع با چگالي بين ppg 5/8 تا ppg 24/15 طيف وسيعي از چگالي¬هاي مختلف را تشكيل داده است كه ميتوان از اين سيال براي تمامي چاههاي نفت و گاز استفاده نمود.
اين اختراع درباره فرمولاسيون نانو سيال پايه پليمري بهعنوان سيال تحكيم شيميايي در مخازن ماسه¬سنگي است. بيشتر چاه-هاي سازندهاي ماسهسنگي در طول عمر خود ماسه توليد مي¬كنند و توليد ماسه مشكلات زيادي ايجاد مي¬كند. اين سيال براي اولين بار با استفاده منابع موجود در داخل كشور و بهصورت كاملاً نوين، اقتصادي و بر مبناي رزين¬هاي فوران و اپوكسي ساختهشده است. اين سيال پس از پخت و افزايش مقاومت فشاري سازند، سبب كاهش توليد ماسه مي شود. ازجمله مواردي كه در تهيه سيال بايد موردتوجه قرار بگيرد مي¬توان به زمان پخت سيال، تراوايي باقيمانده سنگ مخزن پس از پخت سيال، مقدار افزايش مقاومت فشاري و تغييرات ترشوندگي اشاره كرد. در اين اختراع مقدار تراوايي باقيمانده و مقاومت فشاري افزايشيافته نانو سيال فوران به ترتيب برابر 36/91 % و 7/655 پام است كه در ميان سيالات اختراعشده تاكنون، بيشترين مقدار تراوايي باقيمانده با اين ميزان قابلتوجه افزايش مقاومت فشاري است همچنين براي نانو سيال اپوكسي نيز مقدار تراوايي باقيمانده و مقاومت فشاري افزايشيافته به ترتيب 62/88 % و 5/732 پام بهدستآمده كه بهترين حالت در ميان سيالات پايه اپوكسي هست. همچنين نانو سيال فوران و اپوكسي به ترتيب با 32/15 و 88/27 درجه كاهش زاويه تماس سبب آب¬دوستي بيشتر سنگ مخزن مي¬شوند.
موارد یافت شده: 7