لیست اختراعات با مالکیت شرکت دخانیات ایران نوع شخص حقوقی: سهامی عام
5 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 5
تاریخ اظهارنامه: 1398/11/15
تاریخ ثبت: 1399/07/23
خلاصه اختراع:

امروزه زنبورداران از سموم شيميايي فراواني براي مديريت كنه واروآ استفاده نموده و براي اين آفت روشي جز استفاده از سموم شيميايي وجود ندارد. با توجه به نياز جدي به استفاده از آفت¬كش¬ها لذا استفاده از كنه¬كش ارگانيك نيكووار توليدي از ضايعات كشاورزي مي¬توان مزاياي فراواني مانند كاهش مصرف سموم، سازگاري بيشتر با محيط زيست از آن جمله است. همچنين بر روي سلامتي افرادي كه در زنبورداري مشغول به كار هستند و بر روي حشرات مفيد مانند زنبور عسل و كفشدوزك اثرات سويي ندارد. يكي از روش‌هاي نوين در جهت كنترل آفات استفاده از عصاره¬هاي گياهي است. كنه كش ارگانيك توليد شد. مقايسه ميانگين با آزمون حداقل اختلاف معني‌دار بين تيمارها از نظر درصد مرگ و مير نشان داد گه تيمار ششم (NT + TM + MT) بيشترين درصد مرگ و مير آفت را در طي هر دو دوره زماني داشته و در گروه A قرار گرفته است و ساير تيمارها اگرچه به يكديگر نزديك مي باشند، اما با اختلاف زيادي نسبت به تيمار ششم در گروه هاي بعدي جاي گرفته اند. همچنين مقايسه ميانگين هاي بين تيمارها نشان داد كه از نظر زماني تفاوت معني داري وجود نداشته و دوره درماني بهاره و يا پاييزه بر يكديگر برتري ندارند. بنابراين با توجه به اثرات زيان¬بار مواد شيميايي مورد استفاده در كنترل كنه واروآ استفاده از اين كنه¬كش ارگانيك نيكووار براي كنترل اين كنه قابل توصيه مي¬باشد.

تاریخ اظهارنامه: 1398/11/16
تاریخ ثبت: 1399/11/01
خلاصه اختراع:

كرم غنچه توتون armigera) (Helicoverpa يكي از مهم ترين آفات توتون است و سالانه در حدود 30 درصد به گياه توتون خسارت وارد مي‌كند. استفاده بي رويه از حشره كش‌هاي شيميايي در كنترل اين آفت، تاثيرات سوء بر سلامتي انسان و آلودگي محيط زيست وارد كرده و منجر به مقاومت آفت مذبور در برابر برخي حشره كش‌ها شده است. از نظر اقتصادي با توجه به هزينه بالاي سموم شيميايي، استفاده از عوامل كنترل بيولوژيك و ميكروبي بسيار مقرون به صرفه مي‌باشد. محدوديتهاي عمده در عملكرد پايين توتون و تنباكو، بيماري ها و آفات هستند. در اين ميان كرم غنچه توتون يكي از آفات مهم اين محصول است. در اين اختراع از عوامل بيمارگر ويروسي، جدايه¬هاي نوكلئوپلي¬هيدرو-ويروس بومي شمال ايران، جهت كنترل بيولوژيك اين حشره استفاده گرديد. در دهه اخير متأسفانه آفات مزارع، جنگل¬كاري¬ها و غيره تنها توسط آفت¬كش¬هاي عمومي كنترل مي¬شد. اما در حال حاضر آفت¬كش¬هاي ميكروبي جايگزين مناسبي براي آفت¬كش¬هاي شيميايي مي¬باشد. هدف از اين اختراع توليد فرمولاسيون جدايه¬ها در تركيب با مكمل¬ها جهت ارتقا كارايي فرمولاسيون ها جهت كاهش مصرف سم و حفظ محيط زيست و كاهش خطرات كاربر مي¬باشد. سوسپانسيون مايع ديفلوبنزرون + ويروس B ساخته شده در شركت دخانيات ايران (ويروتيرتاش) قابل توصيه در سطح مزارع توتون براي مديريت كرم غنچه توتون مي¬باشد. همچنين براي مديريت كرم غنچه پنبه، كرم غلاف خوار نخود، انواع برگخوارهاي خانواده نوكتوييده كاربرد دارد

تاریخ اظهارنامه: 1399/07/09
تاریخ ثبت: 1400/05/12
خلاصه اختراع:

در كشاورزي توتون براي افزايش كمي و كيفي محصول كه برگ توتون است در زمان مشخص از رشد توتون اقدام به سرزني مي‌كنند. سرزني مرحله اي از عمليات توليد توتون مي باشد كه به منظور تحريك رشد برگهاي باقيمانده روي بوته و حصول به كيفيت مطلوب با حذف گل آذين و برخي از برگهاي فوقاني بوته صورت مي‎پذيرد. اين عمل از توليد و رشد بذر جلوگيري كرده و در نهايت منجر به انتقال مواد غذايي به منظور افزايش وزن، اندازه، نيكوتين و ساير خصوصيات شيميايي به برگ مي‎گردد. هنگامي كه با سرزني قسمت زايشي گياه جدا مي شود، جوانه هاي جانبي از قسمتهاي مختلف گياه شروع به رشد مي كند تا بدين وسيله دوباره توليد قسمت زايشي نمايد. در كشاورزي توتون براي اينكه با سرزني برگهاي توتون درشت تر شود و از بوجود آمدن جوانه جانبي جلوگيري شود بعد از عمليات سرزني محلول پاشي كنترل كننده جوانه جانبي انجام مي شود. در حال حاضر بهترين محلول كنترل‌كننده شيميايي پرايم پلاس مي‌باشد كه با اين روش جوانه‌ها به خوبي كنترل شده و باعث افزايش عملكرد كمي و كيفي توتون مي‌شود. ولي گران قيمت و وارداتي و اثر منفي زيست محيطي براي كشت بعدي خواهد داشت. استفاده از محلول كنترل كننده جوانه جانبي توتون و تنباكو كه با فرمول سركه چوب سي درصد حجمي، الكل چرب بيست درصد حجمي، روغن نيم پنج درصد حجمي، مويان بيست درصد حجمي و دي نيتروآنيلين بيست و پنج درصد حجمي تهيه شده داراي كارآيي بالاتر از نمونه تجاري براي كنترل جوانه جانبي مي باشد، همچنين ‌قيمت كمتر داشته مصرف آن آلودگي‌هاي زيست‌ محيطي به همراه ندارند.

تاریخ اظهارنامه: 1398/11/15
تاریخ ثبت: 1400/08/11
خلاصه اختراع:

آماده‌سازي بافت گياهي اندام¬هاي هوايي گياه دارويي ابتدا شستشوي سطحي شده و سپس با هيپوكلريت سديم 2% در حدود 5 دقيقه ضدعفوني و سپس با آب مقطر استريل سه مرتبه شسته شد. نمونه در شرايط آزمايشگاه و دور از تابش نور مستقيم آفتاب خشك شد. سپس اندام¬هاي هوايي به وسيله آسياب پودر نموده و از الك يك مش عبور داده شد. نتايج تجزيه واريانس تأثير بازدارندگي قارچ¬كش گياهي تيرتاش تهيه شده در رشد ميسيليومي قارچ¬هاي خاكزي بيماري‌زا Rhizoctonia solani و Phytophthora nicotianae نسبت به شاهد در شرايط آزمايشگاه (جدول 1) نشان داد كه بين تيمارها اختلاف معني¬داري در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. بطوريكه قارچ¬كش گياهي تيرتاش تهيه شده در همه غلظت¬ها به جز غلظت 500 پي¬پي¬ام، 100 درصد از رشد قارچ¬هاي خاكزي بيماري‌زاي رايزوكتنيا و فيتوفتورا ممانعت نمودند (جدول 2) اما غلظت 500 پي¬پي¬ام 5/55 و 4/44 درصد به ترتيب مانع از رشد قارچ¬هاي خاكزي بيماري‌زا رايزوكتنيا و فيتوفتورا شد. در نتيجه با استفاده از اين قارچ¬كش مي¬توان مانع از رشد قارچ¬هاي خاكزي بيماري¬زا شد.مقايسه ميانگين تأثير عصاره‌هاي گياهي بر قارچ‌هاي بيماري‌زاي توتون نشان داد كه غلظت¬هاي 2، 5/1، 1 و 5/0 در هزار قارچ¬كش گياهي تيرتاش به ترتيب با 78، 70، 63 و 55 درصد كنترل بيماري داشتند (جدول 6). بنابراين، قارچ¬كش گياهي تيرتاش به غلظت دو در هزار مي¬تواند به عنوان قارچ¬كش طبيعي جهت كنترل قارچ‌هاي بيماري‌زاي توتون مورد توجه باشد و به عنوان تركيبات دوستدار طبيعت جايگزين سموم شيميايي گردد تا محصول سالم¬تر به دست مصرف-كننده برسد.

تاریخ اظهارنامه: 1400/02/12
تاریخ ثبت: 1401/01/23
خلاصه اختراع:

- ] آلكالوئيدهاي موجود در بازار ايران كه با نام تجاري نيكوتين به فروش مي رسد تماما وارداتي مي باشند. در استخراج آلكالوئيدهاي توتون و تنباكو از روش استخراج با حلال استفاده مي شود كه مراحل استخراج طولاني بوده و راندمان مناسبي ندارد همچنين در اين روش بازيافت حلال بطور كامل انجام نمي شود. جهت كاهش مراحل استحصال آلكلوئيدهاي توتون و تنباكو و افزايش راندمان استخراج در اختراع فوق پس از خشك كردن برگ و پسماند برگي توتون و تنباكو در دماي 70 درجه ساتيگراد آنرا آسياب نموده از الك 2 ميلي متر عبور مي دهيم. پودر حاصل را در مخزن دستگاه تقطير با بخار آب قرار داده با استفاده از حلال قليايي محيط را قليايي مي نمايم، سپس با استفاده از بخار آب آلكالوئيدهاي آزاد موجود در محيط قليايي را بخار نموده در قسمت مبرد دستگاه تقطير ميعان نموده به همراه بخار آب مايع شده در ظرف حاوي حلال آلي تثبيت مي نمايم. پس از اين مرحله آلكالوئيدهاي آزاد را كه به صورت يك فاز جداگانه از فاز آب و فاز آلي وجود دارد با استفاده از قيف دكانتور جداسازي مي شود. نيكوتين استخراجي داراي خلوص 99% و رنگ شفاف بوده و خلوص محصول توسط آناليز GC/MS مورد ارزيابي قرار گرفته است.[

موارد یافت شده: 5