لیست اختراعات با مالکیت
شرکت پژوهشگاه علوم
6 عدد
استفاده از راديو داروي متا يدو بنزيل گوانيدين MIBG دستاورد جديدي در درمان سر طان كشنده اطفال يعني نوروبلاستوما و فئوكروموسيتوما است. تركيب متايدو بنزيل گوانيدين ( MIBG ) ، با يد- ١٣١ نشاندار مي گردد و راديودارويي ارزشمند در درمان اختلالات غده فوق كليوي مانند فئوكروموسيتوما و نوروبلاستوماي متاستاز مي باشد. غدد فوق كليوي، كه جرم هر يك تقريبا ۴ گرم است، در سطح فوقاني دو كليه قرار دارند. و از دو قسمت مغزي ( MEDULLA ) و قشري ( CORTEX ) تشكيل شده اند. قسمت مغزي به سيستم عصبي مرتبط بوده و هورمون هاي اپينفرين و نوراپينفرين را در پاسخ به تحريك هاي سمپاتيك تراوش مي كند و قسمت قشري كورتكو استروئيد را ترشح مي نمايد. تركيب متايدو بنزيل گوانيدين شامل يك حلقه بنزن و عامل گوانيدين است. بنابراين داراي تشابه ساختاري با سلولهاي بخش مركزي غده فوق كليوي در اين قسمت تجمع پيدا مي كند. نوروبلاستوما توموري با منشا سلولهاي عصبي ميباشد كه بطور معمول در غده آدرنال و گانگليونهاي رشته سمپاتيك ديده ميشود. اين تومور شايعترين تومور بدخيم دوران شير خوارگي و چهارمين تومور در دوره كودكي است. توليد راديوداروي 131I-MIBG بروش آمونيم سولفات جهت مصارف درماني در پزشكي هسته اي براي نخستين بار در كشور توسط پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي توليد شده است و سابقا واردات آ ن از كشورهاي ديگر با هزينه بسيار بالاتر صورت ميگرفت. در ضمن اينكه كيفيت راديو داروي توليد شده قابل رقابت با نمونه هاي خارجي ميباشد.
بررسي آلودگي و يا عدم آلودگي پرسنل شاغل در مراكز هسته اي به مواد پرتوزا و در ادامه اندازه گيري ميزان آلودگي احتمالي و رفع آن همواره مورد توجه بوده است. بدين منظور تاكنون راه كارهاي گوناگوني پيشنهاد گرديده و دستگاههاي مختلفي نيز طراحي و ساخته شده است. يكي از دستگاه هايي كه كاربرد بسياري بويژه در مراكز فراوري و استخراج و غني سازي اورانيوم دارد، دستگاه نمايشگر آلودگي كل بدن Whole Body Contamination Monitor از اين پس به اختصار دستگاه ناميده مي شود مي باشد. آشكار سازي كه در دستگاه مورد نظر استفاده شده است از نوع آشكارساز گاز جاري ( Gas Flow ) مي باشد كه در ناحيه كاري تناسبي قرار داده مي شوند. تعداد آشكار سازهاي به كار رفته در اين دستگاه 23 عدد مي باشد كه به 36 ناحيه مجزا تقسيم شده اند و هر قسمت ناحيه اي از بدن شخص استفاده كننده را از لحاظ آلودگي به مواد راديو اكتيو بررسي مي نمايد. اين دستگاه كه براي نخستين بار در كشور توسط پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي طراحي و ساخته شده است، قادر است تا ضمن تشخيص آلودگي احتمالي كل بدن فرد از كف پا تا روي سر و نيز ابزار آلات همراه او با قرار دادن ابزار آلات در محفظه مخصوص از خروج افراد و ابزار آلات آلوده به مواد پرتوزا از مراكز ياد شده ممانعت به عمل آورد. اين دستگاه براي كار در دو مد حساس به پرتو هاي آلفا و آلفا-بتا طراحي و ساخته شده است.
اين دستگاه به طور كلي از يك محفظه استوانه اي متصل به يك موتور الكتريكي تشكيل شده است كه سرعت، فركانس و زمان چرخش آن با استفاده از يك Invertor قابل كنترل خواهد بود. با تزريق مقادير مناسب محلول هاي پليمري به طور متناوب به درون محفظه و نشانش اين پليمرها از طريق مكانيسم تبخير حلالي بر سطح داخلي آن مي توان پيش ساخته هاي لوله اي شكلي را ايجاد نمود كه با استفاده از دستگاه كشش خاصي به موجبر تبديل مي شوند.
محفظه بر هم كنش بديعي براي آناليز با باريكه يوني نمونه هاي صنعتي بزرگ كه امكان آناليز آنها با محفظه هاي بر هم كنش متداول ميسر نيست، طراحي و ساخته شده و بطور موفقيت آميزي آزمايش شده است. هر دو روش آناليز پس پراكندگي رادرفورد RBS و روش آناليز گسيل پرتو ايكس در اثر تابش پروتون PIXE در يك زمان و يك نقطه از نمونه ممكن است. آناليز با باريكه يوني با استفاده از اين محفظه بديع نه تنها معايب آناليز با باريكه يوني خارجي را ندارد بلكه مزاياي آناليز در محفظه خلا را نيز داراست. با ايجاد روزنه اي بر روي ديواره محفظه بر هم كنش كه با ناحيه تخت نمونه مورد آناليز آببندي مي شود نكته اساسي اين طراحي است. در آزمايش هاي ارزيابي اين محفظه ، دو نمونه پره توربين، يكي نمونه اي كه تحت تاثير محيط به شدت خورنده، دچار خوردگي شده و ديگري نمونه پره توربين ترميم شده (پوشش داده شده) آناليز شده اند. نتايج تجربي توانايي و قابليت محفظه بر هم كنش بديع ساخته شده را تاييد مي كنند.
ژنراتورهاي راديوايزوتوپ وسايلي هستند كه مي توان به كمك آنها راديونوكليدهاي كوتاه عمر مورد مصرف در پزشكي هسته اي را از مراكز توليد اتمي به مراكز مصرف دوردست انتقال داد. در اين ژنراتورها راديونوكلوئيد مادر از راديوايزوتوپ مورد نظر انتخاب مي شود كه داراي نيم عمر به نسبت بلند است (پيش از 24 ساعت) اين راديونوكليد واپاشي كرده و رادينوكليد دختر مورد نظر را كه داراي نيم عمر كوتاه تري است توليد مي كند. در مراكز مصرف اين راديونوكليد از ژنراتور به روشي ساده استخراج مي شود و مورد مصرف قرار مي گيرد. مهمترين ژنراتور موجود ژنراتورتكنسيم - 99m است. اين راديوايزوتوپ مورد مصرف بسياري را در پزشكي هسته اي داراست به طوري كه روزانه صدها كوري از آن در مراكز پزشكي هسته اي مورد استفاده قرار مي گيرد. ژنراتورهاي موجود تكنسيم - 99m از موليبدن - 99 به عنوان نوكليد مادر استفاده مي كنند كه اين راديونوكليد خود از دو روش شكاف اورانيوم - 235 و يا از طريق بمباران موليبدن - 98 به وسيله نوترون در يك راكتور اتمي توليد مي شود. استفاده از موليبدن - 99 حاصل از شكافت روش پر هزينه اي است كه مستلزم در دست داشتن يك روش مناسب براي جداسازي موليبدن - 99 از فرآورده هاي شكافت است كه بسيار پيچيده است. روش كم هزينه ديگر استفاده از واكنش هسته ايn,γ 98Mo جاذبي به نام PZC(Poly zirconium chloride استفاده شده است. PZC از تركيب زيركونيم كلرايد و ايزوپروپيل الكل تهيه مي شود كه موليبدن را در خود نگه مي دارد و از واپاشي آن تكنسيم - 99m آزاد مي گردد كه با روش كروماتوگرافي مايع - جامد به وسيله محلول سالين (Na Cl 0.9%) از ستون كروماتوگرافي بدست مي آيد. مقدار موليبدن - 99 جذب شده به جاذب بسيار بالاتر از آلومينا (جاذب عمومي موليبدن) مي باشد. تاثير عوامل متعددي از جمله درجه حرارت، غلظت و PH در اين سيستم مورد بررسي قرار گرفتند.
در اين اختراع با هدف ايجاد پوشش خود تميز شونده روش پوشش دهي غوطه وري براي لايه نشاني نانو ذرات تيتانيم دي اكسيد بر روي رنگ بدنه خارجي خودرو به كار برده شده است. به نانو ذرات تيتانيم دي اكسيد فلز واسطه اضافه شده و از سيليسيم دي اكسيد به منظور ايجاد يك زير لايه استفاده گرديده است. از پلي اتيلن گليكول به عنوان عامل پراكنده كننده جلوگيري كننده از آگلومراسيون و همچنين افزايش سطح ويژه استفاده شده است. سطح لايه نشاني شده را با سرعت ثابت 10cm/min الي20 و به مدت حدود 7 الي 15 دقيقه در محلول نگه داشته و 1 الي 4 مرتبه عمل غوطه وري انجام گرفته است. در اين فرايند تعداد دفعات غوطه وري (فرو بردن) و تاثير افزودن فلز واسطه در نانو ذرات تيتانيوم دي اكسيد و ايجاد لايه نانو سيليسيم دي اكسيد زير آن از عوامل مهم و تاثيرگذار در عملكرد خود تميز شوندگي بدنه خودرو مي باشد كه مورد بررسي قرار گرفته است. آناليزهاي انجام شده عبارت است از پراش پرتو ايكس كه نشان دهنده فاز كريستالي نانو تيتانيم دي اكسيد سنتزي آناتاز (101) و تاثير فلزات واسطه اي و سيليسيم دي اكسيد مي باشد و ميكروسكوپ الكتروني پويشي كه مورفولوژي سطح را نشان مي دهد. اندازه نانو ذرات تيتانيم دي اكسيد توسط دستگاه توزيع اندازه ذرات و ميكروسكوپ الكتروني پويشي ارزيابي شد. ضخامت فيلم لايه نشاني شده توسط ميكروسكوپ نيروي اتمي بررسي شد. فعاليت خود تميزشوندگي بوسيله تجزيه محلول 5 ميكرومولار متيلن بلو ارزيابي شد و بررسي خاصيت آبدوستي به وسيله اندازه گيري زاويه تماس آب صورت گرفت. بهترين مورفولوژي سطح با 3 بار غوطه وري حاصل شد. بهترين زمان تابش نور فرابنفش براي داشتن يك سطح ابر آب دوست با بيشترين فعاليت فتوكاتاليستي و در نهايت خود تميز شوندگي در 60 دقيقه به دست آمد .
موارد یافت شده: 6