لیست اختراعات با مالکیت
عزالدين مهاجراني
4 عدد
اندازه گيري دقيق ولتاژ براي بسياري از تجهيزات بسيارحساس الكتريكي؛ در سيستم هاي قدرت امري ضروري است. در حال حاضر سيستم هاي اندازه گيري ولتاژ؛ سيستم هاي تبديلي هستند كه به صورت گسترده در سيستم هاي قدرت استفاده مي شوند. در حالت كلي ترانسفورماتورهاي اندازه گيري ولتاژ به دو گروه عمده تقسيم مي شوند . اين دو گروه عبارتند از : ترانسفورماتورهاي اندازه گيري ولتاژ سلفي يا مغناطيسي و ترانسفورماتورهاي اندازه گيري ولتاژ خازني. در سيستمهاي قدرت؛ تا ولتاژ 145كيلوولت از ترانسفورماتورهاي اندازه گيري ولتاژ سلفي و در سيستمهاي قدرت با ولتاژهاي بالاتر؛ از ترانسفورماتورهاي اندازه گيري ولتاژ خازني استفاده ميشود. در هر يك از اين حالتها خود سيستم اندازه گيري اختلالي را در سيستمي كه ميخواهد مورد اندازه گيري قرار گيرد وارد مي كند اين اختلال براي ولتاژها به صورت خطي نيست؛ پس نمي توان آنرا بصورت دقيق براي همه ولتاژها در محدوده اندازه گيري اعمال كرد. اين اختلال در ولتاژهاي بالا اهميت خاصي پيدا مي كند تا حدي كه در برخي موارد؛ موجب خطاي بيش از 20 درصد در ولتاژ اندازه گيري ميشود. براي اين منظور از سيستم هاي غير تماسي براي اندازه گيري ولتاژ استفاده ميكنند. سيستم هاي غيرتماسي شامل كريستال هاي غيرخطي و موجبرهاي اپتيكي ميباشد در هريك از اين سيستمها محيط غيرخطي باعث ميشود كه ميدان اعمالي حاصل از ولتاژ بروي بيضي ضريب شكست محيط تاثير گذارد و اين تاثير در قطبش نور عبوري از محيط و در نهايت در آشكار ساز نوري مشخص شود. رشد كريستال هاي غيرخطي معمولا در شرايط خاصي اتفاق ميافتاد به همين دليل معمولا هزينه بالايي دارند همچنين سيسيم موجبري شامل تزويج نور به داخل موجبر ميباشد كه وقت گير بوده و نياز به ابزار تزويج نور دارد. درطرح ارائه شده براي استفاده از محيط هاي غيرخطي در چيدمان بازتابي بيضي سنجي غيرخطي در اندازه گيري ولتاژ؛ از نانو كامپوزيت هاي هيبريدي آلي – معدني و پليمرهاي نوري استفاده ميشود كه نسبت به كريستال هاي غيرخطي داراي هزينه به مراتب پايين بوده و به دليل بازتابي بودن نياز به ابزارهاي تزويج نور ندارد و از چيدمان ساده اي برخوردار است. از اين روش اندازه گيري ميتوان براي اندازه گيري ولتاژها در بازه هاي مختلف و بدون اختلال در سيستم اندازه گيري استفاده كرد. بدليل چيدمان ساده و قابل حمل ميتوان در محل هاي مختلف و بدليل هزينه ساخت پايين ميتوان به عنوان سنسور ولتاژ ثابت در سيستم از آن استفاده كرد.
در عدسي هاي معمولي كه با آنها سر و كار داشته ايم شدت نور كانوني شده تنها تابعي از نور فرودي است و قابل تنظيم نمي باشد. اين در حاليست كه در بسياري از سيستم هاي اپتيكي نيازمند تنظيم شدت نور در نقطه ي كانوني است. هدف از ساخت ابزار معرفي شده كه با روشي ساده و مطمئن توليد مي شود اضافه كردن اين قابليت براي كاربردهايي نظير مخابرات و پردازش اطلاعات است. آنچه در اين اختراع مورد نظر است روشي جديد ساده و در عين حال موثر براي ساخت لنز با قابليت تنظيم الكتريكي شدت نور در نقطه ي كانوني است. براي اين منظور از تركيب مواد بلور مايع - پليمر استفاده شده است. اين مواد تحت تابش يك الگوي نوري به شكل فرتل قرار گرفتند. ايجاد الگوي نوري فرنلي با استفاده از روش تداخل دو جبهه موج تخت و كروي انجام گرفت. براي اين كار از بازتاب نور ليزر يون آرگون از يك لنز تخت، كروي استفاده شد. پخت ليزري با اين روش سبب ايجاد لايه هاي پليمر - بلور مايع مي شود كه ضريب شكست نسبي آنها به علت چرخش بلورهاي مايع تحت ميدان الكتريكي قابل تنظيم است. بنابراين، با تنظيم ولتاژ الكتريكي مي توان شدت نور كانوني را تنظيم نمود. سادگي روش ساخت، ارزان بودن آن در مقايسه با تكينك هاي گذشته انتخاب فاصله ي كانوني لنز توليدي تنها با تعيين محل نمونه از مزاياي قابل توجه روش باتكاري ماست.
سامانه اپتیكی تشخیص و تعیین غیرمخرب باقیمانده سموم در محصولات كشاورزی مبتنی بر اسپكتروسكوپی Vis/NIR
در سالهاي اﺧﯿﺮ، به دليل اﻓﺰاﯾﺶ نگرانيهاي ﻋﻤـﻮﻣﯽ در خصوص ﻣﺨﺎﻃﺮات ﺑﻬﺪاﺷـﺘﯽ باقيمانده ﺳـﻤﻮم در رژﯾـﻢ ﻏـﺬاﯾﯽ، اﺳﺘﺮاﺗﮋي ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ از ﻣﺤﺼﻮﻻت ﮐﺸﺎورزي ﺑـﺎ ﺗﮑﯿـﻪ ﺑـﺮ اﯾﻤﻨﯽ و ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ و ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ وﺿﻌﯿﺖ ﺑﻬﺪاﺷـﺖ ﺟﺎﻣﻌﻪ؛ پايش، شناسايي و تعيين باقيمانده سموم در محصولات (به ويژه ميوهها و سبزيها كه مصرف تازهخوري دارند) بسيار حائز اهميت شده است. با توجه به اينكه، در حال حاضر روشهاي مرسوم شناسايي و تعيين باقيمانده سموم، مخرب، مشكل، آلاينده، درونآزمايشگاهي، و نيازمند آمادهسازي نمونه، نيروي متخصص آموزشديده، آزمايشگاههاي مجهز و صرف وقت و هزينه بسيار هستند؛ بررسي ايمني تكتك محصولات از نظر وجود باقيمانده سموم امكانپذير نيست. از اينرو، توسعه يك روش غير مخرب، با كاربري ساده، سريع، كمهزينه، ناآلاينده، با قابليت حمل و كاربرد خارج از محيط آزمايشگاه و عدم نياز به آمادهسازي نمونه، نيروي متخصص آموزشديده و آزمايشگاههاي مجهز به منظور مراقبت از سلامت محصولات (با بررسي تكتك نمونهها) و سازش با نيازهاي مصرفكننده از اهداف اين اختراع است. به اين ترتيب و با توجه به توانمنديها و مزاياي روش اپتيكي طيفسنجي يا اسپكتروسكوپي فرو سرخ نزديك (NIR) نسبت به ساير روشهاي غير مخرب در تشخيص تركيبات شيميايي دروني مواد بيولوژيك، يك سامانه اسپكتروسكوپيك به منظور تشخيص و تعيين غيرمخرب باقيمانده سموم در محصولات كشاورزي طراحي و ارائه شد. اين سامانه شامل سه بخش اساسي طيفسنجي و اسپكتروسكوپي Vis/NIR؛ مدلهاي طبقهبندي نمونههاي سالم از آلوده و پيشبينيكننده مقدار باقيمانده سم؛ و نرمافزار سامانه مبتني بر مدلهاي تدوينشده به صورت رابط گرافيكي كاربر است. سامانه و رابط گرافيكي كاربر آن به گونهاي طراحي شده است كه مبتني بر نتايج بهترين مدلهاي تدوينشده براي تفكيك نمونههاي سالم از آلوده (بر اساس كمتر بودن يا بيشتر بودن مقدار سم از حداكثر مجاز (MRL) آن) و تعيين مقدار سم عمل كند و به راحتي براي بررسي هر نمونه ناشناخته از نظر مقدار باقيمانده بدون نياز به هيچگونه آمادهسازي نمونه در كوتاهترين زمان ممكن قابل استفاده باشد. بنابراين، سامانه طراحيشده به راحتي و به تنهايي قادر است براي شناسايي و غربالگري نمونهها از نظر آلوده بودن به باقيمانده سم استفاده شود. اين سامانه قابليت كاربرد در آزمايشگاههاي شناسايي و تعيين باقيمانده سموم را دارد. ضمن اينكه، به دليل قابل حمل بودن سامانه، امكان بررسي محصولات در خارج از آزمايشگاه و در ميادين ترهبار و بازارهاي محلي نيز با سامانه مذكور و با هدف تضمين سلامت و ايمني محصولات (به ويژه محصولاتي كه مصرف تازهخوري دارند و پوست آنها خوراكي است) وجود دارد. همچنين به دليل تواناييهاي روش اپتيكي بهكار رفته، سامانه مذكور به منظور ايمنيسنجي محصول از نظر باقيمانده سم قابليت كاربرد به صورت برخط و در خطوط كنترل فرايند را دارد. از اين رو، كاربرد سامانه مذكور ميتواند به طور قطع مورد توجه صنعت، سازمان استاندارد، سازمان محيط زيست، سازمان ميادين ميوه و ترهبار، وزارت جهاد كشاورزي، وزارت بهداشت، گمرك، آزمايشگاههاي داراي مجوز تعيين باقيمانده سموم و دانشگاههاي كشور قرار گيرد.
موارد یافت شده: 4