لیست اختراعات با مالکیت
محمد دي دري خمسه مطلق
13 عدد
ساخت كاتاليست سنتز متانول بافعاليت بالابه روش همرسوبي اين اختراع اختصاص به روش ساخت كاتاليست سنتز متانول از گاز سنتز متانول از گاز سنتز دارد و شامل تهيه رسوب تركيباتي شامل اكسيده هاي مس، روي و الومينيم هستند. ساخت كاتاليزور مستلز دانش و آگاهي وسيعي در مراحل مختلف مي باشد براي ساخت و توليد كاتاليزور تنها در اختيار داشتن تركيبات شيميايي آن كافي نيست و اين تركيبات تنها فاكتور براي گزينش و فعاليت كاتاليزور نخواهد بود بلكه در اغلب موارد خصوصيات فيزيكي آن مثل مساحت، سطح ويژه ، اندازه ذرات ، اندازه منافذ، چگونگي توزيع ممنافذ و ساختمان كريستالي نقشي اساسي در ميزان فعاليت و گزينش آن براي استفاده از يك فعل و انفعال شيميايي خاص بازي مي كند در اين اختراع با بهينه سازي همزمان و علمي متغير هاي مهم و موثر بر كيفيت كاتاليست در طي فرآيند رسوب گيري، يك كاتاليست مناسب و با فعاليت بالا به روش همرسوبي تهيه شده است. كاتاليست مذكور از مواد اوليه ارزان قيمت و بدون نياز به استفاده از روش هاي خاص و هزينه بر ، تنها با استفاده از روش همرسوبي كه روش معمولي است قابل تهيه مي باشد. اين اختراع در رابطه با ساخت كاتاليست Al/Zn/Cu است، كه شامل اكسيد هاي مس و روي ، به عنوان اجزاي فعالي كتاليستي و اكسيد آلومينيم به عنوان جزء پايدار ننده حرارتي است. اين اختراع عمدتاً در ارتباط با رش ساخت كاتاليست و كاربرد آن در سنتز متانول است كه ساخت صنعتي اين كاتاليست مي تواندسالانه از خروج 16.4 ميليارد تومان ارز از كشور جلوگيري كند
كراكينگ بستر سيال كاتاليست (RFCC (FCC با راندمان بالا
ساخت كاتالیست دی هیدروژناسیون پارافین ها
ساخت كاتاليست هيدروژناسيون گزينشي براي جريانات خوراك گازي خام با استفاده از پالاديم و فلزات گروه اول فرعي
روش ساخت زئوليت Y با تركيب محلول سيليكات سديم فعال با محلول آلومينات سديم در صنايع نفت و گاز پتروشيمي
فر آيند تهيه سل آلومينا با ناخالصي كمتر از 10ppm با استفاده از جدا سازناخالصي ها در صنعت نفت و گاز
اختراع ارائه شده به تهيه كاتاليست دما پايين انتقال آب-گاز شامل تركيبات مس لروي آلومينيوم مي پردازد. كاتاليست فوق با استفاده از پيش سازنده هاي مختلف فلزي و با استفاده از عوامل رسوب دهنده گوناگون به روش رسوب گيري قابل تهيه مي باشد. كاتاليست تهيه شده از پتانسيل بالايي براي تبديل منوكسيد كربن به هيدروژن در واحدهاي توليد هيدروژن برخوردار است. اين اختراع شامل تهيه كاتاليست دما پايين انتقال آب-گاز بوده كه شامل تركيبات اصلي , CuO/ ZnO / Al0 و ارتقا دهنده هايي از قبيل Ce ، TI ، Re ، La Ba ، Pd Rh Ru Mo Ir ، Mn ، V ، Fi و يك فلز قليايي از قبيل Rbak ، Cs و يا تركيبي از آنها مي باشد. در يك روش تهيه كاتاليست مقادير مناسب از نمكهاي مس و روي با تركيبات شامل آلومينيوم در يك محلول آبي با يكديگر مخلوط شده و مخلوط پيش سازنده كاتاليست را تشكيل مي دهند. نمكهاي مس و روي و حتى آلومينيوم مي توانند از ميان نمكهاي فلزي شناخته شده از جمله نيتراتها، سولفاتهاء كلريدها، استاتها و يا تركيبي از آنها انتخاب شوند. علاوه بر موارد فوق اكسيد آلومينيوم مي تواند از پيش سازنده هاي ديگري از قبيل بوهميت، بايريت، گيبسيت و يا تركيبي از آنها انتخاب گردد. در ادامه محلول بدست آمده با يك عامل بازي از قبيل سود، كربنات سديم، بي كربنات سديم، بي كربنات آمونيوم، كربنات پتاسيم، پتاس، آمونياك و يا تركيبي از آنها در دماي مشخص و در pH در محدوده ۶ تا ۹ رسوب داده مي شود. رسوب بدست آمده در ادامه شستشو و فيلتر شده و در نهايت خشك و در دماي معين كلسينه مي گردد. كاتاليست تهيه شده از پتانسيل بالايي براي تبديل منوكسيد كربن به هيدروژن برخوردار مي باشد.
امروزه بيش از 85% از هيدروژن توليدي از ريفرمينگ گاز طبيعي به دست مي آيد. در فرايند ريفرمينگ گاز طبيعي مخلوطي از هيدروژن و كربن مونوكسيد به دست مي آيد . در فرايند ريفرمينگ گاز طبيعي ، مخلوطي از هيدروژن و كربن مونوكسيد به دست مي آيد كه به گاز سنتز مرسوم مي باشد گاز سنتز مي تواند به صورتمخلوطي از هيدروژن و منواكسيد كربن و يا پس از تفكيك به هيدروژن و منواكسيد كربن با درجه خلوص بالا مورد استفاده قرار گيرد.
اين اختراع شامل ساخت كاتاليست پلت فرمينگ شامل فلزاتي از قبيل پلاتين و رنيم و ساير فلزات نجيب بر روي پايه هاي آلومينايي مي باشد. كاتاليست مذكور به طور گسترده اي در صنايع پالايشگاهي جهت توليد بنزين به كار برده مي شود. طي فرآيند كاتاليستي پلت فرمر، نفتا (غالبآ نفتاي سنگين) حاصل از واحدهاي تقطير و آيزوماكس، به بنزين با درجه آرام سوزي بالا تبديل مي گردد. جهت ساخت اين نوع كاتاليست اغلب از گاما آلومينا با اشكال مختلف و با تخلخل مناسب استفاده مي شود. عوامل فعال فلزي با استفاده از روش هاي مختلف از جمله روش هاي تلقيح رايج، بر روي پايه كاتاليست اضافه مي گردد. نتايج آزمايشات و آناليزهاي فيزيكي و شيميايي انجام شده بر روي كاتاليست هاي سنتز شده، نشان از عملكرد مناسب آنها در فرآ يند پلت فرمر دارد. خلاصه اين اختراع شامل ساخت كاتاليست پلت فرمينگ Platforming است كه كاتاليست مذكور شامل فلزات نجيبي از قبيل پلاتين، رنيم و غيره بر روي پايه هاي آلومينايي مي باشد. كاتاليست پلت فرمينگ به طور گسترده اي در صنايع پالايشگاهي و پتروشيمي جهت توليد بنزين به كار برده مي شود. كاتاليست فوق براي اولين بار در كشور عزيزمان ايران ساخته شده است و اولين گام اساسي در راستاي توليد صنعتي آن به شمار مي رود. شايان ذكر است سالانه بيش از 300 تن كاتاليست پلت فرمينگ دركشور مصرف مي گردد كه اين مقدار مصرف تماما از كشورهاي خارجي از قبيل انگلستان و آمريكا وارد مي گردد. توليد كاتاليست پلت فرمينگ مي تواند گام مهمي در راستاي خودكفايي كشور از يك سو و همچنين از سوي ديگر باعث افزايش ظرفيت توليد بنزين در كشور گردد. همانطور كه اشاره شد در حضور كاتاليست هاي پلت فرمينگ و طي فرايند تبديل كاتاليستي ، نفتا (غالبا نفتاي سنگين) حاصل از واحدهاي تقطير و آيزوماكس ، به بنزين يا درجه آرام سازي بالا (بنزين با عدد اكتان بالا) تبديل مي گردد. جهت ساخت اين نوع كاتاليست اغلب از گاما آلومينا با اشكال مختلف و با تخلخل مناسب استفاده مي گردد. عوامل فعال فلزي با استفاده از روش هاي مختلف از جمله روش هاي تلقيح رايج بر روي پايه كاتاليست اضافه مي گردد. نتايج آزمايشات و آناليزهاي فيزيكي و شيميايي انجام شده بر روي كاتاليست هاي سنتز شده نشان از عملكرد مناسب آنها در مقايسه با نمونه هاي خارجي در فراند تبديل كاتاليتي دارد.
اختراع فوق شامل سنتز كاتاليست با فلز فعال نيكل و ساير فلزات به عنوان بهبود دهنده بر پايه كاتاليست هاي سراميكي (پايه هايي از قبيل آلومينايي، آلومينات كلسيمي ، منيزيمي و ...) مي باشد كه در واكنش فرايند ريفرمينگ ثانويه جهت تبديل متان خروجي از فرايند ريفرمينگ اوليه (Primary Reforming) به گاز سنتز، مورد استفاده قرار مي گيرد . جهت ساخت پايه اين نوع كاتاليست ها از پودر اكسيدهاي فلزي ديرگداز سراميكي ، عوامل تخلخل زا و عوامل پلاستي سايزر آلي و معدني استفاده مي شود. در نهايت به پايه كاتاليست هاي حاصله، فلز نيكل به عنوان فلز فعال و در صورت لزوم ساير فلزات به عنوان بهبود دهنده (Promoter)، افزوده مي شود. نتايج آزمايشات و آناليزهاي فيزيكي و شيميايي و همچنين تست هاي راكتوري انجام گرفته بر روي كاتاليست هاي سنتز شده، مبين عملكرد مناسب كاتاليستي آنها در فرايند ريفرمينگ ثانويه مي باشد.
موارد یافت شده: 13