لیست اختراعات با مالکیت
موسسلت تحقيقاتي موسسه تحقيقات شيلات ايران
13 عدد
بيماري هاي باكتريايي يكي از مهمترين عوامل در بين بيماريهاي ماهيان هستند يكي از مهمترين انها سندرم استرپتوكوكوزيس است. استرپتوكوكوزيس در حال حاضر به دليل خسارات قابل توجه اقتصادي (ساليانه حدود دو ميليون دلار) يكي از فاكتورهاي اصلي محدود كننده در صنعت آبزي پروري محسوب مي شود. اين بيماري در گونه هاي مختلف ماهيان آب شيرين، دريايي، وحشي و پرورشي از كشووهاي مختلف گزارش شده است. تاكنون باكتري هايي مانندS. aglatiae S.iniae L.piscium S. faecalis S. dysgalatia و ... بعنوان عامل استرپتوكوكوزيس در آبزيان گزارش شده است. اما گونه S.uberis بعنوان باكتري بيماريزا در آبزيان از هيچ كشوري تاكنون گزارش نشده است در طي بررسي سندرم استرپتوكوكوزيس در ماهيان قزل آلا در 75 مزرعه از 8 استان كشور و اخذ 520 نمونه از كليه قدامي ماهيان قزل آلاي بيمار و ياتازه تلف شده همراه با چند باكتري ديگري عامل استرپتوكوكوزيس ، S.uberis شناسايي و جدا شد. اين شناسايي پس از آزمايشات ميكروبي و بيوشيميايي با طراحي پرايمرهاي اختصاصي اين گونه و با روش مولكولي نيز انجام و تائيد شد.
خلاصه يكي از بررسي هاي باليني جهت تشخيص علائم پاتولوژيك در ماهيان، گرفتن نوار قلب از ماهيان مي باشد. از آنجائيكه ماهيان خاوياري بعنوان فسيل زنده در زمره ماهيان با ارزش و ارزآور مملكت محسوب مي شوند، بنابراين تحقيق در اين امر از اهميت شاياني برخوردار است بدين منظور با هماهنگي بيمارستان رازي قائمشهر، بچه ماهيان خاوياري جهت انجام ECG به اطاق عمل آن بيمارستان انتقال داده شدند تا با استفاده از دستگاه الكتروكارديوگراف ديجيتالي زيمنس از بچه ماهيان مذكور ECG گرفته شود. از آنجائيكه ماهيان خاورياري داراي مقادير زيادي از بافت چربي مي باشند بدين لعاظ الكترودها به سوزن هاي فلزي اتصال داد شد. در نقاط مشخص قرار گرفتند اين تقاط شامل سه ناحيه اند كه عبارتنداز :دوطرف بالا سينه اي چپ و راست و نزديك مخرج. شايان ذكر است كه از بچه ماهيان در سه حالت نوار گرفته شد: ١ . ECG در حالت بيهوشي با ACA (استن - كلروفرم - الكل) ٢ . ECG در تانك .( tank ) همراه با ساير ماهيان در حالت تقريبآ بدون استرس كه ايجاد محيط مناسب رفتار جععي بچه ماهيان مشهود بود. ۴ . ECG در بيرون از تانك. نتايج حاصله از اين آزمايش مويد آن است كه بهترين نوار بدست آمد. در حالت دوم بود كه تعداد ضربان قلب ( heart rate ) در بچه ماهي چالباش و فيل ماهي در درجه حرارت 25º , 65 ضربان دردقيقه برآورد شد. در نوار حاصله سه موج p - كمپلكس QRS و موج T مشاهده گرديد. آنچه كه در اين نوار مشهود است آن است كه در كمپلكس QRS موج R بسيار كوچك است. لازم به ذكر است كه گرفتن ECG ( نوار قلب) از بچه ماهيان خاوياري براي اولين بار در ايران در پژوهشكده اكولوژي درياي خزر (مركز تحقيقات شيلات مازندران سابق) با هماهنگي بيمارستان رازي قائمشهر انجام پذيرفت.
طي فروردين ماه 1379 بدنبال گزارشي مبني بر بروز تلفات ماهيان مولد در يكي از كارگاه هاي تكثير و پرورش ماهيان قزل آلاي رنگين كمان در منطقه هراز تعداد 4 قطعه از ماهيان مولد در حال مرگ به بخش بهداشت و بيماريهاي مركز تحقيقات شيلاتي استان مازندران انتقال يافت. علايم باليني بيشتر بصورت ضايعات جلدي (آبسه و زخم باز) تيرگي رنگ اگزافتالمي خونريزي زير سرپوش برانشي و تورم ناحيه مخرجي بود. در اندامهاي داخلي علايم بصورت خونريزي در سطح كبد پرخوني طحال و كليه مشاهده شد جهت انجام آزمايشات ميكروب شناسي ابتدا با الكل 70٪ سطح خارجي بدن ماهيان ضد عفوني گرديد و در شرايط استريل كالبدگشايي گرديند و از كبد كليه و طحال كشت ميكروبي بر روي محيطهاي TSA و BHA و Blood agar به عمل آمد. در مورد آبسه نيز بعد از ضدعفوني سطح آن با سرنگ استريل محتويات داخلي آبسه درناژ و در محيطهاي فوق الذكر كشت داده شد. پليتها پس از گرمخانه گذاري به مدت 72 - 48 ساعت در حرارت 25 درجه سانتيگراد مورد بازيابيني قرار گرفتند. در بررسيهاي ماكرووميكروسكوپيك و بيوشيميايي به عمل آمده از پرگنه هاي رشد يافته كوكسي هاي گرم منپبت زنجيره اي بدون اسپور بيهوازي اختياري كاتالاز و اكسيداز منفي و غير متحرك بدست آمد. براساس بررسيهاي مورفولوژيك فيزيولوژيك و بيوشيميايي باكتري streptococcus fecium شناسايي شد. لازم به ذكر است كه اين اولين گزارش زا بروز استرپتوكوكوزيس در استان مازندران است.
جداسازي گونه هاي ساپرولگنيا از هچري ماهيان سفيد درياي خزر براي اولين بار در استان مازندران انجام شد. مهمترين خصوصيت ميكروسكوپيك نمونه هاي جدا شده مشاهده اسپيرانژيوم هاي گرزي شكل فراوان و توليد گامه هاي متوالي پشت سر هم بود. در 8٪ نمونه هاي جدا شده از تخم ماهيان اين خصوصيات مشاهده گرديد با توجه به خصوصيات نمونه هاي جدا شده قارچهاي فوق به عنوان ساپرولگنيا پارازيتيكا شناسايي شدند.
فرآيند جداسازي و شناسايي جلبك هاي مضر كريزوكرومولينا،كتوسروس كانولوتوس،سراتو لينا پلاژيكا،كتو سروس پروويانوس و كتوسروس تروندسني در حوزه جنوبي درياي خزر گونه هاي فوق براي اولين بار در طي فرآيندي در حوزه ايراني درياي خزر جداسازي و شناسايي گرديد . در اين فرآيند ابتدا500سي سي آب دريا با فرمالين فيكس گرديد و پس از دو هفته سكون در تاريكي با سيفون كردن و سانتريفوژ تغليظ گرديد. با سكون ، ته نشيني و تغليظ مجدد حجم آن به 25سي سي رسيد و سپس مراحل شناسايي اوليه جداسازي و تهيه لام تر و عكس برداري بوسيله ميكروسكوپ دو چشمي دوربين دار Olympus اندازه گيري ابعاد با كمك ميكرومتر چشمي وشناسايي نهايي صورت پذيرفت . كاهش علفخواري زئوپلانكتونها كاهش رشد و تكثير دو كفه ايها مرگ صدفهاي بنتيك و برخي از ماهيان بر اثر تراكم بالا و شكوفايي آن ها صدمات مكانيكي به آبشش ماهي كاهش اكسيژن در ستون آبي جايگزيني در گونه هاي بومي و تغيير الگوي تنوع گونه اي و خطر نابودي گونه هاي بومي از جمله عوارض حاصل از حضور آن ها است . اثرات گونه هاي مهاجم بر اكوسيستم و تركيب بومي وقتي قابل اندازه گيري است كه جمعيت آن به اندازه معيني برسد و به عبارتي موازنه جمعيتي را در جامعه مورد مطالعه تغيير دهد كه بر اساس درصد جمعيت يك گونه مهاجم به جمعيت فيتوپلانكتون كل ميتوان شدت اثر تهاجم آن گونه را بر ساختار جمعيت فيتوپلانكتون كل ميتوان شدت اثر تهاجم آن گونه را بر ساختار جمعيت فيتوپلانكتون مورد سنجش قرار داد . شناسايي آن ها اهميت زيادي در پيش گويي حوادث بيولوژيكي دارد.
موارد یافت شده: 13