لیست اختراعات با مالکیت
نهاد جهاددانشگاهی واحد استان خراسان رضوی
7 عدد
اصلي ترين مراحل توليد و پرورش قارچ هاي خوراكي شامل 3 مرحله مي باشد: 1. آماده سازي و توليد بستر كشت 2. تهيه و توليد اسپاون 3. سالنداري و مديريت شرايط محيطي. توليد و استفاده از اسپاون قارچ هاي خوراكي، يكي از مهمترين و تاثير گذارترين مراحل توليد و پرورش قارچ هاي خوراكي مي باشد. عموما اسپاون دانه غلات در مزارع توليد قارچ هاي خوراكي مورد استفاده قرار مي گيرد. در اسپاون غلات، عموما از بذور گندم، ارزن و چاودار استفاده مي شود. براي اين منظور، دانه هاي غلات مورد نظر پخته مي شوند و پس از آبكشي به آن كربنات كلسيم و سولفات كلسيم اضافه مي گردد. در ادامه دانه هاي مخلوط شده در كيسه هاي پلاستيكي و يا ظروف شيشه اي اتوكلاو (C°121 و فشار 5/1 اتمسفر) مي كنند. پس از استريل كردن، عمليات تلقيح بذور با ميسليوم قارچ خوراكي انجام مي شود. اما هزينه زياد استفاده از دانه هاي غلات و همچنين نحوه كار صنعتي براي توليد برخي از قارچ هاي خوراكي در زمان تلقيح، استفاده از دانه هاي غلات را براي استفاده به عنوان اسپاون تجاري محدود ميكند. از اينرو در نتايج اين پژوهش، امكان توليد و استفاده از اسپاون مايع قارچ ارينجي (P. eryngii) به منظور مرتفع شدن مشكلات مطرح شده بررسي گرديد. به اين منظور هفت نوع محيط كشت مايع MEBM، PDBM ، PDYBM ، CDBM، Sabouraud’s medium،medium Czapek’sو Hansen medium براي استفاده به عنوان محيط كشت رشد ميسليوم قارچ خوراكي ارينجي استفاده شد. پس از آماده نمودن محيط هاي كشت در حجم حداقل 800 ميلي ليتر، اين محيط هاي كشت استريل شده (C°121 و فشارbar 5/1) و با استفاده از ميسليوم قارچ خوراكي ارينجي تلقيح گرديد. در ادامه، محيط هاي كشت در دماي C°1±25 به مدت حدود 14 روز براي رشد ميسليوم نگهداري شد. سپس، محيط كشت بوسيله يك تيغه هموژنايزر به مدت 5 تا 45 ثانيه، همگن گرفت. سپس اين محيط مايع داراي ميسليوم خرد شده، در بستر كشت به عنوان اسپاون مايع تلقيح شده و خصوصيات رشدي آن در مقايسه با اسپاون دانه غلات مورد بررسي قرار گرفت.
طبق اعلام سازمان جهاني بهداشت آلودگي صوتي عوارض متعددي براي سلامت انسانها دارد. از اين رو يك حد مجاز براي منابع توليد صوت تعيين شده است. يكي از معضلات ايستگاههاي تقليل فشار گاز مخصوصا در محيط داخل شهرها، آلودگي صوتي مربوط به آنها ميباشد كه در برخي ايستگاهها به 120 دسي بل هم ميرسد. مطابق با استاندارد آلودگي صوتي، صوت مجاز در مناطق مسكوني در روز 55 دسي بل و در شب 45 دسي بل است. راهكار موثر جهت كاهش اثرات تجهيزاتي كه منبع توليد صوت محسوب ميگردند مانند ايستگاههاي تقليل فشار گاز، نصب سايلنسر است. اختراع حاضر با طراحي سايلنسري متناسب با دستگاه كاهنده فشار (رگولاتور) از جنس فومهاي فلزيِ تخلخل باز كه منجر به حذف چشمه هاي صوتي ميشود، راهكاري آسان و ارزان نسبت به ساير سايلنسرهاي موجود براي كاهش صوت در منبع توليد صوت ارائه ميدهد. اين نوع سايلنسر مستقيما در داخل رگولاتور نصب شده و با حذف جريان گردابي منجر به كاهش آلودگي صوتي تا محدوده مجاز ميگردد.
براي حفظ سلامت بيماران دچار آسيبهاي شديد پوستي نظير سوختگيهاي درجه 2 و 3، زخمهاي ديابتي، زخم بستر و غيره نياز به استفاده از محصولات مهندسي بافت ميباشد. بسته به مواد مورد استفاده و روش توليد، اين محصولات داراي خواص متفاوتي ميباشند. توليد محصولي كه همزمان داراي خواص كاربردي مطلوبي همچون خواص مكانيكي مناسب، زيستسازگاري بالا و ضدباكتري بودن باشد يكي از چالشهاي موجود در توليد اين محصولات است. در اختراع حاضر از تركيب مواد پليكاپرولاكتون (استحكام مناسب و انعطافپذيري بالا)، كلاژن (زيستسازگاري، آبدوستي و سيگنالدهي سلولي بالا)، كيتوسان (ضدباكتري)، پپتيد GHK-CU (بهبود سيگنالدهي سلولي، زيستسازگاري و خاصيت ضدباكتريايي)، شيشه زيستفعال (قابليت رگزايي، بهبود چسبندگي و تكثير سلولي)، و همچنين در فرآيند سنتز از روش الكتروريسي (جهت ايجاد ساختار متخلخل و اليافي به منظور چسبندگي و نفوذ سلولي مناسب) و سپس پوششدهي (حفظ خواص مكانيكي مطلوب و بهبود خواص زيستي آن) جهت دستيابي به خواص مناسب يك جايگزين پوستي سنتزي استفاده شده است. بهرهگيري از اين مواد و روش سنتز سبب ايجاد خواص مطلوبي همچون زيستسازگاري بالا، نفوذ سلولي مناسب به داخل داربست، عدم انقباض در هنگام غوطهوري در آب، استحكام و انعطافپذيري بالا، قابليت ايجاد رگزايي، جلوگيري از عفونت و كاهش قيمت محصول ميگردد.
امروزه اهميت پروتئينهاي قارچهاي كلاهكدار به ويژه در زمينه اثرات تعديل كننده ايمني و ضد سرطاني كاملا روشن شده است. با وجود اين، استخراج و جداسازي پروتئين از اين قارچها همواره با مشكلات آزمايشگاهي متعددي روبرو بوده است، به ويژه آنكه پروتئين بايستي به صورتي استخراج شود كه فعال بوده و تماميت ساختار سه بعدي آن توامان با كاركرد زيستي حفظ شود. از سوي ديگر، مطالعات پروتئوميكس بر روي قارچهاي كلاهكدار بومي ايران بسيار معدود است. قارچ بومي لنتينوس تيگرينوس (Lentinus tigrinus) يكي از قارچهاي مهم دارويي است كه مطالعات زيست-پزشكي متعددي بر روي آن در سطح دنيا انجام شده است اما بر روي پروتئينهاي اين قارچ هنوز مطالعهاي در دنيا يا در ايران صورت نگرفته است. اختراع حاضر 2 جنبه دارد: 1. تهيه فرآيندي قابل تكرار و ساده بدون استفاده از تركيبات تغليظ كننده براي جداسازي پروتئين محلول از قارچ لنتينوس تيگرينوس بومي ايران. 2. توليد يك فركشن پروتئيني كه در غلظت 250 ميكروگرم بر ميلي ليتر موجب بازدارندگي در حد 41% و 64% به ترتيب در سلولهاي سرطاني MCF-7 و PC3 بدون اثر معنادار بر روي سلول نرمال HU02 شد. اين اختراع در صنايع توليد تركيبات اوليه فرآوردههاي دارويي گياهي با خاصيت ضد سرطاني كاربرد مستقيمي دارد. Process of soluble protein extraction and production of a protein fraction exhibiting cell growth-inhibiting activity from medicinal mushroom, Lentinus tigrinus
زخمهاي مزمن (زخم پاي ديابتي، زخم بستر، زخمهاي عروقي) از جمله معضلات جدي حوزه سلامت هستند و هر ساله در كشور هزينههاي زيادي براي درمان اين عارضه صرف ميگردد. به همين دليل استفاده از زخم پوش مناسب جهت مديريت و درمان زخم بسيار حائز اهميت است. پانسمانهاي سنتي مانند گازهاي استريل به دليل نداشتن قابيلتهاي مورد نياز، از جمله عدم چسبندگي به بستر زخم و نيز حفظ رطوبت زخم، كارآمدي مناسبي ندارند. زخم پوش حاصل از اين اختراع به دليل قابليت جذب ترشحات زخم، معايب پانسمانهاي سنتي را برطرف نموده و به مديريت بهتر زخم و نيز تسريع در بهبود آن كمك ميكند؛ كه نهايتا باعث كاهش هزينههاي درمان نيز ميگردد. محصول توليدي اين اختراع داراي يك فرمولاسيون بومي تدوين شده جهت توليد فومهاي نرم و قابل انعطاف برپايه پلي يورتان بوده كه به روش ناپيوسته و از طريق قالب گيري و برشكاري توليد ميشوند. زخم پوش توليد شده در اين اختراع داراي يك لايه فيلم نيمه ترواي پلي يورتاني بوده كه ضمن ايجاد سدي در برابر ورود ميكروارگانيسمهاي خارجي، از تبخير بيش از حد آب نيز جلوگيري كرده و سبب ايجاد محيط مرطوب در اطراف زخم ميشود. اين محصول به عنوان زخم پوش اوليه جهت درمان زخمهاي با اگزوداي كم تا متوسط قابل استفاده ميباشد.
قارچ هاي خوراكي-دارويي، دسته اي از قارچ هاي چوبزي كلاهك دار هستند كه از تركيبات گياهي براي رشد و توليد اندام باردهي استفاده مي كنند. تعدادي از اين قارچ هاي خوراكي-دارويي در چند سال اخير در كشور رواج پيدا كرده و اقبال عمومي به مصرف آنها ايجاد شده است. عمدتا قارچ هاي شاه صدف (ارينجي)، گانودرما (ريشي)، شيتاكه و انوكيتاكه بعنوان قارچ هاي خوراكي-دارويي شناخته مي شوند كه بصورت تجاري و صنعتي توليد مي گردند. يكي از مراحل مهم در توليد اين قارچ هاي خوراكي-دارويي شاه صدف، تركيب اسپاون با يستر كشت مي باشد. در حقيقت اسپاون، ماده حامل ميسليوم (اندام رشدي) قارچ هاي خوراكي بوده كه برروي يك ماده زمينه اي به بستر كشت منتقل ميگردد. پيش از اين در ايران، از دانه هاي غلات بخصوص دانه هاي گندم بعنوان ماده زمينه اي براي توليد اسپاون استفاده مي شده است كه با افزايش هزينه ها و وجود آلودگي هاي قارچي در برخي دانه هاي گندم، خسارت هاي زيادي را به واحد هاي توليدي وارد كرده است. هدف در اين اختراع، استفاده از ضايعات قطعات چوبي آبسلانگ بعنوان ماده زمينه اي براي رشد اوليه ميسليوم قارچ هاي خوراكي و انتقال آن ها به بستر كشت قارچ هاي خوراكي-دارويي براي كاهش هزينه هاي و افزايش راندمان توليد مي باشد. Production of the king oyster mushroom using abaisse-langue Spawn
با تغيير سبك زندگي، تمايل به مصرف غذاهاي آماده و فوري افزايش يافته است. گرانولا ميان وعده مغذي شامل انواع غلات، شيرينكننده و مغز دانهها مي باشد. محصولي مغذي و كم حجم بوده و در تركيب با شير و ماست و يا تاپينگ انواع شيريني و دسر مصرف ميشود. براي نوجوانان، خانم هاي باردار و شيرده و افراد در حال انجام فعاليت هاي ورزشي هوازي، مناسب است. در اين اختراع، فرمولاسيون و توليد گرانولا آرد كامل غلات و بادام چربي گيري شده در سطح نيمه صنعتي انجام پذيرفت. ابتدا توسط فناوري اكستروژن و تلفيق حرارت، فشار و نيروي بُرشي در مدت زمان كوتاه، محصول بافت داده شده با ويژگي مطلوب شامل افزايش جذب آب و قابليت هضم توليد شد. سپس پودر اكسترود توليدي با استويوسايد، مالتودكسترين و شكر فرموله شده و توسط دستگاه گرانولاتور، فوري بودن پودر، افزايش تخلخل و دانه¬بندي يكنواخت، جريان پذيري و عدم كلوخه شدن حاصل گرديد. شرايط بهينه توليد نيمه صنعتي گرانولا فوري، طي اكستروژن شامل نسبت 20% آرد چربي گيري شده بادام، 40% آرد كامل گندم، 40% بلغور ذرت، دماC°150، رطوبت 16%، rpm220 و در جريان گرانولاسيون شامل9/69% پودر اكسترود، شكر 9/29% و استويوسياد 5/0%، مالتودكسترين 8/0% ، رطوبت 2/2% و مش 10 تعيين گرديد. The semi industry production of instant expanded granola
موارد یافت شده: 7