لیست اختراعات با مالکیت پژوهشگاه فضائي ايران
61 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 61
تاریخ اظهارنامه: 1396/09/22
تاریخ ثبت: 1396/09/22
خلاصه اختراع:

در بعضي تجهيزات فضايي، مكانيزمهايي بكار برده مي شوند كه به علل مختلف، هنگام پرتاب بايد بصورت بسته و جمع شده باشد و بعد از پرتاب و قرارگيري در مدار با فرمان زميني، از حالت جمع شدگي خارج و بعد از انجام ماموريت توسط يك قفل در شرايط مطلوب عملكردي نگهداشته شود. كاركرد مكانيزم بدين صورت است كه هر پنل كه توسط دو لولا مهار مي شود، پس از آزاد شدن قفل اوليه مكانيزم، توسط محرك خود (موتور يا فنر) محور لولاي متصل به پنلها حركت مي نمايد تا زماني كه مجموعه به موقعيت مطلوب برسد، همزمان يك زبانه در روي بادامكي كه بر روي لولاي دوم (لولاي غير فعال كه قفل انتهايي نيز روي آن تعبيه شده است) به حركت در ميايد و در هنگام رسيدن به موقعيت مشخص، اين زبانه در درون يك شكاف افتاده و پنلها را در موقعيت مطلوب ثابت مي كنند. اين زبانه توسط يك فنر تحت فشار قرار مي گيرد تا از شكاف خارج نشود. در اين هنگام ديگر به عملكرد محرك اوليه لولاها نيازي نمي باشد و مكانيزم به صورت ثابت و بدون نياز به سيستم كنترلي براي بقيه عمر خود در موقعيت مطلوب قرار خواهد گرفت.

تاریخ اظهارنامه: 1397/03/29
تاریخ ثبت: 1398/06/31
خلاصه اختراع:

اتاق تميز پرتابل از دو مجموعه شامل يك جعبه ساخته شده از پلكسي و فيلترهاي طيفي به همراه يك موتور دمنده با فيلتر اولپا ساخته شده است كه با ساختار خاصي با استفاده از ديافراگم‌هاي برقي به هم متصل شده و كلاس تميزي 1000 ppm را فراهم مي‌نمايد. اين ساختار در هنگام اتصال موتور و پس از قطع اتصال آن، تميزي مد نظر را براي محفظه مذكور حفظ مي‌كند. ساختار وجه بالايي حسگر بايد بگونه‌اي باشد كه تاثير اپتيكي آن در بازه طيفي عملكرد حسگر، كمينه باشد. علاوه بر اين بايستي صفحه پايين از متريال با چگالي مناسب استفاده شده و سنگ خورده باشد كه بتوان از آن جهت تراز كردن استفاده نمود. واشر گذاري دريچه‌هاي ورودي بگونه‌اي صورت گرفته است كه پس از جدا نمودن موتور دمنده، امكان ورود ذرات با قطر 0.3 و يا 0.5 ميكرومتر به اتاق وجود نداشته باشد.

تاریخ اظهارنامه: 1397/03/30
تاریخ ثبت: 1398/07/17
خلاصه اختراع:

موقعيت ماهواره همواره جزء اطلاعات حياتي مورد نياز براي تمام مأموريت¬هاي ماهواره¬ها مي¬باشد. در بسياري از پروژه¬هاي ماهواره¬اي LEO براي دستيابي به اين اطلاعات از سيستم¬هاي ناوبري سراسري ماهواره¬اي موجود نظيرGPS و GLONAS و يا از سيستم¬هاي تعيين موقعيت نظيرDORIS استفاده مي¬شود. استفاده از چنين سيستم¬هايي وابستگي پروژه به عوامل غير كنترل پذير را افزايش مي¬دهند كه در شرايط خاص مي¬تواند كل مأموريت ماهواره را دچار چالش نمايد. لذا در اين طرح به ارائه سيستم تعيين موقعيت راديويي ماهواره¬هاي LEO بر مبناي مشاهدات زميني محلي جهت ارائه سرويس به پروژه¬هاي ماهواره¬اي كشور پرداخته¬ايم. در اين سيستم ملاحظات لازم جهت تحميل حداقل بودجه فني مورد نياز به ماهواره¬ها صورت گرفته است.

تاریخ اظهارنامه: 1397/04/06
تاریخ ثبت: 1398/07/28
خلاصه اختراع:

در اختراع پيش‌رو، از طرح صليبي براي پلتفرم سازه بهره گرفته شده كه منجر به افزايش چشمگيري در استحكام كلي سازه شده است. در پلتفرم ارائه شده تمام قطعات سازه‌اي، با استفاده از الگوريتم ژنتيك چند هدفه بهينه‌سازي شده‌اند كه باعث افزايش چشمگيري در استحكام و كاهش قابل قبولي در وزن سازه شده است. پلتفرم مذكور داراي بيشترين استحكام و فركانس‌هاي طبيعي طولي و عرضي نسبت به وزن يكسان در مقايسه با ساير طرح‌هاي معمول مي‌باشد. نتايج تست‌هاي مكانيكي انجام شده بر روي ماهواره اين ادعا را اثبات مي‌كنند. همچنين در اين طرح اكثر قطعات ماهواره بر روي صفحات صليبي نصب مي‌شوند كه باعث كاهش ممان‌هاي اينرسي ضربدري مي‌شوند. استفاده از صفحات صليبي بستر يكپارچه‌اي براي اتصال قطعات ماهواره فراهم كرده و انتقال حرارت هدايتي در بين تجهيزات ماهواره را افزايش داده و ماهواره از لحاظ شرايط حرارتي به پايداري مطلوبي دست پيدا مي‌كند. از طرف ديگر ماژولار بودن تجميع ماهواره در اين طرح، زمان و پيچيدگي تجميع را به شدت كاهش مي‌دهد. براي كمي نمودن اين مزايا بايد عنوان كرد كه استفاده از اين پلتفرم، 20 درصد وزن سازه را كاهش مي‌دهد كه باعث كاهش چشمگيري در هزينه‌هاي پرتاب ماهواره خواهد شد.

تاریخ اظهارنامه: 1396/12/19
تاریخ ثبت: 1398/08/19
خلاصه اختراع:

ميراگرجريان گردابي مغناطيسي براي استهلاك ارتعاشات در كاربردهاي مهندسي مكانيك و صنايع فضايي بكار مي‌رود و عملكرد آن به گونه‌اي است كه شفت خروجي از دمپر بر روي مجموعه بيروني مونتاژ مي‌شود. دوران حاصل از عملكرد مكانيزم، به كمك جعبه دنده به محفظه مغناطيسي انتقال داده مي‌شود و حركت ديسك هادي در درون ميدان مغناطيسيِ محفظه باعث ايجاد نيروهاي جريان گردابي بر روي ديسك هادي شده و انتقال اين نيرو از طرق شفت به مجموعه بيروني باعث ايجاد ميرايي در مكانيزم خواهد شد. دوران سريع ديسك هادي در داخل محفظه مغناطيسي باعث افزايش جريان‌هاي گردابي ايجاد شده بر روي ديسك هادي خواهد شد لذا استفاده از جعبه دنده با نسبت افزاينده بالا باعث افزايش كارايي دمپر خواهد شد.پارامتر ديگر موثر در افزايش كارايي دمپر جريان گردابي افزايش شدت ميدان مغناطيسي در محفظه مي‌باشد كه از طريق ايجاد آرايش هندسي بهينه در چيدمان تكه‌هاي آهن‌ربا ايجاد مي‌شود. در دمپر جريان گردابي مورد ادعا شدت ميدان مغناطيسي از طريق آرايش بهينه تكه‌هاي آهن‌ربا، افزايش شدت ميدان مغناطيسي تكه‌هاي آهن‌ربا و كاهش فاصله هوايي ديسك دوار و تكه‌هاي آهن‌ربا و انتخاب جنس مناسب براي قطعات مجموعه از جمله جنس ديسك هادي، ضريب ميرايي ايجاد شده در دمپر افزايش يافته است.

تاریخ اظهارنامه: 1397/08/23
تاریخ ثبت: 1398/09/05
خلاصه اختراع:

تهيه نانو كامپوزيت پليمر-الياف كربن تقويت شده با نانو ساختارهاي زيركونيوم دي بوريد و سيليكون كاربيد (Cf-polymer/ZrB2/SiC) به عنوان يك كامپوزيت فداشونده زغال¬گذار Cf-polymer/ZrB2/SiC، كاربردهاي حياتي براي مواد محافظ حرارتي با كارآمدي بالا درشرايط شوك¬هاي گرمايي ناگهاني و سيستم¬هاي سپر حرارتي دارد. در اين تحقيق، براي اولين بار با افزودن 10-1% وزني از نانو ساختارهاي سراميكي (زيركونيوم دي بوريد و سيليكون كاربيد) در موفولوژي هاي ذرات، ويسكر و الياف به عنوان فاز تقويت كننده، به منظور تقويت و بهبود عملكرد نانوكامپوزيت زمينه پليمري Cf-polymer استفاده شد. نتايج آناليز TGA نشان داد كه به دليل خواص ديرگدازي نانوساختارهاي فوق تخريب حرارتي نانو كامپوزيت Cf/polymer-ZrB2-SiC نسبت به كامپوزيت Cf-polymer در دماهاي بالاتري شروع مي شود و نيز منجر به افزايش 30-20% زغال باقيمانده مي¬شود. نقشه پرتو ايكس از نانو كامپوزيت Cf-polymer/ZrB2/SiC نشان داد كه نانو ساختارهاي ZrB2 و SiC به طور هموژن و همگن در زمينه پليمري كامپوزيت Cf-polymer پخش شده است. خواص حرارتي نانو كامپوزيت¬هاي ساخته شده توسط آزمون تست شعله اكسي استيلن بررسي گرديد و نشان داد كه دماي پشت كامپوزيت نانو كامپوزيت Cf-polymer/ZrB2/SiC نسبت به نمونه Cf-polymer، كاهش چشمگيري دارد. بهبود ميزان سختي سطحي نمونه¬ي Cf-polymer/ZrB2/SiC نسبت به كامپوزثيت Cf-polymer به روش سختي سنجي Shore D اثبات شد.

تاریخ اظهارنامه: 1398/06/15
تاریخ ثبت: 1398/11/05
خلاصه اختراع:

در ساخت نانوكاتاليست بر پايه مونوليت و فوم، يك روش جهت تجزيه هيدرازين مايع با استفاده از يك نانوكاتاليست متشكل از يك فلز فعال نظير ايرديوم، روتنيوم، نيكل، كبالت و يا مخلوط آنها و يك پايه كاتاليستي متخلخل معرفي شده است. پايه بكار رفته شامل فوم و مونوليت مي¬باشد. روش بكارفته در ساخت كاتاليست¬ها روش تلقيح متوالي همراه باعمليات كلسيناسيون و احيا مي¬باشد. مشكل فني در فرايند تجزيه هيدرازين گراديان دما و فشار بالاي ايجاد شده در كاتاليست در طي تجزيه پيشرانه به گونه‌هاي گازي نظير نيتروژن و هيدروژن مي باشد كه اين امر اغلب، منتهي به خرد شدن كاتاليست و مسدود شدن مسير و افت فشار ناخواسته در طول بستر كاتاليست مي¬گردد. از اين رو در اين اختراع سعي شده با استفاده از ساختارهاي يكپارچه كاتاليستي با سطح خارجي در دسترس بيشتر نظير مونوليت و فوم و از طريق فراهم كردن مسيري براي نفوذ واكنش دهنده¬ها به درون حفره¬ها و خروج فرآورده¬ها از درون آنها و نيز كنترل شوك پذيري در برابر تنش¬هاي حرارتي بر اين مشكل فائق آمد.

تاریخ اظهارنامه: 1392/09/09
تاریخ ثبت: 1394/02/29
خلاصه اختراع:

طيف سنج تحرك يوني (IMS)، به عنوان يك ابزار مؤثر و معتبر، توانايي هاي بالقوه خود را جهت آشكارسازي سريع، حساس و ساده تركيبات آلي به اثبات رسانيده است. به رغم اين مزاياي برجسته، استفاده از اين آشكارساز در شناسايي مخلوط هاي پيچيده از تركيبات مختلف، همراه با مشكلاتي خواهد بود. به منظور غلبه بر اين مشكلات، مي توان از يك سيستم كروماتوگراف گازي (GC) به منظور جداسازي و ورود جزء به جزء نمونه به طيف سنج تحرك يوني استفاده نمود. سيگنال خروجي سيستم تزويجي GC-IMS، يك جريان الكتريكي فوق العاده كوچك (در حد پيكوآمپر) و متغير با زمان مي باشد كه ناشي از پرواز يون ها در فشار اتمسفر در درون سل طيف سنج تحرك يوني مي باشد. اين جريان در عين ناچيز بودن و نويزپذيري بسيار بالا، حاوي اطلاعات تجزيه اي منحصر به فرد در دو بعد جهت تشخيص كيفي و كمي نمونه تزريق شده به دستگاه GC-IMS مي باشد. به منظور استخراج اطلاعات پنهان موجود در اين سيگنال نويزي، حساس و كوچك، نياز به توسعه سيستم ها و مدارات آنالوگ ويژه جهت انجام اعمال آماده سازي سيگنال (signal conditioninig) از يك طرف و پياده سازي روش هاي جديد و كارآمد پردازش سيگنال، فيلترينگ طيف و افزايش نسبت سيگنال به نويز از طرف ديگر مي‌باشد (شكل 1). نكته شايان توجه اين است كه اين روش ها، عموماً پيچيده و زمانبر بوده وامكان آناليز آنلاين و بلادرنگ را از سيستم سلب مي نمايند. از آنجا كه دستيابي به اطلاعات در لحظه (بلادرنگ) و يا در زمان واقعي جهت آناليزها و بررسي‌هاي ميداني ضروري است، اين مشكل در آناليزهاي ميداني يك محل توسط آناليزورهاي گازي شيميايي از جمله كروماتوگراف گازي – طيف سنج تحرك يوني بيش از پيش نمود پيدا كرده و به يك مسأله حاد و مهم تبديل شده است. هدف از اين طرح، ارائه يك سيستم جامع طيف نگار دوبعدي به منظور نمايش و آناليز داده هاي دستگاه GC-IMS به صورت بلادرنگ و بدون تأخير جهت استفاده در آناليزهاي ميداني مي باشد (شكل 2). روش مورد نظر شامل اجزاي زير مي باشد: 1-\\tمبدل جريان به ولتاژ نويز پايين با بهره بسيار بالا 2-\\tتقويت كننده نويز پايين با بهره بالا 3-\\tسيستم نمونه برداري و اكتساب داده با سرعت بالا 4-\\tدسته بندي و صف بندي داده 5-\\tاعمال روش هاي محاسباتي سريع و بهينه شده جهت كاهش نويز 6-\\tنمايش آنلاين اطلاعات 7-\\tآناليز آنلاين اطلاعات و تعيين نوع ماده همراه با خروجي آلارم به صورت صوتي و نمايشي طرح پياده سازي شده توانايي استفاده به عنوان يك سيستم جامع و كارآمد جهت آناليز بلادرنگ و آنلاين داده هاي GC-IMS به منظور استفاده در آناليزهاي ميداني را دارا مي باشد.

تاریخ اظهارنامه: 1392/12/19
تاریخ ثبت: 1394/05/13
خلاصه اختراع:

صفحات دو قطبي در پيل سوختي در كاهش وزن و حجم و در نتيجه، كاهش هزينه هاي اقتصادي پيل سوختي بيشترين نقش را ايفا مي‌كنند. در ابتدا بخاطر نياز مبرم ساختار پيل سوختي به رسانايي اين صفحات، از فلزات و يا گرافيت استفاده مي شد. با توجه به پديده ي خوردگي و هزينه هاي بالا و همچنين رشد صنعت پلاستيك، استفاده از كامپوزيتها در ساخت اين صفحات متداول گشت. براي ساخت صفحات دو قطبي از دو روش ترموست و ترموپلاست استفاده مي گردد. مزيت ساخت صفحات دو قطبي كامپوزيتي ترموست در مقايسه با صفحات دو قطبي كامپوزيتي ترموپلاست عبارتند از: 1.\\tقابليت استفاده در پيل هاي سوختي دما بالا 2.\\t عدم تغيير بسيار جزئي ابعاد صفحات در نوسانات دمايي با توجه به توليد پلي اتيلن در داخل كشور، از اين ماده به عنوان ماتريس پليمر استفاده گرديد. همچنين به دليل نياز صفحات به رسانايي، از گرافيت و دوده به عنوان پركننده استفاده شد و رزين استفاده شده در تركيب كامپوزيت نيز رزين اپوكسي بود. علت استفاده از اپوكسي به عنوان رزين، استحكام بيشتر، مقاومت ابعادي در مقابل حرارت، مقاومت شيميايي و توانايي بكارگيري صفحه توليد شده در پيلهاي دما بالا مي باشد. مشخصات فني صفحات ترموست توليد شده از اين نوع رزين در زير ارائه شده است: *\\tمقاومت فشاري: 42 مگاپاسكال *\\tمقاومت خمشي 70 مگاپاسكال *\\tدانسيته: 1/7 (گرم سانتي مترمكعب) *\\tمقاومت در راستاي درون صفحه: mohm.mm 120 در مرحله نهايي نمونه هاي توليد شده، تست گرديد و هدايت حرارتي و خواص مكانيكي اين نمونه ها اندازه گيري شد. مهمترين خواص مطلوب اين نمونه ها، هدايت الكتريكي بالاي s/cm 50 (در جهت عمودي)واستحكام فشاري بيش از MPa 25 مي باشد. با پشت سر گذاشتن اين مراحل و طراحي وساخت قالبهاي صفحات پيل سوختي در ابعاد بزرگ و كاهش زمان پخت به كمتر از 10 دقيقه، امكان توليد نيمه انبوه اين صفحات در ابعاد 230×300 ميليمتر مربع و به كارگيري اين صفحات در پيل سوختي فراهم گرديد. در حال حاضر، از صفحات ساخته شده در استك پيل سوختي استفاده شده است وكاركرد بدون مشكل اين سيستم، عملكرد موفق اين صفحات را نشان داده است. صفحات ترموست ساخته شده در پژوهشكده مواد و انرژي اصفهان، با توجه به استانداردهاي موجود(استانداردDOE) براي استفاده درپيلهاي سوختي، از كيفيت مطلوبي برخوردار است و حتي در در مقايسه با نمونه هاي خارجي، از برخي جهات كاركرد بهتري دارد. به عنوان مثال، براي توده پيل سوختي با سطح فعال 225 سانتيمترمربع، هر صفحه از محصولات داخلي در 6/ 0 ولت، قادر به توليد جريان 225 آمپر است كه اين عدد در شرايط مشابه و با صفحات توليدشده خارجي 200 آمپر بوده است.

تاریخ اظهارنامه: 1394/06/11
تاریخ ثبت: 1395/01/14
خلاصه اختراع:

در ماهواره هايي كه مجهز به سيستم هاي باز شونده پنل هاي خورشيدي هستند، پس از آنكه ماهواره در مدار قرار گرفت و پايداري و كنترل وضعيت به حد مطلوب رسيد، فرآيند باز شدن پنل‌هاي خورشيدي آغاز مي‌گردد. به اين ترتيب كه بعد از برقراري ارتباط تله متري در مود راه اندازي، صفحات خورشيدي بمنظور تامين توان مورد نياز باز خواهند شد. بصورت كلي عمل باز شدن پنل‌ها شامل سه مرحله مي‌باشد: الف) مرحله رهايش كه در اين حالت وضعيت جمع‌شدگي پنل‌ها عملاً آزاد مي‌شود. ب) مرحله گسترش پس از آزاد سازي تا رسيدن به وضعيت و موقعيت مطلوب نهايي ادامه مي‌يابد. ج) مرحله قفل ، كه از آن براي قفل كردن وضعيت نهايي و ماندگاري در آن وضعيت استفاده مي‌شود. در مرحله رهايش كه در حقيقت موضوع مورد بررسي در اين مقاله مي باشد، قفل اوليه مكانيزم در مجموعه‌ي زمين، تجميع مي‌شود. در اين حالت، مكانيزم رهايش روي سيستم نصب مي‌گردد تا پس از اعمال دستور رهايش، عمل كرده و مجموعه‌ي پنل‌ها را رها كند. در اين ماهواره هدف بازشدن پنلها بعد از قرارگرفتن در مدار مي باشد. به عبارت ديگر انتخاب پروفايل باز شدن پنل‌ها بر اساس نيازمندي‌هاي زيرسيستم توان شكل مكانيزم رهايش را مشخص مي‌كند. در مكانيزم هاي فضايي كه داراي مكانيزم هاي متحرك مي باشند وجود قفل اوليه به منظور مهار صلب مكانيزم در زمان پرتاب يك جزء اساسي مي باشد. مكانيزم قفل اوليه خود شامل دو بخش مي باشد. يك بخش كه وظيفه مهار كامل مكانيزم را بر عهده دارد و بخش ديگر كه وظيفه رهايش مكانيزم و آزاد سازي مجموعه به منظور انجام حركت مطلوب را بر عهده دارد.

موارد یافت شده: 61