لیست اختراعات با مالکیت
پژوهشگاه پژوهشگاه فضایی ایران
26 عدد
در اختراع پيشرو، از طرح صليبي براي پلتفرم سازه بهره گرفته شده كه منجر به افزايش چشمگيري در استحكام كلي سازه شده است. در پلتفرم ارائه شده تمام قطعات سازهاي، با استفاده از الگوريتم ژنتيك چند هدفه بهينهسازي شدهاند كه باعث افزايش چشمگيري در استحكام و كاهش قابل قبولي در وزن سازه شده است. پلتفرم مذكور داراي بيشترين استحكام و فركانسهاي طبيعي طولي و عرضي نسبت به وزن يكسان در مقايسه با ساير طرحهاي معمول ميباشد. نتايج تستهاي مكانيكي انجام شده بر روي ماهواره اين ادعا را اثبات ميكنند. همچنين در اين طرح اكثر قطعات ماهواره بر روي صفحات صليبي نصب ميشوند كه باعث كاهش ممانهاي اينرسي ضربدري ميشوند. استفاده از صفحات صليبي بستر يكپارچهاي براي اتصال قطعات ماهواره فراهم كرده و انتقال حرارت هدايتي در بين تجهيزات ماهواره را افزايش داده و ماهواره از لحاظ شرايط حرارتي به پايداري مطلوبي دست پيدا ميكند. از طرف ديگر ماژولار بودن تجميع ماهواره در اين طرح، زمان و پيچيدگي تجميع را به شدت كاهش ميدهد. براي كمي نمودن اين مزايا بايد عنوان كرد كه استفاده از اين پلتفرم، 20 درصد وزن سازه را كاهش ميدهد كه باعث كاهش چشمگيري در هزينههاي پرتاب ماهواره خواهد شد.
ميراگرجريان گردابي مغناطيسي براي استهلاك ارتعاشات در كاربردهاي مهندسي مكانيك و صنايع فضايي بكار ميرود و عملكرد آن به گونهاي است كه شفت خروجي از دمپر بر روي مجموعه بيروني مونتاژ ميشود. دوران حاصل از عملكرد مكانيزم، به كمك جعبه دنده به محفظه مغناطيسي انتقال داده ميشود و حركت ديسك هادي در درون ميدان مغناطيسيِ محفظه باعث ايجاد نيروهاي جريان گردابي بر روي ديسك هادي شده و انتقال اين نيرو از طرق شفت به مجموعه بيروني باعث ايجاد ميرايي در مكانيزم خواهد شد. دوران سريع ديسك هادي در داخل محفظه مغناطيسي باعث افزايش جريانهاي گردابي ايجاد شده بر روي ديسك هادي خواهد شد لذا استفاده از جعبه دنده با نسبت افزاينده بالا باعث افزايش كارايي دمپر خواهد شد.پارامتر ديگر موثر در افزايش كارايي دمپر جريان گردابي افزايش شدت ميدان مغناطيسي در محفظه ميباشد كه از طريق ايجاد آرايش هندسي بهينه در چيدمان تكههاي آهنربا ايجاد ميشود. در دمپر جريان گردابي مورد ادعا شدت ميدان مغناطيسي از طريق آرايش بهينه تكههاي آهنربا، افزايش شدت ميدان مغناطيسي تكههاي آهنربا و كاهش فاصله هوايي ديسك دوار و تكههاي آهنربا و انتخاب جنس مناسب براي قطعات مجموعه از جمله جنس ديسك هادي، ضريب ميرايي ايجاد شده در دمپر افزايش يافته است.
در ساخت نانوكاتاليست بر پايه مونوليت و فوم، يك روش جهت تجزيه هيدرازين مايع با استفاده از يك نانوكاتاليست متشكل از يك فلز فعال نظير ايرديوم، روتنيوم، نيكل، كبالت و يا مخلوط آنها و يك پايه كاتاليستي متخلخل معرفي شده است. پايه بكار رفته شامل فوم و مونوليت مي¬باشد. روش بكارفته در ساخت كاتاليست¬ها روش تلقيح متوالي همراه باعمليات كلسيناسيون و احيا مي¬باشد. مشكل فني در فرايند تجزيه هيدرازين گراديان دما و فشار بالاي ايجاد شده در كاتاليست در طي تجزيه پيشرانه به گونههاي گازي نظير نيتروژن و هيدروژن مي باشد كه اين امر اغلب، منتهي به خرد شدن كاتاليست و مسدود شدن مسير و افت فشار ناخواسته در طول بستر كاتاليست مي¬گردد. از اين رو در اين اختراع سعي شده با استفاده از ساختارهاي يكپارچه كاتاليستي با سطح خارجي در دسترس بيشتر نظير مونوليت و فوم و از طريق فراهم كردن مسيري براي نفوذ واكنش دهنده¬ها به درون حفره¬ها و خروج فرآورده¬ها از درون آنها و نيز كنترل شوك پذيري در برابر تنش¬هاي حرارتي بر اين مشكل فائق آمد.
در ماهواره هايي كه مجهز به سيستم هاي باز شونده پنل هاي خورشيدي هستند، پس از آنكه ماهواره در مدار قرار گرفت و پايداري و كنترل وضعيت به حد مطلوب رسيد، فرآيند باز شدن پنلهاي خورشيدي آغاز ميگردد. به اين ترتيب كه بعد از برقراري ارتباط تله متري در مود راه اندازي، صفحات خورشيدي بمنظور تامين توان مورد نياز باز خواهند شد. بصورت كلي عمل باز شدن پنلها شامل سه مرحله ميباشد: الف) مرحله رهايش كه در اين حالت وضعيت جمعشدگي پنلها عملاً آزاد ميشود. ب) مرحله گسترش پس از آزاد سازي تا رسيدن به وضعيت و موقعيت مطلوب نهايي ادامه مييابد. ج) مرحله قفل ، كه از آن براي قفل كردن وضعيت نهايي و ماندگاري در آن وضعيت استفاده ميشود. در مرحله رهايش كه در حقيقت موضوع مورد بررسي در اين مقاله مي باشد، قفل اوليه مكانيزم در مجموعهي زمين، تجميع ميشود. در اين حالت، مكانيزم رهايش روي سيستم نصب ميگردد تا پس از اعمال دستور رهايش، عمل كرده و مجموعهي پنلها را رها كند. در اين ماهواره هدف بازشدن پنلها بعد از قرارگرفتن در مدار مي باشد. به عبارت ديگر انتخاب پروفايل باز شدن پنلها بر اساس نيازمنديهاي زيرسيستم توان شكل مكانيزم رهايش را مشخص ميكند. در مكانيزم هاي فضايي كه داراي مكانيزم هاي متحرك مي باشند وجود قفل اوليه به منظور مهار صلب مكانيزم در زمان پرتاب يك جزء اساسي مي باشد. مكانيزم قفل اوليه خود شامل دو بخش مي باشد. يك بخش كه وظيفه مهار كامل مكانيزم را بر عهده دارد و بخش ديگر كه وظيفه رهايش مكانيزم و آزاد سازي مجموعه به منظور انجام حركت مطلوب را بر عهده دارد.
آزمايشگاه هاي آكوستيكي محيط بازتابنده بنا بر نياز ضريب بازتابش سطح بالا و به دليل وجود انرژي آكوستيكي داخلي در سطح بسيار قابل توجه مي بايست به شدت صلب و قطور ساخته شوند. ليكن اين امر هم هزينه فراواني به همراه داشته و هم وزن سازه را به صورت چشم گيري افزايش مي دهد. فرآيندكاهش ارتعاشات و افزايش ميرايي آكوستيكي ديواره آزمايشگاه آكوستيك بازتابنده ارائه شده در ديواره مسلح روشي را ارائه مي دهد تا با ساختن ديواره هاي فلزي به منظور تامين ضريب بازتابش مورد نياز، ديواره ارتعاشات و اثرات ميرايي صوتي مورد نياز را برآورده نموده و ضمنا هزينه و وزن سازه به شكل قابل توجهي كاهش يابد. فرآيند ساخت ديواره مسلح ارائه شده در آزمايشگاه آكوستيك بازتابنده پژوهشگاه فضايي ايران مورد استفاده قرار گرفته و نمونه آن ساخته شده و مورد بهره برداري قرار گرفته است.
ميز آزمون جامع طيف سنجي تحرك يوني ( IMS test bench) ارائه گرديده است. زمينه فني اختراع طراحي و ساخت دستگاه در حوزه شيمي تجزيه ميباشد. \\\\tمشكلات فني مطرح در اين اختراع شامل: 1-\\\\tافزايش اطمينان و تسريع سيستم تست قطعات طيف سنجي تحرك يوني قبل از نصب در آشكارسازهاي دستي و دو منظوره ايستگاهي 2-\\\\tشناسايي و تعويض آسان قطعات معيوب سيستم طيف سنجي تحرك يوني 3-\\\\tاطمينان از عملكرد قطعات مونتاژي در خط توليد آشكارسازهاي دستي و دو منظوره ايستگاهي قبل از نصب بر روي دستگاه 4-\\\\tزمان آمادهسازي ميز آزمون 5-\\\\tايمني ميز آزمون 6-\\\\tتعويض مد دستگاه \\\\tراه حل: 1-\\\\tطراحي و ساخت تجهيزات الكترونيكي و مكانيكي مرجع 2-\\\\tانجام همزمان تست مكانيكي، الكترونيكي و حرارتي 3-\\\\tتعويض سريع قطعات مكانيكي و الكترونيكي مورد تست با قطعات مرجع 4-\\\\tتوسعه سيستم هاي ايمني الكترونيكي در مواجهه با منابع تغذيه ولتاژ بالا 5-\\\\tتوسعه و كسب دانش فني كليد تعويض مُد دستگاه \\\\tبرجستگي هاي فني: 1-\\\\tزمان آماده شدن: 30 دقيقه 2-\\\\tزمان تست الكترونيكي: كمتر از يك دقيقه 3-\\\\tزمان عيب يابي: كمتر از 300 ثانيه 4-\\\\tگاز حامل: هواي محيط
سامانه هوشمند نظارت الكترونيك فضاپايه و ايستگاهپايه به منظور رديابي افراد براساس فناوري GPS و BTS ارائه گرديده است. زمينه فني اختراع طراحي و ساخت دستگاه در حوزه برق و الكترونيك ميباشد. مشكلات فني مطرح در اين اختراع شامل: 1- ارسال اطلاعات از طريق GPRS به دليل مصرف جريان بالا 2- درخواست كمك شخص 3- خاموش شدن سيستم بهدليل كاهش ولتاژ باتري 4- شارژ دستگاه 5- مصرف جريان بالا 6- عدم كاركرد صحيح GPS در مكانهاي سربسته 7- امكان آشكارسازي هرگونه تخريب و يا جداسازي سيستم راه حل: 1- مجموعهاي از دادههاي مكاني ذخيره شده و هر 5 دقيقه يكبار ارسال اطلاعات داريم. 2- با وجود كليد SOS در سيستم ميتوان ناظر را در مورد مشكل بوجود آمده مطلع كرد. 3- با نصب يك بلندگو در سيستم شخص از كمبود شارژ آن با خبر ميشود. 4- با استفاده از تراشه شارژر خاص مدت شارژ سيستم كمتر از سه ساعت و كارايي باتري آن تا 24 ساعت ميباشد. 5- با استفاده از مد sleep در ميكروكنترلر، از ماژولهاي GSM و GPS در مواقع لازم استفاده خواهد شد. 6- استفاده از قابليت BTS 7- استفاده از تكنولوژي فيبر نوري و فرستنده گيرندههاي نوري
طراحي و ساخت مكانيزم نگهدارنده و رهايش چاقوي حرارتي به دليل نياز به استفاده از اين مكانيزم در ماهوارههاي ساخته شده در داخل كشور صورت گرفته است. انواع مختلفي از تجهيزات رهايش تا¬كنون ساخته شده است. اين تجهيزات شامل مكانيزمهاي انفجاري و غير انفجاري است. مكانيزمهاي انفجاري به دليل شوك بالا حين عمل كردن تاثيرات نامطلوبي را ايجاد ميكنند. اين شوك بالا بعضا باعث وارد شدن ايراد بر روي سلولهاي خورشيدي حساس و ساير تجهيزات ماهواره ميگردد. مكانيزم غير انفجاري چاقوي حرارتي شامل يك المان حرارتي است كه هنگام عبور جريان الكتريكي، دماي آن بالا رفته و به دليل تماس دائمي با كابل نگهدارنده در اثر نيروي فشاري فنر، ذوب تدريجي كابل و برش كامل آن منجر به رهايش ميگردد. اين مكانيزم جهت باز كردن آرايههاي خورشيدي، آنتنها و ساير سازههاي بازشونده ماهواره به كار ميرود. از مزيتهاي چاقوي حرارتي به قابليت اطمينان بالا و نيز پايين بودن شوك رهايش آن ميتوان اشاره كرد. همچنين اين مكانيزم نسبت به اختلالات الكترومغناطيسي غير حساس بوده، وزن و هزينه پايين و عمر مفيد و قابليت استفاده مجدد بالايي دارد. علاوه بر اينها، مكانيزم چاقوي حرارتي به اختلالات به وجود آمده حين پرتاب و... حساس نبوده و لذا خطر باز شدن ناخواسته آن وجود ندارد.
سيستم جدايش شوك پايين نوع خاصي از سيستمهاي جدايش است كه در آن المانهاي انفجاري حذف شده است.سيستمهاي جدايش موجود در كشور عموما از نوع كلمپ- باند و كمربند انفجاري ميباشد كه در هر دو مورد سطح شوك مكانيكي ناشي از كاركرد المانهاي انفجاري بالا مي باشد. با توجه به اينكه محمولههاي فضايي همگي نسبت به اعمال شوكهاي مكانيكي حساس مي باشند، نياز به سيستم جدايش با سطح شوك پايين مي باشد تا در زير اين محمولهها بر روي حامل نصب شود و جدايش به صورت ايمن صورت گيرد. سيستم جدايش شوك پايين به همين منظور طراحي و ساخته شده است. در اين نوع سيستم جدايش المانهاي انفجاري حذف شده است و به همين دليل سطح شوك مكانيكي بسيار پايين تر از شوكهاي ايجاد شده در ديگر سيستمهاي جدايش است.
لوله هاي گرمايي بعنوان يك فناوري مدرن در سامانه هاي فضايي كاربرد فراوان دارند. بعنوان مثال ساده ترين كاربرد اين تجهيز در همسان سازي دماي سطح ماهواره ها است. علاوه بر اين همسازن سازي، خنك سازي تجهيزات الكترونيكي بكار رفته در ماهواره ها نيز كاربري ديگر آن محسوب مي شود. لوله هاي گرمايي شياردار براي انتقال حرارت و خنك سازي ماهواره ها استفاده مي شود، اما در سامانه هاي فضايي كه داراي شتاب منفي هستند (مانند سفينه هاي فضايي، هواپيما)، لوله هاي حرارتي شياردار كارايي ندارند. طراحي لوله حرارتي مناسب با اين نوع سامانه هاي فضايي هدف اصلي اين اختراع مي باشد.
موارد یافت شده: 26