لیست اختراعات رضا محسن زاده
اختراع مذكور دستگاهي است داراي سيستم كنترل از طريق PLC و HMI به صورت لمسي كه قابليت كنترل و نمايش مراحل مختلف فرآوري توتون را دارا مي باشد. سيستم كنترل فرآوري توتون در چهار مرحله رنگ آوري، پژمردگي، خشكانيدن پهنك، خشكانيدن دمار و نم دهي مي باشد. كه در كليه مراحل دماي خشك و تر و درصد رطوبت حائز اهميت است. در تمامي مراحل نرخ افزايش دما و مدت زمان انجام مرحله و تلرانس دماها قابل تنظيم و كنترل مي باشند. سيستم مجهز به سه سنسور دمايي، خشك بالا- خشك پايين و تر پايين مي باشد. اين سيستم براي سه سيكل دستي، نيمه اتوماتيك و اتوماتيك طراحي و ساخته شده است. الف)- سيكل دستي: در اين سيكل تمام خروجي ها (فن، مشعل، دمپر و شير پاشش آب) جداگانه روشن و خاموش مي شود (بجز مشعل كه شرط روشن بودن فن را دارا مي باشد). در سيكل دستي قابليت تنظيم ماكزيمم دماي خشك و تر وجود دارد(تلرانس حد پايين در حافظه برنامه 0.2 و تلرانس حد بالا صفر در نظر گرفته شده كه قابل تغيير نمي باشد ). در اين سيكل دستگاه بوسيله مشعل (كنترل دماي خشك) و دمپر (كنترل دماي تر) با توجه به دماي تنظيم شده، دما راكنترل مي كند. ب)- سيكل نيمه اتوماتيك: در اين سيكل هر مرحله (مرحله اول رنگ آوري، مرحله دوم پژمردگي، مرحله سوم خشكانيدن پهنك، مرحله چهارم خشكانيدن دمار و مرحله پنجم نم دهي) بصورت جداگانه عمل كرده كه با رسيدن به صفحه مربوط به هر مرحله در HMI، با لمس بروي شستي استارت شروع به كار مي كند. پايان هر مرحله را اپراتور با خاموش كردن دستگاه تعيين مي كند. مرحله بعد با استارت مرحله مربوطه توسط اپراتور آغاز مي گردد. ج)- سيكل اتوماتيك: در سيكل تمام اتوماتيك پس از انجام تنظيمات مربوطه با زدن يك دكمه استارت اين سيكل شروع به كار كرده و تا پايان كل پروسه فرآوري متوقف نخواهد شد.(فقط با استپ كردن و بروز آلارم هاي تعريف شده) تنظيم ماكزيمم دماي خشك، ماكزيمم دماي تر، نرخ افزايش دماي خشك و تر، مدت زمان كاركرد هر مرحله، اختلاف دماي خشك بالا و پايين، تلرانس حد پايين دمايي خشك و تر دستگاه با توجه به هوشمند بودن سيستم كنترل آن در هنگام بروز آلارمهاي تعريف شده عكس العمل نشان مي دهد: آلارم 1- اگر دماي داخل اتاقك كه سنسورهاي ترموكوپل قرار دارد، از حد مجاز (پيش فرض 75درجه سانتي گراد) تجاوز كند سيستم كار خود را متوقف مي كند و تمام مصرف كننده ها خاموش مي گردد و آژير صادر مي گردد. آلارم 2- اگر فرمان روشن شدن مشعل از تابلوي كنترل به مشعل صادر شود ولي تحت هر شرايطي مشعل روشن نشود(خرابي فن مشعل، قطع گاز ورودي، افت فشار گاز، ريست شدن مشعل توسط رله آن، خرابي شير برقي مشعل و.....) سيستم كار خود را متوقف مي كند و تمام مصرف كننده ها خاموش مي گردد و آژير صادر مي گردد. آلارم 3- اگر در هنگام روشن بودن مشعل اختلالي در روند افزايش دما بوجود بيايد(پيش بيني ميشود پس از گذشت حدود 20 دقيقه بايد 0.1 درجه افزايش دما داشته باشيم) آلارم صادر ميگردد (آلارم اختلال در نرخ افزايش دما) سيستم كار خود را متوقف مي كند و تمام مصرف كننده ها خاموش مي گردد و آژير صادر مي گردد. در اين آلارم احتمال خرابي فن و يا مشعل و يا يكي از سنسورهاي دما بيشتر است. آلارم 4- اگر دماي تر از دماي خشك بيشتر شود يك آلارم تصويري در نمايشگر HMI ظاهر ميگردد (آلارم افزايش رطوبت از حد مجاز – لطفاً كمي صبر كنيد) اما هيچ مصر ف كننده اي غير فعال نمي گردد فقط نرخ افزايش دما متوقف ميگردد و تا زماني كه دماي تر مساوي يا كمتر از دماي خشك نگردد پروسه به كار خود ادامه نمي دهد(در هنگام بروز اين آلارم آنقدر سيستم در دماي كنوني باقي مي ماند تا رطوبت كاهش يابد) آلارم 5- اگر اختلاف دماي خشك بالا و پايين از مقدار تنظيم شده اي كه در ابتدا توسط كاربر انجام شده بيشتر شود يك آلارم تصويري در نمايشگر HMI ظاهر ميگردد (آلارم افزايش اختلاف دماي خشك بالا و پايين از حد مجاز – لطفاً كمي صبر كنيد) و فقط از مصرف كننده ها مشعل را خاموش مي كند تا بوسيله فن دماي خشك بالا و پايين به تعادل برسد.
گرمخانه مدرن و كاست براي عمل آوري توتون شرقي هدف از طراحي و ساخت گرمخانه مدرن: توتون يكي از مهمترين گياهان زراعي است كه در اقتصاد كشورهاي توليد كننده آن نقش مهمي دارد و درآمد حاصل از فرآورده¬هاي آن رقم قابل توجهي از درآمد ملي كشورهاي توليدكننده را تشكيل مي¬دهد. يكي از انواع مهم توتون در دنيا توتون شرقي (باسما) است كه بعلت عطر و طعم مناسب كاربرد زيادي در صنعت سيگارتسازي دارد. اين گياه در ايران سالانه بطور متوسط در سطح 700- 1000 هكتار كشت مي¬شود. اين ميزان كشت نياز به امكانات و تجهيزات گسترده اي جهت عمل¬آوري و آماده سازي محصول دارد. يكي از مشكلات مهم در عمل¬آوري اين نوع توتون برگهاي كوچك (به ابعاد20×12 سانتيمتر) آن است. هر بوته توتون بطور ميانگين 25 تا 30 برگ دارد كه بالغ بر 5 تا 6 ميليون برگ در هر هكتار است و در 4 الي 5 مرحله برداشت مي¬شود. برگهاي برداشت شده جهت گرمادهي و عمل¬آوري ابتدا بايد توسط كارگران بطور دستي سوزن زني شده (با استفاده از يك سوزن 50 سانتيمتري) و بر روي نخ قرار داده شوند. شيوه عمل-آوري اين برگها تا كنون به صورت سنتي و در شرايط غير استاندارد انجام مي¬شود؛ لذا جهت رفع اين مشكل طراحي و ساخت وسيله¬اي كه اين عمليات را سريعتر و راحتتر نمايد و در عين حال تعداد نيروي كارگري را كاهش دهد و موجب افزايش كيفيت برگ توتون گردد ضروري بنظر مي¬رسد. بنابراين زمينه فني اختراع در رابطه با نيازهاي انساني- زير بخش كشاورزي - مواد غذائي و تنباكو است. عملكرد دستگاه: برگهاي توتون پس از برداشت جهت عمل¬آوري در ابتدا بصورت دسته¬اي بر روي قاب كاست ريخته مي¬شوند تا مقداري كه هر كاست پر گردد.(وزن تقريبي هر كاست پر حدود 5-7 كيلوگرم است) سپس بخش دوم كاست كه داراي سوزن است (حدود 36- 30 سوزن) با فشار بر روي بخش اول و برگها قرار داده مي¬شود و با استفاده از گيره وسط كاست محكم مي¬گردد. سپس هر كاست (به ابعاد 96×23 سانتي متر) به داخل گرمخانه منتقل شده و بر روي ريل قرار داده مي¬شود. هر گرمخانه داراي چهار رديف ريل و 120 عدد كاست است. بعد از اينكه گرمخانه بطور كامل پر شد (حدود 600-800 كيلوگرم برگ توتون) دريچه¬ها و درب گرمخانه بسته مي¬شود و فن و مشعل گرمخانه هم زمان روشن ميگردد. رطوبت دهي و گرما دهي (از دماي 30 تا 55 درجه سانتيگراد و رطوبت نسبي 85 تا 10 درصد) طي يك دوره 5- 7 روزه انجام مي¬شود. درب گرمخانه طي مدت عمل¬آوري كاملاً بسته است. حركت هوا در داخل گرمخانه از پايين بطرف بالا و به كمك فن انجام مي¬گيرد. مشعل گرمخانه براساس نياز حرارتي داخل گرمخانه و به كمك سنسور داخلي روشن و خاموش مي¬شود. باز و بسته شده دريچه ورود هوا در پشت گرمخانه با استفاده از اهرم انجام مي¬شود و باز و بسته شدن دريچه بالاي درب و جلوي گرمخانه با فشار هواي وارد شده از دريچه ورود هوا انجام مي¬گردد. هوا به كمك فن با فشار از بين برگهاي درون كاست عبور مي¬كند. براي رويت تغييرات رنگ برگ و داخل گرمخانه از دريچه رويت تعبيه شده در روي درب گرمخانه استفاده مي¬گردد. تغييرات دما و رطوبت با استفاده از 3 سنسور داخل گرمخانه قابل اندازه گيري است. در پايان فرآوري با توجه به خشك بودن برگ توتون جهت جلوگيري از خرد شدن آن رطوبتي بميزان 15% توسط نازل به داخل گرمخانه منتقل مي¬شود. سپس برگهاي عمل¬آوري شده از كاستها خارج مي¬شوند.
در كشاورزي توتون براي افزايش كمي و كيفي محصول كه برگ توتون است در زمان مشخص از رشد توتون اقدام به سرزني ميكنند. سرزني مرحله اي از عمليات توليد توتون مي باشد كه به منظور تحريك رشد برگهاي باقيمانده روي بوته و حصول به كيفيت مطلوب با حذف گل آذين و برخي از برگهاي فوقاني بوته صورت ميپذيرد. اين عمل از توليد و رشد بذر جلوگيري كرده و در نهايت منجر به انتقال مواد غذايي به منظور افزايش وزن، اندازه، نيكوتين و ساير خصوصيات شيميايي به برگ ميگردد. هنگامي كه با سرزني قسمت زايشي گياه جدا مي شود، جوانه هاي جانبي از قسمتهاي مختلف گياه شروع به رشد مي كند تا بدين وسيله دوباره توليد قسمت زايشي نمايد. در كشاورزي توتون براي اينكه با سرزني برگهاي توتون درشت تر شود و از بوجود آمدن جوانه جانبي جلوگيري شود بعد از عمليات سرزني محلول پاشي كنترل كننده جوانه جانبي انجام مي شود. در حال حاضر بهترين محلول كنترلكننده شيميايي پرايم پلاس ميباشد كه با اين روش جوانهها به خوبي كنترل شده و باعث افزايش عملكرد كمي و كيفي توتون ميشود. ولي گران قيمت و وارداتي و اثر منفي زيست محيطي براي كشت بعدي خواهد داشت. استفاده از محلول كنترل كننده جوانه جانبي توتون و تنباكو كه با فرمول سركه چوب سي درصد حجمي، الكل چرب بيست درصد حجمي، روغن نيم پنج درصد حجمي، مويان بيست درصد حجمي و دي نيتروآنيلين بيست و پنج درصد حجمي تهيه شده داراي كارآيي بالاتر از نمونه تجاري براي كنترل جوانه جانبي مي باشد، همچنين قيمت كمتر داشته مصرف آن آلودگيهاي زيست محيطي به همراه ندارند.
موارد یافت شده: 3