لیست اختراعات سهراب سنجابي
تيغه هاي برش استفاده شده در صنعت يكي از عمده ترين قطعاتي به شمار مي آيد كه امروزه گستره ي وسيعي را از لحاظ كاربرد و تكنولوژي به خود اختصاص داده است تيغه هاي برش بر حسب كاربرد و استفاده براي شرايط مختلف طراحي و توليد مي شود. اين تيغه ها همچنين براي دستيابي به خواص تركيبي مختلف مي توانند به يك تكه يا چند تكه توليد شوند. به عنوان مثال زماني كه به طور همزمان خواص همزمان چقرمگي بالا و سختي بسيار بالا مورد نظر باشد معمولا تيغه را به صورت چند تكه تهيه مي كنند كه علاوه بر داشتن خواص بالاي چقرمگي و مقاومت به لرزش سختي بالايي نيز داشته باشد. بايد توجه كرد كه در تيغه ها صرفا سختي بالاي تيغه مورد نظر نمي باشد و تيغه تقريبا براي تمام موارد بايستي طراحي خاص خود را داشته باشد. مثلا ممكن است تيغه اي داراي سختي بالا بوده ولي به خاطر شرايط و محيط كاري آن به شدت خورده و يا ساييده شود كه براي اين منظور بايستي تيغه براي بالاترين بازده ممكم تغيير داده شود. مقاومت ساييدگي تيغه هاي برش Tic در مقايسه با فولادهاي ضد زنگ استفاده شده شش الي ده برابر بالاتر مي باشد. تيغه هاي برش تيتانيم كاربيدي براي كاربردهاي خاص براي بسياري از استفاده كننده ها در صنعت پلاستيك مطرح بوده و قابل كاربرد مي باشد. اخيرا تيغه هاي مقاومي مورد نياز صنعت مي باشد زيرا رزين هاي پيشرفته و پيچيده وارد بازار جهاني شده اند. تيغه هاي برش مورد استفاده براي اكثر رزين ها و پليمرها بيشتر به صورت سرمت مي باشد. از آنجاييكه در اين تيغه ها براي برش نياز به سختي بالا مي باشد كه در مقابل ساييدگي مقاومت بيشتري از خود استفاده مي شود. از آنجاييكه در اين سري از دستگاه هاي برش بار wc يا Tic نشان دهد از سرمت هاي نوع وارده به تيغه زياد بوده و علاوه بر آن ميزان لرزش و نوسان بالايي به تيغه وارد مي شود فلذا نياز است كه اين تيغه ها علاوه بر سختي بالا داراي استحكام بالا و به عبارتي چقرمگي بالايي در مقابل بار و نوسان داشته باشند. براي اين منظور مي توان از دو فرايند استفاده كرد اول اينكه كل تيغه را براي دو حالت استحكام تسليم بالا و سختي بالا طراحي كرد. در اين حالت ميزان سختي نسبت به نمونه ي قبلي به علت تغيير در فاز زمينه كمتر خواهد بود. و در گر اينكه از اتصال دو بخش كه يكي قسمت اصلي تيغه را تشكيل دهد و ديگري به عنوان بخش پايه را تشكيل دهد. در اين حالت عمل برش توسط تيغه صورت مي پذيرد و فلز پايه نقش تنش گيري و چقرمگي بالا را بر عهده خواهد داشت. لازم به ذكر است كه فلز پايه همچنين از ايجاد سايش بين فيكسچر تيغه با خود تيغه جلوگيري مي كند و توليد آن نيز به مراتب از توليد تيغه راحت تر بوده و از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه مي باشد. براي اتصال تيغه به فلز پايه روش ها مختلفي وجود دارد از جمله زينتر سازي پودر يكي از فلزهاي پايه يا تيغه بر روي ديگري و استفاده از لحيم ساخت كه امروزه به دلايل مختلفي از جمله كيفيت بالا ، جوش پذيري بالا، نياز به حرارت كم ، كم بودن خالي شدن كروم از محل اتصال و غيره لحيم سخت بسيار مورد استفاده قرار مي گيرد.
در اختراع راكتور فتوكاتاليستي با پوشش نانو ذرات Tio2 بر سطح بتن براي تصفيه فاضلاب براي اولين بار در ايران و جهان از طراحي جديد براي تصفيه فاضلاب استفاده شده است. راكتور مورد استفاده از جنس پلكسي گلاس شامل مخزن ذخيره آلاينده به حجم تقريبي 40 ليتر و فضاي هوادهي به ميزان 10 ليتر است كه در ناحيه انجام فرايند فتوكاتاليستي با استفاده از 3 لامپ UV با توان 8 وات در فاصله 10 سانتي متري از بستر بتني ناميده مي شود. راندمان فرايند بار روشن كردن لامپ ها و ايجاد فرايند فتوكاتاليستي در مدت زمان 4 ساعت و در محدوده غلظت 500mg/L - و 25 از فاضلاب سنتزي ورودي حاوي فنل بيش از 80 درصد مي باشد. تصاوير SEM و آناليز EDAX نيز وجود نانو ذرات را پس از چند دوره بهره برداري در سطح بتن تاييد كرد. اختراع حاضر با توجه به مزاياي قابل توجه نسبت به ساير روش هاي تصفيه مي تواند زمينه را براي صنعتي شدن فرايندهاي متداول تصفيه فاضلاب فراهم نمايد.
تاكنون پوشش هاي مقاوم به خوردگي متعددي شناخته شده اند كه مكانيزم حفاظتي اين پوشش ها فقط تا زماني كارا است كه دچار آسيب نشده باشند محافظت فعال نه تنها شامل پوشش دادن سطح با يك لايه فشرده و محافظ است كه خواص پوشش هاي غير فعال كلاسيك را داشته باشد بلكه شامل ايجاد ويژگي خود ترميم كنندگي نيز مي باشد در اين راستا پوشش هاي نانو ساختار هيبريدي آلي / معدني با استفاده از فرايند سل - ژل ايجاد گرديد. براي ايجاد حفاظت فعال براساس خود ترميم كنندگي بازدارنده خوردگي به سيستم پوشش وارد گرديد بدين منظور از نانو ذرات اكسيدي خالص براي اولين بار و به روش ابداع شده در اين طرح به عنوان نانو مخازن حامل بازدارنده در سيستم سل - ژل استفاده گشت. در حقيقت نقش اين نانو مخازن جلوگيري از تاثيرات مخرب احتمالي بازدارنده بر روي يكپارچگي پوشش و همين طور كمك به آزادسازي پيوسته بازدارنده خوردگي به منظور حصول حفاظت بلند مدت مي باشد. بررسي هاي مورفولوژيكي و ساختاري اين فيلم ها با استفاده از ميكروسكوپ الكتروني روبشي (SEM) انجام شد كه ايجاد شدن نانو ذرات را كاملا تاييد مي كرد (شكل 1) براي بررسي مقاومت به خوردگي و مكانيزم حفاظتي پوشش ها و قابليت خود ترميم كنندگي آن ها به ترتيب از بررسي هاي پلاريزاسيون (PDS) و طيف سنجي امپدانس الكتروشيميايي (EIS) استفاده شد. نتتايج نشان داده است كه پوشش هاي به دست آمده قابليت پر كردن عيوب مطابق مكانيزم هاي خود ترميم كنندگي و حفاظت طولاني مدت از سطح فلزي را داراست.
فيلم نازك Tio2 روي زير لايه شيشه هاي سودالايم در دماي زير 200 درجه ي سانتي گراد و به وسيله كندر پاش يوني مگنتروني واكنشي DC رسوب دهي مي شود. لايه اي از Zno به عنوان لايه حافظ مياني استفاده مي شود. لايه نشاني در تركيبي از گازهاي آرگون و اكسيژن در فشار 1Pa با فشار ثابت 2Pa اكسيژن انجام يم شود ضخامت لايه هاي zno,Tio2 به ترتيب 1000 و 80 نانو متر انتخاب شده و نمونه ها در دماي 400 درجه سانتي گراد عمليات حرارتي مي شوند. ساختار و مورفولوژي نمونه هاي لايه نشاني شده با پراش XRD)X-ray و ميكروسكوپ الكتروني روبشي (SEM) مورد بررسي قرار مي گيرد. شفافيت لايه ها به وسيله طيف سنج مرئي - ماوراءبنفش (UV-vis Spectroscopy) اندازه گيري مي شود. فعاليت فوتوكاتاليستي نمونه ها با اندازه گيري ميزان تجزيه ي propanol - 2 بررسي مي شود. ساختار فيلم هاي عمليات حرارتي شده آناتاز بوده كه عمده ترين نقش فوتوكاتاليستي را ايفا مي كند. اندازه دانه هاي سطح لايه نازك Tio2 بعد عمليات حرارتي حدود 25 الي 35 نانومتر محاسبه شد. به كار بردن لايه zno به عنوان فيلم محافظ مياني خواص فوتوكاتاليستي را بهبود مي بخشد. با بكار بردن روشSputtering براي لايه نشاني zno و Tio2 مشكل پودري شدن لايه ها و حضور ترك در سطوج حل شده و پوشش ها طول عمر بالاتري را بدست آوردند و براي جلوگيري از نفوذ يون هاي مضر به داخل Tio2 از يك لايه محافظ مياني zno و به ضخامت 80 نانومتر استفاده شده است. پوشش هاي ايجاد شده به اين روش داراي خواص خود تميز شوندگي آنتي باكتريال صدمه و تصفيه كننده ي آب و هوا را دارند.
موارد یافت شده: 5