لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه دانشگاه تربيت مدرس
228 عدد
در يخچال و فريزرهاي خانگي بيشترين سهم از كل انرژي مصرفي به كمپرسور اختصاص دارد. در اين اختراع از مواد پليمري پلي اتيلن گلايكل با گريد هاي متناسب با هر كاربرد در هر مرحله استفاده شده است. در مرحله اول كار جهت بهبود عملكرد انتقال حرارت كلي يخچال، استفاده از ماده تغيير فاز يوتكتيك بر روي كندانسور ميتواند بسيار موثر و كمكي در جهت كاهش كار كمپرسور باشد. در شرايط استفاده از ماده تغيير فاز ، هنگاهي كه يخچال در حالت پايدار قرار ميگيرد، دماي چگالش پايين است بنابراين براي شروع، توان كمتري مورد نياز است در نتيجه مصرف انرژي كمپرسور كاهش ميابد. طراحي و ساخت سيستم تبريدي پوشيده از مواد تغيير فاز يوتكتيك در يخچال و فريزرهاي خانگي نه تنها براي اولين بار است كه در ايران انجام ميشود، بلكه استفاده از روش چيدمان مواد تغيير فاز يوتكتيك به صورت آبشاري بر روي كندانسور و نيز داخل طبقات فريزر منجر به ارايه يك روش نوين در سطح بين المللي شده است. عملكرد آن بدين صورت است كه در هر دو مرحله ابتدا در روش اول از يك ماده تغيير فاز سپس در روش دوم از دو ماده تغيير فاز با چيدمان آبشاري استفاده مي شود و نتايج هر دو روش با هم مقايسه مي شوند.
يكي از مشكلات اصلي بلندگوهاي موجود در بازار براي وسايل قابل حمل حجم و وزن زياد آنها است. بلندگوهاي گرماصوتي از يك لايهي نازك رسانا مانند نانولوله كربني يا گرافن يا يك لايه نازك فلزي استفاده ميكنند در نتيجه حجم و وزن بسيار كمي دارند و قابليت استفاده به عنوان بلندگو در وسايل همراه را دارند. اثر گرماصوتي يك روش توليد صوت است كه در آن گرما توسط جريان الكتريكي در يك لايه رساناي الكتريسته توليد ميشود و به هواي اطراف منتقل ميشود. بسامد انتقال اين گرما مانند بسامد جريان الكتريستهاي است كه در آن توليد ميشود در نتيجه ميتوان امواج صوتي دلخواه را با استفاده از اين پديده توليد كرد. يكي از ملزومات اين نوع بلندگوها استفاده از يك ماده با ظرفيت حرارتي بسيار كم و ضخامت اندك است. گرافن به عنوان يكي از نانوموادي كه به تازگي كشف شده است، قابليت بسيار زيادي براي استفاده در اين نوع بلندگوها را دارد. علاوه بر اين نانولولههاي كربني هم داراي ظرفيت حرارتي بسيار كم و هدايت حرارتي بسيار بالا هستند و در نتيجه گزينهي بسيار مناسبي براي اين كار هستند. در اين اختراع از پوشش نانولولههاي كربني بر روي لايهي اكسيد گرافن احيا شده به عنوان مادهي توليد كننده حرارت استفاده شده است كه شدت صوتي بسيار بالايي از خود نشان داده است. نتايج تستهاي آكوستيك انجام گرفته بر روي اين بلندگو در شرح و توصيف اختراع آورده شده كه مويد كارايي بالا و موثر بودن آن است.
اختراع مورد ادعا نتيجه تحقيق پايانامه كارشناسي¬ارشد مشترك در دانشگاه تربيت مدرس و موسسه تحقيقات خاك و آب كشور وابسته به سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي مي¬باشد. هـدف از ايـن تحقيق، بدست آوردن گونه¬ها و سويه¬هاي بومي باكتري¬هايي مفيد از استخرهاي پرورش ماهيان گرمابي براي اولين بار در كشور بـوده اسـت كـه طـي فرآيند دقيق جداسازي و غربالگري انتخاب شده و كارايي آن¬ها در افزايش فسفر محلول در آزمايشگاه و همچنين رهاسازي فسفر از رسوبات استخرهاي پرورشي در شرايط شبيه¬سازي شده مزارع پرورش ماهيان گرمابي به اثبات رسيده است. اين مكمل زيستي حاوي تعداد بسيار زيادي از باكتري¬هاي مفيد جداشده از مزارع پرورش ماهيان گرمابي است. اين باكتري¬ها داراي تونايي انحلال تركيبات مختلف نامحلول فسفات هستند كه قابليت رشد در دامنه پارامترهاي محيطي اپتيمم ماهيان گرمابي را (دما، پي اچ و شوري) دارند. براي بهبود دسترسي فسفات در استخرهاي پرورش ماهيان گرمابي به كمك اين مكمل زيستي لازم است به ازاي هر هكتار از استخر يك ليتر از مكمل زيستي را به حجم مناسبي از آب استخر مزارع پرورش ماهيان گرمابي اضافه و به سطح استخر پاشيده شود. مزاياي حاصل از كاربرد اين مكمل زيستي عبارتند از: 1- بهبود دسترسي فسفر محلول به¬وسيله انحلال تركيبات نامحلول فسفر تجمع يافته در رسوبات 2- كاهش ورود عناصر سمي و سنگين نظير كادميوم از طريق كاهش مصرف كودهاي شيميايي فسفره و افزايش حفاطت از محيط زيست، زنجيره غذايي و توليد ماهي سالم (ارگانيك) 3- كاهش تجمع مواد آلي در رسوبات به¬واسطه كاهش مصرف كودهاي آلي
اين اختراع يك سيستم جراحي رباتيك براي عمل جراحي كرينيوتومي براي برش و سوراخ¬كاري استخوان جمجمه است كه منجر به كاهش قابل ملاحظهي خستگي جراح و افزايش دقت كارش بر روي بافت حساس مغزي در مرحله بعدي مي شود. مكانيزم كروي استفاده شده در اين طراحي نياز عمود بودن ابزار جراحي به سطح جمجمه را تامين مي نمايد. بدين صورت ابزار همواره به سمت مركز كره فرضي اشاره دارد. با محيط شدن كره فرضي به جمجمه بيمار، بدون تلاش كنترلي، ابزار تقريبا عمود بر سطح باقي مي ماند. فضاي كاري هدف ربات به صورت محل برخورد مخروطي با زاويه راس 40 درجه با كره فرضي انتخاب گرديد كه توانايي پوشش پنج تكه استخوان از جراحي هاي كرينيوتومي را دارد. ابعاد مكانيزم ارائه شده براي پوشش فضاي كاري هدف و همچنين بيشينه كردن سفتي و ايزوتروپي بهينه سازي شده است. انجام هر سه نوع رويه خودكار، همكاري كننده و جراحي از راه دور توسط اين سيستم قابل انجام است. علاوه بر اين با نصب اين سيستم رباتيك به عنوان ربات پيرو در نقاط محروم و يا در مناطق جنگي، پزشك متخصص ميتواند در هر كجاي كشور با در دست داشتن ربات راهبر مراحل برش و سوراخ كاري را انجام دهد.
آب و هواي بيشتر مناطق ايران خشك و نيمه خشك است و به جز قسمت هاي كوچكي از آن، در ساير نقاط آب شيرين كم و در بعضي مناطق اصلا وجود ندارد. از لحاظ نبود و يا كمبود آب شيرين، ساكنان نواحي بياباني، جزاير و سواحل جنوبي كشور، سخت در تنگنا هستند در حاليكه در اين مناطق آب شور به وفور وجود دارد از اين رو، اين امكان وحود دارد كه با شيرين نمودن آب هاي شور در دسترس، آب شيرين مورد نياز اين مناطق را فراهم كرد. انواع گوناگوني از آب شيرين كن ها در دنيا شناخته شده است كه آب شيرين خورشيدي يك نوع از آنها مي باشد از مزيت هاي اين آب شيرين كن ها قابل استفاده بودن در مقياس خانگي، عدم ايجاد هر نوع آلودگي، هزينه پايين تعمير و همچنين نصب راه اندازي آسان مي باشد. از طرفي يكي از مشكلات اين نوع آب شيرين كن ها بازده پايين آنها است. با توجه به اين مشكل، هدف از اين اختراع ، طراحي سامانه اي بود كه بتواند حداكثر انرژي خورشيدي را جذب و مشكل مربوط پايين آب شيرين كن هاي خورشيدي را بر طرف نمايد.
اينوزيتول تري فسفات (IP3) يك پيامبر ثانويه درون سلولي است كه باعث آزاد شدن كلسيم از ذخاير سلول شده و تنظيم كننده بسياري از واكنش هاي داخل سلولي است اختلال در اين مسير منجر به اختلالات متابوليسمي و بدنبال آن بسياري از بيماري ها و ناهنجاري هاي متابوليكي مي شود. اهميت متابوليكي بالاي اين مولكول آن را براي ساخت يك بيوسنسور مناسب مورد توجه قرار مي دهد. يكي از روش هاي بررسي نقش پروتئين ها و تركيبات موجود در سلول استراتژي قطعه قطعه كردن پروتئين هاي گزارشگر Split Reporter Protein Strategy است. براي سنجش مولكول هاي زيستي كوچك با تعبيه كردن دمين هاي حامل جايگاه اتصال مولكول مورد نظر درون ساختار پروتئين هاي گزارشگر مانند لوسيفراز سنسورهاي زيستي ايجاد مي شود بصورتي كه با اتصال مولكول به جايگاه خود پروتئين تغيير ساختار داده و متعاقب آن قطعات جدا شده پروتئين گزارشگر نيز به هم نزديك شده و با كامل شدن ساختار آن پروتئين گزارشگر مجددا فعال مي شود. در روش ارائه شده آنزيم گزارشگر لوسيفر از يك ناحيه خاص بريده شده بطوريكه هر كدام از قطعات ايجاد شده فاقد فعاليت آنزيمي باشند. سپس دو قطعه جدا شده لوسيفراز به دو طرف دمين اتصال يافنده به مولكول IP3 متصل شد. پلاسميد حامل قطعات اتصال يافته به سلول هاي HEK293T منتقل شده و فعاليت سنسور ساخته شده در حضور IP3 و همچنين تركيبات آزاد كننده IP3 مورد بررسي قرار گرفت. نتايج حاصل قابليت بالاي سنسور جهت سنجش ميزان IP3 را تاييد مي كند.
بيومينراليزاسيون فرايندي است كه توسط انواع سلول¬ها و پروتئين¬ها از قبيل گليكوپروتئين و فسفوپروتئين تنظيم و هدايت مي¬شود. استخوان¬سازي (استئوژنز) مثالي از بيومينراليزاسيون است كه مسئول تشكيل بافت استخوان مي¬باشد. در اين فرايند پروتئين¬هايي نظير استئوپونتين، سيالوپروتئين و كلاژن تيپ I با هيدروكسي-آپاتيت برهمكنش مي¬دهند. اين پروتئين¬ها نقش مهمي را در هسته¬زايي، رشد و مورفولوژي بلور ايفا مي-نمايند. بنابراين، با استفاده از توالي پپتيدي نانوساختار كه توانايي اتصال اختصاصي به مولكول¬هاي معدني و تشكيل بافت استخوان (هيدروكسي¬آپاتيت) را دارد، مي¬توان ترميم سريع، كنترل شده و هدايت شده را القا نمود. در اين طرح، پپتيدي شامل 13 اسيد آمينه با الگوبرداري از پروتئين اختصاصي در ماتريكس خارج سلولي بافت استخوان, استئوكلسين، به منظور تقليد مينراليزاسيون طراحي و به روش فاز جامد سنتز گرديد و با تغيير گروه كربوكسيل انتهايي به گروه آميدي، تشكيل بلورهاي هيدروكسي¬آپاتيت در in vitro و افزايش ميزان كلسيم و عامل¬هاي مربوط به استخوان¬سازي بر روي سلول¬هاي استخواني به اثبات رسيد.
سازه هاي كامپوزيتي سازه هايي هستند كه علاوه بر رويه هايي سفت و محكم، شامل يك هسته سبك وزن مي باشند. اين سازه¬ها براي اولين بار در صنايع هوا فضايي به خاطر وزن كم و استحكام بالا مورد استفاده قرار گرفتند. در واقع اين هسته است كه با چگالي كمتر از رويه ها باعث كاهش چگالي مجموعه، و افزايش نسبت استحكام به وزن مي شود. اين پديده منجر به افزايش استفاده از آن به عنوان پركاربردترين مواد كامپوزيتي در صنعت شده است. اما در توليد اين سازه ها توسط روش VARTM، برجسته ترين چالش، نفوذ رزين به داخل شبكه هاي لانه زنبوري بوده است كه اين عامل باعث افزايش وزن مي گرديد. با رفع اين مشكل توسط آزمون هاي متعدد و خروج رزينها از داخل شبكه ها و افزايش سرعت توليد توسط روش مناسب، قطعاتي با كيفيت مطلوب توليد شده است و از لحاظ خواص مكانيكي مورد مطالعه و بررسي و مقايسه با روش هاي سنتي قرار گرفته شده است.
نظر به نقش تعيين كنندۀ سرريز در ايمني سدها و با هدف تسهيل مدلسازي سرريز سدها، شبيه ساز مخزن سد ارائه شده است. اين شبيهساز امكان مدلسازي درياچه سد را در يك فلوم آزمايشگاهي، با هزينه و فضاي كمتر از آنچه كه هم اكنون در مراكز تحقيقاتي معتبر دنيا صورت ميگيرد، فراهم ميكند. تجهيزات پيشنهادي باعث ميگردد كه حتي در صورت آشفتگي بالاي جريان در فلوم، داخل مخزن جريان به خوبي آرام گردد [شكل 2. ضمائم اظهارنامه]. همچنين عليرغم ورود متمركز جريان به داخل فلوم، داخل مخزن الگويي همانند الگوي جريان در مخزن سد (جريان همهجانبه و شعاعي با مقادير يكسان عمق و سرعت به سمت كانال خروجي) برقرار ميشود [شكل 3. ضمائم اظهارنامه]. در ضمن اين تجهيزات امكان قرارگيري هر نوع سرريز در ابتداي كانال تخليه و شبيه سازي شرايط تكيه گاه سد را ميسر مي سازد. به اين ترتيب امكان مدلسازي هر نوع سرريز در مخزن سد با لحاظ شرايط خاص توپوگرافي منطقه فراهم شده است.
عنوان: كاهش نويز فاز اسيلاتورها توسط تقويت كننده هاي پارامتري تبهگني غير توزيع شده زمينه فني اختراع: برق-الكترونيك مشكل فني و اساس راه حل ارائه شده: در بسياري از سيستم هاي الكترونيكي خصوصاً فرستنده ها و گيرنده ها، اسيلاتورها نقش اساسي در عملكرد مدارات ايفا مي كنند. يكي از ملزومات سيستم ها داشتن اسيلاتورهايي با فركانس دقيق و ثابت و پايدار مي باشد. اما همه اسيلاتورهاي واقعي داراي نويز فاز مي باشد. حضور اين نويز فاز در بسياري از سيستم ها تأثير منفي بر عملكرد آن ها داشته و لذا همواره سعي بر اين بوده تا اسيلاتورهايي با نويز فاز بسيار پايين طراحي گردند. تا كنون روش هاي متعددي براي كاهش نويز فاز اسيلاتورها ارائه شده است. معمولاً اكثر اين روش ها منحصر به نوع خاصي از اسيلاتورها بوده و همه جا قابل استفاده نيستند. در اين اختراع ما براي اولين بار در دنيا با استفاده از تقويت كننده هاي پارامتري تبهگني غير توزيع شده حساس به فاز، روشي كاملاً جامع براي كاهش نويز فاز اسيلاتورها ارائه نموده ايم. در اين روش اسيلاتور به عنوان يك بلوك در نظر گرفته شده و سيگنال خروجي آن پس از عبور از يك تقويت كننده پارامتري تبهگني، در شرايطي خاص، نويز فاز آن به طور قابل توجهي كاهش مي يابد (شكل 1 در صفحه 3 توصيف اختراع). در اين اختراع ما با استفاده از تقويت كننده هاي پارامتري تبهگني غير توزيع شده، روشي جامع و نوين براي كاهش نويز فاز اسيلاتورها ارائه نموده ايم كه اين مشكل بزرگ را تا حد بسيار مطلوبي مرتفع نموده ايم. در اين اختراع از ويژگي حساس بودن به فاز اين نوع از تقويت كننده هاي پارامتري استفاده كرده و با بررسي نحوه عملكرد آن ها بر روي نويز فاز سيگنال وروديشان، ايده جديد كاهش نويز فاز را توسط آن ها ارائه نموده ايم. در اين اختراع ما با بررسي ساختارهاي تقويت كننده پارامتري تبهگني حساس به فاز پرداخته و روابط حاكم بر آنها را استخراج نموده و مدل تحليلي مناسبي ارائه نموده ايم. نتايج شبيه سازي نرم افزاري به خوبي صحت مدل تحليلي ارائه شده را تاييد نموده و ايده كاهش نويز فاز توسط آنان را به خوبي نشان مي دهند. روش مطرح شده كاملا عمومي بوده ودر همه تكنولوژيها قابل استفاده است خصوصا در تكنولوژيهاي مدار مجتمع كه ساخت مدار به طور يكپارچه بسيار حائز اهميت است كاربردي بوده و توسط آن مي توان اسيلاتورهاي با نويز فاز مناسب و كاملاً يكپارچه طراحي نمود.
موارد یافت شده: 228