لیست اختراعات شهاب الدين سروي
اختراع حاضر در زمينه شيمي دارويي و سنتز كانژوگه دارويي كوجيك اسيد- سيپروفلوكساسين (كوجيك-سيپرو) به عنوان تركيبي موثر بر ضد انگل توكسوپلاسما گونديي مي باشد. براي درمان توكسوپلاسموز گزينه هاي درماني كمي در دسترس است و داروهاي موثر اثرات سمي جدي دارند كه منجر به توقف درمان مي شود. در اين اختراع كوجيك-سيپرو با روش تك مرحله اي سنتز شده (نقشه1) و اثرات ضد توكسوپلاسمايي آن در شرايط برون تني بر سلول هاي Vero با ارزيابي ميزان زنده بودن سلول ها، تعيين ايندكس عفونت، ايندكس پروليفراسيون، تعداد و اندازه پلاك ها، و ميزان آپوپتوز بررسي شد (شكل 1-5). همچنين اثرات دارو بر مقدار TNF-α, IFN-γ و تغييرات هيستوپاتولوژيكي در كبد و طحال موش هاي آلوده با انگل ارزيابي شد (شكل 6-7). كوجيك-سيپرو بدون اثر بر ميزان زنده بودن سلول ها، سبب كاهش ايندكس عفونت، ايندكس پروليفراسيون، تعداد و اندازه پلاك ها و افزايش آپويتوز و نكروز در سلول هاي آلوده و تاكي زوئيت ها شد. از سويي TNF-α, IFN-γ نيز در سرم موش هاي درمان شده به طور قابل توجهي افزايش يافت. در سكشن هاي تهيه شده از كبد و طحال موش ها نيز تغييرات التهابي پس از درمان ديده نشد. كوجيك-سيپرو، بدون اثرات سمي در درمان توكسوپلاسموز اثرات قابل توجهي نشان داده است.
اگرچه پيشرفت هاي مهمي كه در زمينه علم پزشكي و روش هاي تشخيصي نوين در سراسر جهان انجام پذيرفته است، بيماري هاي عفوني هنوز جان ميليون ها نفردر سراسر دنيا به خصوص در كشورهاي در حال توسعه را تهديد مي كنند. تشخيص صحيح و به موقع بيماري ها در جهت جلوگيري از پيشرفت بيماري، تجويز داروي مناسب با دوزاژ كافي بسيار حائز اهميت است. توسعه روش ها و متد هاي تشخيصي معتبر، حساس و در عين حال سريع و آسان جهت تشخيص و تعيين ارگانيسم پاتوژن زير بنايي جهت درمان، كنترل بيماري و حتي ريشه كني آن مي باشد.يكي از اين ارگانيسم هاي پاتوژن انگل هاي تريكواسترونژيلوس (Trichostongylus) هستند كه عامل بيماري تريكواسترونژيليازيس (trichostrongyliasis) مي باشند. نماتود زئونوز تريكوسترونژيلوس انگل انسان و عمدتاً دامها و نشخواركنندگان اهلي و وحشي بوده و سالانه خسارات زيادي را به صنعت دامداري كشورهاي مختلف وارد ميكند موارد آلودگي انساني از كشورهاي زيادي به خصوص از خاورميانه و ايران گزارش شده است. به علت محدوديت هاي روش هاي تشخيصي موجود نياز به توسعه روش هاي سريع تر، ارزان قيمت تر و با كارآمدي بالاتر احساس مي شود. يك گروه از اين متد ها روش هايIsothermal بوده كه سر دسته اين روش ها متدLoop-mediated isothermal amplification يا LAMP مي باشد. LAMPيكي از تكنيك هاي تكثير اسيدهاي نوكلئيك بوده كه DNA را تحت شرايط تك دمايي با استفاده از 2 تا 3 جفت پرايمر اختصاصي تكثير مي نمايد. روشm LAMP-RFLP بر اساس روش LAMPطراحي گرديده كه تحت شرايط تك دمايي با استفاده از 4 عدد پرايمر اختصاصي قادر خواهد بود بدون نياز به تجهيزات پيچيده و گران قيمت مقدار بسيار كمي از DNA را با حساسيت و اختصاصيت بالا در كوتاهترين زمان تكثير نموده و مقدار بسيار زيادي محصول توليد نمايد.روش معرفي شده روش m RFLP-LAMP با مطالعات بيشتر قابليت تبديل به كيت تشخيصي روي نه تنهاانگل هاي تريكواسترونژيلوس بلكه با مطالعات كامل تر روي ساير عوامل عفوني را داشته و در صورت توليد مي تواند به عنوان يك كيت تشخيصي سريع در آزمايشگاه هاي تشخيص طبي و باليني با هزينه هاي پايين تر و حساسيت و اختصاصيت بالا كاربرد مطلوبي داشته باشد.
اپي توپ هاي ايمونوژنيك B-cell و T-cell از آنتي ژن هاي SAG1، MIC4 وROP18 مربوط به انگل توكسوپلاسما را با استفاده از روش بيوانفورماتيك و نرم افزارهاي آنلاين مختلف پيش بيني كرديم. سازه پروتئيني RMS حاوي سه اپي توپ مشترك سلول B و T از ژن هاي SAG1، MIC4 وROP18 توسط لينكر rigid با بهترين چينش به هم متصل و بعنوان كانديد مناسب واكسن ارائه شد. ساختار دوم و سوم پروتئين پيش بيني شد. بهينه سازي كدون ها بر اساس E. coli k12 انجام گرفت. همچنين ساختار دوم mRNA مربوط به سازه پيش بيني و سازگاري كدون بررسي شد. اين سازه پروتئيني به پلاسميد pET28a+ منتقل گرديد. پلاسميد به باكتري Escherichia coli(E.coli) سويه (BL21) ترانسفورم و باكتري مستعد شد. در نهايت، اين آنتي ژن پروتئيني توليد و پس از تأييد بيان پروتئين به روش SDS PAGE و وسترن بلات با استفاده از كروماتوگرافي ميل تركيبي تخليص گرديد و در ادامه كار جهت ارزيابي ايمني سلولي و خوني در موش هاي BALB/c ايمن شده با اين آنتي ژن، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اين واكسن برخلاف واكسن هاي تهيه شده از انگل هاي زنده يا ضعيف شده، خطر فعال شدن انگل را ندارد و با هزينه كمتر و زمان كوتاه تر به مقادير مختلف قابل توليد است.
موارد یافت شده: 3