لیست اختراعات مریم مصلحی شاد
محصول توليد شده شير تخميرشده شتر با خاصيت آنتي¬اكسيداني و كاهندگي فشارخون مي¬تواند به عنوان ماده غذايي فراسودمند مطرح شود. پروتئين¬هاي شيرشتر پيش¬ساز پپتيدهاي زيست فعالي هستند كه طي پروتئوليز رها مي¬شوند و مي¬توانند فعاليت هاي زيستي متعددي مانند قابليت كاهندگي فشارخون، قابليت مهار راديكال¬هاي آزاد (خاصيت آنتي-اكسيداني) داشته باشند. ممانعت از تشكيل و فعاليت راديكال¬هاي آزاد در مواد غذايي منجر به افزايش ماندگاري و جلوگيري از فساد مواد غذايي مي¬گردد؛ از طرف ديگر راديكال¬هاي آزاد عامل بسياري از انواع سرطان¬ها نيز به شمار مي¬آيند. از سوي ديگر يكي از مشكلات عمده زندگي مدرن، معضل افزايش فشارخون و بيماري هاي قلبي عروقي مي باشد و بيش از 38 درصد مرگ و ميرها در كشور به علت بروز اين عوارض مي¬باشند. بنابراين ارائه راهكارهاي مناسب در مقابله با اين مشكلات و كنترل و پيشگيري از اين بيماريها حائز اهميت است. شير تخميرشده شتر توليدي حاوي پپتيدهاي زيست فعالي با خاصيت مهار آنزيم تبديل¬كننده آنژيوتانسين (كاهندگي فشارخون) و قابليت آنتي¬اكسيداني است. هيدروليز پروتئين¬هاي شيرشتر با استفاده از سيستم پروتئوليتيك لاكتوباسيلوس كازئي مي¬تواند رويكرد مناسبي جهت توليد شير تخميرشده شتر غني از پپتيدهاي زيست فعال با خاصيت آنتي¬اكسيداني و كاهندگي فشارخون باشد كه هزينه پاييني در¬برداشته و مي¬تواند به عنوان فرآورده غذايي فراسودمند مورد توجه قرار گيرد. اين فرآورده در مقايسه با شير تخميرشده گاو با همين سويه باكتريايي از قابليت آنتي اكسيداني و كاهندگي فشارخون بالاتري برخوردار است. تاكنون هيچ گونه گزارش در دسترسي، در سطح بين المللي در مورد شير تخميرشده شتر توليدي به¬وسيله لاكتوباسيلوس كازئي PTTC 1608 به عنوان فرآورده غذايي فراسودمند ارائه نگرديده است.
اكثر كيت هاي تجاري از جمله دلوتست، كوپن و غيره قادرند كليه ممانعت كننده هاي رشد ميكروبي را تشخيص دهند. اين مهاركننده ها شامل مواد شيميايي مختلف كه با اهداف مختلف در دام ها مورد استفاده قرار مي گيرند، مانند مواد ضدعفوني كننده براي تميز كردن وسايل شيردوشي و مواد نگهدارنده كه در بعضي از موارد به شيرهاي دوشيده شده اضافه مي گردد، مي باشد كه اين كيت هاي تجاري با حضور اين مهار كننده ها پاسخ مثبت كاذب ايجاد مي كند. كيت اختصاصي قادر است به طور همزمان علاوه بر تشخيص كليه مهار كننده هاي ميكروبي آنتي بيوتيك بتالاكتام را نيز تشخيص دهد. با اضافه كردن بتالاكتاماز به محيط كشت پليت كانت آگار به همراه بروم كروزول اين كيت به صورت اختصاصي عمل كرده و در صورت ايجاد رنگ ارغواني نشان دهنده بتا لاكتام در شير مي باشد. بتالاكتام بيشترين مصرف را در صنايع شير دارد لذا اين كيت در صنايع شير بيشترين استفاده را دارد.
حذف يون¬هاي فلزات سنگين از سيستم¬هاي آلوده و ميوه و سبزيجات فرآوري شده و مواد غذايي مصرفي يك تكنولوژي نوين و بسيار مفيد است. پتانسيل مواد پسماند كارخانجات در جذب فلزات سنگين بستگي به ظرفيت و ويژگي¬هاي آنها دارد. در اين مطالعه كاربرد پوست ليمو به عنوان ماده غذايي پسماند از لحاظ ظرفيت جذب زيستي يون¬هاي فلزي سمي سنگين مورد بررسي قرار گرفت و ماده جاذب تهيه شده از پوست ليمو بر محتواي كادميوم، نيكل و سرب در نمونه¬هاي برنج مورد ارزيابي واقع شد. محتواي فلزات سنگين در برنج¬ خام، شسته و خيسانده شده توسط ماده جاذب و نمونه برنج¬هاي پخته با استفاده از اسپكتروفتومتر جذبي اتمي تعيين شد. محتواي كادميوم، نيكل و سرب در برنج به ترتيب حدود 06/0، 29/0 و 72/0 ميلي-گرم بر كيلوگرم وزن خشك بود. نتايج حاصل از اين مطالعه بيانگر آن بود كه برنج پخته شده با نمونه¬ برنج-هاي خيسانده شده¬ و جاذب توليد شده با پوست ليمو به مدت زمان 1 ساعت بيشترين تاثير را در كاهش فلزات سنگين داشت. بيوجاذب توليدي 82 درصد در كاهش سرب، 97 درصد در كاهش نيكل و 12/98 درصد در كاهش نيكل از برنج آلوده به فلزات سنگين موثر بود. نتايج مطالعه حاضر نشان داد كه پسماندهاي پوست ليموي اصلاح شده با سيتريك اسيد تاثير معني¬داري در حذف فلزات سنگين سرب، كادميوم و نيكل را دارد.
موارد یافت شده: 3