لیست اختراعات هادي هاشمي گهروئي
خلاصه توصيف نامه سيستم هاي استخراج موجود در ايران در مقياس صنعتي، اكثرا به صورت سيستم تقطير با بخار آب مي باشند. كه هر دوره اسانس گيري در اين روش نزديك به 180 دقيقه به طول مي انجامد كه زمان نسبتا طولاني مي باشد. همچنين انرژي مصرفي در اين سيستم نسبتا بالا بوده و ميزان زيادي دي اكسيد كربن وارد محيط زيست گرديده و باعث آلودگي زيست محيطي مي گردد. حال باتوجه به قيمت انرژي در حال حاضر، هزينه زماني بسيار بالا و نيز پيامدهاي زيست محيطي، نياز به تكنولوژي هاي نوين احساس مي گردد. دستگاه "استخراج اسانس با بخار آب به كمك مايكروويو" از جمله تكنولوژي هاي جايگزين در رفع نقص هاي موجود مي تواند باشد شرح كلي اختراع در اين روش از انرژي مايكروويو جهت استخراج استفاده شده است. بدين صورت كه بالن درون مايكروويو قرار دارد و از بالا به كلونجر كه در خارج از مايكروويو قرار گرفته است متصل مي باشد. جدار خارجي كندانسور به شير آب سرد متصل مي باشد. در قسمت پايين كلونجر نيز قسمت جمع كننده و قسمت برگشت دهنده قرار دارند. در درون بالن يك شبكه تفلوني تعبيه گرديده است. گياه مورد نظر بروي شبكه تفلوني درون بالن قرار مي گيرد تا از قسمت زيرين كه آب وجود دارد جدا گردد . دستگاه مايكروويو را روشن كرده و شير آب متصل به كندانسور را باز مي كنيم. چند دقيقه پس از روشن شدن دستگاه، آب شروع به بخار شدن كرده از شبكه عبور كرده و در تماس با گياه قرار گرفته ، بافت گياه را متلاشي كرده و باعث خروج اسانس از غدد حاوي اسانس ميشود. اسانس آزاد شده همراه با بخار آب به سمت بالا (كندانسور) هدايت مي شود. براي جلوگيري از تقطير مواد قبل از كندانسور، حد فاصل بالون تا كندانسور بوسيلهي فويل آلومينيومي عايق بندي شده است. مخلوط بخار آب و اسانس درون كندانسور توسط برودت غيرمستقيم آب سرد، تقطير ميشوند. مواد تقطير شده در كندانسور وارد قسمت جمع كننده مي شود. به دليل اختلاف چگالي بين آب و فاز روغني (اسانس)، تركيبات تقطير شده تشكيل دو فاز مجزا از هم مي دهند. آب كه چگالتر است، در پايين قرار گرفته و بوسيلهي قسمت برگشت دهنده، مجدداً وارد بالن مي شود. پس از گذشت 10 دقيقه درمورد گياه تازه و30 دقيقه درمورد گياه خشك استخراج كامل مي شود كه اين زمان بسيار كوتاه تر از روش هاي فعلي و سنتي استخراج اسانس (2-1 ساعت) مي باشد. اسانس استخراج شده را مي توان بوسيلهي شيري كه در پايين قسمت جمع كننده تعبيه شده است، جمع آوري كرد. مزايا اختراع: 1- كاهش زمان كل فرآيند 2- كاهش ميزان مصرف انرژي 3- كاهش قيمت 4- دوست دار محيط زيست 5- بازده يكسان با روش هاي مرجع
دستگاه استخراج به كمك مايكروويو جاذبه اي ساخته شده روشي نوين براي استخراج اسانس هاي گياهي مي باشد. اين روش به دليل عدم استفاده از حلال هاي گوناگون و كاهش مصرف انرژي جز تكنولوژي هاي سبز يا به عبارتي دوست دار محيط زيست مي باشد. اساس كار اين روش بر پايه سيستم حرارت دهي امواج مايكرويو و نيروي جاذبه زمين در فشار اتمسفري مي باشد. روند كلي كار اين دستگاه به اين صورت مي باشد كه در اثر برخورد امواج مايكروويو به گياه موجود در محفظه تعبيه شده، آب موجود در سلول هاي گياهي به گرماي نهان خود رسيده، كه اين حرارت باعث تخريب غده هاي حاوي اسانس و آزاد سازي و استخراج اسانس آزاد مي شود. در ادامه آب سلول هاي گياهي تازه به عنوان يك حامل اسانس هاي روغني را از داخل به بيرون گياه خارج مي كند. كه اين يك پديده فيزيكي تحت عنوان انتشار آبي مي باشد كه اجازه مي دهد آب و اسانس به بيرون از گياه انتشار يابد. و سپس در اثر نيروي جاذبه مخلوط اسانس و آب به سمت پايين حركت كرده و از ميان شبكه تفلوني تعبيه شده در بالاي قسمت خروجي محفظه نگهداري گياهان معطر گذشته و به سمت قسمت كندانسور مي روند. در قسمت كندانسور در اثر چرخش آب سرد مواد استخراج شده به صورت مايع در مي آيند و در قسمت خروجي كندانسوردر قسمت دكانتور اسانس روغني از قسمت آبي جدا مي گردد. بدليل دانسيته كمتر اسانس هاي روغني، اين مواد بروي فاز آبي قرار گرفته و براحتي قابل جداسازي مي باشد. لازم به ذكر است به دليل سريع تر بودن فرآيند حرارت دهي و استخراج در آون مايكروويو، در قسمت كندانسور بايد از آب سرد ( نزديك به 2 درجه سانتي گراد ) استفاده نمود؛كه به همين دليل از يك چيلر براي سرد كردن آب ورودي به كندانسور استفاده مي شود. مزايا: 1- كاهش زمان كل فرآيند 2- كاهش هزينه توليد نهايي 3- دوستدار محيط زيست 4- قابليت صنعتي شدن
يكي از مشكلات عمده صنعت غذا كمبود امولسفايرها و استابيلايزرهاي مناسب داخلي براي برطرف كردن نيازهاي صنايع غذايي و دارويي كشور است. صمغ دانه ريحان استريفيه شده به كمك اكتنيل سوكسينيك انيدريد داراي ويژگي هاي فيزيكو شيميايي، امولسيون كنندگي، كف كنندگي و توليد فيلم به مراتب بالاتر از صمغ خام است. در اين محصول گروه هاي چربي دوست اكتنيل سوكسينيك انيدريد به كمك پيوندهاي استري بر روي مولكول هاي صمغ قرار گرفته و صمغ خام از حالت آب دوست به يك حالت دوگانه آب دوست، چربي دوست تغيير فاز مي دهد. اين محصول اصلاح شده مي تواند كاربردهاي فراواني در صنعت غذا، بسته بندي و دارو سازي داشته باشد. اصلاح شيميايي اين صمغ سبب بهبود ويژگي هاي امولسيفايري و افزايش ويسكوزيته محيط پيوسته شده كه كاربرد آن را در صنايع غذايي و داروسازي بالا مي برد. همچنين با هيدروفوب تر شدن محصول ويژگي هاي كيفي فيلم هاي توليدي از اين محصول بهبود پيدا كرده است.
كفيرحاوي كوركومين ريزپوشاني شده براي مصرف درجيره غذايي نظاميان فرموله شده است.اين نوشيدني به عنوان يك غذاي فراسودمند مصرف مي گردد.در اين نوشيدني كوركومين با غلظت200 ميلي گرم در ليتر استفاده شده است كه باصمغ فارسي ريزپوشاني شده است. كفير يك نوشيدني تخمير شده از دانه هاي كفير است.كلمه كفير ازكلمه تركي كيفي سرچشمه مي گيرد.كفير به عنوان پروبيوتيك شناخته مي شود كه به هضم كمك مي كند. تعداد زيادي ازمحققين مزاياي مصرف كفير را مورد بررسي قرار داده اند.بيشتر ازهزاران سال مصرف كفير نشان داده است كه ميكروارگانيسم هاي موجود دركفير،بيماري زا نيستند.كفير دربيمارستان ها و آسايشگاه هاي جماهير شوروي سابق براي طيف متنوعي از شرايط،از جمله،بيماري هاي متابوليك،فشار خون، آترواسكلروز و بيماري هاي آلرژيك مورد استفاده قرار مي گيرد (Koroleva, 1998) .كفيرحتي براي درمان سل،سرطان وبيماري هاي معدي روده اي،زماني كه درمان هاي پزشكي مدرن دردسترس نيستند،نيز مورد استفاده قرار مي گيرد و با افزايش طول عمر قفقازي ها نيز مرتبط مي باشد (Cevikbas et al., 1994; Zourari and Anifantakis, 1988). مصرف منظم كفير مي تواند به كاهش همه بيماري هاي روده اي، افزايش تحركات روده، كاهش نفخ و ايجاد يك سيستم هاضمه ي سالم تر كمك كند.كفيربه طرز موثري كل بدن را پاكسازي مي كندكه به ايجاد يك اكوسيستم داخلي پايدار براي سلامت بهينه وافزايش طول عمركمك مي كند وبه آساني هضم مي شودو باكتري هاي مفيد و قارچ هاي سودمند،ويتامين ها ومواد معدني و پروتئين هاي كامل را فراهم مي كند و يك غذاي خوب براي كمك به داشتن يك سيستم ايمني سالم مي باشد وبراي كمك به بيماراني كه از ايدز،سندرم خستگي مزمن،هرپس وسرطان رنج مي برند،مورد استفاده قرار مي گيرد. استفاده از كوركومين به تنهايي مشكلات عديده اي را در پي خواهد داشت كه علت اصلي آن عدم جذب كور كومين در بدن مي باشدچرا كه اين ماده به صورت محلول درچربي مي باشد وحلاليت آن درآب بسيار اندك است بنابراين جهت جذب و بهينه سازي عملكرد اين محصول استفاده از يك پايه چربي يا پروتئين براي جذب ضروري مي باشد.از طرف ديگر كفير به عنوان يك محصول سودمند حاوي مقادير مناسبي از چربي و پروتئين مي باشدكه استفاده كوركومين به همراه كفير نه تنها اين نوشيدني را به يك محصول فراسودمند تبديل مينمايد بلكه موجب جذب موثر كوركومين ميگردد.
امروزه يكي از مشكلات عمده جوامع در حال پيشرفت مصرف بيش از اندازه تركيبات قندي و شيرينيجات مي باشد. مصرف اين تركيبات ارتباط مستقيم با بسياري از بيماري ها از جمله ديابت، بيماري هاي قلبي و عروقي، چاقي و ... دارد. در سراسر دنيا تلاش ها براي توليد سيستم هايي با قند كاهش يافته در حال انجام مي باشد. يكي از سيستم هاي طراحي شده براي كاهش مصرف تركيبات شيرين كننده سيستم تمايز طعمي مي باشد كه در اين اختراع به ثبت مي رسد. در اين سيستم تركيبات شيرين كننده مانند شكر در فاز داخلي يك امولسيون دوگانه آب در روغن در آب به دام افتاده و در هنگام جويدن آزاد مي شود. فاز روغني سيستم يك روغن جامد (روغن جايگزين كره كاكائو) است. مصرف اين سيستم تمايز طعمي در شكلات، كره و خامه و ... مي باشد.
موارد یافت شده: 5