لیست اختراعات با مالکیت
دانشگاه تحصيلات تكميلي صنعتي و فناوري پيشرفته
14 عدد
دستگاه بورينگ پورتابل اخل تراش و پيشاني تراش تمام هيدروليك، قابليت كنترل دور و سرعت پيشروي، قابليت ماشينكاري با تلرانس 0.05 ميليمتر و رساندن كيفيت سطح به زير 3.2 ميكرومتر بسياري از ماشين آلات صنعتي بدليل استهلاك نياز به ترميم و بازسازي پيدا مي كنند. در قطعات دوار بدليل سايش و ضربه هاي ناخواسته سوراخ هاي قطعه دچار تغيير شكل شده و به اصطلاح دوپهن مي شود. در اينگونه از موارد لازم است تا قطعه با دستگاه بورينگ يونيورسال ترميم گردد. يكي از مشكلاتي كه در اين زمينه وجود دارد بورينگ قطعات سنگين است كه امكان نصب آنها بروي دستگاه بورينگ يونيورسال نيست. دستگاه ساخته شده بگونه اي طراحي شده است كه بتواند ثابت تراشي قطعات سنگين را بروي كار و در محل خرابي انجام دهد و بدين ترتيب امكان ماشينكاري قطعات سنگين ميسر مي گردد. اين سيستم قادر است تا داخل تراشي سوراخ ها را با تلرانس 0.05 ميليمتر و با كيفيت سطح زير 3.2 ميكرومتر انجام دهد. دستگاه به گونه اي طراحي و ساخته شده است كه تمامي مراحل انجام كار را بصورت اتوماتيك از طريق سيستم هيدروليك خود انجام دهد.
عنوان: توليد آنزيم فعال پراكسيداز گياهي در باكتري خلاصه اختراع: آنزيم¬هاي پراكسيداز گياهي يكي از پركاربردترين آنزيم¬ها بوده و در ساختارشان پيوند دي¬سولفيد داشته و براي فولد صحيح و فعاليت به كلسيم و هم (Heme) نياز دارند. تا كنون توليد نوتركيب اين آنزيم¬ها در سيستم پروكاريوتي به صورت اجسام غير¬فعال و نامحلول (اينكلوژن بادي) بوده كه بازيابي پروتئين به فرم محلول و فعال نياز به مراحل ريفولدنگ داشته است. ريفولدينگ علاوه بر هزينه بر بودن، زمانبر مي¬باشد و بخشي از پروتئين نيز طي فرايند از دست مي¬رود. در روش جديد، براي توليد ارزان و سريع پراكسيداز گياهي، از باكتري¬هاي مهندسي شده (مثل Escherichia coli T7 SHuffle) به عنوان ميزبان استفاده شد كه توانايي تشكيل پيوند دي سولفيدي را در سيتوپلاسم خود دارا مي-باشند. با تشكيل پيوندهاي دي¬سولفيدي، ساختار آنزيم به نحوي شكل مي¬گيرد كه با بهينه¬سازي اضافه نمودن كوفاكتورهاي آنزيم از قبيل كلسيم و هم به صورت مستقيم به محيط كشت، اين مواد در داخل باكتري در ساختار پروتئين قرار مي¬گيرند و پروتئين در حال توليد به سمت فرم محلول و فعال هدايت مي¬شود بطوريكه پس از تخليص قابل استفاده مي¬باشد. در اين روش ضمن توليد ارزانتر و سريعتر آنزيم، بازده توليد هم تقريبا دو برابر مي¬شود.
اختراع دستگاه اندازهگيري ضريب هدايت حرارتي مايعات و نانوسيالات به روش مدار تقسيم ولتاژ و پل وتسون اصلاح شده، با استفاده از علوم مربوط به مهندسي مكانيك و الكترونيك انجام شده است. در اين روش با استفاده از سيم پلاتيني به قطر 100 ميكرومتر با روكش تفلون و بهرهگيري از مدار الكترونيكي طراحي شده و استفاده از نرمافزار محاسباتي، ميتوان به راحتي ضريب هدايت حرارتي انواع مايعات و نانوسيالات را اندازهگيري نمود. استفاده ازين روش باعث كاهش خطاي انساني دخيل در اندازهگيري، افزايش دقت اندازهگيري و كاهش زمان آن ميشود. همچنين در مقايسه با ساير دستگاههاي اندازهگيري ضريب هدايت حرارتي تجاري قيمت بسيار پايينتري دارد. در قسمت ضميمه نتايج اندازهگيري شده توسط دستگاه بيان شده است.
در اين فرآيند، با استفاده از آمونياك و آهك و آباكسيژنه، كه مواد ارزانقيمتي هستند، به روش ليچينگ و رسوبدهي كنترلشده، رنيوم به دو شكل پررنات آمونيوم و پررنات پتاسيم توليد ميشود. خلوص نمكهاي بهدستآمده در اين روش، در مقايسه با روشهاي مشابه بسيار بالاتر است. قيمت تمامشده محصول نيز با توجه به چيدمان حرفهاي و حسابشده دستگاهها، بسيار پايينتر است. همچنين راندمان انرژي نيز در اين روش بالاست. لازم به ذكر است كه رنيوم، پس از طلا و پلاتين، بالاترين قيمت را در بين فلزات داراست. تاكنون در ايران و نيز كشورهاي توليدكننده نمكهاي رنيوم از قبيل قزاقستان، با اين روش كسي نتوانسته به خلوص بسيار بالادست پيدا كند. ميتوان گفت كه براي اولين بار در جهان، توليد نمكهاي رنيوم با خلوص بسيار بالا با هزينه توليد كم از روش رسوبدهي كنترلشده انجامشده است.
آشكارسازهاي اتاقكيونش كاربردهاي فراواني در دستگاههاي تصويربرداري، مراكز راديوتراپي، آزمايشگاههاي استاندارد دزيمتري و بخشهاي مختلف سازمان انرژي اتمي دارد. مشكل عمدهاي كه اين نوع از آشكارسازها دارند، خطايي است كه در اندازهگيري آنها ظاهر ميشود. اين خطاها از عوامل متعدد ازجمله جريان نشتي ناشي از اعمال ولتاژ بين الكترودها، وجود جريان اضافي ناشي از يونيزاسيون پرتوهاي ثانويه در حجم حساس آشكارساز و عدم يكنواختي ميدان الكتريكي بهخصوص در نزديكي لبههاي حجم حساس ناشي ميشود. ازجمله كارهايي كه جهت برطرف كردن اين مشكلات انجام داديم ميتوان به تعبيه دو الكترود محافظ جهت به حداقل رساندن جريان نشتي، استفاده از گرافيت بهجاي اتصالات مسي در راستاي كاهش توليد پرتوهاي ثانويه و در نهايت بهينه كردن عرض الكترود محافظ براي يكنواخت كردن ميدان الكتريكي در نزديكي لبه هاي حجم حساس اشاره كرد. دستگاه ساختهشده به دليل دارا بودن پايداري و بازده جمعآوري يوني بالا و همچنين پايين بودن جريان نشتي و اثر پلاريته، مطابق با استانداردهاي جهاني بوده كه آن را از نمونههاي مشابه ساختهشده متمايز كرده است.
با توجه به خشك سالي هاي اخير و كمبود آب اشاميدني، آب شيرينكن خورشيدي رطوبت زني-رطوبتزدايي، يكي از كارآمدترين روشهاي شيرينسازي آب در مقياس كوچك براي مناطق دورافتاده و كمجمعيت ميباشد. اين سيستم از واحدهاي رطوبت زن، رطوبت گير، هوا گرمكن خورشيدي و آبگرمكن خورشيدي تشكيلشده است.روش كار اين نوع آبشيرينكن بر اين مبنا استوار است كه هوا قابليت جذب و حمل ميزان قابلتوجهي بخارآب را در دماهاي بالا دارد. در ابتدا هوا و آب در كلكتور هاي صفحه تخت و هوا گرم كن خورشيدي با لوله هاي زبر (براي تبادل حرارت بهتر) گرم ميشوند و در واحد رطوبت زن بهم برخورد ميكنن و رطوبت هوا بالا ميرود و در واحد رطوبت گير از روي كويل هاي سرمايش عبور ميكند و دماي هوا كاهش پيدا ميكند و رطوبت خود را از دست ميدهد و آب شيرين توليد ميشود. با توجه به پايين بودن دماي عملكرد اين سيستم تمام انرژي حرارتي موردنياز آن ميتواند از انرژي خورشيد تأمين شود. ازاينرو، براي جلوگيري از آلودگي ناشي از سوخت هاي فسيلي و همچنين مناطقي كه دسترسي به انرژي فسيلي ندارند گزينه مناسبي ميباشد. اين دستگاه هر آب غير آشاميدني با هر سختي و املاحي را به آب مقطر تبديل ميكند و براي توليد آب مصرفي يا املاح به آب مقطر اضافه ميكنيم يا اگر آب شور ورودي آلودگي نداشته باشد به آب مقطر با درصد مشخص (بستگي به مشخصات آب ورودي دارد) مخلوط كرده و آب آشايدني حاصل ميشود. اين دستگاه از سيستم گرمايش آب و هوا به صورت همزمان استفاده شده است استفاده از سيستم گرمايش هوا موجب حمل بيشتر رطوبت و توليد آب شيرين ميشود. سيستم گرمايش آب هم موجب بالا رفتن تخبير سطحي و رطوبت و دماي بيشتر هواي خروجي از رطوبت زن ميشود كه موجب افزايش آب شيرين توليدي ميشود. از طرفي با توجه به دماي بالاي آب پسماند در واحد رطوبت زن ميتوان اين دستگاه به صورت همزمان آب شيرين و آب گرم مصرفي را توليد كند.
در اين اختراع، براي اولين بار در جهان، نمك هاي مختلف رنيوم از يكديگر جدا شدند. با انحلال و كريستاليزاسيون مجدد مخلوط نمك هاي رنيوم، مي توان آنها را از يكديگر جدا نمود. به اين ترتيب كه نمك هاي پررنات پتاسيم در جامد باقيمانده و نمك هاي پررنات آمونيوم بصورت محلول در مي آيند كه با تبلور مجدد، مي توان نمك هاي خالص پررنات آمونيوم توليد كرد. در روش هاي فعلي، نمك هاي بارزش پررنات آمونيم را به نمك هاي كم ارزش تر پررنات پتاسيوم تبديل مي نمايند كه روش اختراعي فعلي، با توجه به سهولت و كم هزينه بودن بسيار قابل كاربرد و تجاري سازي است.
دستگاه تست خستگي كشش- فشار فركانس بالا با مكانيزم موتور الكتريكي خارج از مركز، به منظور بدست آوردن عمر خستگي قطعات با جنس متفاوت در نيرو و فركانس مختلف، توسط مكانيزم حركت رفت و برگشتي و اعمال نيروي كششي – فشاري به قطعه تا مرحله شكست به كمك مولد نيروي كششي – فشاري، موتور الكتريكي خارج از مركز مرتعش كننده و صفحه لغزان پديده شكست در قطعات فلزي يكي از معضلات مهم و حائز اهميت در صنعت كنوني مي باشد. فلزات چه ترد و چه داكتيال (نرم) با توجه به شرايط بارگذاري و كاري، اكثرا در اثر پديده خستگي دچار شكست و يا گسيختگي مي شوند. لذا اهميت اين موضوع باعث شده تا محققان به منظور جلوگيري و يا به حداقل رساندن احتمال شكست، تحقيقات جامعي انجام بدهند. اما مسئله اي كه براي همه محققان مسجّل شده است، شناسايي رفتار مواد در هنگام شكست در اثر خستگي مي باشد. زيرا با شناسايي رفتار مواد در شكست، مي توان به پيشگيري و بهينه سازي قطعات و ارائه روش هاي مناسب به منظور به تأخير انداختن شكست تا حد امكان دست يافت. لذا به منظور شناسايي رفتار مواد، انجام تست ها و آزمايش هاي عملي مورد نياز است. براي انجام چنين آزمايشي نياز است تا شرايط تا حد امكان به صورت طبيعي تأمين شود. خستگي در فلزات تابع تعداد سيكل بارگذاري مي باشد كه اين امر باعث مي شود آزمايش ها هزينه بر تر و دشوارتر و زمان بر تر انجام شوند. اين دستگاه قابليت اندازه¬گيري عمر خستگي قطعات با جنسهاي مختلف، در نيرو و فركانس بارگذاري متفاوت را دارد. عمر خستگي قطعات توسط كنترل فركانس موتور، مي¬تواند تحت كنترل قرار گيرد و متناسب با نيروي وارده از موتور، قطعه مورد نظر تحت بار قرار خواهد گرفت و پس از اعمال شرايط خستگي به مرحله شكست خواهد رسيد.
در اين تصويرنگار پيشنهادي براي اولين بار با استفاده از ساختار تكثير كننده الكتروني جم ضخيم ( THGEM) ، بدون نياز به صفحه جمعكننده بار و ساير ادوات و سيستمهاي الكترونيكي متداول، ميتوان مشخصه مكاني پرتوهاي راديواكتيو را با دقت مكاني كمتر از ميليمتر مشخص نمود. با توجه به شرط ريدر با جاروب كردن ولتاژ دو سر صفحات جم ضخيم و ثبت آستانه ولتاژي كه در آن ولتاژ در مسير پرتوهاي راديو اكتيو تخليه الكتريكي رخ ميدهد، ميتوان معياري از شدت پرتو در مشخصههاي مكاني مختلف را نيز بدست آورد. اساس كار بدين صورت است كه حضور پرتو هايي راديواكتيو در مقابل الكترودهاي THGEM،در ناحيه سوق، باعث يونش گاز درون آشكارساز ميگردند. الكترونهاي حاصل از يونش به درون حفرههاي صفحات جم ضخيم سوق مييابند. شدت ميدان الكتريكي درون اين حفرهها توسط ولتاژ اعمالي به صفحات THGEM تامين ميگردد كه با ازدياد آن ميتوان به شدت ميداني بيش از آستانه لازم جهت تكثير رسيد. افزايش بيشتر ولتاژ اعمالي باعث گسترش ناحيه تكثير و درنتيجه افزايش ضريبتكثير الكتروني درون اين حفرهها ميگردد. ديدن بلافاصله و بيواسطه موقعيت مكاني اشعه بدون نياز به پيشتقويتكننده و سيستمهاي پردازش تصوير همچنين قابلحملبودن سيستم و مقرونبهصرفه بودن آن از جمله خصوصيات اين شمارنده ميباشد.
كامپوزيت مسلح كننده خاك ( geoFRP composite) با توجه به خواص و معايب ژئوگريد و الياف FRP و هم پوشاني بسيار عالي بين معايب و محاسن آنها ابداع گرديد . مقاومت كششي بالا و كرنش كم الياف FRPو در مقابل درگيري مناسب ژئوگريد با خاك مي تواند از آنها كامپوزيت بسيار كاربردي بسازد . كامپوزيت اين دو ماده در كنار هم نقايص ديگري را پوشش داده و به عضوي باربر با قابليت هاي ويژه تبديل مي نمايد . اين ايده با استفاده از الياف FRP در وسط و به عنوان المان كششي و ژئوگريد در دو طرف آن براي ايجاد اندركنش مناسب با خاك شكل مي گيرد. اين دو ماده توسط اپوكسي رزين به هم متصل شده و به عنصري واحد تبديل مي گردد . از فوايد اين كامپوزيت مقاومت كششي و اندركنش بسيار بالا با خاك و حذف عوامل مخرب از قبيل كرنش و خزش بالا ، ساييدگي در برابر خاك ، خوردگي هاي الكتروشيميايي و خستگي مي باشد . اين كامپوزيت مي تواند با تغيير نوع پوسته ، نوع هسته و چسب مخصوص جهت انجام وظيفه خاص ارتقا يابد .
موارد یافت شده: 14