لیست اختراعات با مالکیت
سجاد تاجديني
2 عدد
چربيها و روغنها نقش مهمي در تامين انرژي و حفظ سلامت داشته و درگروه كالاهاي مصرفي ضروري جاي دارند. روغن ماهي منبع غني از اسيدهاي چرب امگا 3 ميباشد كه تاثيرات مثبت بسزايي بر بيماري هاي قلبي و عروقي، بيماري هاي رواني، جلوگيري از چندين نوع سرطان، التهاب و ... دارند. روغن ماهي خام استخراج شده داراي تركيبات غيرگليسريدي است كه به آنها ناخالصيهاي غير مفيد گفته ميشود. هدف كلي از تصفيه روغن، جداسازي ناخالصيهاي غير مفيد با حداقل خسارت به تريگليسريدها و همچنين حفظ تركيبات مفيد در روغن ميباشد. متاسفانه در كشور ما تمامي روغن هاي ماهي تصفيه شده و اسيدهاي چرب امگا 3 وارداتي ميباشد. اختراع حاضر اولين كار انجام شده در مقياس بالا در حوزه تصفيه روغن ماهي براي مصارف خوراكي انساني در كشور و جهان است كه با استفاده از روغن ماهي كيلكا و انجام مراحل گوناگون، تغيير و افزودن بخش هاي مختلف به فرآيند و اعمال ابداعات گوناگون، روغن ماهي داراي استاندارهاي مصرف انساني صورت پذيرفته است. محصول خروجي اين نوآوري روغن ماهي تصفيه شده در حد روغن ماهي وارداتي و روغن با كيفيت از جنبه هاي مختلف (ظاهري و شيميايي) و مورد تاييد از نظر شاخص هاي كيفي براي مصارف انساني است.
دستاوردهاي پژوهشي، تاثير مثبت اسيدهاي چرب امگا3 بر بيماري¬هاي گوناگون از جمله روماتيسم، انواع سرطان، آسم، پسوريازيس، آلزايمر، كبد چرب غيرالكلي و ... را اثبات نموده¬اند. مهمترين اسيدهاي چرب امگا3، EPA و DHA هستند كه عمدتا در منابع دريايي يافت مي¬شوند. اسيدهاي چرب امگا3 به دو صورت تري آسيل گليسرول و اتيل استر قابليت استفاده دارند. در كشور ما كليه امگا3 مصرفي وارداتي بوده و هيچ واحد توليد كننده¬ اين محصول در ايران و خاورميانه وجود ندارد. هدف از پروژه حاضر طراحي و ساخت سيستم تقطير مسير كوتاه (SPD) جهت تغليظ اسيدهاي چرب امگا3 (به عنوان روش صنعتي متداول جهت توليد امگا3 در جهان) و بهينه سازي فرآيندهاي توليد اين محصول بود. امگا3 توليدي توسط روش يادشده در قالب اسيدهاي چرب اتيل استر شده مي¬باشند. جهت دستيابي به اتيل استر اسيدهاي چرب ابتدا، روغن ماهي خام تصفيه گرديد، سپس تحت فرآيند ترنس¬استريفيكاسيون قرار گرفت. در نهايت، اسيدهاي چرب امگا3 استري شده با استفاده از سيستم تقطير مسير كوتاه تغليظ شدند. لازم به ذكر است بهينه سازي فرآيند ها با استفاده ازRSM انجام شد. سپس پارامترهاي متنوع مشتمل بر پروفايل اسيد هاي چرب، مقدار فلزات سنگين شامل جيوه، سرب، آرسنيك، كادميوم، اسيدهاي چرب آزاد و عدد اسيديته در محصول توليدي سنجش گرديدند.
موارد یافت شده: 2