لیست اختراعات با مالکیت سعيد کهربائي
4 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 4
تاریخ اظهارنامه: 1389/02/15
تاریخ ثبت: 1389/05/02
خلاصه اختراع:

استفاده از روش غیرمخرب جریان‌گردایی در رسم پروفیل سختی و تعیین عمق لایه‌ی سخت ‌شده در تولید انبوه قطعات فولادی سخت کاری القایی شده در صنعت

تاریخ ثبت: 1389/01/23
خلاصه اختراع:

در اين پژوهش تاثير عمليات آسياكاري اوليه سطح نمونه هاي فولاد CK20 بر عمليات كربن دهي نهايي بررسي شد. بدين منظور سطح نمونه هايي از جنس فولاد CK20 براي زمان هاي مختلف به كمك آسياي ماهواره اي، آسياكاري شده و سپس در شرايط مختلف دما و زمان تحت عمليات كربن دهي قرار گرفت. سطح نمونه هاي آسيا شده توسط ميكروسكوپ الكتروني روبشي (SEM) بررسي گرديد. عمق لايه كربوره شده به كمك تصاوير متالوگرافي و تهيه منحني تغييرات ميكرو سختي از سطح به مغز مقايسه گرديد. براي اندازه گيري عمق لايه كربوره شده در تصاوير متاگرافي از سيستم هاي پردازش تصوير خودكار استفاده گرديد. نتايج حاكي از افزايش عمق لايه ي كربوره شده تا نزديك به 100 درصد براي نمونه هاي آسيا شده مي باشد. همچنين در مورد مكانيزم افزايش ضريب نفوذ كربن در اين نمونه ها بحث گرديد.

تاریخ ثبت: 1393/07/29
مخترع/مخترعان: علیرضا صاحب علم
خلاصه اختراع:

طراحي و ساخت دستگاه آناليز سيگنالهاي بارك هازون به منظور جداسازي قطعات صنعتي پس از عمليات حرارتي به روش غيرمخرب در صنعت بر روي اغلب قطعات توليدي، سيكلهاي مختلف عمليات حرارتي انجام مي شود تا خواص مكانيكي موردنظر حاصل شود. از آنجايي كه در بسياري از موارد ريزساختار حاصل از يكي از فرايندهاي عمليات حرارتي به عنوان ريزساختار اوليه فرايند ديگر مورد استفاده قرار مي گيرد، همواره احتمال اختلاط ناخواسته ي قطعات وجود داشته و بنابراين جداسازي آنها براساس نوع عمليات حرارتي اعمال شده از اهميت خاصي برخوردار است. در اين پژوهش، جهت بهره گيري از توانايي روش غيرمخرب آناليز سيگنالهاي بارك هازون در شناسايي و جداسازي ريزساختارهاي متفاوت ناشي از اعمال عمليات حرارتي هاي متفاوت بر قطعات فولادي CK45، دستگاهي با در نظر گرفتن شرايط بهينه و حساسيت بالا با كارايي صنعتي، طراحي و ساخته شد. نتايج حاصل، نشان دهنده توانايي بالاي اين روش غيرمخرب در شناسايي و تفكيك ريزساختارهاي متفاوت ناشي از عمليات حرارتي هاي آنيل، نرماله، كوئينچ و همچنين كوئينچ - تمپر در دماهاي متفاوت در توليد انبوه قطعات صنعتي مي باشد. روش ارائه شده مي تواند جايگزيني براي روشهاي مخرب، وقت گير وهزينه بر متالوگرافي و سختي سنجي باشد. همچنين با استفاده از اين روش، امكان بازرسي و كنترل كيفيت 100% قطعات و در نتيجه افزايش كيفيت محصولات فراهم مي شود.

موارد یافت شده: 4