لیست اختراعات با مالکیت سيد مجيد مرتضوي درجه
7 عدد


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 7
تاریخ اظهارنامه: 1388/10/07
تاریخ ثبت: 1389/02/13
مخترع/مخترعان: سيد مجيد مرتضوي درجه
خلاصه اختراع:

نخ هاي تار در ماشين بافندگي، تحت كشش و تنش حركت نوساني زيادي قرار مي گيرند، بنابر اين احتمال پارگي آنها زياد مي باشد، لذا به منظور افزايش استحكام در برابر پارگي، كاهش نيروي سايشي و خواباندن پرزهاي سطحي الياف، نخهاي تار را آهار مي زنند. مواد آهاري لايه اي را در سطح نخ تشكيل مي دهند كه قابليت جذب و نفوذ رنگ و آب به داخل ليف را محدود مي سازند و لذا براي انجام عمليات رنگرزي، چاپ و تكميل اين مواد بايد از پارچه جدا شوند. آهار مصرفي دو منشأ دارد، دسته اول پليمرهاي محلول در آبند كه معمولا با يك شستشوي ساده از پارچه جدا مي شوند، دسته دوم داراي مبناي نشاسته اي هستند كه برطرف كردن آنها مشكل خواهد بود. عمل آهارگيري (آهار نشاسته اي) به چهار روش انجام پذير مي باشد كه عبارتند از: روش تخمير، استفاده از اسيد، استفاده از آنزيم و استفاده از اكسيدكننده ها. در اين طرح از آنزيم جهت آهارگيري استفاده شده است. اما نه از نوع آنزيم آلفا آميلاز، بلكه از آنزيمي به نام پاپائين كه نوعي پروتئتز مي باشد. يعني درواقع بر ساختار پروتئين اثرگذار مي باشد، اما در اينجا مشاهده شده است كه ساختار نشاسته را ويران ساخته است. همچنين در اين طرح اثر يك اكسنده ضعيف به نام لوديگل بر روي فعاليت آنزيم مورد بررسي قرار گرفته است. براي آماده سازي محلول آنزيم پاپائين بايد پودر آن را به صورت محلول درآورد، كه بدين منظور به محلول بافر 1و0 مواد تهيه شده از پتاسيم دي هيدروژن فسفات و دي پتاسيم هيدروژن فسفات با PH=6.2 نياز داريم. آهارگيري توسط آنزيم پاپائين در تمتم آزمايشات انجام شده شامل چهار عمل اصلي مي باشد كه عبارتند از: 1) عمل كردن پارچه خام آهاردار با محلول آنزيم در دماي 60 درجه سانتيگراد و به مدت 60 دقيقه 2) آبكشي نمونه ها با آب 3) خشك كردن نمونه ها در دماي محيط 4) انجام تست TRegewa جهت تشخيص ميزان آهار باقي مانده روي كالا، كه با استفاده از محلول يد در يديد پتاسيم استاندارد شده انجام مي گيرد.

تاریخ ثبت: 1388/08/13
خلاصه اختراع:

امروزه توجه به مسئله انتقال بيماري ها و ويروس هاي خطرناك كه به طور نامحسوس به محيط اطراف انتقال پيدا مي كننند. بسيار ضروري است. اين موضوع ايجاب مي كند تا تجهيزات و منسوجات مورد استفاده در بيمارستان ها و مراكز درماني به گونه اي طراحي و توليد شوند كه حتي الامكان از انتقال و انتشار اين نوع بيماري ها جلوگيري كنند و يا اينكه، از خود مقاومت قابل قبولي نشان دهند. از طرف ديگر، منسوجات همواره محيط مناسبي جهت رشد ميكروب ها بوده اند كه نتيجه آن انتقال عوامل بيماري زا به مصرف كننده، ايجاد بوي نامطبوع، ايجاد لكه هاي رنگي و حتي كاهش استحكام منسوج مي باشد. رشد بي وقفه باكتري ها و قارچ ها در منسوجات سبب تغيير در شكل ظاهري آنها و ناراحتي مصرف كننده مي شود. در اين طرح، جهت ايجاد خواص ضدباكتري بر روي مسوجاتت نايلوني و پلي استري، يك لايه نازك از ذرات نانو مقياس كاني مونت موريونيت با استفاده از عمليات تكميل نساجي بر روي سطح منسوج قرار داده مي شود. قابل ذكر است كه تاكنون استفاده از نانوذرات كاني مونت موريونيت، مختص به توليد نانوكامپوزيتهاي پلاستيكي با خصوصيات مقاومت حرارتي بوده است. لذا بايد توجه داشت كه كاربرد اين ذرات با استفاده از عمليات تكميل سطحي بر روي منسوجات، موضوعي كاملا جديد مي باشد. ضمنان به اين نكته نيز بايد اشاره نمود كه هرچند تاكنون طيف وسيعي از مواد و تركيبات شيميايي يا بيولوژيكي با خواص ضدباكتري و ضدميكروبي كشف و معرفي گرديده اند ولي تاكنون در هيچ يك از منابع معتبر علمي به وجود خواص ضدباكتري در نانوذرات كاني مونت موريونيت اشاره نشده است. ضمنا قابليتها و مزاياي اين طرح عبارتند از: 1- با انجام تستهاي ضدميكروب (antibacterial) توسط باكتري گرم مثبت Staphylococcus aureus با مشخصه ATCC 6538 مشخص شده است كه پارچه نايلوني نهايي نسبت به پارچه نايلوني اوليه، توانسته است تا حدود 75% از رشد باكتري ها جلوگيري نمايد. اين مقدار براي پارچه پلي استري نهايي نسبت به پارچه پلي استري اوليه، حدود 84% مي باشد. 2- در اين تكنيك جهت كاربرد نانوذرات مونت و موريونيت و ايجاد خاصيت مذكور، از روشهاي تكميل نساجي (textile finishing) استفاده شده است و ذرات بر روي سطح منسوج به كار برده شده اند. مزيت استفاده از اين روش نسبت به روش تهيه الياف از نانو كامپوزيتها در اين است كه استفاده از روشهاي تكميلي مي تواند بسيار ساده تر، كاربردي تر و حتي اقتصادي تر باشد. 3- ايجاد مقاومت بيشتر در برابر آتش، يكي ديگر از مزاياي جنبي كاربرد مواد مذكور بر روي سطح منسوجات نايلوني و پلي استري مي باشد. به طوري كه كاربرد مقادير نسبتا اندكي از اين مواد توانسته است سرعت اشتعال و گسترش شعله را در منسوجات پليمري ياد شده، به طور قابل ملاحظه اي كاهش داده و همچنين از ذدوب شدن آنها (melting) و تشكيل قطرات مذاب (dripping) در حين سوختن، جلوگيري نمايد.

تاریخ ثبت: 1388/04/20
خلاصه اختراع:

سوختگي ناشي از مايعات داغ يا مذاب و سوختگي ناشي از شعله به ترتيب اولين و دومين عامل مهم در بروز سوانح سوختگي محسوب مي شوند اين معايب در منسوجات نايلوني (پلي اميدي) نيز كاملا مشهود هستند به گونه اي كه در صورت اشتعال يك منسوج نايلوني قطرات مذاب فوق العاده داغ با حرارت 530C - و 320 و حتي بالاتر همراه با شعله تشكيل شده و در صورت تماس با پوست يا چكيدن بر روي پوست سريعا به آن چسبيده و جدا نمودن آن نيز به راحتي مقدور نمي باشد. اين موضوع نيز به نوبه خود موجب افزايش مدت زمان تماس عامل سوختگي با پوست بدن و تشديد صدمات و آسيبهاي وارد بر شخص مي گردد ضمنا با توجه به اينكه از منسوجات نايلوني عموما به عنوان پوشاك زير استفاده مي شود جلوگيري از اشتعال آنها و يا حداقل جلوگيري از تشكيل قطرات مذاب در حين سوختن از اهميت فوق العاده اي برخوردار بوده و مي تواند صدمات ناشي از سوختگي را به نحو قابل ملاحظه اي كاهش داده و به حداقل برساند. در اين طرح جهت افزايش مقاومت منسوجات نايلوني در برابر آتش يك لايه نازك از ذرات نانو مقياس كاني مونت موريونيت با استفاده از عمليات تكميل نساجي بر روي سطح منسوج قرار داده مي شود قابل ذكر است كه تاكنون استفاده از نانو ذرات كاني مونت موريونيت مختص به توليد نانو كامپوزيتهاي پلاستيكي بوده است لذا بايد توجه داشت كه كاربرد اين ذرات با استفاده از عمليات تكميل سطحي بر روي منسوجات موضوعي كاملا جديد در سطح جهان مي باشد. همچنين قابل ذكر است كه محصول نهايي اين طرح توانسته است به دو هدف مهم دست يابد 1- جلوگيري از ذوب شدن و از بيين بردن قطرات مذاب در حين سوختن همانطور كه ذكر شد اهميت اين موضوع در آن است كه تشكيل قطرات مذاب داغ مي تواند موجب بروز سوختگيهاي شديد بر روي پوست انسان و يا تشديد آسيبهاي وارده بر شخص گردد. لذا جلوگيري از ذوب شدن و چكيدن قطرات مذاب به نحو چشمگيري صدمات ناشي از سوانح سوختگي را كاهش خواهد داد. 2- كند نمودن و كاهش چشمگير در سرعت اشتعال تا حدود 10 - 8 برابر نسبت به پارچه اوليه اين موضوع نيز سبب مي شود تا شخص سانحه ديده فرصت بيشتري جهت عكس العمل و مهار آتش داشته باشد و بتواند خونسردي خود را در حين سانحه حفظ نموده در هر لحظه تصميم عاقلانه تري را اتخاذ نمايد. همچنين در اين طرح علاوه بر افزايش مقاومت پارچه نايلوني در برابر آتش به حفظ خواص مطلوب پارچه و پايداري عمليات سطحي تكميل نساجي انجام شده نيز توجه گرديده و در نهايت به نتايج نسبتا مطلوبي از نظرثبات شستشويي ثبات سايشي نرمي و زيردست مقاومت مكانيكي عدم زرد شدگي در اثر حرارت و .... رسيده است از طرف ديگر از آنجا كه در اين طرح مقدار مواد بكار رفته بر روي سطح پارچه بسيار اندك است. نرمي و لطافت پارچه تا حدود زيادي حفظ مي شود.

تاریخ اظهارنامه: 1389/04/08
تاریخ ثبت: 1389/10/08
خلاصه اختراع:

بطور كلي تكنولوژي انكپسوليشن مواد طعم و عطر دار، جهت انجام اهدافي چون افزايش پايداري در برابر اكسايش، ايجاد مقاومت در برابر تراكم و لايه لايه شدن مواد، تنظيم سرعت آزادسازي ، حفظ عطر و بو و افزايش زمان نگهداري به كار مي رود. بدين ترتيب اسانس ها و روغن هاي معطر را مي توان مثل مواد آسيب پذير حاصله از فاز بيروني، از طريق انكپسوليشن محافظت نمود تا ثبات آن ها افزايش يابد. در اين تحقيق براي اولين بار با استفاده از روش الكترواسپري، ريز كپسول هاي آلجيناتي حاوي اسانس نعناع توليد گرديد، كه علاوه بر معطر بودن، از خاصيت ضد ميكروب نيز برخوردارند. انتخاب ماده ي ديواره ي ريز كپسول ها وابسته به مواد هسته و ويژگي آنهاست. در اين راستا توسعه ي پليمرهاي طبيعي و ارزان قيمت، افزايش سطح تحقيقات را به دنبال خواهد داشت. آلجينات، يك بيوپليمر با كاربرد عالي در صنايع غذايي، داروسازي، پزشكي و نساجي به شمار مي رود. پليمر آلجينات با دارا بودن خواصي چون طبيعي، غير سمي و زيست تخريب پذير بودن، ماده اي مناسب جهت كاربرد در ديواره ي ريز كپسول ها به حساب مي آيد. علاوه بر آن، توانايي اين پليمر در ساخت كپسول و حفظ مواد فعال طي فرايندهاي خشك كردن و از همه مهم تر خصوصيت ضد ميكروبي آن، چند كاربردي بودن آن را توسعه بخشيده است.

موارد یافت شده: 7