لیست اختراعات با مالکیت
ثريا قيم پور
4 عدد
صنعت نساجي، يكي از صنايع مرتبط با بهداشت افراد در هر گروه سني و اجتماعي محسوب مي شود. با توجه به رشد روز افزون نياز به منسوجاتي راحت و جديد، استفاده از تكميل هاي ضد ميكروب، از اهميت خاصي برخوردار است. ويژگي هاي طبيعي الياف نساجي، فضايي براي رشد ميكروارگانيسم ها ايجاد مي كند. با توجه به اين كه شكل گيري اين ميكروارگانيسم ها، باعث برخي زيان هاي ناخواسته و شيوع انواع بيماري ها مي شود، تلاش در جهت كنترل اني عوامل، به موازات ارتقاء سطح استانداردهاي زندگي در دنيا امري ضروري است. خواص ضد ميكروبي روغن هاي اسانسي از زمان هاي قديم شناخته شده و مطالعات زيادي روي گونه هاي مختلف گياهي و تاثير اسانس يا عصاره ي آن ها بر روي ميكرو ارگانيسم ها انجام دشه است. اسانس نعناع با دارا بودن خصوصياتي از قبيل ضد ميكروب بودن، در صنايع مختلف مثل صنايع غذايي، مواد آرايشي و مراقبت هاي فردي كاربرد گسترده اي دارد. اكثر اسانس هاي طبيعي، در برابر هوا، نور، رطوبت و دماي بالا، فرار و از نظر شيميايي ناپايدارند. كپسول دار كردن، تكنيك موثري براي افزايش طول عمرعطرهاست، به طوريكه با استفاده از اين روش، مدت زمان ذخيره ي اسانس فرار افزايش مي يابد. اتكپسوليشن، روشي مفيد براي حفظ تكميل هاي چند كاربردي روي منسوجات نيز به حساب مي آيد. از آن جايي كه در فرايند تكميل، ريز كپسول ها، افينيته لازم را نسبت به منسوج ندارند، استفاده از يك بيندر، به منظور افزايش دوام تكميل ضروري است. در اين اختراع، بعد از توليد ريز كپسول هاي آلجيناتي حاوي اسانس نعناع، عمليات تثبيت اين ريز كپسول ها با استفاده از بيندر روي منسوج،؛ به كمك دستگاه ميكروويو صورت گرفت.
ريز كپسول سازي به عنوان يك فناوري در بسته بندي مواد جامد، مايع و گاز در مقياس و اندازه گيري بسيار كوچك، شناخته مي شود. امروزه ريز كپسولها كاربردهاي گوناگوني پيدا نموده و به روش هاي مختلفي توليد مي شوند. در اين پژوهش، از روش الكترواستاتيك براي توليد ريز كپسول ها استفاده شده است. اين تكنيك، تحت عنوان الكترو اسپري، تكنيك جديد اكستروژن، با استفاده از نازل هاي دومحوري هم مركز، مي باشد كه منجر به توليد كپسولهايي يكسان و با قطر بسيار ريز در حد نانومتر مي گردد.
بطور كلي تكنولوژي انكپسوليشن مواد طعم و عطر دار، جهت انجام اهدافي چون افزايش پايداري در برابر اكسايش، ايجاد مقاومت در برابر تراكم و لايه لايه شدن مواد، تنظيم سرعت آزادسازي ، حفظ عطر و بو و افزايش زمان نگهداري به كار مي رود. بدين ترتيب اسانس ها و روغن هاي معطر را مي توان مثل مواد آسيب پذير حاصله از فاز بيروني، از طريق انكپسوليشن محافظت نمود تا ثبات آن ها افزايش يابد. در اين تحقيق براي اولين بار با استفاده از روش الكترواسپري، ريز كپسول هاي آلجيناتي حاوي اسانس نعناع توليد گرديد، كه علاوه بر معطر بودن، از خاصيت ضد ميكروب نيز برخوردارند. انتخاب ماده ي ديواره ي ريز كپسول ها وابسته به مواد هسته و ويژگي آنهاست. در اين راستا توسعه ي پليمرهاي طبيعي و ارزان قيمت، افزايش سطح تحقيقات را به دنبال خواهد داشت. آلجينات، يك بيوپليمر با كاربرد عالي در صنايع غذايي، داروسازي، پزشكي و نساجي به شمار مي رود. پليمر آلجينات با دارا بودن خواصي چون طبيعي، غير سمي و زيست تخريب پذير بودن، ماده اي مناسب جهت كاربرد در ديواره ي ريز كپسول ها به حساب مي آيد. علاوه بر آن، توانايي اين پليمر در ساخت كپسول و حفظ مواد فعال طي فرايندهاي خشك كردن و از همه مهم تر خصوصيت ضد ميكروبي آن، چند كاربردي بودن آن را توسعه بخشيده است.
موارد یافت شده: 4