لیست اختراعات با مالکیت
مهدي شريف الحسيني
5 عدد
درمان ضربه نخاع از مشكلات حل نشده پزشكي است. نخاع پس از ضربه اغلب تحت فشار ميماند. اينكه رفع فشار از نخاع مصدوم چه زماني انجام شود تا نفع بيشتري به بيمار برسد، همچنان مورد بحث است. مدلهاي مختلف حيواني براي تعيين زمان مناسب رفع فشار ايجاد شده، اما ساخت يك مدل حيواني، بخاطر پارامترهاي متعدد مشكلست. مثالا رايجترين مدلهاي موجود (NYU, Infinite Horizone Impact) تنها قادر به ايجاد آسيب اوليه هستند؛ درحاليكه در شرايط واقعي، نخاع بعد از آسيب، غالبا تحت فشار باقي ميماند. همچنين در مدل كليپس آنوريسم تمام مقطع نخاع مورد آسيب قرار ميگيرد، درحاليكه شبيه سازي ضربه نخاع با اين روش در سطوح گردني، با قطع راههاي نزولي بولبواسپاينال كه نورونهاي عصب فرنيك را عصبدهي مي كنند، باعث فلج ديافراگم و مرگ ميشود. لذا آسيب يكطرفه به نخاع گردني، با كاهش احتمال مرگ اين اجازه را ميدهد تا عملكرد اندام سمت مقابل ضايعه بمثابه يك گروه كنترل حفظ شود. از سوي ديگر با كاهش قابل توجه اختلال عملكرد مثانه، نياز به مراقبتهاي ويژه بعد از آسيب كم ميشود. اين اختراع، ابزاريست براي ارزيابي اثر فشردگي يكطرفه نخاع گردني بر عملكرد حركتي حيوان بااستفاده از يك مدل جديد، تكرار پذير و قابل انجام در كشورهاي درحال توسعه.
يكي از بيماريهاي رايج ستون فقرات، فتق ديسك بين مهره اي و فشار آن بر روي نخاع يا ريشه هاي عصبي است. براي ارزيابي عوارض ناشي از فتق ديسك بين مهره اي و يا آسيب هاي استخواني اثرگذار بر قدام نخاع، و نيز انجام مطالعات درماني در اين زمينه، لازمست بتوان اين آسيب را در حيوانات آزمايشگاهي، شبيه سازي كرد. اما ايجاد تعمدي آسيبي كه قسمت قدامي يا قدامي-جانبي نخاع را تحت فشار قرار دهد، كار دشواري است و از مشكلات بزرگ پژوهش در اين عرصه مي باشد. چرا كه دسترسي به اين ناحيه و ايجاد مدلي از آسيب كه در هربار تكرار، نتايج مشابهي به دنبال داشته باشد، بسيار سخت است. با طراحي اين ابزار اختراعي، سعي شده است عمده نقايص موجود رفع گشته و مدلي جديد براي تحقيق در اين زمينه ارائه گردد. ابزار مورد نظر داراي يك بازوي ثابت و يك بازوي متحرك مي باشد. نحوه كار بدين شكل است كه بعد از لامينكتومي (برداشتن بخشي از استخوان) مهره گردني در ستون فقرات، ابزار به آرامي از كنار نخاع به زير آن هدايت مي شود. سپس دو بست طرفين بازوي ثابت توسط دو واير ظريف به زوايد خاري دو مهره بالايي و پاييني، فيكس مي شود. آنگاه با واپيچاندن پيچ ابزار، بازوي متحرك به سمت بازوي ثابت حركت مي كند و در اين فرايند، بخش قدامي و قدامي-جانبي نخاع را (بسته به ميزان واپيچاندن پيچ) فشرده و مصدوم مي كند.
"يكطرفه كننده سه راهي لوله هواكش" در صنعت ساختمان سازي بكار ميايد. سازندگان مجتمع ها، هنگام نصب لوله هاي هواكش سرويسهاي بهداشتي، براي صرفه جويي در هزينه و فضا، از يك لوله مشترك براي تمام واحدهاي زيرهم استفاده ميكنند؛ طوريكه يك لوله عمودي از طبقه پايين تا بالا قرار داده، آنگاه لوله هواكش هر واحد بصورت افقي و بوسيله يك قطعه سه راهي، به لوله اصلي متصل ميكنند. اينكار، به دو معضل "انتقال صدا و بو" به ساير واحدها ميانجامد. اختراع ما، نيم استوانه اي است كه سر پايين آن مسدود و سر بالاي آن باز است. در ميانه آن، سوراخي به قطر خود نيم استوانه وجود دارد. جهت تسهيل عبور هوا از سطوح پايينتر، وجه مسدود و پاييني نيم استوانه با شيب ملايمي رو به بالا و مركز است. با نصب اين قطعه در درون سه راهي، جريان هوا و امواج خارج شده از هواكش، از لوله افقي وارد سه راهي ميشود. آنگاه بدليل برخورد با قطعه يكطرفه كننده، فقط مسير صعودي را طي ميكند. امواج و هواي ناشي از طبقات زيرين نيز بدليل برخورد بسطح شيبدار و مسدود نيم استوانه، راه خود را از كنار آن و بسمت بالا پي ميگيرند. (طرز استفاده آسان؛ قابليت تجاري سازي خوب)
امروزه استفاده از شيرآلات هوشمند روزبروز در حال افزايش است. اين تجهيزات با مجهز بودن به سسنسورهاي الكترونيك يا مادون قرمز، قادرند به دنبال تماس يا نزديكي دست كاربر، اجازه دهند تا جريان آب برقرار شود. همين تكنولوژي با كمي تغيير و اصلاح مي تواند در رابطه با شيلنگ هاي بكار رفته در سرويس هاي بهداشتي نيز مورد استفاده قرار گيرد و بدين ترتيب سبب كاهش قابل ملاحظه مصرف آب و جلوگيري از انتقال انواع آلودگيهاي ميكروبي و انگلي شود.
يكي از مشكلات عمده پژوهشگران علوم پايه پزشكي، نحوه ثابت نگه داشتن و مقيد كردن حيوانات براي انجام امور آزمايشگاهي مانند تزريقات، خونگيري، اخذ نمونه ادرار و ... مي باشد؛ به نحوي كه هم پژوهشگر بابت تهاجم حيوان با كمترين خطر مواجه باشد و هم حيوان تحت كمترين استرس قرار گيرد. بدين منظور مقيدكننده هاي فراواني ساخته شده اند كه عمدتا از دو مشكل برخوردارند: اولا قرار دادن اوليه حيوان در آنها به سختي انجام مي شود؛ ثانيا جوندگان به ويژه رت (موش صحرايي) به واسطه قابليت انعطاف زياد، به درستي در آنها ثابت نمي شوند. وسيله ابداعي جديد داراي دو حلقه مفتولي به شكل بيضي است. حلقه ها روي هم قرار مي گيرند و توسط يك لولا از طرف باريكتر بيضي به هم متصل مي شوند. هر حلقه در سمت مقابل، يك دسته دارد. در داخل حلقه زيرين، ميله هاي فلزي عمود بر قطر بزرگتر بيضي به موازات هم جوش داده شده اند. در انتهاي حلقه زيرين و در طرفين لولا، دو قلاب فلزي جوش داده شده است. حلقه رويي با يك توري از جنس الياف كتان و به شكل تاروپود در هم بافته پوشيده شده است. براي استفاده از اين وسيله، بايد ابتدا قلاب هاي فلزي حلقه زيرين را به لبه ميز آزمايشگاه، گير انداخت. سپس در حالي كه دو حلقه بيضوي از هم دور هستند، رت را با يك دست از دم گرفته و روي حلقه زيرين قرار داد. حيوان به واسطه ميل غريزي اش براي رهاشدن و گريز، به ميله هاي عمودي، چنگ مي زند و خود را به سمت جلو مي كشد. در اين هنگام، كافي است با دست مخالف، حلقه رويي را روي حلقه زيرين بست. توري كتاني پوشاننده حلقه رويي بر پشت حيوان قرار مي گيرد و با انعطاف مناسبش مانع حركت او مي شود. اكنون مي توان دسته ها را با استفاده از گيره نصب شده در انتهاي دسته رويي به هم چفت كرد و با خيالي آسوده به اقدامات آزمايشگاهي مورد نظر پرداخت. وسيله ابداعي جديد با مدنظر قرار دادن اشكالات پيشين، كمك شاياني به پژوهشگران اين عرصه مي كند.
موارد یافت شده: 5