لیست اختراعات با مالکیت
نهاد جهاد دانشگاهي
35 عدد
سلولهاي اندوتليال يا سلولهاي پوشاننده عروق و همچنين سلولهاي پيش ساز آنها سلولهايي هستند كه بطور وسيعي در تحقيقات باليني در حوزه بيماريهاي قلب و عروق و همچنين در شاخه مهندسي بافت جهت ساخت رگ مصنوعي كاربرد دارند. جهت رشد و تكثير سلولهاي اندوتليال و پيش ساز آنها در محيط آزمايشگاه نياز به محيطهاي كشت اختصاصي است كه شرايط رشد و تكثير را براي اين سلولها فراهم ميكنند. محيطهاي كشت اختصاصي سلولهاي اندوتليال متشكل از يك محيط پايه و چندين فاكتور رشد اختصاصي است كه به دليل دارا بودن فاكتورهاي رشد در مقايسه محيطهاي ديگر بسيار گرانتر هستند. از آنجائيكه توليد اين نوع محيطها در انحصار تنها چند كمپاني خارجي است و ميزان فاكتورهاي رشد استفاده شده در اين محيطها نيز تحت ليسانس اين كمپانيها است. بنابراين يافتن فرمول غلظت مناسب از فاكتورهاي رشد براي اين محيط گامي است كه در راه توليد اين محيط در پژوهشگاه رويان برداشته شده است. بدين ترتيب دستيابي به راهكار توليد اين نوع محيط اختصاصي در داخل كشور و با استفاده از پروتئينهاي نوتركيب ساخت داخل، باعث رفع وابستگي تحقيقات و توسعه علوم زيستي به ويژه سلولهاي بنيادي كشور به اين محيط ميشود و همچنين امكان دسترسي به اين محيط با هزينه كمتر براي پژوهشگران داخلي فراهم ميشود.
ميكروبلاك يكي از افزايههاي مايع سيمان حفاري ميباشد كه از ذرات ميكروسيليس فوقالعاده ريز با مساحت سطح بالا ساخته ميشود. ميكرو سيليس يك ماده معدني متشكل از گويهاي شيشهاي آمورف بسيار ريز سيليكون اكسيد (SiO2) ميباشد[1]. سيمان حفاري در فضاي بين لوله هاي جداري چاه نفت و سازند (ديواره هاي زمين) قرار مي گيرد. ميكروبلاك حاوي ذرات كروي ميكروسيليس شامل %90-89 سيليكون اكسيد آمورف ميباشد. ذرات ميكروسيليس فوقالعاده ريز(ميانگين اندازه ذرات 15/0 ميكرومتر)، منجر به مساحت سطح زياد m2/g 21 ميشود. افزايه ميكروبلاك ميتواند به عنوان يك حجم افزا براي سيمانهاي سبك وزن و يك افزاينده مقاومت تراكمي براي سيمانهاي سبك دما پايين استفاده شود. اين محصول همچنين در تيكسوتروپي برخي دوغابهاي سيمان سهيم ميباشد و به عنوان يك تسريع كننده دما پايين براي دوغابهاي نمكي عمل ميكند. افزايه سيمان ميكروبلاك ميتواند در چاههايي با دماي چرخشي بين F 400-60 (C 16-20) استفاده شود. ساختار شيميايي اين افزايه حاوي ذرات ميكروسيليس مي باشد كه اين ذرات با استفاده از گروهي از پايدار كننده ها نظير سپيوليت، زانتان و هيدروكسي اتيل سلولز، كربوكسي متيل سلولز، پليمرهاي آلي... در آب ديسپرس مي شوند.در واقع به طور ويژه، مقاومت تراكمي، دانسيته و نفوذپذيري سيمان با استفاده از ميكروسيليس افزايش مي يابد. براي مصارف تجاري در مقياس بالا در صنعت بتن، لازم است ميكروسيليس به شكل ايمن بسته بندي شود تا قابل انتقال باشد و با استفاده از پمپ كردن بتوان به راحتي در دوغاب هاي بتن مصرف كرد. اين نيازها به آساني با استفاده از ميكروسيليس به شكل دوغاب مايي يعني ديسپرس شده يا معلق در يك محيط حامل پايه آبي فراهم مي شود. چنين دوغاب هايي گرد و غبار را حذف مي كنند و حمل و نقل به آساني صورت مي گيرد و براي اهداف تهيه مخلوط-هاي بتن قابل استفاد ه هستند. به همين منظور افزايه ميكروبلاك كه به شكل دوغاب مي باشد و در واقع ذرات پخش شده ميكروسيليس در آب مي باشد سنتز شد. لازم به ذكر است علي رغم اينكه نام اين محصول مشابه نمونه خارجي است اما محصول توليد شده به صورت بومي و با دانش فني بومي توليد شده است و از نظر مواد اوليه و شرايط اختلاط، كاملا با محصول خارجي متفاوت است.
هدف از اختراع موجود توليد موش مبتلا به ديابت نوع 2 در اثر رژيم غذايي AGEs و كم تحركي مي باشد. القاي موش ديابتي بوسيله كم تحركي و افزايش مصرف غذا حاوي AGEs (Advanced Glycation End products) انجام شده است. ميزان AGEs بصورت كاملا طبيعي و بصورت فرآوري شده افزايش مي يابد كه اين فرآيند كاملا شبيه غذاهاي انساني است و بصورت شيميايي به جيره هاي غذايي افزوده نشده است. همچنين، با توجه به اينكه القاي ديابت با كمك داروهاي شيميايي ناكارآمد است و بطور كامل سبب القاي ديابت نوع 2 نمي گردد و از سوي ديگر اختلالات ژنتيكي نيز شبيه به مدل انساني نمي باشد. نكته حائز اهميت اين است كه در اين اختراع دو عامل مهم در زندگي انسان ها يعني رژيم غذايي و فعاليت بدني كه نقش كليدي در چاقي و ديابت دارد در نظر گرفته شده است. در واقع اين اختراع شبيه سازي جامعه امروزي از لحاظ تغذيه و سبك زندگي مي باشد و نكته مهم و متمايز نسبت به ساير اختراعات ديگر مي باشد.
در دهه هاي گذشته با پيشرفت روزافزون ساخت وساز و بهره برداري غير اصولي از معادن مختلف و همزماني آن با دوره خشكسالي طولاني مدت و تغييرات اقليمي پيش آمده، كشورهاي مختلف با معزل جديدي با نام توفان هاي ريزگردي مواجه شده اند. يكي از بهترين راه هاي مبارزه با اين پديده، تثبيت كانون هاي مولد ريزگرد در سرزمين هاي مختلف است. امروزه از رزين هاي پليمري و پليمرهاي زيست سازگار با توجه به سازگاري با محيط زيست، پايداري حرارتي و مقاومت مطلوب آنها در برابر رطوبت جهت تثبيت خاك و شن هاي روان استفاده مي شود. پليمر تثبيت كننده موجود كه موضوع اين ثبت اختراع است از نوع خاصي از گام هاي خوراكي بعلاوه كوپليمرهاي وينيلي با گريد و وزن مولكولي مخصوص كه در صنايع بهداشتي براي توليد چسب زخم و غيره مورد استفاده قرار ميگيرد ساخته شده است. اين تركيب جهت ايجاد مقاومت در برابر بادبري در انواع خاك و همچنين حفظ رطوبت خاك به منظور تسريع رشد پوشش گياهي بيابان ها مورد استفاده قرار مي گيرد.
كنترل بو در واحد توليد پودر ماهي با روش بازگشت كامل پساب تصفيه شده و به كمك شستشوي گازهاي آلاينده به منظور تصفيه ي گازهاي آلاينده ي خروجي از واحدهاي توليد پودر ماهي انجام شد. به اين منظور، سه دستگاه اسكرابر( برج شتشوي گاز)، استفاده شده است، اسكرابر اول از آب براي شستشوي گاز استفاده مي كند و دو اسكرابر ديگر از هيپوكلريت به عنوان عامل اكسيد كننده استفاده مي كنند. برج هاي شستشوي گاز از جنس پلي اتيلن مي باشند و پكينگ ها از جنس PET هستند. گازهاي عامل بو طي واكنش شيميايي وارد فاز مايع مي شوند. درصد حذف تركيبات سولفوره و آمين در برج هاي شستشوي طراحي شده بين 97-100درصد مي باشد. نكته قابل تأمل در اين روش آلايندگي پساب توليدي در خروجي اسكرابرها مي باشد. در ادامه به عنوان يك روش موثر جهت تصفيه ي پساب خروجي اسكرابر از تركيب فرآيندهاي مختلف از جمله فرآيند فنتون، فيلتر شني، فيلتر كربني و فيلتر پرس استفاده شده است. پساب تصفيه شده مجدداً به اسكرابر به منظور شستشوي گاز بازگشت داده مي شود و موجب صرفه جويي زيادي در مصرف آب و انرژي مي شود.
كندو خانه زنبور عسل است كه در آن يك مجموعه شامل ملكه، زنبورهاي كارگر و نر متولد شده، رشد كرده و باهم زندگي مي كنند. كندو ها در طول زمان در جهت افزايش راندمان و كاهش هزينه ها، تغييرات زيادي كرده اند وليكن اين موجودات ظريف نياز به مراقبت و مديريت بيشتري دارند. تغييرات دمايي، رطوبت، بيماري هايي ازجمله كنه، قارچ ها و ساير مهاجمان مزاحم و انواع عوامل محيطي ديگر مي تواند كلوني و كندو را در معرض خطر قرار دهد. برنامه ريزي و مديريت يكپارچه كندوها مي تواند گامي موثر در پايش هرچه بهتر سلامت و روند توليد عسل كندو باشد تا راندمان كندو افزايش يابد. براي مشكل و نياز بيان شده در اين اختراع دستگاهي با نام " سيستم مانيتورينگ هوشمند كندوي زنبور عسل با قابليت مكان يابي لحظه ايي، ميزان توليد عسل و سيستم هشدار سرقت كندو" معرفي مي شود كه با استفاده از مكانيسم خاص خود يك سيستم پايش هوشمند با قابليت هاي مكان يابي، ميزان توليد عسل و سيستم هشدار سرقت را ارائه مي دهد. اين اختراع از دو بخش سخت افزاري و نرم افزاري طراحي و ساخته شده است. بخش سخت افزاري از پردازنده و مدارات كنترلي و سنسورهايي در داخل و خارج كندو و همچنين بخش تامين انرژي خورشيدي تشكيل شده است. بخش نرم افزاري هم يك اپليكيشن موبايلي مي باشد كه براي مديريت و كنترل در اختيار مدير مزرعه قرار مي گيرد. اين اختراع پارامترهاي دماي داخل و بيرون كندو و ميزان كيفيت هواي بيرون كندو و همچنين ميزان رطوبت داخل و بيرون كندو را بصورت لحظه ايي پايش مي كند. اين پايش و ذخيره اطلاعات بصورت نمودارهايي توسط نرم افزار در اختيار مديران مزرعه كندوها قرار مي گيرد و مديران مزرعه مي توانند با بررسي اين پارامترها، از بروز بيماري هاي مضر و كشنده جلوگيري كنند. در اين اختراع سيستم مكان يابي كندو قرار دارد كه مختصات مكان كندو را در زمان هاي جابجايي ذخيره مي كند. اين تغييرات مكاني براي تحليل تاثير جابجايي كندو بر ميزان كيفيت و كميت عسل توليد شده كندو مي باشد. همچنين در بخش سخت افزاري در قسمت داخلي كندو، سيستم وزن سنجي قرار گرفته است كه اين سيستم با پايش وزن كندو در بازه هاي متفاوت زماني، ميزان تغييرات اين مقدار را سنجش و نمايش مي دهد.
جداسازي يك پروتئين مشخص از يك بافت بيولوژيك پيچيده به كمك خاصيت مغناطيسي نانوذرات مغناطيسي اصلاح شده، روشي است كه امروزه بهطور گسترده در بيوتكنولوژي مورد استفاده قرار گرفته است. اصلاح سطح نانوذرات مغناطيسي با كمك انواع گونه هايي كه انتخاب پذيري اين نانوذرات را نسبت به مولكول هدف ارتقاء مي دهد، موجب شده است كه روش هاي جداسازي مولكول هاي زيستي (مانند پروتئين) با كمك نانوذرات مغناطيسي بهطور ويژه مورد توجه قرار گيرد. در اين مطالعه با تثبيت پليمر هاي قالب ملكولي(MIP) زيست سازگار با ماهيت سيليكاتي در سطح نانوذرات مغناطيسي، پروتئين آلبومين سرم خون گاوي(BSA) از ماتريس نمونه جداسازي شد. پليمر قالب مولكولي از دسته بستر هاي استخراج از فاز جامد (SPE) است كه اساس انتخاب پذيري در آن جداسازي براساس سايز است. در اين بستر ها مولكول هايي با سايز مشابه با مولكول قالب زده شده مزاحمت جدي ايجاد مي كنند. ازسوي ديگر قالب زدن درشت مولكول هايي مانند پروتئين ها به صورتي كه حفره مولكولي در سطح باشد دشوار است. از اين رو در اختراع حاضر به منظور ارتقاء ميزان گزينش پذيري نانوذرات نسبت به BSA از تواليهاي نوكلئيك اسيد (آپتامرها) در ساخت پليمر قالب مولكولي بهره گرفته شد. و روش كوپليمراسيون سطحي جهت تثبيت حفرات در سطح بكار گرفته شد. در نهايت اين نانوكامپوزيت مغناطيسي به صورت تكرارپذير براي جداسازي پروتئين BSA بكار رفت. انتظار مي رود با تغيير نوع آپتامر، نانوكامپوزيت بتواند به عنوان يك بستر اختصاصي براي جداسازي همزمان درشت مولكول ها براساس سايز، پيچش و گروه هاي عاملي بپردازد.
قلم محدود كنندهي مايع جهت استفاده در رنگ آميزيهاي ايمنولوژيك "Liquid blocker Immuno Pen"
اصلي ترين مراحل توليد و پرورش قارچ هاي خوراكي شامل 3 مرحله مي باشد: 1. آماده سازي و توليد بستر كشت 2. تهيه و توليد اسپاون 3. سالنداري و مديريت شرايط محيطي. توليد و استفاده از اسپاون قارچ هاي خوراكي، يكي از مهمترين و تاثير گذارترين مراحل توليد و پرورش قارچ هاي خوراكي مي باشد. عموما اسپاون دانه غلات در مزارع توليد قارچ هاي خوراكي مورد استفاده قرار مي گيرد. در اسپاون غلات، عموما از بذور گندم، ارزن و چاودار استفاده مي شود. براي اين منظور، دانه هاي غلات مورد نظر پخته مي شوند و پس از آبكشي به آن كربنات كلسيم و سولفات كلسيم اضافه مي گردد. در ادامه دانه هاي مخلوط شده در كيسه هاي پلاستيكي و يا ظروف شيشه اي اتوكلاو (C°121 و فشار 5/1 اتمسفر) مي كنند. پس از استريل كردن، عمليات تلقيح بذور با ميسليوم قارچ خوراكي انجام مي شود. اما هزينه زياد استفاده از دانه هاي غلات و همچنين نحوه كار صنعتي براي توليد برخي از قارچ هاي خوراكي در زمان تلقيح، استفاده از دانه هاي غلات را براي استفاده به عنوان اسپاون تجاري محدود ميكند. از اينرو در نتايج اين پژوهش، امكان توليد و استفاده از اسپاون مايع قارچ ارينجي (P. eryngii) به منظور مرتفع شدن مشكلات مطرح شده بررسي گرديد. به اين منظور هفت نوع محيط كشت مايع MEBM، PDBM ، PDYBM ، CDBM، Sabouraud’s medium،medium Czapek’sو Hansen medium براي استفاده به عنوان محيط كشت رشد ميسليوم قارچ خوراكي ارينجي استفاده شد. پس از آماده نمودن محيط هاي كشت در حجم حداقل 800 ميلي ليتر، اين محيط هاي كشت استريل شده (C°121 و فشارbar 5/1) و با استفاده از ميسليوم قارچ خوراكي ارينجي تلقيح گرديد. در ادامه، محيط هاي كشت در دماي C°1±25 به مدت حدود 14 روز براي رشد ميسليوم نگهداري شد. سپس، محيط كشت بوسيله يك تيغه هموژنايزر به مدت 5 تا 45 ثانيه، همگن گرفت. سپس اين محيط مايع داراي ميسليوم خرد شده، در بستر كشت به عنوان اسپاون مايع تلقيح شده و خصوصيات رشدي آن در مقايسه با اسپاون دانه غلات مورد بررسي قرار گرفت.
توليد داربست هاي هيدروژلي تركيبي بر پايه PVA حاوي الياف الكتروريسي شده PHB به منظور ايجاد يك داربست بهينه جهت مهندسي بافتهاي نرم استخواني ارائه شده است. در اين اختراع، استفاده از تلفيق هيدروژل حاوي الياف مناسب الكتروريسي شده، امكان دستيابي به داربست هايي با كارايي مطلوب در مهندسي بافت هاي نرم اسنخواني مانند غضروف، تاندون و منيسك را فراهم مي كند كه اين داربست ها همزمان داراي خواص فيزيكي -مكانيكي و رفتار برون تني مناسب مي باشند. استفاده از الياف مناسب در زمينه ي هيدروژل ضمن افزايش استحكام هيدروژل، امكان بهبود تمايز سلولي براي بافت مورد نظر را نيز فراهم مي كند، همچنين زمينه ي هيدروژلي موجب افزايش انعطاف پذيري داربست مي شود. هيدروژل ها بر پايه ي PVA و الياف الكتروريسي شده ي PHB داراي خصوصيات حائز اهميتي در كاربرد مهندسي بافت هستند كه توجه ويژه اي را براي كاربرد در اين زمينه به خود اختصاص داده اند. بنابراين تركيب پيشنهادي در اين اختراع از طرفي مزاياي الياف الكتروريسي شده ي PHB بر خواص فيزيكي-مكانيكي هيدروژل PVA تهيه شده با روش انجماد-ذوب و از طرف ديگر امتيازات كامپوزيت هيدروژلي PVA/PHB بر فعاليت زيستي سلول هاي بنيادي مزانشيمي را پوشش مي دهد. لازم به ذكر است كه با توجه به عدم چسبندگي سلولي مناسب روي سطح داربست هيدروژلي PVA ، روش هاي رفع اين مشكل از جمله مهم ترين دست آوردهاي اين اختراع در بخش بررسي كشت و فعاليت زيستي سلول ها روي هيدروژل بر پايه ي PVA مي باشد.
موارد یافت شده: 35