لیست اختراعات با مالکیت
پژوهشگاه پژوهشگا ه علوم
24 عدد
دسپرسيوني از مواد رنگزاي ديسپرس با بكار بردن ماده ديسپرس كننده آنيوني بر پايه محصول متراكم شده نفتالين سولفونيك اسيد تهيه شد. اين ديسپرسيون شامل ماده رنگزاي ديسپرس ، ديسپرس كننده، خيس كننده، مواد جاذب رطوبت و يك تركيب سلولزي است. پايداري ديسپرسيون تركيب حاصل از فرمولاسيون و رنگرزي الياف پلي استر نشان داد كه تركيب ساخته شده داراي ديسپرسيون مناسبي است و قابليت رنگرزي الياف پلي استر را در دماي بالا با عمق رنگي زياد و يكنواختي خوب دارد.
در اين اختراع، از جاذب پرليت بدست آمده از منابع تجاري پس از انجام مراحل دانه بندي، شستشو و آماده سازي، جهت حذف رنگزاهاي آلي خانواده بازي از پساب شبيه سازي شده استفاده گرديد. براي بررسي فرايند جذب و رنگبري و به منظور تعيين ميزان جذب رنگزا از دستگاه اسپكتروفتومتر مدلCECIL2021 براي حذف كلوئيدهاي موجود در نمونه ها از دستگاه سانتريفوژ مدل Hettich EBA20 و براي اندازه گيري PH محلول از دستگاه PH متر مدل Metrohm 713 مجهز به سنسور دما و از دستگاه صفحه داغ با همزن مغناطيسي براي همزدن محلول رنگي استفاده گرديد. نتايج نشان داده است كه پرليت با محدوده مش 60 الي 120 به طور موثر به عنوان يك جاذب عمل نموده است. به طوري كه بيش از 90% از رنگزا پس از گذشت دو ساعت از فرايند جذب سطحي از فاز آبي در PH برابر 6 حذف گرديد. ميزان جاذب در اين فرايند در محدوده 0/05 الي 0/2 گرم به ازاي 25ml از پساب شبيه سازي تعيين شد.
براي مغناطيسي نمودن پارچه روشي كه مد نظر قرار گرفت به ترتيب شامل سنتز نانو پيگمنتهاي مغناطيسي، تهيه سوسپانسيون پايدار در آب و رنگ كردن پارچه با آن بود. ايده اوليه بر اين مبنا بود كه چنانچه الياف قابليت جذب نانو ذرات مغناطيسي مذكور را داشته باشند، احتمال مغناطيسي شدن الياف رنگ شده وجود دارد. در اين ارتباط نياز بود پيگمنت مغناطيسي مناسبي انتخاب شود كه خاصيت مغناطيسي آن قابل توجه بوده و بتواند به وسيله الياف جذب شود. نانو ذرات فري مغناطيس اكسيد آهن به دلايل مختلف از جمله قابليت مغناطيسي بالا، كوچك بودن اندازه ذرات، قابليت ديسپرس شدن تهيه سوسپانسيون پايدار و در ضمن احتمال جذب بهتر توسط الياف مد نظر قرار گرفت. پس از سنتز نانو پيگمنتهاي اكسيد آهن مغناطيسي در شرايط مناسب و پايداري سازي آن، الياف رنگ شد. گرچه در بررسي هاي مقدماتي مشكلاتي براي جذب نانو ذرات بر روي الياف وجود داشت ليكن با بهينه سازي و اصلاحات انجام يافته، نتايج بعدي نشان داد پيگمنت مذكور توسط الياف طبيعي پنبه و پشم و همچنين الياف مصنوعي اكريليك جذب مي شود. پس از رنگ كردن، كالا در جوش شستشو داده شد تا رنگهاي سطحي نيز برطرف شوند. آزمايشات بعدي نشان داد كه پارچه و الياف رنگ شده بدين ترتيب، كاملا در محيط مغناطيسي جذب شده و متناسب با شدت ميدان به صورت هوشمند عمل مي كند.
با راكتور ساخته شده امكان حذف الاينده هاي الي موجود در پساب وجود دارد. رنگبري، پسابهاي رنگي حاوي مواد رنگزاي الي از كلاس هاي مختلف شيميايي و نيز امكان معدني كردن و شكست ساختار شيميايي مواد رنگزاي آلي، مواد فعال سطحي ساير الاينده هاي آلي وجود دارد. در راكتور ساخته شده امكان اُزُن دهي و پرتودهي ماراء بنفش با انرژي و توان هاي مختلف امكان پذير است. امكانن نمونه برداري از راكتور در هر زمان وجود دارد. حجم هاي مختلف حاوي مواد آلاينده آلي (مواد رنگزا، مواد فعال سطحي و ...) قابل تصفيه مي باشد. اين روش همچنين امكان گندزدايي و ميكروب كشي بسيار بالايي داشته و قادر است تمام ميكرواُرگانيزم هاي موجود در پساب را از بين ببرد. در راكتور پيشنهادي امكان تجمع گاز و انفجار با سيستم ايمني تعبيه شده به حداقل رسانده شده است و گاز اُزُن مصرف نشده از طريق سيستم ايمني تعبيه شده براي راكتور خنثي سازي مي شود.
1- ابتدا محلول نيم مولار شامل سولفات آهن و كلريد آلومينيوم هيدراته Aluminum chloride hexahydrae با نسبت وزني لازم به صورتي كه محصول پس از واكنش داراي نسبت مولي هماتيت به آلومينا 2 باشد، در سيستم Al2O3-2Fe2O3 در دماي 80 الي 90 درجه سانتي گراد ايجاد مي كنيم. 2- محلول غليظ 8 الي 10 مولار سود سوزآور به عنوان عامل رسوب زا قطره قطره به سيستم افزوده مي شود و در حين واكنش، محلول به شدت توسط همزن مكانيكي و مگنت مغناطيسي در دو جهت مخالف همزده شده و تا حدود 80 درجه سانتي گراد حرارت داده بشود. 3- تثبيت pH به كمك محلول سود سوزآور در مقدار ثابتي حدود 12 الي 13. 4- خشك و پخت درون كوره دما بالا به مدت يك ساعت در دماي مناسب حدود 1100-1200 درجه سانتي گراد.
تهیه بازدارنده های خوردگی برپایه موادسطح فعال كاتیونی مرسوم جهت كاربرد در محلول شستشوی اسید كلریدریك
ساخت بازدارنده خوردگي با استفاده از مخلوط مواد سطح فعال مونومري و الكلها جهت استفاده در محلول هاي شستشويي اسيدكلريدريك براي فولاد در اين اختراع گزارش شده است. بازدارنده فوق توانايي بازدارندگي سطح فولاد در مقادير كم (0/1 تا 2 درصد حجمي) را دارد.
ساخت بازدارنده خوردگي با استفاده از مخلوط مواد پايه آزول همراه با الكلها جهت استفاده در محلول هاي شستشويي اسيدفسفريك براي فولاد، در اين اختراع گزارش شده است. بازدارنده فوق توانايي بازدارندگي سطح فولاد در مقادير بسيار كم (0/1 تا 0/5 درصد حجمي) را دارد.
در اكتشاف ذخاير معدني با روشهاي مغناطيس سنجي، مغناطش اندازهگيري شده بعنوان مغناطش القايي در يا در نظر گرفته نمي (remanent magnetization) نظر گرفته ميشود و همواره جهت مغناطش بازماند شود ويا هم جهت با مغناطش القايي در نظر گرفته ميشود كه اين در نظر گرفته نشدن جهت صحيح مغناطش بازماند گاهي باعث بروز خطاهايي بزرگ در تفسير اكتشافي دادههاي مغناطيسي، كه در اكتشاف ذخاير معدني استفاده ميشود، ميگردد. براي رفع اين معضل و به دست آوردن روشي مناسب براي تخمين جهت مغناطش بازماند كه باعث ميشود كه تفسير مغناطيسي صحيحتري در كارهاي اكتشافي داشته باشيم مبادرت به طراحي و توليد اين اختراع نمودم. در توضيح بيشتر بايد گفت: در بررسي آنوماليهاي مغناطيسي در روش سيگنال تحليلي جهت مغناطش بازماند را ميتوان ناديده گرفت (يا بياثر است ويا اثر جزئي دارد) در حالي كه بررسي آنوماليهاي مغناطيسي با روش شبه گراني كاملا وابسته به جهت مغناطش بازماند ميباشد. لذا مقايسه اين بررسيها با دو روش نامبرده كليدي براي تخمين جهت مغناطيدگي بازماند ميباشد. اگر ما بتوانيم جهت مغناطيدگي بازماند كانسارهاي زير زميني را با اين روش به دست آوريم در واقع توانستهايم كه يكي از پارامترهاي لازم براي اكتشافات مغناطيسي كه ناديده در نظر گرفته مي شده است را وارد فرآيند تفسير مغناطيسي منابع زيرزميني نماييم و در واقع به اين ترتيب دقت تفسير مغناطيسي بيشتر ميگردد. لازم به ذكر است كه تعيين جهت مغناطيدگي بازماند با دستگاه فقط در سطح زمين ويا در محل گود برداريها و حفاريها امكان پذير است و با دستگاههاي اندازه گيري مذكور تعيين جهت مغناطيدگي بازماند كانسارهاي زيرزميني كه هيچ بيرون زدگي ندارند و هيچ حفاري بر روي آنها صورت نگرفته است غيرممكن ميباشد اما با روشي كه در اين اختراع دنبال ميشود ميتوان جهت مغناطيدگي بازماند چنين كانسارهاي زيرزميني مخفي را هم تخمين زد. در اين اختراع چگونگي بررسي دادههاي شبه گراني و سيگنال تحليلي با منطق خاصي صورت ميگيرد كه بر اساس آنچه كه از كارهاي علمي در اين مورد باخبرم، چنين منطقي را براي اولين بار در جهان خود از آن استفاده كرده وبا اين منطق يا آلگوريتم جديد (كه در توصيف اختراع درباره آن توضيح دادهام) مبادرت به توليد اين اختراع نمودم.
موارد یافت شده: 24