لیست اختراعات با مالکیت
پژوهشگاه پژوهش
289 عدد
اين اختراع در زمينه شيمي و مهندسي پليمر است. هدف از اين اختراع تهيه ي نانوكامپوزيت هاي پلاستيكي قابل كاربرد در فيلم هاي پلاستيكي تك لايه اي است كه داراي ويژگي هاي نظير قابليت دوخت حرارتي، وزن كم، مدول و استحكام كششي فوق العاده، سختي بالا، مقاومت حرارتي و مقاومت در برابر نفوذ گاز بالا، پخش بار الكترواستاتيك و خاصيت آنتي باكتريال مي باشد. براي اين كار ابتدا نانو ذرات پرليت با پلي متيل هيدروژن سيلوكسان، اصلاح سطح شد و سپس اين نانوذرات با نانولوله هاي كربني با پلي اتيلن سبك به روش اختلاط مذاب تركيب شدند و نانوكامپوزيت هاي مربوطه تهيه و خواص آن ها مورد بررسي قرار گرفت. اين نانوكامپوزيت هاي تهيه شده را مي توان در صنايع مختلف، بويژه صنعت بسته بندي مواد غذايي، محصولات كشاورزي و مواد دارويي بكار گرفت.
ورود علم مهندسي بافت به حوزه توليدمثل، آينده روشني را در تحقق اهداف درماني نويد مي¬دهد. بازسازي بافتهاي تناسلي مانند رحم، واژن، پيشابراه و ... از جمله مواردي است كه ردپاي \\"طب بازساختي\\" در موضوع توليدمثل و اهميت آن را نشان مي دهد. تخمدان مصنوعي جلوه ديگري از آثار مهندسي بافت در علوم ناباروري است كه روياي مادر شدن را به بيماران سرطاني هديه مي دهد. به منظور ساخت تخمدان مصنوعي تهيه داربست مناسب ضروري است. در اين مطالعه از ژله وارتون استفاده گرديده كه جزء پسماندهاي زايمان مي باشد و ماده¬اي در دسترس است. پس از سلول زدايي ژله وارتون انساني با استفاده از تركيب SDS، EDTA و Tris، ارزيابي هاي لازم براي تعيين كيفيت ماتريكس باقي مانده صورت گرفت. سپس فوليكول هاي جداسازي شده از بافت تخمدان در هيدروژل ژله وارتون جاگذاري شد و يك ساختار سه بعدي به مثابه \\"تخمدان مصنوعي\\"، به ناحيه زير صفاق پيوند زده شد. دو هفته بعد، تخمدان مصنوعي از بدن خارج و ميزان رشد فوليكولهاي تخمدان در آن ارزيابي شد. نتايج نشان داد كه عروق خوني در نتيجه پيوند، بخوبي در تخمدان مصنوعي ايجاد شده و فوليكولهاي پره آنترال تا مرحله بلوغ، تخمك گذاري و حتي تشكيل جسم زرد پيش رفتند.
اين اختراع با عنوان ساخت الكترود شفاف منعطف به روش چاپ براي كاربرد در سلول خورشيدي پليمري در حوزه انرژي مي باشد و در علوم مختلف و مرتبط با انرژي از جمله شيمي، مهندسي مواد، پليمر و فيزيك جا مي گيرد. افزايش مصرف سوخت هاي فسيلي در قرن اخير و همراه با آن افزايش انتشار گازهاي گلخانه اي، با آلودگي بيش از پيش محيط زيست و خسارات جبران ناپذير براي منابع حياتي همراه بوده است از اين رو انرژي هاي تجديد پذير جايگزين مناسبي براي سوخت هاي فسيلي مي باشند. امروزه از سلول خورشيدي پليمري به دليل مزايايي چون انعطاف پذيري، وزن سبك، قيمت ارزان استفاده مي شود. الكترودهاي شفاف نقش اصلي در ساخت سلول هاي خورشيدي ايفا مي كنند . محققان بدليل كمبود منابع اينديوم، قيمت بالا و پروسه توليد مشكل، بدنبال جايگزين كردن فلز اينديم قلع اكسايد(ITO) با مواد ديگر از جمله نانوساختارهاي فلزي هستند. مطالعات فراواني در زمينه سنتز نانوسيمها بر پايه مواد معدني با قابليت انعطاف پذير انجام شده است، به ويژه نانوسيم هاي نيمه رسانا كه داراي خصوصيات منحصربه فرد اپتيكي و كاربرد هاي ويژه اي در ساخت ديودهاي گسيل دهنده نور (LED)، ترانزيستورهاي اثر ميداني و سلول هاي فتوولتائيك (PV)دارند. روش هاي بسياري براي توليد الكترود هاي بر پايه نانوسيم هاي رسانا ارايه شده است كه روش الكتروپرينتينگ به دليل منظم بودن فايبر ها و بازدهي بالا مناسب تر مي باشد. در اين طرح اختراعي كه با يك الگوي منظم و از پيش طراحي شده خاص تهيه و طراحي شد عبارتند از: تشكيل ميكروفايبر بر روي لايه رسانا با فرآيند چاپ، اچ كردن لايه الكترود و استفاده از ميكروفايبر به عنوان ماسك. قطر ميكروفيبر ها ( ترجيحا 20 ميكرون) مي باشدكه به فاصله 500 ميكرون به صورت شبكه در جهات طولي و عرضي چاپ شده است. ميزان ميانگين مقاومت الكتريكي( ترجيحا 77 اهم بر سطح) و درصد عبور دهي نور( ترجيحا 80 درصد در طول موج 460 تا 800 نانومتر) مي باشد. همچنين قابليت الكترود در برابر خمش بررسي شد كه مقاومت اين الكترود تا دور 2500 همچنان برقرار است. با توجه به گزارش اكترود مناسب جهت استفاده در سلول خورشيدي مي باشد.
علي رغم مطالعاتي كه بر روي كندروسيت¬ها و سلول هاي بنيادين جهت استفاده از آنها در مهندسي بافت غضروف و ترميم نقايص غضروفي انجام شده است وليكن توانايي محدود تكثير و تمايز كندورسيت ها به سمت فيبروبلاست ها و تهاجمي بودن نمونه گيري منابع سلول بنيادين باعث شده است تا محققين به منابع سلولي ديگر فكر كنند. با توجه به مزاياي سلولهاي بنيادي خون قاعدگي نسبت به منابع ديگر سلولهاي بنيادي نظير در دسترس بودن، فراواني ، امكان دستيابي ماهيانه، عدم تومورزايي و تحريك سيستم ايمني فرد پذيرنده و قدرت تكثير و تمايز قابل توجه، در اين نواوري اثر بخشي سلولهاي بنيادي خون قاعدگي در تلفيق با چسب فيبريني به منظور ترميم نقيصه غضروفي نشان داده شده است. اين محصول توانسته است كه نقيصه غضروفي ايجاد شده در مدل خرگوش را به نسبت گروههاي كنترل (گروه درمان شده با چسب زيستي تنها و گروه نقيصه بدون درمان) به صورت چشمگيري ترميم كند.
ليپازها (تري آسيل گليسرول آسيل هيدرولاز EC 3.1.1.3 ) از مهم ترين آنزيم هاي صنعتي هستند كه در صنايع مختلف از جمله صنايع غذايي، شوينده ها، توليدات دارويي، چرم، پارچه، لوازم آرايشي، و كاغذ كاربرد دارند. ليپازهاي باكتريايي عضوي از خانواده β/α هيدرولازها هستندكه تري آسيل گليسرول ها را در فاز بين آب-چربي هيدروليز مي كنند. بهبود ويژگي سوبسترايي و فعاليت كاتاليتيك ليپازها در كاربردهاي تجاري اهميت زيادي دارد. ممانعت فضايي از عواملي است كه در دسترسي سوبسترا به جايگاه فعال آنزيم مشكل ايجاد مي كند. به منظور كاهش ممانعت فضايي و افزايش فضاي جايگاه فعال، فنيل آلانين 17 در درپوش ليپاز كايمريك باسيلوس ترموكاتنولاتوس كه به سمت جايگاه فعال جهت گيري كرده با جهش هاي هدايت شده در محل با سرين جايگزين شد. اين جهش فاصله بين فنيل آلانين 17را تا سرين كاتاليتيك 114 كه در قعر جايگاه فعال آنزيم قرار گرفته 15/4 انگستروم افزايش داد. نتايج نشان داد كه اين جهش فعاليت كلي ليپاز را در حضور اكثر سوبسترها به خصوص سوبستراهاي 8كربنه (U/mg 874)، 10 كربنه (U/mg 836) افزايش داد. همچنين در نتيجه اين جهش فعاليت ليپاز جهش يافته در تمام دماها بالاتر از ليپاز كايمريك بود.و فعاليت ليپاز جهش يافته در pH 9.5 بهينه(U/mg 4950) در مقايسه با ليپاز كايمريك (U/mg 3450) افزايش قابل توجهي را نشان داد. فعاليت آنزيم ليپاز جهش يافته در حضور حلال هاي آلي، مواد پاك كننده، و يونهاي فلزي نيز از ليپاز كايمريك بهبود يافته است.
در اختراع پيشرو، از طرح صليبي براي پلتفرم سازه بهره گرفته شده كه منجر به افزايش چشمگيري در استحكام كلي سازه شده است. در پلتفرم ارائه شده تمام قطعات سازهاي، با استفاده از الگوريتم ژنتيك چند هدفه بهينهسازي شدهاند كه باعث افزايش چشمگيري در استحكام و كاهش قابل قبولي در وزن سازه شده است. پلتفرم مذكور داراي بيشترين استحكام و فركانسهاي طبيعي طولي و عرضي نسبت به وزن يكسان در مقايسه با ساير طرحهاي معمول ميباشد. نتايج تستهاي مكانيكي انجام شده بر روي ماهواره اين ادعا را اثبات ميكنند. همچنين در اين طرح اكثر قطعات ماهواره بر روي صفحات صليبي نصب ميشوند كه باعث كاهش ممانهاي اينرسي ضربدري ميشوند. استفاده از صفحات صليبي بستر يكپارچهاي براي اتصال قطعات ماهواره فراهم كرده و انتقال حرارت هدايتي در بين تجهيزات ماهواره را افزايش داده و ماهواره از لحاظ شرايط حرارتي به پايداري مطلوبي دست پيدا ميكند. از طرف ديگر ماژولار بودن تجميع ماهواره در اين طرح، زمان و پيچيدگي تجميع را به شدت كاهش ميدهد. براي كمي نمودن اين مزايا بايد عنوان كرد كه استفاده از اين پلتفرم، 20 درصد وزن سازه را كاهش ميدهد كه باعث كاهش چشمگيري در هزينههاي پرتاب ماهواره خواهد شد.
ميراگرجريان گردابي مغناطيسي براي استهلاك ارتعاشات در كاربردهاي مهندسي مكانيك و صنايع فضايي بكار ميرود و عملكرد آن به گونهاي است كه شفت خروجي از دمپر بر روي مجموعه بيروني مونتاژ ميشود. دوران حاصل از عملكرد مكانيزم، به كمك جعبه دنده به محفظه مغناطيسي انتقال داده ميشود و حركت ديسك هادي در درون ميدان مغناطيسيِ محفظه باعث ايجاد نيروهاي جريان گردابي بر روي ديسك هادي شده و انتقال اين نيرو از طرق شفت به مجموعه بيروني باعث ايجاد ميرايي در مكانيزم خواهد شد. دوران سريع ديسك هادي در داخل محفظه مغناطيسي باعث افزايش جريانهاي گردابي ايجاد شده بر روي ديسك هادي خواهد شد لذا استفاده از جعبه دنده با نسبت افزاينده بالا باعث افزايش كارايي دمپر خواهد شد.پارامتر ديگر موثر در افزايش كارايي دمپر جريان گردابي افزايش شدت ميدان مغناطيسي در محفظه ميباشد كه از طريق ايجاد آرايش هندسي بهينه در چيدمان تكههاي آهنربا ايجاد ميشود. در دمپر جريان گردابي مورد ادعا شدت ميدان مغناطيسي از طريق آرايش بهينه تكههاي آهنربا، افزايش شدت ميدان مغناطيسي تكههاي آهنربا و كاهش فاصله هوايي ديسك دوار و تكههاي آهنربا و انتخاب جنس مناسب براي قطعات مجموعه از جمله جنس ديسك هادي، ضريب ميرايي ايجاد شده در دمپر افزايش يافته است.
در ساخت نانوكاتاليست بر پايه مونوليت و فوم، يك روش جهت تجزيه هيدرازين مايع با استفاده از يك نانوكاتاليست متشكل از يك فلز فعال نظير ايرديوم، روتنيوم، نيكل، كبالت و يا مخلوط آنها و يك پايه كاتاليستي متخلخل معرفي شده است. پايه بكار رفته شامل فوم و مونوليت مي¬باشد. روش بكارفته در ساخت كاتاليست¬ها روش تلقيح متوالي همراه باعمليات كلسيناسيون و احيا مي¬باشد. مشكل فني در فرايند تجزيه هيدرازين گراديان دما و فشار بالاي ايجاد شده در كاتاليست در طي تجزيه پيشرانه به گونههاي گازي نظير نيتروژن و هيدروژن مي باشد كه اين امر اغلب، منتهي به خرد شدن كاتاليست و مسدود شدن مسير و افت فشار ناخواسته در طول بستر كاتاليست مي¬گردد. از اين رو در اين اختراع سعي شده با استفاده از ساختارهاي يكپارچه كاتاليستي با سطح خارجي در دسترس بيشتر نظير مونوليت و فوم و از طريق فراهم كردن مسيري براي نفوذ واكنش دهنده¬ها به درون حفره¬ها و خروج فرآورده¬ها از درون آنها و نيز كنترل شوك پذيري در برابر تنش¬هاي حرارتي بر اين مشكل فائق آمد.
نانوالياف و فيلم هاي پليمري داراي كاربردهاي گسترده در زمينه هاي مختلف هستند و وجود تركيبات فوتوكروميك در اين نانوالياف ها و فيلم ها سبب ايجاد خاصيت هوشمندي (پاسخگو به نور) در آنها مي شود. در اين ثبت اختراع، از تركيب فوتوكروميك اسپايروپيران به علت داشتن ويژگي هايي مانند سرعت پاسخ دهي و ايزومريزاسيون بالا به محرك نور و آب، مقاومت خستگي بالا و همچنين سنتز آسان استفاده شد. به طور كلي تركيب فوتوكروميك اسپايروپيران (SPOH) طي سه مرحله سنتز و لاتكس حاوي كوپليمر متيل متاكريلات- 2-هيدروكسي اتيل متاكريلات به روش پليمريزاسيون امولسيوني تهيه و سپس فرآيند لخته گيري و خشك كردن انجام شد. در مرحله بعد، لخته حاصل شده در حلال دي متيل فرماميد (DMF) حل و در نهايت مقدار مشخصي از تركيب فوتوكروميك اسپايروپيران به محلول (63/3 ميلي مولار) اضافه گرديد. از محلول هوشمند تهيه شده جهت تهيه فيلم و نانوالياف به ترتيب از روش ريخته گري حلالي و الكتروريسي استفاده شد. آناليزهاي DLS ، FTIR و SEM به ترتيب از نانوذرات و نانوالياف ها و فيلم ها گرفته شد و نتايج آناليز DLS نشان دهنده اندازه نانوذرات زير 100 بود. نتايج آناليز SEM از نانوالياف تهيه شده نشانگر مورفولوژي صاف و بدون مهره در آن ها مي باشد. جهت بررسي وجود گروه هاي عاملي در كوپليمر HEMA-co-MMA آناليز شناسايي FTIR گرفته شد و به واسطه آن گروه هاي عاملي موجود در آن ها تاييد شد. در نهايت ميزان و سرعت پاسخگويي نانوالياف ها و فيلم هاي تهيه شده جهت پاسخ به نور UV، رطوبت و قطره آب با هم مقايسه گرديد. در نمونه MH/SPOH@NF، قابليت نوشتن/پاك كردن تجديدپذير با آب مورد بررسي قرار گرفت كه نشان دهنده رفتار هوشمند و كارايي بالاي آن جهت استفاده در كاربردهاي مدنظر مي باشد.
واكسني براي كنترل Clostridium perfringens در حيوانات و خصوصاً انتريت نكروتيك در طيور تهيه شده است. اختراع حاضر توسعه و توليد واكسن طيور مي باشد كه مشتمل بر يك پروتئين آنتي ژنيك واحد كه از دومين آنتي ژنيك انتهاي كربوكسي آنتي ژنيك پروتئين آلفا توكسين كه با يك رابط پپتيدي آلفا هليكال به دومين آنتي ژنيك انتهاي كربوكسي پروتئين NetB متصل مي گردد، همچنين اين دو واحد بوسيله يك رابط پپتيدي آلفا هليكال به جايگاه فعال پروتئين متالوپپتيداز روي متصل مي گردند.اختراع ارائه شده يك سلول گياهي شامل پروتئين هاي آنتي ژنيك توصيف شده، نوكلئيك اسيد توصيف شده، كاست بياني توصيف شده و يا وكتور نوتركيب توصيف شده مي باشد.اختراع حاضر واكسني را ارائه ميدهدكه اين واكسن در تحريك سيستم ايمني همورال در پاسخ به باكتري C . perfringens و محافظت در برابر بيماري نكروتيك انتريتيس به طور موثري تاثير گزار مي باشد. روش هاي توليد و واكسيناسيون طيور نيز فراهم اورده شده است
موارد یافت شده: 289