لیست اختراعات طوبي ايزدي
ضايعات حاصل از فرآيند مواد غذايي داراي ارزش تغذيه اي و سلامت زايي فراواني هستند. اما به دليل وجود برخي از موانع به كارگيري آنها در صنعت غذا گسترش زيادي پيدا نكرده است. يكي از ضايعات، ضايعات حاصل از فرآوري ليمو و توليد آبليمو است. نظر به اينكه در طي فرآيندهاي آب گيري ليمو، عمده تركيبات مولد طعم تلخ مانند ليمونين در پوست و پالپ ليمو باقي مي ماند، لذا طعم تلخ ناشي از تركيبات، بزرگترين مانع در پذيرش كلي آنها محسوب مي گردد و شايد علت اينكه با تمام خواص و فوايد موجود در اين ضايعات و نيز ميزان توليد آن در كشور تاكنون هيچ اقدامي در جهت مصرف خوراكي مستقيم آن به عمل نيامده است، همين موضوع باشد در اين تحقيق سعي شد تا بتوان از ضايعات پوست ليمو با استفاده از تكنيك خشك كردن و استفاده از تركيباتي نظير نمك و شكر به ترتيب چيبس و شيرين پرك (چيپس شيرين) تهيه كرد. بدين منظور ضايعات پوست حاصل از آبگيري ليمو، ابتدا ورقه اي شده و سپس به وسيله نمك، شكر انواع طعم دهنده ها مانند انواع ادويه ها و تركيبات ترش كننده، طعم دار مي شوند. پس از طعم دار كردن هر چقدر پرس پوست بيشتر و بهتر صورت بگيرد، چيبس حاصل يكنواخت تر و تردتر خواهد بود و احساس دهاني خوبي را به مصرف كننده القا خواهد كرد. اين فرآورده ها مي تواند جايگزين خوبي براي چيپس هاي سيب زميني كه اثرات سوء زيادي براي بدن دارند، باشند.
امروزه توجه به غذاهاي سلامتي زا در صنايع غذايي پيشرفت زيادي كرده است. بسياري از غذا را مي توان ضايعات حاصل از فرآوري مواد غذايي به دست آورد. استفاده از ضايعات محصولات كشاورزي، زماني اهميت خود را نشان مي دهد كه بدانيم ضايعات و پسماندهاي مزارع ديگر كشورها منبع اصلي تامين فرآورده هاي غذايي براي صادرات به ايران و كشورهاي مشابه مي باشند. لذا بايد سعي نمود تا با رفع برخي از مشكلات ضايعات از آنها جهت تهيه محصولات با ارزش تغذيه اي بالا استفاده نمود يكي از اين ضايعات، ضايعات حاصل از فرآوري ليمو و توليد آبليمو است. در اين تحقيق با لطف خداوند متعال، روشي در جهت استفاده از آنها صورت نگرفته است. ترشي به دست آمده از ضايعات ليمو داراي فوايد زيادي است. اين فوايد عبارت است از، احتمال فساد پايين، چون حجم آب موجود در اين پالپ ها كم است و در نتيجه داراي ماندگاري بالا در هر دمايي مي باشد. تهيه اين محصول بسيار آسان است و بلافاصله بعد از مخلوط شدن با سركه قابل مصرف مي باشد. اين ترشي نياز به تخمير ندارد و بعد از تركيب نمودن سركه با پالپ هاي ليمو به نسبت 1 به 1 قابل استفاده است. داراي تركيبات سلامتي زا و نيز مقدار قابل توجهي ويتامين c است. و در نتيجه مصرف آن با فرآورده هاي گوشتي جذب آهن را افزايش مي دهد. مصرف اين فرآورده به همراه مواد غذايي حاوي چربي به دليل دارا بودن تركيبات آنتي اكسيداني بسيار مفيد است و لذا ابتلا به سرطان ها را كاهش مي دهد. مصرف اين ترشي مي تواند به افراد مبتلا به بيماري قلبي جهت بهبود هر چند دراز مدت كمك نمايد و عوارض مصرف دارو را ندارد، به دليل داشتن مقادير زيادي فيبر رژيمي مصرف آن غدا مي تواند به هضم غذا كمك كند، داراي مقدار زيادي، پكتين،بيوتينف اسيد فوليك، پيريدوكسين و اينوزيتول و ... مي باشد. بافت اين ترشي به صورت يك بافت پيوسته و يكنواخت است، داراي عطر و طعم بسيار مطلوب مي باشد. رنگ اين ترشي به همراه رايحه بي نظير ليمو باعث افزايش اشتها مي گردد، پذيرش اين محصول در بين افراد عموميت دارد.
استفاده از فيتوسترول ها در كاهش كلسترول مورد توجه مي باشد زيرا بر خلاف داروها در روده جذب نشده و دو فرايند بلوكه نمودن جذب كلسترول شركت داشته. لذا كلسترول موجود در مواد غذايي جذب بدن نمي گردد. با توجه به اينكه نقطه ي ذوب اين تركيبات در حدود 150 درجه سانتيگراد است لذا افزودن اين تركيبات باعث ايجاد بافت شني در محصول مي گردد. بافت شني نامطلوب و حلاليت كم استرول هاي گياهي در روغن يا آب مشكلاتي را در به كار بردن اين تركيبات در مواد غذايي ايجاد مي نمايد. جهت حل اين مشكل نقطه ي ذوب اين تركيبات با مخلوط كردن آنها با چربيهاي با نقطه ي ذوب پايين (روغن سويا) و امولسيفايرها كاهش يافت. ماست غني شده با اين روش بافت بهتر، ويسكوزيته و آب اندازي كمتري را نشان داد. طعم و مزه ماست غني شده توسط پانليست ها تست گرديد كه نسبت به نمونه شاهد ترجيح داده شد. لذا توليد ماست غني شده با فيتوسترول كه به لحاظ ميزان چربي مطابق محصولات موجود در بازار بوده با اين تفاوت كه در صورت مصرف 150 گرم مقدار نرمال مصرف ماست در روز نه تنها باعث افزايش كلسترول بدن نمي گردد، بلكه به ميزان 15-10% كلسترول LDL را كاهش مي دهد از اهميت ويژه اي برخوردار است.
موارد یافت شده: 3