لیست اختراعات با مالکیت
موسسه مرکز تحقیقات پزشکی قانونی
4 عدد
هموژناسيون صحيح نمونه هاي بيولوژيك و غير بيولوژيك اولين و يكي از مهم ترين اقدامات در شناسايي داروها و سموم مي باشد. در هموژناسيون، نمونه ها بريده شده ، سلول هاي آن شكسته شده و محتويات آن ها براي استخراج و شناسايي با دستگاههاي شناساگر ِ "هاي تك" آماده مي شوند. جديدترين متد هموژناسيون مكانيكال، روش روتور استاتور مي باشد كه در اينحالت تيغه برنده در پوشش استاتور مخفي بوده و از جهت ايمني و كيفيت هموژناسيون قابل مقايسه با متدهاي تيغه اي نمي باشد. در اينحالت علاوه بر هموژناسيون مكانيكال، پديده كاويتاسيون نيز همانند روش اولتراسونيك به كيفيت هموژناسيون مي افزايد. اين دستگاه در مركز تحقيقات پزشكي قانوني طراحي و ساخته شد. اولين دستگاه در دي ماه سال 1399 در استان فارس نصب و ارزيابي شد كه مورد تاييد قرار گرفت ( نامه شماره 157585 پزشكي قانوني استان فارس مورخه 08/11/99 ) . در نتايج ارزيابي اين دستگاه، به كيفيت برتر آن در مقايسه با دستگاههاي مشابه آلماني و سويسي در چندين حوزه، منجمله ظاهر فيزيكي ذرات هموژن شده ، اندازه ذرات، مقايسه نتايج تزريقي به دستگاههاي آناليز ِ HPLC و GC/MASS ، ايمني دستگاه و طراحي ويژه روتور استاتور آن، اشاره گرديد. دستگاه دوم كه نمونه ارتقاء يافته دستگاه قبلي بود، پس از گذراندن مراحل ارزيابي و اعمال تغييرات اصلاحيِ پيشنهادي، هم اكنون در آزمايشگاه سم شناسي كهريزك تهران، بعنوان بزرگترين آزمايشگاه سم شناسي قانوني در كشور، بكار گرفته شده است كه از نظر كيفيت هموژناسيون مورد تاييد قرار گرفت ( نامه شماره 31020 استان تهران – مركز تشخيصي آزمايشگاهي كهريزك - مورخه 04/03/1400 ) . كيبورد آن به دو زبان فارسي و انگليسي طراحي شده و تمامي عمليات، تحت كنترل يك پردازنده مركزي مي باشد. علاوه بر داشتن محسنات قبلي ِ ذكر شده، داراي برنامه هموژناسيون اتوماتيك ، دستي و شستشو بوده و بمنظور سهولت كاركرد، تغييرات مطلوبي نيز در شيوه كاليبراسيون، كوپلينگ روتور به موتور، ظرف نمونه و همچنين قابليت تنظيم كورس حركتيِ درجاي استاتور، به سيستم اضافه شده است. اين دستگاه مشابه خارجي ندارد. دستگاههاي آمريكايي، آلماني و سوئيسي مورد استفاده، كاملا دستي بوده و صرفا امكان تغييردور موتور را دارند .
در اين اختراع آپتانانوزيست حسگر فلورسنتي جديد به منظور تشخيص سريع و فوق حساس متامفتامين در مايعات زيستي نمونه هاي حقيقي طراحي و ساخته شد. اين آپتانانوزيست حسگر كه محلول در آب است با پروسه شيميايي ساده (روش تبادل ليگاند) سنتز مي شود و قابليت ماندگاري 4 ماه در دماي -4℃ را دارد. مقدار مورد استفاده از محلول آپتانانوزيست حسگر براي تشخيص متامفتامين در حد چند ميكروليتر مي باشد. با استفاده از طيف سنجي فلورسانس به آساني مي توان به صورت كمي با حد تشخيص پيكومولار متامفتامين را تشخيص داد. اين روش قادر به تشخيص سريع آناليت (متامفتامين) در كمتر از 60 ثانيه مي باشد. تشخيص متامفتامين توسط آپتانانوزيست حسگر برخلاف انواع روش هاي كروماتوگرافي به عنوان روش هاي روتين و مرجع مورد استفاده در پزشكي قانوني كشور مانند: (GC), GC–M , HPLC, LC-MS, LC-MS/MS نياز به تجهيزات دستگاهي گران قيمت، روش هاي پيش آماده سازي زمان بر (معمولا استخراج) و اپراتور متخصص ندارد. گزينش پذيري اين آپتانانوزيست حسگر نسبت به متامفتامين در برابر ساير مواد بيولوژيكي و تركيبات شيميايي با ساختار مشابه موجود در پلاسماي خون و ادرار بسيار بالاست.
در سالهاي اخير علاقه به تعيين تركيبات موجود در تنفس در پزشكي و مراكز سم شناسي افزايش يافتهاست، آناليز تركيبات فرّار در تنفس انسان، امكان مشاهدهي فرآيندهاي شيميايي مختلفي را در بدن از طريق فرآيند غير تهاجمي فراهم كرده است. اندازهگيري غلظت الكل تنفس (BrAC) جهت اعمال قانون رانندگان متخلّف رايج است. از آنجايي كه آناليز غلظت الكل خون (BAC) براي محكوميت در دادگاه لازم است نيازمند استفاده از دستگاههاي قابل حمل و با عملكرد ساده مي¬باشد تا ماموران پليس بتوانند به راحتي از آنها استفاده كنند. از آنجايي كه غلظت الكل در تنفس متناسب با غلظت الكل در خون است و برابر با 2100:1 (BAC/BrAC) است اندازهگيري BrAC يك روش معتبري است. اين تناسب خون/تنفس در درجه بندي كردن دستگاههاي آناليز تنفس استفاده ميشود، و عموما مورد قبول اهداف قانوني براي خواندن مستقيم غلظت الكل در خون مي¬باشد. حسگرهاي الكل تنفس (BrAS) مبتني بر پيل سوختي بهطور معمول در اندازهگيري غلظت الكل تنفسي (BrAC) در انسان استفاده ميشود. الكترودهاي استفادهشده در BrACشامل پلاتين سياه براي كاتاليز واكنشهاي نيمسل است. اساس كار اين دستگاه تشخيص الكل موجود در تنفس و مرتبط كردن آن با الكل خون است. روش كار به اين صورت است كه شخص مورد نظر يك بازدم عميقي درون اين دستگاه ميكند. سپس اين بازدم از طريق مجراهاي تعبيه شده درون دستگاه به پيل سوختي كه در درون دستگاه وجود دارد هدايت ميشود. اگر الكل درون تنفس شخص وجود داشته باشد، اين الكل شروع به اكسيداسيون ميكند كه نتيجه آن توليد الكترون و جريان الكتريكي است. جريان الكتريكي از طريق يك مدار خارجي به سمت دستگاه اندازهگيري جريان-پتانسيل هدايت ميشود و در اين قسمت مقدار بار توليدي اندازه¬گيري شده و با توجه به كاليبره بودن دستگاه قبل از بهكارگيري و ارتباط بين غلظت الكل تنفس و غلظت الكل خون كه از طريق نسبت حجمي 2100:1 (BAC/BrAC) است غلظت الكل موجود در تنفس بدست ميآيد. در پايان غلظت الكل خون توسط نمايشگر گرافيكي در روي دستگاه به نمايش درميآيد. تركيبات فرّار بسياري در تنفس انسان وجود دارد كه ميتواند در تشخيص مواد موجود در خون استفاده شود. با توجه به اينكه آناليز تنفس انسان يك روش غيرتهاجمي و با سرعت و دقت بالا انجام ميشود روش جذابي است.
اختراع حاضر شامل اتاقكي مدرج در جهات مختلف به همراه ابزار ليزري كه امكان اندازه گيري حركات و زواياي مفاصل مختلف بدن را فراهم مي سازد، است. اين اختراع شامل يك اتاقك مي باشد كه بيمار در آن قرار خواهد گرفت. سمت داخل اتاقك بصورت مدرج و نيم دايره طراحي شده كه مدرج مي باشد و شامل ابعاد دقيق زاويه طبق كاليبراسيون دقيق و استاندارد در دو جهت مخالف مي باشد .جهت تعيين دقيق زاويه و دامنه حركتي مفاصل، از ليزر نور مستقيم استفاده خواهد شد كه بر روي ارگان تحتاني مفصل مورد بررسي بسته خواهد شد. پس از قرارگيري ارگان در جهت مورد نظر، نور ليزر به صورت مستقيم بر روي نمره زاويه مربوطه قرار خواهد گرفت و دامنه حركتي آن مفصل مشخص خواهد گرديد. از اختراع حاضر جهت اندازه گيري دامنه حركتي مفاصل مختلف بدن جهت تعيين ميزان آسيب در پزشكي قانوني و پايش روند بهبودي در ارتوپدي و طب توانبخشي استفاده مي شود. به كارگيري اختراع حاضر به اين صورت است كه توسط يك نفر پزشك معاينه كننده ليزر بر روي ساختار متحرك و پايين دستي مفصل مد نظر (مانند بازو براي اندازه گيري دامنه مفصل شانه و ساعد براي اندازه گيري مفصل آرنج) بسته خواهد شد و فرد و ارگان مربوطه در محل تعيين شده براي هر مفصل قرار خواهند گرفت. سپس ليزر مربوطه روشن گرديده و دامنه زاويه مفصل با حداكثر ميزان تحرك با بررسي محل قرارگيري نور ليزر بر روي صفحه مدرج مربوطه اندازه گيري خواهد شد
موارد یافت شده: 4