لیست اختراعات جلوه سهرابي پور
فراوري و استخراج آلژينات سديم پس از استحصال عصاره كودي از جلبك قهوه اي( بومي خليج فارس)؛ اين نوآوري در واقع متدي جديد براي بهره برداري چندمنظوره از يكي از پتانسيل هاي زيستي بومي موجود در آبهاي دريايي جنوب كشورمان يعني جلبك قهوه اي Sargassum boveanum است كه منجر به توليد دو محصول زيستي با خواص بسيار ارزشمند مي شود.عصاره كودي حاصله كه داراي منشاء كاملاً زيستي بدون افزودن هيچگونه ماده شيميايي سنتزي در طي پروسه توليد ميشود از سلامت كامل برخوردار بوده كه با اثرات تحريك كننده رشد وافزايش كميت و كيفيت محصولات موجب توليد محصولاتي كاملاً ارگانيك گرديده كه علاوه بر بازار پسندي بالا در ارتقاي سلامت جامعه و كاهش ريسك استفاده از كودهاي شيميايي نقش مهمي ايفا مي كند. بيوپليمر آلژينات حاصله نيز با داشتن منشاء زيستي داراي كاربردهاي فراواني بوده و با خصوصيت ژل دهنده و امولسيون كننده و همبند كننده خود داراي جنبه هاي كاربردي فراواني در صنايع متعدد مي باشد.
اين نوآوري در واقع آغازي براي بهره برداري از يكي از پتانسيل هاي زيستي بومي موجود در آبهاي دريايي جنوب خليج فارس و درياي عمان است كه منجر به توليد محصولات بيوپليمري زيستي آگار و بخصوص يكي از مشتقات بسيار ارزشمند آن يعني آگاروز مي شود. اين تركيبات بيوپليمري با داشتن منشاء زيستي دارا بودن خصوصيت ژل دهنده و امولسيون كننده و همبند كننده خود داراي جنبه هاي كاربردي فراواني در صنايع متعدد غذايي ، دارويي ، بهداشتي بوده و از همه مهمتر اينكه تركيب آگاروز خالص سازي شده داراي ارزش علمي بسياري براي كشور بوده و تاثير به سزايي در تامين نياز موسسات و مراكز علمي و تحقيقاتي كشور دارد. با توجه به بالا بودن عملكرد كشت گونه و بي نيازي به آب و خاك زراعي توسعه انبوه اين گونه در محيط دريا مي تواند افق جديدي از فعاليت هاي كشتاب ورزي را در كشور پديدار سازد و وارد شدن به عرصه توليد انبوه مي تواند ضمن ايجاد زمينه هاي شغلي در زمينه كاشت ، داشت و برداشت صنايع متعددي را در زمينه فرآوري و بسته بندي و حمل و نقل و فروش و نيز صادرات آن در كشور ايجاد كند . ايجاد شدن اين حجم ازفعاليت ها و صنايع تاثير به سزايي در مغيشت و اقتصاد فعالين ذيربط خواهد داشت علاوه بر آنكه از پتانسيل آبهاي شور دريايي كشور استفاده بهينه اي شده كه در بهسازي شرايط اكولوژيك دريا تاثيرات سودمند بسياري خواهد داشت.
استخراج اسيدهاي نوكلئيك خالص و كافي از گياهان آبزي به علت دارا بودن رنج وسيعي از متابوليت¬هاي ثانويه، نحوه اشتباه نمونه¬برداري، خصوصيات مرفولوژيكي آنها، مسافت طولاني محل نمونه¬برداري و آزمايشگاه و... معمولاً مشكل و چالش برانگيز است. از آنجا كه كشورمان ايران يكي از منابع غني از گونه¬هاي بارزش و متنوع آبزي است كه در صنايع مختلف از جمله پزشكي، آرايشي و بهداشتي، داروسازي، غذايي و صنعت داراي كاربرد هستند، توجه دانشمندان و محققين بسياري را به خود جلب كرده¬است. بنابراين استخراج DNA خالص جهت مطالعات مولكولي، شناسايي گونه¬ها، حفظ وارزيابي گونه¬ها، جلوگيري از خطر انقراض گونه¬ها، بررسي پراكنش و توزيع آنها و... از اهميت ويژه¬اي برخوردار است. محققين جهت استخراج اسيدهاي نوكلئيك از گياهان آبزي بايد محلول¬هاي مورد نياز را خود بسازند يا از كيت¬هاي غيراختصاصي موجود كه بسيار گران قيمت هستند استفاده كنند كه در نهايت منجر به استخراجي ناموفق و نامطلوب خواهد شد. بنابراين مشكلات و نيازهاي موجود مارا براين واداشت كه محلولي را توليد كنيم كه نه تنها استخراج آسان و ارزان DNA ژنومي با كيفيت و كميت بالا از نمونه¬هاي گياهان آبزي را فراهم سازد بلكه مي¬توان آن را براي كليه گياهان تازه يا خشك شده¬اي كه داراي متابوليت¬هاي ثانويه بالايي هستند را در شرايط درون و بيرون آزمايشگاهي نيز به كاربرد. در محلول ساخته شده غلظت و PH مواد EDTA ، بتا-مركاپتو اتانول، كلريد سديم، تريس-بيس به خوبي تنظيم و دو ماده موثر PVP و سارگوسيل به بافر استخراجي افزوده شد. با تنظيم مواد موجود در بافر استفاده از ماده پر خطر و پرهزينه نيتروژن مايع جهت خرد كردن نمونه¬ها را حذف نموديم و همچنين استفاده از ماده خطرناك فنول جهت استخراج مطلوب¬تر ضرورتي ندارد. ارزيابي كمي و كيفي اسيدهاي نوكلئيك استخراجي توسط بافر توليدي و مقايسه آن با روش¬هاي متدوال ديگر، خلوص و ميزان بالاي DNA استخراج شده توسط بافر توليدي را نسبت به دو روش ديگر به خوبي نشان دادند، به طوريكه نتايج نشان¬دهنده عاري بودن اسيدهاي نوكلئيك استخراجي از تركيبات پروتييني و پلي¬فنولي/ پلي¬ساكاريدي مي¬باشد. به طوركلي بافر توليدي قابليت كاربرد براي كليه دانشگاه¬ها، آزمايشگاه¬ها و مراكز تحقيقاتي گياهي را دارد كه كاربر با خريد يك محلول 100 ميلي¬ليتري، قادر به جداسازي سريع، ايمن، ارزان DNA با كيفيت و كميت مطلوب از چندين نمونه¬هاي گياهان آبزي و يا حتي غيرآبزي كه داراي تركيبات ثانويه بالا هستند جهت اهداف خود مي¬باشد. قابل ذكر است از آنجا كه اين بافر قادر به جداسازي حتي ميزان بسيار كم DNA موجود در بافت¬هاي خشك شده مي¬باشد، بنابراين از آن مي¬توان براي مظالعات نمونه¬هاي هرباريومي چندين سال قبل نيز استفاده كرد.
خلاصه توصيف ايده اصلي اين اختراع طراحي مدل و سيستمي براي جمع اوري و ذخيره آبهاي تقطير كولرهاي گازي موجود در مجتمع عاي مسكوني، تجاري ، اداري، آموزشي ، صنعتي و غيره و هم چنين آب باران پشت بامها در مواقع بارش باران در يك مخزن واحد ذخيره سازي و مديريت استفاده مطلوب از اين آب ذخيره شده مي باشد. اين مدل مشتمل بر ايجاد سيستمي از لوله هاي مرتبطه متصل به مجاري خروجي كولرهاي گازي و ناودان مجتمع هاست كه در يك لوله واحد به مخزن بزرگي در بخش تحتاني ساختمان هدايت شده و پس از آن توسط پمپ الكتريكي به مخزني در پشت بام مجتمع ها پمپاژ شده كه بعداً تحت تاثير نيروي جاذبه در بخش هاي مختلف نظير فلاش تانك سرويس هاي بهداشتي واحد هاي مجتمع و نيز فضاهاي سبز مجتمع ها و حتي شستشوي محوطه هاي عمومي ساختمانها و مجتمع ها مورد استفاده قرار مي گيرد. هم چنين اين آبها ميتوانند براي فضاي سبز و زيبا سازي كلي شهرها و نيز ادارات آتش نشاني توسط شهرداري مورد استفاده قرار گيرد. ضرورت نياز به ايجاد چنين سيستمي در واقع در راستاي تلاش براي دستيابي به منابع آب جديد براي رفع نيازهاي ضروري اعم از توليد محصولات غذايي و نيز نياز به شرب و رفع نيازهاي بهداشتي و همچنين تامين نياز آبي صنايع به خصوص براي كشورهايي نظير ايران است كه بر روي كمربند نواحي خشك و نيمه خشك و بياباني دنيا قرار گرفته ند . بخصوص در كشور ما كه مديريت هاي نامطلوب سالهاي اخير موجب از دست رفتن بسياري از ذخائر و منابع آبي سطحي و زير زميني كشور شده و تغييرات گسترده اقليمي نيز بر دامنه تشديد آن افزوده است. در عين حال همجواري كشورمان با آبهاي دريايي در شمال و جنوب آن موجب شده است كه سطح رطوبت نسبي هوا در مناطق ساحلي مزبور بالا بوده كه به همين دليل استفاده از فناوري كولرهاي گازي را براي تلطيف هواي مجتمع هاي مسكوني ، اداري ، تجاري ، آموزشي و غيره را ناگزير ساخته است كه استفاده از آب قابل توجه توليد شده توسط سيستم هاي مبرد كولرها به عنوان يك منبع ارزشمند استحصال آب از بخار هوا محسوب مي گردد. در واقع استفاده از فناوري كولرهاي گازي به طور خود به خود موجب انجام پروسه تراكم بخار آب هو ا [ Atmospheric Water Vapor Processing (AWVP) ]گرديده و به عنوان يك ضرورت فني سيستم هاي كولر گازي به اجبار منجر به ايجاد يك محصول جنبي مفيد شده كه همان آب تقطير ناشي از متراكم شدن بخار هوا در اطراف سيستم خنك كننده موتور اين كولرهاست. با استفاده از مجاري خروجي آب تعبيه شده در ساختار كولرها ميتوان با اعمال مديريت مناسب و ايجاد سيستم جمع آوري و ذخيره اين آب استفاده هاي متعددي از آن نمود. اين آبها در حال حاضر بدون مديريت مناسب از دسترس خارج شده و عمدتاً موجب رويش جلبكهاي ميكروسكوپي بر سطح معابر ، ديوارها و حياط ساختمانها شده كه منجر به ايجاد مناظري نامطلوب ، آلوده و لغزنده مي گردد. حتي در برخي از مجتمع ها با وجود هدايت اين آبها به لوله هاي مشترك متاسفانه به سپتيك فاضلابها جاري شده كه در واقع به نوعي اتلاف اين آب ارزشمند مي باشد.
خلاصه توصيف اختراع: در اين ادعانامه مدعي هستيم كه جلبك قرمز Gracilariopsis persica A.M.Bellorin, J.Sohrabipour & E.C.Oliveira (گراسيلاريوپسيس پرسيكا) كه يكي از عناصر موجود آبهاي خليج فارس است را با به كار گرفتن فرايندهاي متوالي از عصاره گيري و استخراج تركيبات بيولوژيك ميتوان تبديل به كودهاي مايع و جامد جلبكي و نيز بيوپليمر زيستي آگار نمود و بدون هيچگونه هدر رفت و توليد پسماندي سه نوع محصول ارگانيك از آن توليد نمود . پليمر زيستي آگار كاربرد گسترده اي در بسياري از صنايع غذايي ، دارويي، پزشكي ، نساجي ، كاغذ سازي و غيره دارد . محصول بيوپليمري حاصله از اين اختراع از لحاظ كميت و كيفيت تفاوت چنداني با محصولي كه از جلبك خام اوليه بدست مي آيد ندارد. ضمن آنكه از هدر رفت تركيبات آلي و معدني محرك رشد در طي مراحل شيميايي استخراج اين بيوپليمر جلوگيري به عمل مي ايد ، با استحصال سه ماده مفيد با منشاء زيستي عملكرد بهره برداري از اين گونه چند برابر مي گردد. اين نوآوري در واقع متدي جديد براي بهره برداري چند منظوره از يكي از پتانسيل هاي زيستي بومي موجود در آبهاي دريايي جنوب كشورمان از جلبك آگاروفيت گراسيلاريوپسيس است كه علارغم روشهاي موجود به طور همزمان و توام منجر به توليد سه محصول زيستي با خواص بسيار ارزشمند مي شود. عصاره كودي حاصله كه داراي منشاء كاملاً زيستي بدون افزودن هيچگونه ماده شيميايي سنتزي در طي پروسه توليد مي باشد و از سلامت كامل برخوردار بوده كه با اثرات تحريك كننده رشد وافزايش كميت و كيفيت محصولات موجب توليد محصولاتي كاملاً ارگانيك گرديده كه علاوه بر بازار پسندي بالا در ارتقاي سلامت جامعه و كاهش ريسك استفاده از كودهاي شيميايي نقش مهمي ايفا مي كند. بيوپليمر آگارحاصله نيز با داشتن منشاء زيستي داراي كاربردهاي فراواني بوده و با خصوصيت ژل دهنده و امولسيون كننده و همبند كننده خود داراي جنبه هاي كاربردي فراواني در صنايع متعدد مي باشد.
موارد یافت شده: 5